12. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 11. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. října - 7. listopadu 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mafkarat al-Islam oznámil, že počet denních útoků odporu proti okupantům stoupl na 115 - 125. Je proto jasné, že nelze informovat o všech akcích individuálně.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 29. října 2004

Fallúdža

Americké síly vypálily raketu na dům ve fallúdžské čtvrti 'Askarí, úplně jej zničily a zabily v jeho troskách šest iráckých civilistů. Čtyři další byli zraněni.

V 15:05 fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané bombardovali město, především jeho severní čtvrť Šuhadá', na níž spadlo asi 30 bomb. Tanková děla ostřelovala průmyslovou zónu na jihu a čtvrť 'Askarí na východní straně města. Síly odporu útok opětovaly a minometnými střelami Američany donutily ostřelování ukončit.

Podle zprávy odeslané v sobotu ve 0:18 pět amerických bojových letounů ostřelovalo raketami znovu čtvrť 'Askarí a průmyslovou zónu.

Ramádí

Deset příslušníků námořní pěchoty bylo kolem 13:30 zabito a čtyři zraněni při explozi dvou pozemních min blízko velké Saddámovy mešity v Ramádí. Jedno Humvee z americké kolony bylo zničeno.

Na ulici Revoluce 1920 zaútočili Iráčané raketami RPG7 na americkou hlídku, zničili Humvee a zabili pět příslušníků námořní pěchoty.

Iráčané zajali 17 amerických vojáků

Ve čtvrtek kolem 16:00 v Chálidíji Iráčané obklíčili americké Humvee a zajali tři příslušníky americké námořní pěchoty.

Rovněž ve čtvrtek zaútočili Iráčané kolem 13:00 na americkou hlídku v oblasti Nassáf u Ramádí a zajal 14 příslušníků námořní pěchoty. Mezi zajatci byly údajně dvě ženy.

Qá'im

V Qá'imu v 7:30 zastavili okupanti pohřební průvod a zatkli sedm místních lidí včetně Isáma Subhiho Azíze, syna pohřbívaného muže.

V 16:10 vypálily síly odporu osm minometných stel ráže 82 mm na štáb amerických sil v prostoru celnice na syrské hranici.

Američtí vojáci provedli razii v qá'imské nemocnici. Vyrazili dveře, nemocnici prohledali a zajali dva členy nemocniční stráže, Nizára 'Abída Karhúta a Abd al-Karíma Muš'ala Madžída. Zaútočili také na dva lékaře nemocnice, dr. Imáda al-Marsúmího a dr. Muhammada Šallála, a ukradli peníze dvaceti pacientům.

BAGDÁD A OKOLÍ

V 7:00 vystřelili bojovníci odporu tři rakety Kaťuša na americký okupační štáb v bagdádském republikánském paláci čili tzv. Zelenou zónu. Další útok na zónu byl podniknut dvěma kaťušemi v 16:00.

V 7:45 zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm leteckou základnu Muthanna.

V 8:40 zasáhly dvě 82mm minometné střely základnu Suqúr.

V 9:15 vybuchla bomba pod americkou hlídkou projíždějící po dálnici ve čtvrti 'Adl, zničila Humvee, zabila jednoho a vážně zranila další dva vojáky.

Dopoledne explodovala bomba pod americkou hlídkou, projíždějící oblastí mezi Sajjidíjí a Safáníjí a zničila jedno Humvee, v němž zabila dva a zranila jednoho vojáka.

V 10:00 explodovala bomba u starého mostu Dijála, zničila americké obrněné vozidlo, zabila dva vojáky v něm a tři zranila.

Na dálnici v okrsku Makásib zaútočil odpor ve 14:45 RPG a automaty BKC na americkou hlídku a tři její členy zabil.

V 15:00 explodovala bomba pod obrněným vozidlem Bradley v bagdádské Rašídíji a zabila tři vojáky.

Kolem 15:30 explodovala na silnici k letišti blízko čtvrti Džihád bomba pod velitelským GMC a zabila důstojníka a dva agenty CIA. Auto doprovázely čtyři Humvee, z nichž jedno zasáhla raketa C5K a zabila v něm tři vojáky.

V Rašídíji zaútočil odpor v 16:00 na americkou hlídku, zničil vůz Bradley, v němž zemřeli čtyři američtí vojáci a jeden byl zraněn.

Dva američtí pěší vojáci byli kolem 16:00 zabiti ručním granátem nedaleko ulice Hajfa. Ostatní vojáci pak při zběsilé střelbě po okolí zabili tři irácké civilisty včetně ženy a dítěte.

V 16:00 vypálil odpor čtyři rakety Kaťuša na americkou leteckou základnu Muthanna a zasáhl skupinu vojáků, z nichž šest včetně jednoho důstojníka bylo zabito Na základně byli kromě toho zabiti tři iráčtí kolaboranti, jeden tlumočník a dva strážci.

Letecká základna na mezinárodním letišti byla zasažena v 16:30 třemi 120 mm minometnými střelami a o pouhou čtvrthodinu později ještě pěti raketami Kaťuša.

U okrsku Šula v západním Bagdádu zasáhla střela z RPG americký civilní kamion, zničila jej a zabila v něm jednoho vojáka.

V 18:30 odpálil odpor v bagdádské čtvrti Mansúr bombu pod Lancruiserem americké CIA a potom na automobil zaútočil s kalašnikovy. Auto bylo vyřazeno z provozu a dva agenti zabiti. Třetí člen posádky byl zajat.

V 19:00 vypálili bojovníci devět 82mm minometných střel na leteckou základnu v bývalém sídle továrny na masné výrobky nedaleko základny Suqúr jižně od Bagdádu.

V 7:30 explodovala bomba pod americkou hlídkou v Duwajlíbě v Ridwáníji, zničila Humvee a zabila dva vojáky. Někteří svědkové dokonce tvrdili, že viděli tři mrtvá těla. V 19:00 vypálily síly odporu na ridwáníjské dálnici raketu RPG7 na civilní kamion přivážející zásoby americkým okupačním silám a zabily jeho asijského řidiče.

V 8:15 v Tádží explodovala bomba pod americkým obrněným vozidlem na přepravu vojáků, vozidlo zničila a zabila čtyři vojáky. Na zdejší společnou americko-iráckou základnu tzv. národní gardy dopadly tři kaťuše.

V 8:30 zaútočil odpor na dálnici v Abú Ghurajb na americký kamion naložený vojenskou výstrojí, zničil jej a usmrtil v něm dva příslušníky námořní pěchoty.

Kolem 9:30 explodovala v Salmán Báku bomba pod dvěma americkými Humvee, zničila je, zabila šest vojáků a tři zranila.

Čtyři američtí vojáci byli zabiti při útoku rakety C5K na jejich obrněné vozidlo Bradley na dálnici u Mušáhada 40 km severně od Bagdádu.

S kalašnikovy a RPG zaútočili příslušníci odporu v Durá na jižním okraji Bagdádu na kamion vezoucí tankové pásy a zničil jej.

Kolem 17:00 zapálila americké velitelské GMC bomba ukrytá v psí mrtvole na kraji silnice v Ghazálíji. Exploze auto zničila a čtyři lidi v něm usmrtila.

Latífíja

V noci ve 2:15 zaútočil odpor v Latífíji na americký vojenský kamion se zásobami, zabil tři americké vojáky a jednoho zranil.

Bomba, která ve městě ve 21:00 vybuchla pod americkou hlídkou, zničila jedno obrněné vozidlo Bradley, zabila jednoho vojáka a dalšího zranila.

Hillá

Dva britští vojáci byli v 11:30 zabiti a tři další zraněni při explozi bomby v oblasti mezi Maháwílem a Hillá jižně od Bagdádu. Zničeno bylo britské obrněné vozidlo pro přepravu vojáků.

Sobota 30. října 2004

Fallúdža

Američané pokračovali ve svých útocích na město, ostřelovali východní a jihovýchodní stranu města, především průmyslovou zónu a čtvrť Šuhadá'. Americké letectvo a dělostřelectvo město bombardovaly.

Boje během dne trvaly asi tři hodiny a americké síly se během nich pokoušely dostat od jihu do města. Iráčané je však zatlačili zpět a ostřelovali jejich linie minometnými střelami ráže 60 a 82 mm, RPG7, SPG9 C5K a BKC. Do bojů zasáhli i ostřelovači. Zničeny byly tři americké tanky Abrams, jedno obrněné vozidlo na přepravu vojáků a čtyři Humvee. Iráčané zasáhli také americký týl třemi raketami Grad. Při ústupu zanechali Američané na místě sedm minometných střel, kterých se obránci města zmocnili. Celkem byl zabito asi 40 amerických vojáků, část z nich tvořili ostřelovači, kteří se snažili rozmístit po okolních střechách, ale Iráčané je postříleli.

Později Američané zopakovali bombardování a zničili 15 - 20 domů ve čtvrti Šuhadá'. Obránci odpovídali minometnými střelami ráže 120 a 82 mm a raketami SPG9, RPG a C5K.

BAGDÁD A OKOLÍ

Jako již každý den, byly průběžně ostřelovány okupační základny v Suqúru -- letecká základna a základna v bývalé masné továrně. Ve 2:00 sem Iráčané vypálili třináct minometných střel ráže 82 mm, v 7:30 pět 82mm minometných střel, v 9:00 sedm raket Kaťuša a kolem 18:00 dvě rakety Grad, současně byl zasažen americký zásobovací sklad nedaleko odtud.

Výbuch bomby na dálnici blízko bagdádské čtvrti Džihád zničil obrněné auto GMC a zabil v něm tři lidi.

Kolem 13:30 síly odporu v bagdádské čtvrti 'Adl zaútočily na dva kamiony přivážející pitnou vodu pro okupační vojáky, úplně je zničily a usmrtily jejich čtyři řidiče nezjištěné národnosti.

Exploze bomby pod americkým automobilem GMC, k níž došlo ve 14:00 ve čtvrti Ráqí v Sajjidíji, zničila auto a tři lidi v něm zabila.

Silná bomba explodovala odpoledne ve čtvrti 'Ámil, zničila Humvee a usmrtila tři americké vojáky.

Na dálnici v Rušdíji explodovala silná bomba, která zapálila americké obrněné vozidlo a tři členy jeho posádky usmrtila.

Ke srážce většího rozsahu došlo rovněž v bagdádské čtvrti A'zamíja, kde v 15:40 Iráčané zaútočili na americké síly pěti raketami RPG7. Dvě obrněná vozidla Bradley a tři Humvee byla zničena a čtrnáct Američanů zemřelo včetně tří pěšáků. V boji byli zraněni tři mudžáhidové, z nichž jeden na následky zranění zemřel. Zabity byly rovněž dvě irácké ženy a další tři osoby byly zraněny, když je zasáhla bezcílná střelba napadených Američanů.

Tři američtí vojáci a jeden irácký kolaborant, pracující pro ně jako tlumočník, byli zabiti při explozi bomby, k níž došlo kolem 16:00 v bagdádské čtvrti Šurta.

Na leteckou základnu Muthanna v Bagdádu dopadlo v 17:00 sedm minometných střel ráže 82 mm.

Při útoku odporu na dva automobily Nissan bylo v ulici Hajfa zabito sedm příslušníků kolaborantských Brigád Badr.

V Sulajmáníji východně od Bagdádu zabila exploze bomby kolem 8:00 čtyři americké vojáky a pátého vážně zranila.

Kolem 8:45 vybuchla bomba v okrsku Charnabát v Abú Ghurajb, zničila americké obrněné vozidlo a zabila v něm pět vojáků. V dalším abúghurajbském okrsku Abú Munajsir explodovaly kolem 9:40 bomby, které zničily dva americké kamiony se zásobami s zabily jednoho z řidičů. Ve 13:00 Iráčané v Abú Ghurajb ostřelovali okupanty 82mm minometnými střelami. Způsobili jim patrně značné ztráty, protože pro mrtvé a raněné přiletěly tři americké vrtulníky; přesné počty se ale nepodařilo zjistit. Další bombová exploze v Abú Ghurajb zabila kolem 15:00 pět amerických vojáků. Bojovníci pak zahájili na Američany palbu a zničili kamion se zásobami a doprovodné Humvee.

V oblasti Mušáhada zabil výbuch bomby sedm členů americké hlídky a zničil jejich obrněné vozidlo Bradley.

Pod americkou hlídkou v Ghazálíji vybuchly tři bomby, které zničily tři Humvee a kamion se zásobami a zabily pět vojáků.

V Salmán Bák jižně od Bagdádu zaútočil odpor ve 14:30 na americkou hlídku, zničil dvě Humvee a zabil sedm vojáků.

Exploze bomby v Ridwáníji Humvee a zabila jeho čtyřčlennou posádku. Kolem 15:00 došlo v ridwáníjském okrsku Dawliba k silnému boji. Iráčané tady raketami RPG7 a C5K, minomety a automaty BKC zničili dvě obrněná vozidla Bradley, další obrněné vozidlo jiného typu a dvě Humvee, mimoto s C5K sestřelili vrtulník Apache a zabili 22 příslušníků americké námořní pěchoty. Při boji byly zničeny také tři obytné domy a zemřelo sedm civilistů. Při západu slunce explodovaly v Ridwáníji další bomby, zničily velitelské Humvee a zabily čtyři vojáky včetně jednoho důstojníka jménem Stewart ze základny v Tallá.

Ve 14:45 odpálily síly odporu v Tárimíji neobvykle silnou bombu pod tankem Abrams. Výbuch zapálil tankovou věž a usmrtil čtyři americké vojáky.

V 16:00 explodovalo auto naložené výbušninou poblíž benzinové stanice východně od Saqlawíje, zabilo šest amerických vojáků, jedno Humvee zničilo a druhé zneškodnilo. Pět Američanů v poškozeném Humvee utrpělo různá zranění.

Bomba explodovala rovněž pod americkou hlídkou v okrsku Húr Radžab v Durá, zničila Humvee a zabila tři členy jeho posádky a čtvrtého zranila. V jiné části Durá, v Arab Džábbúr, zabil výbuch bomby kolem 17:00 tři vojáky a dva zranil.

V 8:00 ostřeloval odpor základnu tzv. irácké národní gardy v Tádží třemi minometnými střelami ráže 120 mm.

Latífíja

Na mostě v Latífíji explodovala v 10:15 bomba pod americkou hlídkou, zničila jedno Humvee, druhé vyřadila z provozu a zabila pět příslušníků námořní pěchoty.

Provincie Saláh ad-Dín

Kolem 14:00 explodovala bomba pod americkou hlídkou projíždějící v Humvee oblastí Hamra v provincii Saláh ad-Dín. Výbuch zabil jednoho amerického vojáka a dva další vážně zranil.

Kolem 9:00 zasáhly americkou základnu v Baládu dvě rakety Grad. Kolem 14:30 zaútočili bojovníci odporu severně od města na americký zásobovací konvoj, bombami zničili dva kamiony a zabili jednoho amerického řidiče. Tři další řidiči -- dva Američané a jeden Asijec -- byli zajati.

Jižní Irák

Kolem 8:10 zaútočil odpor v Safwánu na jihu země na okupační kolonu dánských landroverů a dvou japonských tanků. Bojovníci na kolonu zaútočili z boku a oddělili osm dánských vozidel a jeden japonský tank. Několik landroverů bylo zničeno a čtyři dánští vojáci zabiti, dalších několik jich bylo vážně zraněno, stejně jako jeden Japonec. Jeden Dán byl vzat do zajetí.

Podle očitých svědků měly japonské tanky Dány chránit, ale ve skutečnosti se Japonci stáhli jako první. Odpor na jejich tanky zaměřil palbu, ale Japonci místo boje ustupovali nejprve na východ a pak na sever ve snaze dohnat druhou část kolony, která se dala na útěk.

Neděle 31. října 2004

Ramádí

K obzvláště prudkým bojům došlo krátce před západem slunce na několika místech v Ramádí -- kolem městské mešity, na 17. a 20. ulici, na ulicích Mal'ab, Rusíjín a v okrscích Súfíja, Fadždžáríja, Džazíra al-Bú Dhíb a v průmyslové zóně. Bojovníci v boji použili nejrůznějších druhů zbraní od ručních granátů po řadu raket. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam zabili více než 45 amerických vojáků a zničili sedm obrněných vozidel a pět Humvee. Ztráty přiměly americké velení povolat dalších 2000 mužů.

Fallúdža

V 18:15 oznámil fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam, že nad čtvrtí Nu'ajmíja Iráčané čtyřhlavňovou protileteckou zbraní Dimitrov zasáhli a americký bombardér F-16. Stroj se vzňal, pilotovi se podařilo vyskočit s padákem a byl zajat. Pozemní americké síly se ho snažily najít, ale bez úspěchu.

Americké síly ostřelovaly fallúdžské čtvrti 'Askarí a Šuhadá' a průmyslovou oblast a donutily řadu tamních obyvatel opustit město. Přes 120 obyvatel se shromáždilo před školou Šarhabíla ibn Hasana ve vesnici Abú Sudajrá 8 km severně od města. Řekli korespondentovi, že se bojí dalšího amerického bombardování a ostřelování obytných čtvrtí pod záminkou "likvidace teroristů".

Večer Američané bombardování skutečně obnovili a zaměřili se na čtvrť Džaghífi na severu a 'Askarí na východní stran města. Letectvo, tanky a minomety ostřelovaly město a bojovníci palbu opětovali ještě ve 23:40, kdy korespondent zprávu odesílal.

Dva bombardéry F-16 bombardovaly město dlouho do noci. Jeden se zaměřil na čtvrť Džaghífi, druhý na čtvrť Mu'allimín na severní straně města. Pokračovaly v tom ještě ve chvíli odesílání další zprávy ve 2:30. Bojovníci za volání Alláhu akbar! ostřelovali útočící tanky z minometů ráže 60, 82 a 120 mm.

V noci Američané stříleli na silnici do Fallúdže na taxikáře Hášima Chaláfa Ismá'íla al-Mašhadáního, který nevěděl, poblíž je zřízeno nové americké kontrolní stanoviště. Byl vážně zraněn, ale ještě nějaký čas žil. Nebylo možno mu pomoci, neboť okupanti místním lidem půl hodiny po střelbě bránili se k němu přiblížit. Mašhadáního rodina -- žena, dva synové a dvě dcery -- kteří s ním byli v autě, útok přežili. Mašhadání žil v Ramádí, kde byl zaměstnán na celní správě.

BAGDÁD A OKOLÍ

Pokračovalo pravidelné ostřelování okupačních základen v Bagdádu. Základna Suqúr byla zasažena pěti kaťušemi v 6:00, dalšími čtyřmi kaťušemi byla v 7:45 a v 8:00 zasažena letecká základna Muthanna.

V 7:00 zasáhly dvě kaťuše bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Kolem 8:00 došlo k boji na bagdádské ulici Hajfa. Iráčané protitankovými střelami RPG7 zasáhli americké Humvee a raketou C5K malé obrněné vozidlo. Boje se účastnili také ostřelovači. Americkým vojákům se přesto podařilo vniknout do ulice, zajmout 40 civilistů a zabít osm bojovníků odporu.

Americký konvoj s nákladem vojenské výzbroje a proviantu byl v 8:15 západně od Bagdádu napaden raketami RPG7; jeden kamion byl zničen a dva mariňáci zemřeli.

Jedno Humvee se čtyři americkými vojáky bylo kolem 9:00 zničeno při výbuchu bomby v Rašídíji.

V Hurríja ad-Dawli'í explodovala v 9:00 bomba pod americkou hlídkou, zabila dva její vojáky a třetího zranila.

Kolem 8:00 explodovala velmi silná bomba v Durá pod americkou hlídkou a poškodila obrněné vozidlo Bradley. Bojovníci je pak raketou C5K zapálili a dvěma protitankovými granáty zničili Humvee. Při útoku bylo zabito sedm amerických vojáků.

Kolem 8:20 zaútočil odpor na dálnici v Ridwáníji na americký konvoj a zničil bílý kamion naložený proviantem, v němž zahynuly dvě osoby.

Velmi silná bomba explodovala kolem 8:30 pod americkou hlídkou v Salmán Bák jižně od Bagdádu, roztrhla obrněné vozidlo Bradley a zabila čtyři vojáky.

V 9:00 bylo v Chálidíji zabito dvanáct amerických vojáků při iráckém útoku na kolonu tří Humvee v nichž jelo devět vojáků, zatímco dalších jedenáct šlo pěšky.

Odpor zasáhl raketou Kaťuša vojáky shromážděné na americké základně v Saqlawíji. Desítky vojáků v panice ze základny uprchly a po dvě hodiny se ukrývali po okolí v obavách z nového útoku.

V 10:00 explodovala siná bomba v Ridwáníji jihozápadně od Bagdádu, zničila jedno obrněné vozidlo Bradley, zabila dva vojáky a dva zranila.

Balád

V 9:30 explodovaly v oblasti mezi Baládem a Dudžajlem severně od Bagdádu bomby pod americkou hlídkou. Dvě Humvee byla zničena a v nich zemřelo pět amerických vojáků (podle některých zdrojů dokonce sedm).

Jižní Irák

Síly odporu ostřelovaly nepřetržitě po 24 hodin silnými raketami Taríq, Grad a minometnými střelami americkou základnu mezí Hillá a Maháwílem a základnu v Mahmúdíji jižně od hlavního města.

Brigády al-Farúq zaútočily kolem 22:30 na silnici Safwán v jižním Iráku na dánskou okupační hlídku RPG7, BKC a bombami. Při útoku zničily dva dánské landrovery a zabily dva vojáky.

12 různých raket -- Grad, Kaťuša, C5K aj. a minometné střely byly vypáleny na britskou základnu mezi Musajjibem a 'Ámiríjí. Pro Iráčany je nyní velmi snadné útočit na britské vojáky, kteří se z rozkazu USA přesunují ze svých působišť v Basře do okolí Bagdádu.

Basra

Bojovníci odporu zastřelili Abd al-Hajje Kázima, baserského vůdce ší'itské kolaborantské strany Hizb ad-Da'wa. Kázim byl předním členem kolaborantského komanda, které zavraždilo řadu členů iráckého odporu.

Pondělí 1. listopadu 2004

Fallúdža

Za svítání se 20 amerických vojáků soustředilo před čtvrtí Ghanífi, obránci města je však zpozorovali a zaútočili na ně ze tří stran. Deset Američanů bylo zabito a šest zraněno. K jejich odvozu z místa boje bylo vysláno obrněné vozidlo.

Ráno vypálil odpor čtyři minometné střely na americké kontrolní stanoviště u města. Američané v odpověď vypálili na město osm dělostřeleckých střel, zničili dům a zranili tři civilisty.

Od 17:30 ostřelovaly americké tanky a dělostřelectvo jižní části města -- čtvrti Džaghifi a Šurta. Bojovníci odporu palbu opětovali. Podle zprávy odeslané hodinu po půlnoci zahájily dva americké letouny palbu z těžkých kulometů na čtvrti Džaghífi na jihu a Mu'allimín na severu města.

Z rozkazu Američanů se musela o další útok na město pokusit kolaborantrská tzv. národní garda. Mudžáhidové však kolaboranty odrazili a očití svědkové pak viděli mrtvé a raněné příslušníky gardy.

Ramádí

V Ramádí explodovala kolem 22:00 bomba pod americkou kolonou, zničila jedno vozidlo a zabila deset amerických vojáků.

BAGDÁD A OKOLÍ

Mušáhada: Ráno mudžáhidové v okrsku Mušáhada v ulici Hajfa házeli granáty po amerických vojácích a podařilo se jim 7 z nich zabít. Okupanti pak do Mušáhady vtrhli a zajali 30 civilistů včetně řady dětí. Bojovníci na Američany zaútočili, zničili obrněné vozidlo Bradley a zabili tři pěší vojáky. Zmařili také pokus Američanů proniknout do blízké ulice Talá'í a zničili přitom dvě Humvee a zabili pět vojáků. Večer došlo v okrsku Mušáhada k dalšímu boji, jehož výsledkem byla dvě zničená obrněná vozidla Bradley, sedm mrtvých Američanů a tři Iráčané - jeden bojovník a dva civilisté.

Durá: K větší srážce došlo ráno také v Durá na jihu Bagdádu, zde bojovníci odporu zničili dvě americká obrněná vozidla, jedno vozidlo Bradley a jedno Humvee. V boji bylo zabito 18 amerických vojáků. Američané pak začali střílet po civilistech a osm jich zabili. Padli také čtyři bojovníci odporu a tři utrpěli zranění.

Bombové a raketové útoky: Mafkarat al-Islam z Bagdádu a okolí hlásil dalších 17 bombových útoků proti Američanům a 15 útoků raketami nebo střelbou. Bylo při nich podle shromážděných zpráv zabito 83 amerických vojáků, tři agenti CIA a jeden asijský řidič kamionu. Dalších 14 Američanů bylo zraněno, z toho nejméně jeden smrtelně. Zničeno bylo deset Humvee, osm obrněných vozidel (z toho šest Bradley), jeden tank (další byl vyřazen z provozu), jedna cisterna s pohonnými hmotami, osm kamionů a jedno GMC. Při třech útocích bylo zabito deset členů kolaborantských Brigád Badr (z toho šest v ulici Hajfa) a další dva byli zajati. Zničeny byly jejich tři Nissany.

Ostřelování okupačních základen: Nejčastějším terčem minometných střel a raket odporu byla americká základna Suqúr, na niž během dne při pěti útocích dopadlo celkem 21 minometných střel, tři kaťuše a dvě rakety Grad. Dva útoky byly namířeny na leteckou základnu Muthanna, kam dopadly čtyři kaťuše a šest minometných střel. Dalšími terči byly americké základny u Fallúdže, na bývalém bagdádském mezinárodním letišti a v Baládu, základna tzv. národní gardy v Tádží a základna sil civilní obrany v Karmě. Jeden útok byl namířen na základnu britských sil v Maháwílu blízko Balylónu a dva na britskou základnu v Mahmúdíji.

Letouny: V neděli večer sestřelil odpor nad 'Ámiríjí vrtulník Chinook. V Durá byl v pondělí sestřelen jeden bezpilotní výzvědný letoun.

Atentáty: na cestě do práce byl zastřelen zástupce bagdádského guvernéra Hátim Kámil Abd al-Fattáh spolu se svými šesti strážci. Dále byl zastřelen vysoký činitel tzv. Irácké národní gardy spolu se svými dvě společníky.

Latífíja

Při útoku na americkou kolonu bylo zničeno Humvee a kamion se zásobami a zabito pět vojáků.

Výbuch auta s výbušninou v blízkosti americké hlídky zničil jedno z jejích obrněných vozidel a zabil čtyři příslušníky námořní pěchoty.

Provincie Saláh ad-Dín

Síly odporu ostřelovaly minometnými střelami ráže 82 mm severní i jižní prezidentský palác v Tikrítu, v nichž obou jsou nyní usazeni okupanti. Pro mrtvé a raněné americké vojáky pak přiletěl letoun.

V oblasti 'Álam zničily síly odporu odpoledne americké Humvee a zabily čtyři vojáky; při útoku zemřel také jeden bojovník odporu.

Jižní Irák

Při výbuchu dvou bomb na silnici vedoucí k přístavu Ma'fal byli večer zabiti čtyři Dánové jedoucí ve dvou Landcruiserech, a pátý byl zraněn.

Úterý 2. listopadu 2004

Fallúdža

Americké síly během noci vytrvale bombardovaly město a shodily na různé čtvrti tři kontejnerové bomby plné tříštivých mezinárodně zakázaných bomb. Obránci Američanům odpovídali raketami a granáty.

Ráno se námořní pěchota s pomocí tanků a obrněných vozidel pokusila zaútočit na město od jihozápadu. Obránci však jejich pokus včas zpozorovali a odrazili. Při boji byli tři bojovníci spolu s pěti civilisty zraněni.

Američané v útocích pokračovali, vypálili pět raket na čtvrť Džaghífi, další střely na město dopadly z tankového děla. Útok se zaměřil na okolí mešity Tawfíq, ale byl také odražen.

BAGDÁD A OKOLÍ

Různé útoky: V průběhu dne zaznamenali korespondenti Mafkarat al-Islam tři útoky auty s výbušninou, sedm bombových útoků a jeden útok pozemní minou a pět útoků raketových. Bylo při nich zabito 44 amerických vojáků, zraněno dalších 11 a několik dalších, jejichž počet se nepodařilo přesně určit. Kromě toho bylo zabito devět iráckých loutkových vojáků a čtyři zraněni. Zničeno bylo šest Humvee, šest obrněných vozidel Bradley (a jedno vyřazeno z provozu), dva kamiony a dva pickupy kolaborantů. Při jednom dalším útoku byli zabiti dva příslušníci Brigád Badr. Síly odporu oznámily smrt jednoho bojovníka. Po jednom z útoků zabili Američané st_f8elbou po okolí tři civilisty. Jedna bomba explodovala pod americkou hlídkou dokonce uvnitř tzv. Zelené zóny, kde bylo zneškodněno jedno Humvee a zabit jeden voják. Při dvou útocích na automobily GMC byli zabiti tři agenti CIA, osm příslušníků Mossadu a čtyři američtí vojáci z jejich doprovodu. Při jedné z akcí zahynul také bojovník odporu.

V 'Ámiríji byl zajat jeden kolaborant -- udavač.

Útok Brigád Badr na sunnity: Podle zpráv získaných od iráckých zdrojů jsou kolaborantské Brigády Badr odpovědny za další útok autem s výbušninou, k němuž došlo v sunnitské čtvrti A'zamíja a bylo při něm zabito osm civilistů a dvacet dalších zraněno. Auto explodovalo ve chvíli, kdy kolem projížděla americká hlídka, poškodilo jedno Humvee a zabilo jednoho amerického vojáka. Útok měl být připsán silám odporu a počtem civilních obětí vrhnout stín na jejich činnost.

Ostřelování základen: Opakovaným terčem útoků byla americká základna Suqúr, na niž dopadlo při čtyřech akcích celkem 17 minometných střel. Letecká základna Muthanna byla terčem dvou útoků, při nichž ji zasáhlo devět raket Kaťuša. Terči dalších útoků byly americké základny v Tádží, Baládu, na bývalém mezinárodním letišti a v okrsku Urajdž jižně od Bagdádu. Dva útoky směřovaly na britské základny v Maháwílu a v Mahmúdíji, tři kaťuše dopadly do bagdádské tzv. Zelené zóny.

DALŠÍ ÚTOKY

Latífíja Ve dvou útocích ve městě bylo zabito pět příslušníků americké námořní pěchoty a dva důstojníci CIA. Nejméně tři další vojáci byli mimoto zraněni.

Provincie Saláh ad-Dín Při útoku na americké vozidlo byli zabiti čtyři američtí vojáci a dva zraněni. Místní základnou amerických sil otřásaly po pět minut exploze čtyř raket Kaťuša.

Samarrá' Irácká loutková policie přiznala, že ve městě byl večer osobami jedoucími ve dvou autech Opel unesen americký voják.

Basra Kolem 5:10 zaútočily místní síly odporu minometnými střelami na stanici loutkové policie Aššár, zabily čtyři policisty včetně jednoho nadporučíka.

Středa 3. listopadu 2004

Fallúdža

Krátce po půlnoci začaly americké síly ostřelovat jižní část města z letadel a tankových děl. Čtyři zranění civilisté byli dopraveni do fallúdžské hlavní nemocnice.

Ráno odpor zasáhl raketami a střelami americké kolony před městem, nato americké letouny ostřelovaly čtvrť Azraqíja a průmyslovou zónu. Pohyb osobních aut po dálnici je už prakticky znemožněn, protože je zaplněna americkými vojenskými vozidly směřujícími do zemědělské oblasti na severovýchodě města a do Habbáníje západně od vzdorného města.

Ráno byly americké síly zatlačeny z okolí města po dalším neúspěšném pokusu prorazit do města.

BAGDÁD A OKOLÍ

Útoky: Zaznamenáno bylo tentokrát 16 dalších útoků, v nichž bylo zabito 32 Američanů, mezi nimi jeden agent CIA. Zraněno bylo dalších 13, z toho dva vážně, a jeden americký voják byl zajat. Dále bylo zabito šest důstojníků irácké loutkové výzvědné služby, dva příslušníci kolaborantských Brigád Badr a jeden libanonský tlumočník, doprovázející americké vojáky. Zničena byla tři americká obrněná vozidla, pět Humvee, tři kamiony a jedno auto GMC, z provozu byla dále vyřazena dvě vozidla Bradley a jedno Humvee.

Ostřelování základen: Terčem útoků se během středy stala americká základna Suqúr, základny v jižním prezidentském paláci v Tikrítu a v Uwajrídži, americký štáb v bagdádské A'zamíji a britská základna v Mahmúdíji.

Atentát: Důstojník irácké loutkové policie oznámil, že v Qádísíji na jihu Bagdádu byl zavražděn Husajn Alí, hlavní manažer loutkové společnosti pro distribuci ropných produktů, podřízené kolaborantskému ministerstvu ropného průmyslu, jehož hlavním cílem je posluhovat okupantům při rozkrádání irácké ropy.

Čtvrtek 4. listopadu 2004

Fallúdža a okolí

Po vítězství válečného zločince Bushe v amerických volbách zahájili okupanti Iráku přípravy k velkému útoku na hrdou Fallúdžu. Po dálnici z Bagdádu dovážely k Fallúdže americké vojenské kolony další zástupy vojáků, kteří se měli zúčastnit připravované ofenzívy proti městu. V kolonách bylo možno pozorovat tanky, obrněná vozidla a raketomety. Ve strachu ze sebevražedných atentátníků bránili Američané civilním autům v jízdě po dálnici. Na jednu z těchto kolon zaútočili Iráčané mezi Karmou a Abú Ghurajb. Podařilo se kolonu dostat do kleští. Zprávy o obětech nebyly k dispozici.

V 1:50 zahájily americké síly ostřelování čtvrtí Džaghífi, Mu'allimín a 'Askarí raketami, kulomety a dělostřelectvem. Obránci města stříleli rakety a minometné střely na zemědělskou oblast a tábor Taríq, odkud podle jejich předpokladu americké útoky proti městu vycházely. V obou místech tím byly způsobeny požáry. Američtí okupanti na město shodili 13 kontejnerových bomb.

BAGDÁD A OKOLÍ

Sebevražedný útok: Útok sebevraha v autě s výbušninou u amerického kontrolního stanoviště poblíž jezdeckého klubu v Bagdádu zabil šest amerických vojáků a stejný počet zranil. Současně bylo zabito sedm iráckých kolaborantů-tlumočníků, zničena dvě Humvee a automobil GMC americké CIA.

Bombové a raketové útoky: Mafkarat al-Islam zaznamenal 15 bombových útoků (z toho šlo dvakrát o auto naložené výbušninou) a 12 útoků raketových apod. Bylo při nich usmrceno 77 amerických vojáků a dva agenti CIA nebo Mossadu, dalších 18 vojáků bylo zraněno, dva z nich vážně. Britské vládní zdroje přiznaly, že při útoku odporu severně od Bagdádu byli zabiti tři britští vojáci z pluku Black Watch. Zabito bylo dále 10 iráckých loutkových vojáků a 7 zraněno (dva rovněž vážně), a tři členové Brigád Badr. V akcích bylo zničeno šest obrněných vozidel Bradley, jedno malé obrněné vozidlo, 11 Humvee, dvě vozidla na přepravu vojáků, 10 kamionů, jedno GMC, Nissan loutkových sil a Landcruiser Brigád Badr. Při dvou akc_edch padlo pět bojovníků odporu a dva utrpěli zranění.

Ostřelování základen: V průběhu dne podnikl odpor tři útoky na bagdádskou "Zelenou zónu", již zasáhlo celkem pět kaťuší a dvě rakety Grad. Dvakrát byla zasažena základna Suqúr, stejně jako letecká základna Muthanna a americký štáb v bagdádské 'Ámiríji. Po jednom útoku bylo namířeno na americkou základnu v Baládu, na bývalé mezinárodní letišti, na základnu v Uri jižně od hlavního města a na základnu Taríq v Abú Ghurajb, kterou Američané používají k přípravě ofenzívy proti Fallúdže. Další útoky patřily společným základnám amerických a iráckých loutkových sil v Baládu a v Tádží.

Atentáty: Ve čtvrti Mansúr byl zastřelen představitel ší'itské kolaborantské strany Hizb ad-Da'wa. Američané v Abú Ghurajb usmrtili předáka kmene Zaqaríta. Jeho kmen pak přísahal americkým okupantům pomstu.

Iskandaríja

Při explozi auta s výbušninou, které najelo do americké kolony v Iskandaríji mezi městy Hillá a Mahmúdíja bylo zabito devět amerických vojáků a tři zraněni. Zničeno bylo jedno Humvee a poškozeno obrněné vozidlo Bradley. Zabiti byli také tři civilisté, kteří tudy ve chvíli útoku projížděli a deset dalších místních obyvatel bylo zraněno.

DALŠÍ ÚTOKY

Latífíja Při výbuchu bomby pod americkou hlídkou byli ráno ve městě zabiti tři američtí vojáci a dva byli zraněni.

Násiríja Dvě bomby explodovaly odpoledne mezi Safwánem a Násiríjí pod americkou hlídkou, zneškodnily jedno Humvee a druhé zničily. Zabito bylo pět a zraněni čtyři američtí vojáci.

Basra Kolem 22:30 bojovníci odporu zastřelili velitele kolaborantských Brigád Badr, když opouštěl svůj dům v Hajáníji u Basry.

Pátek 5. listopadu 2004

FALLÚDŽA A OKOLÍ

Při ranním ostřelování zasáhli Američané na fallúdžské ulici Nu'ajmíja osobní auto a zabili celou sedmičlennou rodinu - matku, otce, dva syny a tři dcery.

Na čtvrť Džaghífi se večer pokusilo zaútočit 85 příslušníků námořní pěchoty, obránci je ale zatlačili zpět a 17 z nich zabili. Čtvrti Džaghífi a 'Askarí byly ostřelovány dělostřelectvem a tanky, přičemž byla zničena řada domů a zraněni dva obyvatelé. Během noci na sobotu byla Fallúdža od severu, východu a jihu vytrvale ostřelována.

Těžké ztráty utrpěli Američané východně od Saqlawíje, kde na ně odpor zaútočil silnými raketami a minometnými střelami. Zničeno tu bylo šest tanků a řada Humvee. Mrtvé a raněné odvážely čtyři vrtulníky Chinook. Další Američané zahynuli při nečekaném útoku odporu, který přerušil spojení mezi Abú Šiháb a saqlawíjskou americkou základnou.

Odpor přinutil 16 raketami Grad americké vojáky stáhnout se ze základny Habbáníja západně od Fallúdže. Americké ztráty byly přitom zřejmě značné, pro mrtvé a raněné přiletěly vrtulníky Chinook a Black Hawk.

U Chálidíje se odpoledne Američané pokusili zatýkat bojovníky odporu, protože město leží na trase přesunů vojsk k Fallúdže. Pronikli do okrsku Mádiq, ale mudžáhidové jim v akci zabránili odpálením těžkých bomb, které šest Američanů zabily.

Ramádí

Korespondent Mafkarat al-Islam z Ramádí oznámil, že mezi příslušníky kolaborantské "irácké armády", tzv. Irácké národní gardy, kteří sem byli z celého Iráku soustředěni, se šíří nechuť z toho, že mají být posíláni do první linie, aby tu umírali za zájmy USA. Korespondent viděl pět aut odvážejících gardisty, kteří odmítli uposlechnout amerických rozkazů, do koncentračního tábora v Abú Ghurajb. Ze zemědělské zóny u Fallúdže odpoledne zmizelo 60 gardistů, kteří se odmítli postavit proti svým bratrům a souvěrcům a prchli zpět do Bagdádu.

Při střetu ve městě bojovníci odporu zničili tank Abrams a zabili pět amerických vojáků.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Během pátku bylo v hlavním městě a okolí zaznamenáno 11 bombových a 8 jiných útoků partyzánů. Bylo v nich usmrceno 51 amerických vojáků a zraněno 11, z toho dva vážně, dále byli zabiti tři agenti CIA a jeden africký tlumočník pracující pro Američany, pravděpodobně Súdánec. Zahynuli dva příslušníci národní gardy (jeden z nich nadporučík) a dva byli raněni, dále zemřeli tři příslušníci Brigád Badr. Při těchto útocích bylo zničeno pět obrněných vozidel Bradley (a dvě vyřazena z provozu), sedm Humvee, dva kamiony se zásobami a náhradními díly, Landcruiser národní gardy, Nissan patřící Brigádám Badr a Toyota agentů CIA.

Zajímavý útok podnikl jeden Iráčan v okrsku Mušáhada, který šípy vystřelenými z luku zabil dva pěší americké vojáky na hlídce.

Sestřelen vrtulník: Kolem 11:00 zasáhl odpor nad okrskem Hadba americký průzkumný vrtulník Apache, který začal hořet a musel nouzově přistát.

V Abú Ghurajb zastřelili američtí vojáci bez nejmenší příčiny a bez varování iráckého chodce, který procházel v blízkosti koncentráku, který Američany proslavil po celém světě.

Ostřelování základen: Terči dvou útoků raketami Kaťuša se stala americká základna Suqúr. Další útoky byly namířeny proti základnám v Baládu a Uwajrídži, dvě kaťuše dopadly do komplexu "Zelené zóny" v Bagdádu a pět minometných střel zasáhlo britskou základnu v Maháwílu.

DALŠÍ ÚTOKY

Júsúfíja Exploze bomby zabila dva vojáky z americké hlídky, dalšího vážně zranila a zničila obrněné vozidlo Bradley.

Latífíja Při podobném útoku zde zemřeli tři vojáci a jeden byl vážně zraněn, jejich Humvee bylo rovněž zničeno.

Balád Výbuch bomby u tohoto města vyřadil z provozu obrněné vozidlo a zabil čtyři příslušníky americké námořní pěchoty.

Tikrít Výbuch bomby vyřadil z provozu jedno Humvee, zabil amerického kulometčíka a zranil řidiče vozidla.

Qa'im Americký vrtulník zahájil palbu na auto blízko velké mešity, v němž byly tři osoby. Vůz byl poškozen, ale všichni tři lidé přežili.

Sobota 6. listopadu 2004

Mafkarat al-Islam oznámil, že počet denních útoků odporu proti okupantům stoupl na 115 - 125. Je proto jasné, že nelze informovat o všech akcích individuálně.

Fallúdža

Američané opět obklíčili Fallúdžu a uzavřeli všechny přístupové cesty s výjimkou silnice do Saqlawíje, kde sídlí jejich velitelství. Síly odporu se v přípravě na útok rozmístily po městě a podle zpráv zůstávaly v kontaktu se skupinami rozmístěnými mimo město.

Ramádí

Auto GMC naplněné výbušninou a řízené sebevražedným útočníkem najelo u amerického velitelského stanoviště u východního vjezdu do města na vozidlo Zil, v němž byli přepravováni vojáci. Při následné explozi zahynulo nejméně 31 příslušníků námořní pěchoty, jejich těla byla rozmetána do vzdálenosti 55 - 60 metrů.

Americké velení přiznalo, že při "bezpečnostní operaci" ve městě bylo zraněno 20 Američanů. Podle místních svědků šlo o útok auta s výbušninou na americký tábor ve čtvrti Fadždžáríja

Pět civilistů zabil americký voják, který v rámci cvičné střelby z kulometu zamířil místo cvičného objektu na "osvobozené" Iráčany a začal střílet.

Síly odporu ostřelovaly minometnými střelami sídlo guvernérského úřadu. Američané pak oblast uzavřeli a prohledávali domy ve čtvrtích 'Azízíja a Ta'mín, ale jejich pátrání bylo marné.

BAGDÁD A OKOLÍ

Abú Ghurajb Nejméně 12 příslušníků americké námořní pěchoty spolu se dvěma agenty CIA zahynulo při útoku auta naloženého výbušninou na dálnici z Abú Ghurajb do Fallúdže. Výbuch zničil dvě Humvee, velitelské auto GMC a obrněné vozidlo na přepravu vojáků a zranil nejméně deset dalších osob.

Oddíl 45 bojovníků odporu zaútočil západně od Abú Ghurajb na americkou kolonu směřující do Fallúdže. Exploze těžkých bomb a následná palba zničily osobní auto Zil a tři Humvee. Zabito bylo 28 amerických vojáků, padli čtyři bojovníci odporu.

Bombové a jiné útoky: Za tento den bylo korespondenty Mafkarat al-Islam zaznamenáno dalších 11 bombových, 8 raketových a jiných útoků a dva sebevražedné útoky v autech s výbušninou. Při nich bylo zabito 72 amerických vojáků a 8 agentů CIA, zraněno dalších 17 vojáků. Zabit byl opět jeden tlumočník-kolaborant, zřejmě opět Súdánec. Bombami a střelbou bylo zničeno deset Humvee, pět obrněných vozidel Bradley (a jedno poškozeno), jedno obrněné obojživelné vozidlo (další též vyřazeno z provozu), tři kamiony a dvě auta GMC. Při jednom z útoků na agenty CIA utrpěli zranění tři bojovníci odporu. Dva zahynuli v autech při sebevražedných atentátech.

Ostřelování základen a budov: Terči útoků se staly znovu obvyklé cíle - základny v Uwajrídži, Baládu, letecká základna Muthanna, základna Suqúr a dvakrát také britská základna v Mahmúdíji. Tři kaťuše zasáhly budovu tzv. ministerstva vnitra a dva útoky byly namířeny proti tzv. Zelené zóně. Při druhém z nich dopadly čtyři rakety Grad do blízkosti hotelu Bábíl a zasáhly zřejmě cisterny s naftou.

Atentáty: Při dvou útocích na příslušníky kolaborantských Brigád Badr byli zabiti jejich dva důstojníci. Atentát byl spáchán rovněž na důstojníka tzv. národní gardy v bagdádském okrsku Karak, kde mudžáhidové zastavili jeho auto a zastřelili ho. Obětí atentátu se stali rovněž čtyři vyšší činitelé kolaborantské strany Hizb ad-Da'wa, kteří právě opouštěli sídlo své strany v Bagdádu.

DALŠÍ ÚTOKY

Latífíja Exploze bomby ráno zničila Humvee a zabila tři příslušníky americké námořní pěchoty; další dva byli zraněni.

Samarrá' Podle sdělení lékařských a policejních zdrojů bylo při útoku auta s výbušninou a dalších útocích na místní policejní stanice zabito asi 37 osob, většinou loutkových policistů a příslušníků tzv. národní gardy. Podle agentury Reuters byl mezi zabitými brigádní generál Abd ar-Razzáq ad-Džarmání, velitel jednotky rychlého nasazení, mezi zraněnými pak loutkový guvernér města generálmajor Taríq Kámil 'Uwajd.

Při ranním útoku na americkou pěší hlídku bylo zabito nejméně šest příslušníků námořní pěchoty.

Likvidace irácké inteligence sionisty

Konference v Káhiře nedávno odhalila, že sionistický Mossad zavraždil od počátku okupace Iráku nejméně 310 iráckých intelektuálů. Sionisté se snaží zlikvidovat všechny, kdož by pro ně mohli znamenat nějakou hrozbu. Dokonce existuje americko-"izraleský" plán na likvidaci co největšího počtu iráckých vědců a intelektuálů. Dr. Imád Džadd, specialista na "izraelské" záležitosti na univerzitě al-Ahrám prohlásil, že Američané zavřeli do táborů 70 iráckých vědců, aby jim zabránili v protiamerické činnosti a dodal, že podle statistik bylo více než 310 iráckých vědců zabito a 17 000 z okupované země uprchlo.

Dokonce i kolaborantské "Ministerstvo vysokého školství Iráku" tyto údaje potvrdilo.

Neděle 7. listopadu 2004

Fallúdža

Američané ostřelovali nemocnice, tržiště a obytné čtvrti Fallúdže včetně nemocnice charity Spojených arabských emirátů.

Síly odporu ráno zničily západně od města americký tank s celou posádkou. Bojovalo se u mostu západně od města. Ráno byl také sestřelen špionážní bezpilotní letoun a zasažen vrtulník Black Hawk. V noci na pondělí nad čtvrtí Džawlan sestřelil odpor vrtulník Apache. K tomu korespondent Mafkarat al-Islam dodal, že dva vrtulníky se podařilo sestřelit také v noci ze soboty na neděli.

V noci na pondělí odrazil odpor útoky Američanů a raketami nejrůznějších druhů je přinutil ke stažení. Mezitím se čtyři civilisté, dva muži a dvě ženy, stali oběťmi amerického ostřelování čtvrti Džaghífi. Při jednom z amerických pokusů o průlom do města bylo zabito 25 mariňáků, ve čtvrti Nu'ajmíja dalších 21, tři další byli zajati.

Reportérka Timesů, která navštívila minulý týden Fallúdžu, napsala, že ve městě je připravena řada dobrovolníků zaútočit s auty výbušniny na americké vetřelce.

Američané během noci z neděle na pondělí rozhazovali nad městem letáky, vyzývající místní obyvatele, aby složili zbraně a přijali "generální amnestii" a "dostatek peněz k dobrému životu" od amerických okupantů. Odpověď statečných Fallúdžanů zazněla z amplionů mešit: "Porazíme vás dříve, než nám dáte své peníze!"

CNN ohlásila, že Američané od pátku pohřešují jednoho svého sluhu - kapitána irácké loutkové armády kurdské národnosti. Ten údajně dezertoval, když vyslechl plány útoků na město a vrátil se zřejmě do severního Iráku. Byl velitelem 160členného kurdského pluku, který byl přesunut k Fallúdže, aby se spolu s Američany podílel na útocích.

Fallúdžští duchovní vyzývají ájatolláha Sístáního

Náboženští vůdci Fallúdže zaslali ší'itskému ájatolláhovi Alímu as-Sístánímu dopis, v němž ho varovali, že kolaborace některých složek ší'itské společnosti s okupanty může vést k občanské válce - vždyť 85 % iráckých zrádců, kteří posluhují americkým vojákům obléhajícím Fallúdžu, jsou ší'ité, především Brigády Badr a milice strany Hizb ad-Da'wa.

BAGDÁD A OKOLÍ

Odpoledne explodovalo auto s výbušninou u základny amerických sil a tzv. národní gardy v okrsku Karradá v Bagdádu. Šlo o neobvykle silný výbuch, který podle svědků usmrtil nebo zranil minimálně 30 loutkových a amerických vojáků.

Bombové a jiné útoky: Dále bylo zaznamenáno 11 bombových a 4 jiné útoky odporu. Zemřelo při nich 48 amerických vojáků a dva důstojníci CIA, pět vojáků bylo zraněno. Odpor zničil pět obrněných vozidel Bradley, šest Humvee (a další vyřadil z provozu), tři kamiony a jedno GMC.

Ostřelování základen: Během dne zaznamenali korespondenti Mafkarat al-Islam raketové a minometné útoky na americké základny na bagdádském mezinárodním letišti, základny Suqúr a Taríq, a dva útoky na "Zelenou zónu".

Likvidace kolaborantů: Podle médií bylo zabito 12 důstojníků Brigád Badr, které bojovníci přepadli na cestě z provincie Dijála, kde se zúčastnili pohřbu jiného kolaboranta, zabitého příslušníky odporu. Tři příslušníci těchto brigád byli v neděli zabiti v ulici Hajfa a jejich auto bylo zničeno. Druhého auta se včetně jeho posádky zmocnili povstalci.

Basra

Asi 15 britských okupačních vojáků bylo zabito, když byl jejich člun v baserském přístavu zapálen Brigádami al-Farúq. Stejná organizace bojovala v okrscích Sá'í a Barradá'í s britskými a dánskými okupanty.

Přímo ve městě zabila exploze bomby dva příslušníky tzv. národní gardy a třetího zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       12. 11. 2004
14. 11. 2004 Civilní katastrofa ve městě Fallúdža
14. 11. 2004 Povstalci odjeli z Fallúdže mercedesy
13. 11. 2004 Nepřítel má tvář. Jmenuje se Satan. Žije v městě Fallúdža
14. 11. 2004 Rasismus Jan  Čulík
14. 11. 2004 Ďábelské svody manipulace nesrovnatelně větších skupin lidí Zdeněk  Bárta
13. 11. 2004 Soudci zneuctili soud Zdeněk  Jemelík
13. 11. 2004 Blair a Bush " budou prosazovat intervencionistickou politiku"
13. 11. 2004 Američané zahájili nový útok na město Fallúdža
13. 11. 2004 Do Británie přivezli pětiletou Iráčanku, jíž Američané zabili rodiče
12. 11. 2004 Američané "vyjednávají" o mešitě ve Fallúdži
12. 11. 2004 Bush: Palestinský stát by mohl vzniknout "do čtyř let"
12. 11. 2004 Mullah Omar požaduje, aby Afghánci "bojovali za svobodu"
12. 11. 2004 Boje ve Fallúdži se zintenzivňují, útoky povstalců jinde sílí
12. 11. 2004 Já nikoho nepodved, pane inšpektóre
12. 11. 2004 Americká "náboženská morálka" je falešná
12. 11. 2004 Paušální odsudek náboženství je falešný Ivan Odilo Štampach
12. 11. 2004 Americké prezidentské volby aneb o nemožnosti překročit vlastní stín Jiří  Jírovec
12. 11. 2004 Slovenský rozhlas ako reklama na kapitalizmus Andrej  Sablič
12. 11. 2004 Tip na vítěze Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 11. 2004 "Tito lidé jsou opravdu tvrdí..."
13. 11. 2004 Jak populární by byla americká invaze v Čechách? Jan  Čulík
12. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. října - 7. listopadu 2004
13. 11. 2004 Pýcha, arogance a ztráta soudnosti u Jana Čulíka
12. 11. 2004 Špinavá práce Britských listů Jan  Čulík, Jiří  Šimek
12. 11. 2004 Ano, Britské listy dělají špinavou práci Bohumil  Kartous
12. 11. 2004 9. listopad 2004: Občanské partnerství osob stejného pohlaví schváleno v Británii Benny  Rees
12. 11. 2004 Michael  Marčák
12. 11. 2004 Evropa musí s Američany mluvit
12. 11. 2004 Bezpečnostní věda - důsledek vývoje civilizace Petr  Sak
12. 11. 2004 Euroústava a česká otázka Milan  Neubert
12. 11. 2004 Život jako příběh Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
14. 11. 2004 Demokracie je ohrožena, nikoliv však komunisty
12. 11. 2004 Demokracie v České republice ohrožena, občané, bijte na poplach! Radek  Sárközi
12. 11. 2004 K mému studiu na Tchaj-wanu Petr  Fiala
12. 11. 2004 Proč je v ČR zastaralá technika a na trhu úzký a drahý sortiment nekvalitního zboží
12. 11. 2004 Krásný ztráty knižně
12. 11. 2004 Německo a Rusko zjednodušují vzájemné vydávání víz Radek  Vogl
11. 11. 2004 Jsem dcera nepřítele státu
11. 11. 2004 O Karlu Hlaváčkovi v Ostravě
11. 11. 2004 Proč musíme toto trpět? Jsme také lidské bytosti
11. 11. 2004 Američanům se okupace Iráku těžce vymstí
11. 11. 2004 Pravdu o Fallúdži se patrně nikdy nedozvíme Karel  Dolejší
11. 11. 2004 Postmoderní svět a vyrovnávání s minulostí Peter  Dinuš
11. 11. 2004 Puritánské kořeny amerického mýtu Martin  Škabraha
11. 11. 2004 Nový Bushův generální prokurátor považuje Ženevské konvence za "zastaralé"
11. 11. 2004 Utkání ve Fallúdži Bohumil  Kartous
11. 11. 2004 Paintball?
9. 11. 2004 Bushovo puritánství má kořeny v 17.století
9. 11. 2004 Jak se americká armáda snažila zabíjet kozy tím, že na ně civěla
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů