10. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 8. 2004

Zákaz televize al Džazíra je "ranou svobodě tisku"

Rozhodnutí iráckého premiéra vyhostit televizi al Džazíra z Bagdádu a zakázat ji po dobu 30 dnů, aby vysílala z Iráku, je "vážnou ranou svobodě tisku", konstatovala organizace Reportéři bez hranic. Tato organizace, jejíž sídlo je v Paříži, požaduje "okamžité vysvětlení" tohoto rozhodnutí irácké vlády, které bylo oznámeno v sobotu. Konstatuje, že je "nesmírně znepokojena neustálými epizodami cenzury v Iráku."

Irácká policie v sobotu vykázala zaměstnance televize al Džazíra z jejich kanceláří a uzamkla je poté, co irácký premiér televizní stanici obvinil z vyvolávání násilí.

"Ukazují v televizi spoustu zločinů a zločinců, šíří špatný obraz o Iráku a o Iráčanech a povzbuzují zločince, aby zvyšovali svou činnost," konstatoval irácký ministr vnitra Falah al-Naqib.

Premiér Ayad Allawi uvedl, že se mu zejména nelíbilo, že v sobotu odvysílala televize Al Džazíra záběry jednoho Američana, jak je popravován. Ty záběry byly falešné.

Mluvčí televize Al Džazíra poukázal na to, že televize odvysílala pouze 11 vteřin těchto záběrů a pak vysílala rozsáhlou diskusi o tom, že se nechala podvést Američanem, který falešné záběry umístil na internet.

Allawi odmítl kritiku rozhodnutí umlčet Al Džazíru a dodal, že to, že tato televize vysílá informace o únosech, tím povzbuzuje teroristy a že daleko důležitější jsou pro Iráčany bezprostřední otázky bezpečnosti. Premiér uvedl, že se rozhodl na základě zjištění komise, kterou ustavila irácká vláda k monitorování vysílání televize al Džazíra.

Irácký premiér, který strávil dlouhá léta v exilu v Británii, také konstatoval, že požádal "nezávislý panel", aby analyzoval, jaké násilí al Džazíra podporuje, jak vyvolává nenávist a problémy a rasové napětí.

Haider al-Mulla, právník televize al Džazíra, konstatoval, že rozhodnutí irácké vlády je "zlověstným porušení svobody tisku". Televize bude toto rozhodnutí respektovat, ale bude studovat další právní možnosti.

Televize al Džazíra v sobotu odvysílala živě pozoruhodnou scénu, kdy do jejích úřadoven v Bagdádu přišli vysocí iráčtí policisté, zasedli kolem stolu s vysokými pracovníky televize al Džazíra, dali si s nimi limonádu a nevzrušeně jim vysvětlili, že musejí kanceláře opustit, protože budou uzavřeny.

Televize al Džazíra bylo nyní zakázáno působit v Iráku už podruhé. Poprvé byly její bagdádské kanceláře uzavřeny letos v únoru rozhodnutím tehdejší prozatímní irácké vládnoucí rady za to, že prý se nechovala vůči prominentním Iráčanům dostatečně uctivě.

V listopadu se stala terčem zákazu operací v Iráku i televize al-Arabya. Směla obnovit svou práci v Iráku až poté, co podepsala písemné prohlášení, že nebude pdoporovat terorismus.

Televize al Džazíra žádné takové prohlášení podepisovat podle svého mluvčího nebude, "protože terorismus nepodporujeme". "Umlčovat sdělovací prostředky, to není způsob, jak s nimi jedant. Pokud po nás irácká vláda chce, abychom se vzdali své nezávislosti, tak to je žádost, kterou nesplníme," konstatoval mluvčí.

Americké a irácké úřady často obviňují al Džazíru, že povzbuzuje násilí tím, že vysílá "exkluzivní" videozáznamy od muslimských extremistů, včetně šéfa al Kajdy Usámy bin Ladina. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld také obvinil al Džazíru a al Arabiyu že poškozuje pověst Spojených států v arabském světě.

Během války proti Iráku Američané zuřili, že al Džazíra dokázala vysílat z "nepřátelského zázemí" bez povolení americké armády. Al Džazíra dokázala, že Basra nepadla, jak tvrdila americká armáda, protože před válkou poskytli její pracovníci místním lidem kamery a satelitní telefony.

Televize al Džazíra také prostřednictvím svých spolupracovníků v Iráku zdokumentovala, jak Američané bojují po ukončení války, a to často způsobem, který se Američanům nelíbil. Dokázala, že Američané dál bombardují město Fallúdža, přesto že bylo vyhlášeno příměří.

V arabském světě, kde žije množství konspiračních teorií, zřejmě pro mnoho lidí potvrdí rozhodnutí irácké vlády zakázat operace televize Al Džazíra v Iráku jejich domněnku, že je tato vláda pod vlivem Američanů, kteří si už dlouho stěžují na vysílání této stanice.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

                 
Obsah vydání       10. 8. 2004
10. 8. 2004 Spravedlnost na prodej? Jan  Sýkora
10. 8. 2004 Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda tvoje Dagmar  Seibertová
10. 8. 2004 Británie: Imigrační úředníci kontrolují "cize znějící" cestující v londýnském metru
10. 8. 2004 Zákaz televize al Džazíra je "ranou svobodě tisku"
10. 8. 2004 Outfoxed: Nový americký film, který kritizuje propagandistickou televizi Fox News
10. 8. 2004 Radiace je zdravá
10. 8. 2004 "Je Czechtek opravdu to nejdůležitější?" Jan  Čulík
10. 8. 2004 O svobodě jednotlivce
10. 8. 2004 CzechTek 2004: Majitel pozemků nebude nikoho žalovat Jakub  Straka
10. 8. 2004 Armáda - relikt dávné minulosti Bohumil  Kartous
10. 8. 2004 Svatý Grál, aneb "Ano pane premiére" Jaroslav  Pour
10. 8. 2004 Bezprizorní Miloš  Kaláb
10. 8. 2004 Roskilde 2004 Juraj  Uvíra, Marián  Repa
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
9. 8. 2004 Karel Hoffmann: "Žádám spravedlnost!"
10. 8. 2004 Lesy -- nová korisť pre hladných privatizérov Oskar  Malágy
9. 8. 2004 Malé české mediální hříchy Fabiano  Golgo
9. 8. 2004 Vypínejte elektrické spotřebiče
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Matematika nejsou počty Vítězslav  Novák
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
10. 8. 2004 O naší kletbě Sergej  Chelemendik
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan  Švec
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů