2. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2004

Poslední hodiny před americkými volbami: Kdo vyhraje?

Poté, co obě soupeřící politické strany vydaly ve Spojených státech na stále frenetičtější předvolební kampaň téměř celou miliardu dolarů, závod o nejmocnější funkci na světě skončil. Ze všech průzkumů veřejného mínění vyplývá, že by mohl vyhrát Bush i Kerry. A co když nakonec o výsledcích amerických voleb nebudou rozhodovat voliči, ale právníci?

Těmito slovy zahájil svůj poslední pořad Newsnight před americkými volbami přímo ze Spojených států v pondělí v noci moderátor Jeremy Paxman. Poslední předvolební informace ze Spojených států shrnujeme především podle televize BBC:

V klíčovém nerozhodném státě Ohio obvinil Bushův tábor Demokraty, že podporují volební podvody. Kerryho tábor zase obvinil Republikány, že se snaží americké občany zastrašovat a odrazovat je od účasti na volbách.

Posledního dne předvolební kampaně využili oba kandidáti na prezidentský úřad až do poslední minuty. Cestovali zuřivě celý den po klíčových státech. Oba samozřejmě tvrdili, že ve volbách vyhrají. Normálně se novináři uchylují k průzkumům veřejného mínění, avšak v současnosti nenapovídají průzkumy veřejného mínění vůbec nic ohledně toho, kdo v úterý v amerických volbách zvítězí.

Jaká byla v pondělí v podvečer amerického času nálada v obou politických táborech? Podle reportéra televize BBC ve Washingtonu nevládla v Bushově táboře v pondělí zrovna stoprocentní sebedůvěra. Tisk v posledních dnech několikrát citoval různé nejmenované činitele Bushovy vlády, kteří vyjadřovali obavy, že Bush možná prohraje. A to je tábor, který dosud projevoval naprostou nezranitelnost. Uvědomují si, že je situace nesmírně nerozhodná. A velmi znepokojující pro ně je, že u existujícího prezidenta je téměř skoro vždycky poslední průzkum veřejného mínění jeho konečným volebním výsledkem, anebo je mu velmi blízko. A v pondělí zveřejnil Gallup svůj poslední výsledek a Bush má podporu 49 procent voličů. To neznamená, že na základě této podpory nemůže zvítězit, ale zjevně to není příliš silné postavení pro existujícího prezidenta. Právě proto cestoval v pondělí Bush po celé zemi tak intenzivně, byl na cestě 20 hodin bez přerušení.

Co se týče Kerryho tábora, v něm podle washingtonského zpravodaje televize BBC vládla v pondělí nálada nervózní sebedůvěry. Stoupenci Johna Kerryho dospěli k závěru, že se jim podařilo zorganizovat daleko lepší předvolební kampaň, i daleko lépe financovanou, než jakou měl Gore naposledy. A do určité míry stoupence Johna Kerryho povzbuzují rané volební výsledky. Například v Ohiu hlasovalo mezi ranými voliči pro Kerryho oproti Bushovi o 11 procent voličů více. To samozřejmě neznamená, že to bude pro Ohio konečný výsledek, ale kerryovce to povzbuzuje.

Očekávaná vysoká volební účast

Co bude důsledkem očekávané vysoké volební účasti?

Je pravděpodobné, že to do určité míry pomůže Demokratům. Posledně v amerických volbách hlasovalo 105 milionů lidí, tentokrát se očekává o 10 až 15 milionů lidí více. Demokratům by to pomohlo proto, že lidé, kteří jsou normálně zcela apatičtí, ale tentokrát se rozhodnou poprvé volit, bývají z chudšího prostředí a ti většinou hlasují pro Demokraty. Jinou věcí, která zřejmě podpoří Demokraty, je, že pokud normálně nehlasujete a tentokrát jste se rozhodli k volbám jít, může to znamenat, že jste na politickou situaci rozhněváni a chcete ji změnit. Proti tomu však nesmíme zapomínat na Karla Rova, Bushova poradce, který prý zmobilizoval 4 miliony znovuzrozených křesťanů, kteří mají jít k volbám. Pokud k tomu skutečně dojde, nikdo neví, kdo zvítězí.

Americká volební aritmetika

Při amerických prezidentských volbách nestačí, aby kandidát vyhrál co největší množství států, ale musí zvítězit v těch státech, z nichž pochází největší počet prezidentských volitelů. Dohromady volí prezidenta 538 prezidentských volitelů. Každý stát má určité procento volitelů. Například malý stát Wyoming s malým počtem obyvatel má pouze 3 volitele. Naproti tomu Kalifornie má 55 volitelů, to je desetina všech volitelských hlasů. A ten, kdo vyhrává většinu hlasů voličů v každém státě, většinou získá všechny hlasy volitelů v tom státě.

Při posledních prezidentských volbách získal George Bush 278 volitelských hlasů, Al Gore 260 volitelských hlasů. Takže ve srovnání s posledními volbami potřebuje Kerry jen o 10 více hlasů než posledně získal Demokratický kandidát; pokud by třeba vyhrál stát Missouri s 11 volitelskými hlasy, který byl posledně Republikánský, a udrží si i poslední.

Nezapomínejme tedy, že o těchto prezidentských volbách se bude rozhodovat podle toho, co se stane v každém jednotlivém státě, nikoliv v USA jako v celku.

Celá řada amerických států je nerozhodných. Naproti tomu počet států, které se zdají bezpečně podporovat jednoho nebo druhého kandidáta, je tento: 189 volitelských hlasů pro George Bushe a 195 pro Johna Kerryho. Ani jeden kandidát zdaleka nedosahuje hranice 270 volitelů, kterou potřebují pro vítězství.

John Zogby: "Vyhrají zřejmě Demokraté"

Televize BBC pak interviewovala Johna Zobgyho, věhlasného amerického odborníka na průzkum veřejného mínění, který se při posledních prezidentských volbách nejvíce ze všech průzkumníků přiblížil volebním výsledkům. Zogby konstatoval:

"Mám pocit, že nerozhodní voliči, kteří jsou dnes nejdůležitějšími lidmi na světě, směřují k Johnu Kerrymu, nyní v závěru předvolební kampaně. Je to netypické, je to historická změna, a dělají to v poměru téměř 2:1 pro Kerryho.

Mám pocit, že ty volby vyhraje John Kerry.

Může však dojít ke všem možnostem. Může celostátně vyhrát počtem voličů, nemusí získat všechny potřebné hlasy volitelů. V úterý večer bychom měli vědět, kdo ty volby vyhrál."

Amerika: dva stejně velké, válčící národy

Rozkol v politickém myšlení je dnes ve Spojených státech daleko hlubší než rozkol mezi Bushem a Kerrym, pokračoval Zogby. V Americe v současnosti žijí dva stejně velké, navzájem spolu válčící národy. Jsou to v mnoha ohledech dvě zcela odlišné kultury, dvě odlišné ideologie. Přitom jsou početně rovnocenné. Poslední 2 - 3 procenta voličů však bude hlasovat na základě osobností.

Volební podvody a nesrovnalosti

V pondělí citoval list New York Times jednu ženu z Pennsylvánie, která řekla, že trpí předvolebními úzkostnými stavy, totiž obavou, že její hlas nebude započten. Není sama: po skandálech při posledních prezidentských volbách mají nyní obě strany připraveny doslova tisíce právníků, připravených se soudit o výsledky. Nejspornějším státem v tomto ohledu je zřejmě Ohio.

V Ohiu se očekává velká volební účast. V pondělí i o předchozím víkendu byly ve městě Columbus ve státě Ohio u volebních místností dlouhé fronty. Lidé, kteří nebudou moci hlasovat zítra, hlasovali předem.

Ohio má o téměř milion voličů více než před čtyřmi lety. Částečně je to v důsledku registračních kampaní, vedených Demokraty a jejich spojenci. Republikáni jsou znepokojeni překvapující skutečností, že v některých částech tohoto státu se zdá být více voličů než dospělých lidí. Vymysleli si účinný způsob, jak vyzkoušet, zda jsou nová jména autentická. Rozeslali na čtvrt milionu poštovních adres nových voličů dopisy a 30 000 z nich se jim vrátilo jako nedoručitelné - mnoho z nich byli mrtví lidé, anebo lidé, kteří už na dané adrese nežijí. Republikáni si stěžují, že Demokraté zaregistrovali mrtvé duše a že je to podvod.

Republikánští právníci v Ohiu už několik dnů usilují u soudu o povolení, aby směli posílat do volebních místností své stoupence, kteří by bránili přístupu voličům, o nichž usoudí, že to jsou podvodníci. Demokraté se obávají, že to by zastrašovalo autentické voliče, zejména z etnických menšin a ti si proto vytvořili vlastní armádu volebních monitorů.

V pondělí ráno rozhodli dva federální soudci v Ohiu, že Republikáni nebudou mít právo bránit voličům v přístupu k urnám. Republikánská strana oznámila na tiskové konferenci, že se proti tomu odvolá.

Pokud budou volební výsledky v Ohiu tak nerozhodné, jak se očekává, už dosavadní právní přestřelky zřejmě jen napovídají, co bude pokračovat po volbách.

                 
Obsah vydání       2. 11. 2004
3. 11. 2004 Michael Moore: Už jen dvě hodiny
3. 11. 2004 USA: První volební informace
2. 11. 2004 Volby v USA: Voliči v Ohiu čekají až šest hodin
2. 11. 2004 Americký soud povolil Republikánům kontrolovat v Ohiu voliče
2. 11. 2004 Poslední hodiny před americkými volbami: Kdo vyhraje?
2. 11. 2004 Co budou znamenat přicházející volební výsledky
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
2. 11. 2004 Michael  Marčák
2. 11. 2004 Počestné podvádění Tonyho Blaira
2. 11. 2004 Jak to opravdu vypadá, když se pokusíte pracovat v Británii
2. 11. 2004 Pragmatismus je také ideologie Martin  Škabraha
2. 11. 2004 Nejen Romové...
2. 11. 2004 Pravicová Lidová fronta? Tomáš  Krček
2. 11. 2004 Zelené zóny myšlení: K čemu je dobrý Michael Moore? Michal  Jurza
1. 11. 2004 Marešův Usáma: V České republice je zakázána satira Jan  Čulík
1. 11. 2004 Minima non curat praetor! Jan  Sýkora
1. 11. 2004 Ekolog a ekologista Boris  Cvek
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme
30. 10. 2004 Usáma bin Ladin: "Naše útoky na USA byly odplatou za nesnesitelné zlo"
1. 11. 2004 Havel i Klaus reagovali na komunistický režim podobně - nedostatečně Bohumil  Kartous
2. 11. 2004 Po tretíkrát za iný svet I. Miroslav  Spišák
2. 11. 2004 Aplikovaná demokracia Radovan  Choleva
2. 11. 2004 Montevideo bude mít levicovou vládu
2. 11. 2004 Hviezdoslav: Vznešený cieľ vytknutý
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2004 Poslední hodiny před americkými volbami: Kdo vyhraje?   
2. 11. 2004 Už jen jeden den Michael  Moore
2. 11. 2004 Americký soud povolil Republikánům kontrolovat v Ohiu voliče   
2. 11. 2004 Co budou znamenat přicházející volební výsledky   
2. 11. 2004 Volby v USA: Voliči v Ohiu čekají až šest hodin   
1. 11. 2004 Rozhodne o výsledcích amerických voleb náboženské nadšení voličů?   
1. 11. 2004 Kdo je rozumnější? Bohumil  Kartous
31. 10. 2004 Bin Ladin pomohl Bushovi   
31. 10. 2004 Washington Post: "Americké volby se nedají předpovědět, bin Ladinův projev neměl žádný vliv"   
30. 10. 2004 Co znamená bin Ladinův pokus ovlivnit americké volby?   
30. 10. 2004 Propálená obrazovka   
27. 10. 2004 Připravují se Republikáni bránit černochům na Floridě v hlasování?   
26. 10. 2004 Bílý dům na prodej   
25. 10. 2004 Deník Washington Post podpořil Kerryho   
21. 10. 2004 Írán přeje volebnímu vítězství George Bushe nad Johnem Kerrym Miloš  Kaláb