29. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 11. 2004

Víme, co se vlastně děje na Ukrajině?

Když tak sledujete v plošných médiích neobyčejně spontánní kombinaci českého listopadu 1989 (revolučnost a nahněvanost) a holandského Koninginnendagu (veselí a oranžovo), můžete mít dojem, že média podávají informace víceméně tak, jak jsou události zvyklá vařit. To znamená, že jsou informace lidem servírovány s revoluční omáčkou nebo s půvabným infotainmentovým dezertem. Jinak nic, co by dokázalo situaci nějak vysvětlit.

Podstatné (otázkou ale zůstává, jak přesné) informace se dají shrnout takto: konaly(jí) se ukrajinské volby, v nichž proti sobě stojí bývalý premiér Viktor Juščenko, zástupce prozápadně orientované "opozice" a současný premiér Viktor Janukovyč , proruský vyslanec uhlomafie z Donbasu a bývalý krminálník. Na jedné straně snaha o vstup do EU a NATO a z toho vyplývající tlak na Rusko, na straně druhé částečná fúze s Ruskem a výhody pro rusky mluvící obyvatelstvo. K tomu pochopitelně, zdali má větší charisma USA s Evropskou unií či jeden a druhý zvlášť nebo jestli snad se širá Ukrajina opět přivine medvědovi na hruď. No a průběžné změny statutu voleb, jinak nic.

Ovšem to nejsou krátké zprávy na osmé straně vpravo dole, to jsou hlavní titulky na čelní straně, které říkají, že se nic podstatnějšího neobjevilo. Česká televize dokonce používá "akční znělku", kterou odděluje informace o událostech na Ukrajině od těch ostatních, a to je ohlášení stavu pohotovosti třetího stupně.

Volby prezidenta na Ukrajině jsou předním mediálním tématem, ve světě i ČR. Kdyby se takové volby konaly za současné genocidy v obdobně velké zemi někde v oblasti tropické Afriky, obešlo by se to telegrafní zprávou, jenže tady jde (alespoň v mediálním světě) o velký kus chutného mocenského boršče. Už z toho důvodu by měly být tyto informace opatřeny relevantními souvislostmi, zobrazením nejen politických a ekonomických, ale i kulturních reálií.

Na Ukrajině je to jako ve Vařečkách a Hrncích. Proti sobě stojí oranžová opozice (na prvním místě) a modrobílá vládní koalice, jen mezi nimi není most, ale pomyslné dělítko na západní a východní část. Kdyby si někdo všiml přímo se nabízejícího Dněpru, bylo by to úplně přesné.

Na straně jedné jsou "zapadnici", kteří by už chtěli přestat nechat se za dost drsných podmínek ponižovat v západoevropských zemích a chtěli by se k nim raději v rámci "osvobození" přidat, a na straně druhé východ ovládaný průmyslovou oligarchií a Vladimirem Putinem.

Kvůli volbám mezi nimi najednou vznikl spor a z ničeho nic se tam dějí občanské neposlušnosti. Alespoň takhle předkládají ukrajinské události teoreticky relevantní média - ČT v hlavním zpravodajství a internetová ega LN, Práva a HN.

Čirou náhodou je západní část země z historického hlediska "prozápadně" katolická a východ je "prorusky" pravoslavný. To nemusí přesně vystihovat současné politické rozložení, ale z dlouhodobého hlediska je to určující faktor. Takové sdělení ale zřejmě není dostatečně související.

Daleko více se toho člověk dozví o tom, jaké zahraniční vlivy zrovna na Ukrajině řádí, což může vést i k závěru, že na Ukrajině se prostě svobodné volby konat nemohou, protože vůle obyvatelstva je manipulována zvenčí, skrze opozici a vládní koalici. To je také vesměs všechno co se člověk dozví o politické scéně. Juščenko rovná se opozice a Janukovyč znamená současná vláda.

Na tom se samozřejmě lépe staví určitá tendence "navrhovat" ve zpravodajství hodnotící soudy. Pravda je, že kriminální minulost jednoho z kandidátů je trochu odlišná od u nás známé a ceněné politické kriminálnosti, ale na druhou stranu jen sem tam nenápadně prosákne, že opoziční kandidát byl spolupracovníkem současného prezidenta.

Na úkor vládní kliky jsou připisovány také volební podvody, jenže předvolební obviňování bylo oboustranné a volební komise zaznamenala také oboustranné stížnosti.

Tvář opozičního kandidáta působí mučednicky, ale těžko kdy zjistíme, jak došlo k jejímu zjizvení. Jenže vznesené obvinění vždycky převáží misku pravděpodobnosti.

Dlouhé záběry a většina fotografií jsou věnovány demonstracím v Kyjevě, kde jasně převažují voliči opozice. Mluví se nejčastěji o desetitisících. O protestech modrobílého tábora se začalo nahlas mluvit až ve chvíli, kdy se objevila neopomenutelná informace o možném požadavku autonomie průmyslové oblasti, která má na svědomí třetinu HDP.

Opoziční kandidát je také daleko častěji citován, než současný premiér. To by mu ale přes všechny výroky o svobodě mohlo uškodit. Ačkoli volební výsledky byly dočasně postaveny do karantény, neváhal V.Juščenko složit presidentský slib a "oranžoví" ho prohlašují za vítěze. Šedá eminence opozice Julie Tymošenková zase říká, že Juščenko musí být prohlášen za vítěze nebo se jim v opakovaných volbách musí(!) stát.

Jenže ani když Nejvyšší soud Ukrajiny podle všeobecného mínění prohlásí výsledky za neplatné, Juščenko se tak v demokracii nemůže stát prezidentem. Tím ho může pasovat jen opakování voleb a tam se nejvíce osvědčí současná občanská hyperaktivita.

Jenže je téměř nemožné, aby opakování voleb proběhlo regulérně, když je situace taková, že politické názory jsou shodné s geografickým rozdělením. Situace je prostě daleko složitější, než média podávají.

Nelze určitě házet všechna média do jedné skartovačky. V ČT nejspíš vládne nálada "permanentní revoluce". Záběry se převážně věnují rozesmátým oranžovým demokratům, kdežto modrobílá kombinace je tentokráte v opozici. Zvláštní zpravodaj mluví hlavně o touze demonstrantů dosáhnou spravedlivých výsledků voleb, což ale znamená vítězství jejich kandidáta. Teprve dnes zazní výrok soudu (který navíc těžko určí viníka), ale ČT už vyhlásila podporu opozici. Přejme Ukrajincům, aby jim revoluční nálada vydržela tak dlouho jako ČT, neboť střízlivění je velice nepříjemné.

Server Lidovky.cz zase nabízí články (Promrzlí a ochraptělí zůstávají lidé dál v centru Kyjeva, 25.11., Vesnice v okolí Kyjeva podporují opozici, ale žijí dál svůj život, 27.11.), které jsou založeny na sdělení prožitků opozičních demonstrantů. Jenže v Doněcku lidé také mrznou a okolní vesnice jistě jsou na straně proruského kandidáta, ale žijí svým životem, jak jinak. Objevil se také ze západního tisku převzatý komentář hovořící o tom, že nejde o voliče, ale o strategie Západu a Ruska (Malá studená válka, 26.11.) nebo z podobných zdrojů pocházející analýza o podobném průběhu voleb v Jugoslávii a v Gruzii.

Novinky. cz zase uvádějí rešerši ze zahraničního tisku na téma důvěryhodnosti ruského prezidenta Putina (Tisk:Evropa ztrácí své iluze o Putinovi). A měla Evropa o Putinovi někdy nějaké iluze? A o USA také ztrácí iluze nebo už je ztratila dříve? Zejména by nebylo dobré dělat si iluze o opozičním kandidátovi, protože on nebyl v disentu, ale do roku 2001 ve vládě. A opět již notně rozvinutá a podobná teorie o soupeření mocenských vlivů, tentokrát z pera komentáře Práva (Hra nervů kolem Ukrajiny, 25.11.).

Snad jen internetová verze HN Ihned.cz nabídla článek, který trošku poodkrývá, co vlastně obsahuje ukrajinská verze opozice (Tymošenková je duší Juščenkova týmu, 25.11.). Článek je prioritně zaměřen na popsání vztahu mezi jmenovanými, ale dává také alespoň určitou výpověď o ukrajinské politické scéně. Je určitě důležité vědět, že součástí opozice je Socialistická strana Ukrajiny, která Juščenka podporuje nebo komunisté, kteří odmítají oba kandidáty. Jistě bychom také byli rádi, aby se o současné české politické opozici nemluvilo v zahraničí v jednotném čísle.

Navíc by bylo ještě dobré přidat, že ve vládní koalici je naproti tomu ukrajinská sociální demokracie, Národnědemokratická nebo třeba Agrární strana. Nebo že napětí trvá minimálně od parlamentních voleb roku 2002, kdy se vláda utvořila jen díky nevhodnému politickému systému a oportunistickému politickému kupčení s výsledky voleb.

V případě amerických voleb jsme znali jméno každého poradce pro make-up, tak na Ukrajině by mohla být alespoň nastíněna celková politická situace, protože pak se může stát, že prezident na základě mediálních informací chce někoho podpořit a nakonec to udělá asi jen z náklonnosti ke kolegovi ekonomovi. Oč důstojněji se v tomto světle jeví jindy posmívaná "zdrženlivost" české vlády a parlamentu.

                 
Obsah vydání       29. 11. 2004
29. 11. 2004 OSN by měla účinněji zasahovat ve státech, které selhaly
29. 11. 2004 Východní Ukrajina požaduje autonomii
29. 11. 2004 Odcházející ukrajinský prezident navrhuje nové volby
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show
27. 11. 2004 Jde o demokratické právo Ukrajinců, nikoliv o jednoho či druhého kandidáta
29. 11. 2004 Novým předsedou francouzské UMP: Nicolas Sarkozy Josef  Brož
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
29. 11. 2004 Michael  Marčák
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
29. 11. 2004 Revoluce po pracovní době Petr  Miller
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 Výzva členů loni odvolané Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Radě současné
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Problémy českého školství je třeba pojmenovat, až potom je můžeme začít řešit
29. 11. 2004 Francie: 100 dní od únosu novinářů Simone  Radačičová
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
29. 11. 2004 Chile con carne
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004
28. 11. 2004 Advent: Žijte, jako by Boha nebylo Zdeněk  Bárta
27. 11. 2004 V městě Fallúdža zahynulo při americké ofenzívě prý až 6000 občanů
26. 11. 2004 Juščenka podporuje Amerika, ale není to jasný prodemokratický kandidát
26. 11. 2004 Za pozdvižením na Ukrajině je Američany organizovaná kampaň
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
26. 11. 2004 PR ano či ne: Co jsou Česká média? Fabiano  Golgo
26. 11. 2004 Co je to "test" Boris  Cvek
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
29. 11. 2004 Východní Ukrajina požaduje autonomii   
29. 11. 2004 Odcházející ukrajinský prezident navrhuje nové volby   
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show   
27. 11. 2004 Jde o demokratické právo Ukrajinců, nikoliv o jednoho či druhého kandidáta   
26. 11. 2004 Juščenka podporuje Amerika, ale není to jasný prodemokratický kandidát   
24. 11. 2004 Ukrajina: Demonstranti protestují proti výsledkům voleb   
23. 11. 2004 Na Ukrajině se po volbách konají demonstrace   
3. 11. 2004 Rozhodne cílová fotografie Oskar  Krejčí
13. 10. 2004 Utajený společný osud   
21. 9. 2004 Volby 2004 na Ukrajině   
30. 8. 2004 Svaz Ruska a Běloruska hledá nový impuls Radek  Vogl
19. 8. 2004 Svět ruské zahraniční politiky Radek  Vogl
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay