10. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2004

Obchod a školství mají v Americe potíže se zvýšenou ostrahou hranic

Jsou nové bezpečnostní předpisy v ochraně před terorismem ještě přijatelné, aby mohl prosperovat obchod a školství? Brzy bude třetí výročí teroristického útoku na New York, ale situace na hranicích se nenormalizuje. Naopak - stále tvrdší předpisy ztěžují výměnu lidí i zboží.

Skupiny amerických průmyslníků a obchodníků, univerzity a výzkumné asociace si stěžují na omezení, která přinášejí nové bezpečnostní předpisy. Americké firmy protestují proti tomu, že se musí cizinci potýkat s potížemi, jestliže chtějí navštívit Spojené státy, aby si prohlédli zboží, které hodlají koupit nebo aby podepsali obchodní smlouvy.

Nejvýznamnější univerzity si stěžují, že americké úřady vracejí od hranic studenty, kteří se u nich ucházejí o studium. Různé veletrhy uvažují o tom, že se odstěhují ze Spojených států, protože je účast zahraničních vystavovatelů silně ztěžována podmínkami, které tito lidé musí splnit, aby získali americké vstupní vízum.

Obchodní špičky lomí v zahraničí rukama nad podmínkami, které musí splnit, aby měly naději získat vízum a nakonec ani nemají jistotu, že je dostanou. Studenti v Číně, Indii i jinde přestávají snít o tom, že by mohli získat americké vzdělání. Podle reportéra Tima Johnsona ve Washingtonu prohlásil čínský právník Hsu Shenkuo ze Šanghaje, který se vrátil do Číny po studiu na Harvardské univerzitě, že je rezignace čínských studentů naprosto úplná.

Po teroristickém útoku na New York bylo v USA jen málo lidí, kteří by pochybovali o tom, že je třeba zpřísnit podmínky pro návštěvu Spojených států. Počet vízových úředníků na 211 amerických vyslanectvích a konzulátech na celém světě byl tedy silně zvýšen a tito lidé byli označeni za první linii v boji proti terorismu. Nyní jsou vystavovány miliony cizinců krátkým pohovorům - často trvají jen minutu nebo dvě -- než jsou jim vydána víza. Maura Harty, náměstkyně ministra pro konzulární záležitosti prohlásila, že je cílem odhalit teroristy ještě před tím, než nastoupí do letadla do USA, a zabránit jim ve vstupu do země.

Před zavedením nových předpisů pro zvýšenou ostrahu hranic mohli dříve konzulární úředníci v některých zemích, jako je třeba Čína, vydávat víza aniž by se osobně setkali se žadateli. Nyní se téměř žádný žadatel nevyhne osobnímu pohovoru. Podle amerických novin Knight Ridder Newspapers musí při takových rozhovorech žadatelé dokázat, že splňují podmínky pro udělení víza podle nových amerických předpisů. Paní Kelly Shannonová, mluvčí ministerstva, vysvětlila, že musí mít žadatelé "hluboké kořeny" ve své vlastní zemi, například investice nebo rodinné příslušníky.

Čínští i jiní studenti pobývali v USA mnohem déle, než jim dovolovala studentská víza. Přibližně jen čtvrtina z celkového počtu asi 600 tisíc studentů, kteří odešli studovat do zahraničí, se po skončených studiích vrátila do Číny.

Hlavním cílem nových amerických opatření je odradit teroristy, ale američtí obchodníci i akademičtí hodnostáři říkají, že je to neúměrně a nepřijatelně vysoká cena. Američtí vývozci odhadují svoje ztráty na více než 30 miliard dolarů. Podobně jsou postiženy firmy, které poskytují služby, a také cestovní kanceláře. Zachmuřeni jsou i univerzitní děkani. Internet je plný historek univerzitních studentů, kteří nedostali víza nebo po odcestování na návštěvu domova již nebyli znova vpuštěni do USA, aby mohli pokračovat ve studiu. Počet zahraničních žádostí o studium v prvním ročníku amerických univerzit je letos nižší o 32% než loni. Podle odborníků je tím ohroženo americké vedoucí postavení ve vědě a inženýrství. Studenti se nyní vydávají do Austrálie a Británie. Počet žadatelů z Indie a Číny tam silně vzrostl. Podle nového amerického síta musejí mít studenti některých vědních oborů jako je nukleární fyzika dodatečné doporučení - a to vede k dlouhým odkladům. Americké firmy nedokázaly zařídit, aby si mohli jejich zahraniční zákazníci prohlédnout zboží, aby je mohli koupit nebo přijet, aby se naučili, jak se zakoupeným zbožím zacházet. Prezident Národní rady pro zahraniční obchod, Bill Reinsch, prohlásil, že je snadná odpomoc od situace, jestliže nemohou přijet ruští nebo čínští inženýři, aby se zúčastnili dvoutýdenní práce na nějakém společném díle - a tou je přenesení americké laboratoře do Šanghaje nebo do Soulu.

Asi 50 vysokých řídících hornických odborníků z Číny se nedostane na hornickou výstavu v Las Vegas, která se bude konat koncem září. V lednu se nemohlo zúčastnit mezinárodní výstavy konzumní elektroniky v Las Vegas více než 4000 cizinců, protože vydání víz se táhlo na dlouhé lokte.

                 
Obsah vydání       10. 9. 2004
12. 9. 2004 Colin Powell "nazval neokonzervativce 'zasraní šílenci'"
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
12. 9. 2004 Reakce na "účelový a nepravdivý text na BL" Zdeněk  Duspiva
10. 9. 2004 George Robertson vyhrál soud o pomluvu na internetovém fóru
10. 9. 2004 Amerika v zrcadlovém bludišti terorismu - 3 roky poté Josef  Brož
10. 9. 2004 Je-li jen soudce hoden mzdy své Oldřich  Průša
10. 9. 2004 Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka Štěpán  Kotrba
10. 9. 2004 Obchod a školství mají v Americe potíže se zvýšenou ostrahou hranic Miloš  Kaláb
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"
10. 9. 2004 Rusko "zaútočí na teroristy kdekoliv na světě"
10. 9. 2004 Šest Britů uhořelo v Náměšti nad Oslavou
10. 9. 2004 Powell: V Súdánu došlo ke genocidě
10. 9. 2004 Zahraniční dělníci v Japonsku se stali velkou hospodářskou silou v zemích, odkud přišli Miloš  Kaláb
10. 9. 2004 Cokoliv, jen ne liberál Václav  Beneš
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů
10. 9. 2004 Michael  Marčák
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku
9. 9. 2004 John Gray: Víra v pokrok je základním omylem našeho věku
9. 9. 2004 Vžít se do role teroristy Bohumil  Kartous
8. 9. 2004 Jak využít Tomáše Garrigue Masaryka v postmoderní společnosti Štefan  Švec
8. 9. 2004 USA: Jaká levicová média? Greg  Evans
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů