30. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
31. 7. 2004

Předsednictvo i ÚVV ČSSD schválilo ministry i dohodu

Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem

Pátek, 18:00 Sociální demokraté započali neveřejné jednání předsednictva strany, ze kterého mají Britské listy zvukový záznam, podrobnou zprávou premiéra Grosse o všech jednáních, které doposud vedl. Gross seznámil přítomné i se svou představou o složení vlády, která by podle Grosse měla mít 18 členů. Gross se zevrubně vyjádřil i o návrzích koaličních partnerů.

Miladu Emmerovou by si Gross přál jako ministryni zdravotnictví, Jiřího Paroubka ministrem pro místní rozvoj a cestovní ruch, po Milanu Urbanovi chtěl premiér, aby zůstal ministrem průmyslu. Gross velmi podrobně odůvodnil nominaci nestraníka Františka Bublana na post ministra vnitra a Martina Jahna jako místopředsedu vlády pro hospodářskou strategii. O křeslo ministra zemědělství se příliš nemluvilo, tento bod si Gross nechal na separátní jednání, která měl po skončeném předsednictvu dlouho do pozdních nočních hodin. O křeslo se vedla diskuse mezi současným ministrem Palasem a poslancem Skopalem. Ten, kdo "zavařil" tento souboj a myslel si přitom na křeslo ministra též, byl bývalý ministr zemědělství, dnes senátor Fencl. Jako živý argument na přesvědčování premiéra Grosse si přivedl předsedu Agrární komory Václava Hlaváčka, se kterým jednal Gross beze svědků více než dvacet minut. Podle kuloárových informací převážila před půlnocí podpora Jaroslava Palase. Poslanci Mládkovi premiér nabídl pouze funkci mimo kabinet a Mládek si vzal čas na rozmyšlenou. Spekuluje se v té souvislosti o velvyslanectví v Moskvě.

Sobota: Hotovo, schváleno. Podle očekávání. ÚVV ČSSD v poledne drtivou většinou schválil kaliční dohodu i personální návrhy, které předložil Stanislav Gross. I ti největší oponentni stávající "trojkolky" opatrně couvli. Největší odpor sociálních demokratů byl vůči Karlu Kuhnlovi a vůči politice ministerstva zahraničí. Vláda by měla být jmenována v úterý, program by měl být dokončen okolo 15. srpna. Po zasedání předsednictva se nepředpokládalo, že by Grossova vláda byla sociálními demokraty odmítnuta. Unie svobody v pátek koaliční smlouvu schválila také. Zbývá už jen přesvědčit 101. poslance vládní koalice Laštůvku, který sice řekl "Šéfe, já to beru..." ale dodal k tomu okamžitě "..., ale...". Nutno dodat, že jeho kritka proamerické politiky lidoveckého ministra Svobody se zakládá na pravdě. Na Stanislavu Grossovi je, aby učinil co učinit musí. Zjednal si respekt i v křesťanských kruzích.

Pondělí: Podpis koaliční dohody. V 10:00 se bude podepisovat v Síni státních aktů koaliční dohoda.

Postřehy z předsdnictva: "politika je umění možného"

Strašící unionisté

Stanislav Gross na zasedání předsednictva přišel pozdě, protože diskutoval Hlaváčkem o obsazení ministerstva zemědělství a s ekonomickým expertem ČSSD Janem Mládkem o jeho novém působení. Stanislav Gross oznámil členům předsednictva několik korekcí svého původního názoru. Na úvod řekl, že Pavel Telička pro křesťanské demokraty byl a je nepřijatelnou osobou na post ministra zahraničí. Sdělil, že neakceptoval nepřijatelné podmínky křesťanských demokratů na křesla ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo vnitra případně ministerstvo financí bez náhrady nebo ministerstvo průmyslu, ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti. "Otevřeně zde říkám - a doufám, že tady nejsou novináři - abychom řešili personální problém KDU ČSL a ještě tratili - jsme nakonec řekli, že tuto cenu podstoupit nehodláme a to i v té souvislosti, která zde byla řečena, že akcent by měl být na domácí politickou scénu. Takže z této dohody sešlo..." řekl na úvod vysvětlivek na uzavřeném jednání premiér Gross. "Součástí nepsané, ústní dohody s Unií svobody, kterou veřejně extra nebudeme prezentovat, je to, že musí být nominován jeden nestraník, který nebude spojen s Unií svobody. To aby nám ve vládě nestrašili tři unionisté," odůvodnil personální mantinely liberálních demokratů Gross. Pak sdělil členům předsednictva unionistickou nominaci na post ministra informatiky Martina Dvořáka, stávajícího generálního ředitele TV Prima.

Nejdůležitější z unionistických postů je ministerstvo spravedlnosti v osobě Karla Kühnla, a ministra spravedlnosti v osobě Němce.

Jako předsedu legislativní rady si Gross vybral Petra Bureše, jistojistě počítal se stávajícím ministrem financí Sobotkou. Ministerstvo zahraničních věcí v rukou KDU-ČSL zůstane, ale ministr Svoboda nebude místopředsedou vlády, a sociální demokracie si bude nárokovat místa náměstků na tomto úřadě. MŠMT povede opět Petra Buzková. Gross řekl, že tento návrh konzultoval s vedením Akademie věd, školskými odbory, i rektory. Počítá, že ministryně složí poslanecký mandát a plně se bude věnovat resortu. "Navrhl jsem Pavlovi Dostálovi, jestli má chuť pokračovat na Ministerstvu kultury. Na veřejnosti přináší kladné body i když je bez šály... Pavla Dostála jsem původně žádal, aby složil mandát, ale přišel jsem na to, že za něj by přišla do Sněmovny žena, která žalovala sociální demokracii u Ústavního soudu. Pokud máme začít s personální politikou, tak toto není možné," dodal Gross s tím, že na svém návrhu nebude u Pavla Dostála trvat.

Gross měl na mysli mohelnickou advokátku Janu Hamplovou. Neúspěšná kandidátka sociální demokracie ze Šumperska se soudila ve snaze zvrátit výsledek voleb a dosáhnout zrušení sedmiprocentní hranice preferenčních hlasů, nutných pro postup do druhého skrutinia, vzhledem k tomu, že sama tohoto výsledku nedosáhla. Ze všech kandidátů ČSSD v regionu jich dosáhl pouze Pavel Dostál. Hamplová nakonec podala stížnost k Nejvyššímu soudu a chtěla zároveň hranici zrušit přímo u Ústavního soudu. Krajský volební manažer a poslanec ČSSD Pavel Hönig se tehdy domníval, že Jana Hamplová se stížností neuspěje. "Kope kolem sebe nohama. Volební zákon je volební zákon a Ústavní soud konkrétně na této klausuli neshledal nic špatného," řekl v roce 2002 Hönig.

Budoucnost resortů

Prvním místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí se má stát místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Gross sdělil přítomným, že nepočítá nadále s ministrem zdravotnictví Kubinyim. "V prvním plánu čekám rozhodnutí Milady Emmerové," řekl k tomu Gross.

Pavel Němec má být místopředsedou vlády a ministrem spravedlnosti. Milan Urban má podle Grosse zůstat s tím, že složí poslanecký mandát.

Ministerstvo pro místní rozvoj má daleko více akcentovat fakt, že se jedná o ekonomice regionů, o cestovní ruch. Mělo by být "štikou bruselských kuloárů". Na tuto funkci počítá premiér s Jiřím Paroubkem, dosavadním náměstkem primátora a oporou sociálně demokratického klubu na pražské radnici, jak se o něm vyjádřila v diskusi Květa Kořínková.

"Ministerstvo obrany jsme sprostě prodali," konstatoval Gross v sále bez jediného slova vysvětlení. Sociální demokraté ho po něm ani nežádali. Cenu znali.

Ministr dopravy Šimonovský by měl být místopředsedou vlády, ale po kritice spolustraníků na minulém ÚVV se Gross domnívá, že zde bude nutné řešit funkční mechanismy tak, aby nedocházelo k potlačování politiky ČSSD v této oblasti. Na ministerstvu pro životní prostředí by měl zůstat lidovec Ambrozek. Bývalý prezidentský kandidát Bureš by měl být ministrem bez portfeje a předseda legislativní rady vlády a nahradit tak Pavla Rychetského. Gross členům předsednictva popsal ve stručnosti problémy, které vznikly odchodem Rychetského na Ústavní soud.

Návrh Martina Dvořáka na ministra informatiky se setkal s takovým odporem stranického orgánu, že od něj Gross sice pozvolna, ale přece ustupoval. Nejvíce se tento návrh nelíbil ministru kultury Dostálovi, který varoval před přímým vstupem finanční skupiny PPF do vlády prostřednictvím Dvořáka. Za Grosse tento problém vyřešili unionisté, když vyjádřili důvěru dosavadnímu ministru Mlynářovi.

Místopředsedou vlády a šéfem Hospodářské rady vlády by se podle Grosse měl stát Martin Jahn z Czechinvestu. "Není člen strany. Není to člověk, o kterém bych mohl říci, že je tělem a duší socan, ale je to člověk, který dlouhou dobu svádí poměrně otevřené zápasy. Naposled při přednášce v Klausově CEPu o tom, že stát musí být ve své hospodářské politice aktivní ", konstatoval Gross. "Když se podáváme na řadu jeho výstupů a kroků praktické politiky, kterou realizuje, tak patří do širšího pásma sociálně demokratické politiky. Myslím si, že tyto lidi musíme začít oslovovat", přimlouval se Gross za liberálního ekonoma, kterého si oblíbil už Miloš Zeman.

Na ministerstvo vnitra a za svého nástupce v resortu premiér doporučil "po velmi zralých úvahách nestraníka za kterého je schopen dát ruku do ohně", chartistu Františka Bublana, stávajícího šéfa civilní rozvědky.

"Já nechci poslouchat od novinářů, že Gross si dosadil na ministerstvo někoho, kdo by měl krýt jeho průsery. Nechci poslouchat řeči ODS, že zavírám jejich starosty. Ne že to nebude pokračovat... Není to ale ruský model, že v závěru kariéry se pravidelný voják stane ministrem," podotkl Gross s tím, že nesmí ani na okamžik vzniknout dojem, že by snad policie byla "politicky" úkolována. Chartista Bublan je toho podle něj zárukou.

Při rozpravě o zemědělství představil Gross různá jména, mezi kterými se rozhoduje - stávajícího ministra Palase, Ladislava Skopala či Karla Machovce.

Koaliční dohody - politika jako divadlo

Koaliční smlouvu, kterou Britské listy v definitivním, již celou koalicí odsouhlaseném znění zveřejňují též, představil členům předsednictva ministr Škromach.

Členy předsednictva upozornil, že pokud by v bodě boj s korupcí a kriminalitou hledali registrační pokladny a majetková přiznání, naleznou je v bodě b jako zvýšení účinnosti výběru daní a poplatků.

Podle Grosse je podstatná část tohoto manévru změna dosavadního fungování. "Neviděl jsem u stávajících lidí tah na bránu. Petře jsem řekl, že půjde do vlády až v okamžiku, kdy v ní bude energie a bude z ní vyzařovat, bude spát ve stranickém tričku. Ona mi na to řekla , že si raději nechá dát razítko... Kam, to už neřekla", žertoval Gross. Premiér se také vyjádřil k prohloubení sociálního dialogu a partnerství s odbory.

"Jsme sociální demokraté, a naším úkolem je podpora odborářů stokrát či tisíckrát víc, než podnikatelské sféry. Musejí to vědět," podotkl Gross.

STEM ví to, co všichni

Předseda informoval straníky, že si ČSSD nechala zpracovat exkluzivní průzkum u agentury STEM, ze kterého vyšlo, že sociální demokracie má pořád lidi, kteří jí důvěřují. Nejčastěji frekventovaným důvody, proč ji nevolili, je zjištění sociologů, že je rozhádaná, nedokáže táhnout za jeden provaz. V průzkumu to prý potvrdilo 29% respondentů Druhým důvodem je, že jako vládní strana nedodržela své předvolební sliby a zradila volební program. Takto se podle Grosse vyjádřilo 27% tázaných. "I to mě přesvědčilo, že politika je divadlo," konstatoval premiér. V průzkumech podle Grosse dominuje Telička, ale druhý nejpopulárnější je Tvrdík - přes všechny problémy. Další pozice oblíbenosti pak obsadila Petra Buzková, Slávek Sobotka, předseda Sněmovny Zaorálek, Jitka Kupčová, Pavel Dostál. Znalost jména náměstka primátora Paroubka má prý 8% respondentů průzkumu agentury STEM.

Gross straníkům připoměl, že je to poprvé, co sociální demokracie měla možnost mluvit do personálních věcí, předtím, než ministři byli presidentem jmenováni, a je to poprvé, co měli sociální demokraté možnost mluvit o hlavním politickém směru ČSSD.

Umělci možného

Diskusi zahájil Lubomír Zaorálek citací Gorbačova, že politika je umění možného. Upozornil, že první z devíti cílů koaliční smlouvy není formulován tak, jak se odborníci ČSSD dohodli. Cíl "Rozvíjení a ochranu zájmů České republiky v rámci Evropské unie" považuje Zaorálek za obranářské pojetí role, které má ve svém programu ODS. Sociální demokraté si přáli ofenzivní formulaci "aktivní účast České republiky v rámci Evropské unie" Na této formulaci prý byla shoda s vyjednavači koaličních stran Kühnlem a Šimonovským. Řešení by se mohlo najít ve vyjádření jiné pozice v programovém prohlášení vlády. Zaorálek se též dotkl nominace ministrů -zpochybnil kandidáta Unie svobody, generálního ředitele Primy.

Foldyna zkonstatoval, že lidi bude zajímat fungování vlády. "Podstatné by mělo být velké úsilí, abychom to ustáli," vyjádřil obavy zástupce ústeckého hejtmana s tím, že jinak by se komunisté příliš rozmnožili. Foldyna cítí změnu charakteru diskuse. K programu se vyjádřil obecně kriticky: "V zásadě není nad čím jásat, ale budu podporovat to, na čem se dohodneme", řekl.

Koaliční dohodě vytkl, že si příliš nevšimla dopravní infrastruktury regionů a lidských zdrojů. Podle něj například chybí konkrétní formulace o snižování nezaměstnanosti.

Evropského poslance Falbra zajímalo, zda zahraničně politický bod koaliční dohody "budou nadále podporovat úsilí mezinárodního společenství vedeného Organizací spojených národů předcházet ozbrojeným konfliktům a válkám, řešit vzniklé konflikty především mírovou cestou a čelit novým bezpečnostním hrozbám jak vojenskými, tak nevojenskými prostředky" neznamená, že by tím vznikla prostor ze schvalování preventivní války a varoval v té souvislosti před tím, že ministr zahraničí Svoboda "leze Američanům do prdele".

Podle Grosse je případně změna možná v rámci formulace programového prohlášení vlády. Gross upozornil i na dosavadní formulaci Národní bezpečnostní strategie, kterou navrhl přepracovat , neb obsahuje pasáž o preventivní sebeobraně...

Falbr se dotkl dalších zahraničních problémů, odvíjejících se z doposud neřešeného vztahu státu a církví. Zdůraznil rozpor mezi světským a kanonickým právem v oprávnění zřizovat ekonomické jednotky - podniky . "Neotvíráme si příliš dveře, aby na to lidovci tlačili?" ptal se Falbr.

"Jinak nebudu proti ničemu vystupovat a budu povinně nadšený", dodal.

Gross definoval míru změn v kabinetu jako malou: "Pro veřejnost se změní jedna věc: Bureš se posadí do přední lavice a přibude jedno auto s majáčkem."

Dostál upozornil vnitrostranickou opozici, že může existovat pouze tehdy, když existuje strana. Ministr kultury varoval, že nominace ředitele Primy na ministra informatiky legitimizuje přímou účast PPF fondů ve vládě. Tato veliká finanční skupina se prostřednictvím tohoto člověka dostává na ministerstvo. Dostál připomněl, že se v tuto dobu připravuje digitalizace. "V této chvíli jde o miliardy - opšět tak, jak šlo v roce 90, kdy se definoval mediální trh", řekl.

Nominace Martina Dvořáka je spojena s tím, jaké přitom bude mít tato skupina slovo. Je potřeba pohlídat, aby tato agenda nepřišla do rukou nepolitickáých lobbistických skupin.

Dostál připomněl,. že ODS a lidovci se zavázali v Evropské unii dvěma neuralgickými body: vatikánskou smlouva s zřizováním církevních organizací. Upozornil, že toto není v koaliční dohodě. Grossova odpověď byla okamžitá: "Na lidovce musí být člověk tvrdý... I ten Kalousek, kterej vypadá, že je bouchač, když je malá pozice, zaleze pod zem." Poslanec Skopal upozornil, že by sociální demokraté měli už v koaliční dohodě mluvit o zlepšování životní úrovně venkova. Členka předsednictva a místopředsedkyně SDŽ Maršová připomněla podporu rodin s dětmi a potenciálním matkám. Upozornila na asymetrii a větší počet náměstků koaličních partnerů v situaci, kdy ČSSD má 12 ministrů a oba koaliční partneři po třech.

Člen ÚVV ČSSD Vacula zmínil nutnost daňové progrese ještě před zavedením evropské měny z důvodu harmonizace složené daňové kvóty v EU. Největší plátci - vyspělé země mají složenou daňovou kvótu vyšší než Česko. Evropa nemůže existovat s rozdíly v daňové progresi od 15 do 50 %. Vacula se přimlouval za páté daňové pásmo.

Poslanec Martínek upozornil, že výbor pro evropské záležitosti bude druhý nejdůležitější výbor v parlamentu, srovnatelný s rozpočtovým výborem. Mezi činnostmi, které bude vykonávat, bude i parafování evropských zákonů za Parlament. Poslanec Melčák upozornil přítomné, že hodně z úspěchů Martina Jahna udělal ministr Grégr zavedením investičních pobídek pro firmy. Doporučil zvážit přeudělní tohoto postu a zároveň jmenoval možné kandidáty bývalé ministry Rusnoka a Grégra.

Gross mu na to opáčil: "Musíme dát šanci mladým lidem, kteří k nám jsou blízko." Pak navrhl vznik Centra pro národohospodářská politiku v rámci vlády a doporučil, aby se tak stalo ve spolupráci s MPO.

Člen předsednictva z tzv. zahraničního regionu ing. Gut ze Švýcarska varoval přítomné, že "nemají čekat, že se stane v Evropě zázrak, a sníží se nezaměstnanost". Urychlení hospodářského růstu za použití informačních technologií podle něj opět sníží zaměstnanost. Řešením je podle Guta pouze zvýšení daní. Na jednání nebyl přítomen nikdo z informatiků, aby Gutovi mohl obavy z počítačů vyvrátit. Pak vznikla polemika nad Jahnem o makroekonomice.

"Je krásné, že máme obrovský přísun investic ale my vrážíme do podpory zaměstnanosti a na druhé straně obrovsky roste produktivita práce a zaměstnanost klesá. K tomuto se Jahn příznivě nestaví, " zaznělo.

Zazněla i potřeba malých investic - směrem k drobným podnikatelům.

Předsednictvo pak vzalo téměř jednohlasně na vědomí informace Stanislava Grosse a schválilo jeho dosavadní postup i koaliční dohodu. Zdrželi se dva členové předsednictva.

Pro otevření jednání ÚVV novinářům , které podpořil místopředseda Škromach, hlasovalo 18 členů předsednictva, pro uzavřené pak pouze 4. Gross si na závěrem nechal schválit přítomnost tří nestraníků - kandidátů na ministerské posty - na jednání ÚVV v sobotu.

                 
Obsah vydání       30. 7. 2004
1. 8. 2004 Světová obchodní organizace: dohoda! Ludmila  Štěrbová
1. 8. 2004 V centru Prahy vybuchl granát - stopy vedou k izraelské mafii
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
1. 8. 2004 Grossova vláda - poslední představa
31. 7. 2004 Koaliční smlouva - definitivní znění
31. 7. 2004 Že ČSSD utrpěla zdrcující vítězství Oldřich  Průša
31. 7. 2004 Škatulata, hejbejte se! Karel  Klimša
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 CzechTek 2004: V Boněnově na Tachovsku začíná free technoparty
30. 7. 2004 Světová obchodní organizace: neztratí příležitost? Ludmila  Štěrbová
29. 7. 2004 Tom Stoppard: Ve svobodné společnosti musejí mít lidé právo hovořit neodpovědně Jan  Čulík
30. 7. 2004 Bude ČR nakonec opravdu posledním útočištěm teroristů z celé EU? Jan  Sýkora
30. 7. 2004 Plíživé stěhování Václav  Dušek
30. 7. 2004 Británie: Velký Bratr posiluje své pravomoci
1. 8. 2004 Bůh je mezi potřebnými, Bůh miluje tento svět, Bůh je solidární s menšinami, chudými, opovrhuje zbožnou pýchou farizeů, kárá bohaté a mocné, Bůh se za lidi obětuje, Bůh nepotřebuje chrám Zdeněk  Bárta
30. 7. 2004 Pokřivování dějin? Pavel  Urban
30. 7. 2004 "Ideologická klišé exilového literárního encyklopedisty" Jakub  Žytek
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 ČRo6: internetová svoboda a média v postmoderním světě
30. 7. 2004 Když mašinky houkají a redaktoři mlaskají - už i v ČTK
30. 7. 2004 Nepřehnal Gross svou vyjednávací "pružnost"? Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Dvojí "poučení z krizového vývoje" Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Ceterum autem censeo...demise premiéra neznamená demisi celé vlády! Jan  Sýkora
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004
30. 7. 2004 Policie, jak má být Štefan  Švec
30. 7. 2004 Reklama funguje
30. 7. 2004 Evropský komisař a přiznání chyby Oldřich  Průša
30. 7. 2004 Viktorie, zasloužil si.....? Jaroslav  Doležal
29. 7. 2004 Čerstvé zprávy o vyjednávání Světové organizace pro obchod Ludmila  Štěrbová
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
29. 7. 2004 Reklama - alarmující zpráva o společenské situaci Bohumil  Kartous
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
29. 7. 2004 Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán  Kotrba
29. 7. 2004 Světová obchodní organizace: dočká se vyřešených otazníků? Ludmila  Štěrbová
28. 7. 2004 Stanislav Gross: "pražský princ" a virtuální realita
29. 7. 2004 Svoboda chovat se jako debil
29. 7. 2004 Touha a Tři přání Jan  Čulík
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2004 Světová obchodní organizace: dohoda! Ludmila  Štěrbová
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Bude ČR nakonec opravdu posledním útočištěm teroristů z celé EU? Jan  Sýkora
30. 7. 2004 Plíživé stěhování Václav  Dušek
30. 7. 2004 Ceterum autem censeo...demise premiéra neznamená demisi celé vlády! Jan  Sýkora
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   
29. 7. 2004 Touha a Tři přání Jan  Čulík
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
29. 7. 2004 Reklama - alarmující zpráva o společenské situaci Bohumil  Kartous
29. 7. 2004 Český čtyřlístek Vladimír  Ambros
29. 7. 2004 Svoboda chovat se jako debil   
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Dvojí "poučení z krizového vývoje" Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Viktorie, zasloužil si.....? Jaroslav  Doležal
30. 7. 2004 Nepřehnal Gross svou vyjednávací "pružnost"? Miloš  Dokulil
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
22. 7. 2004 Unie svobody a sociální demokracie: stabilita? Martin  Martínek
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
22. 7. 2004 Deset programových priorit Unie svobody Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Komunisté nebudou za nikoho tahat horké kaštany Karel  Klimša

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Koaliční smlouva - definitivní znění   
31. 7. 2004 Že ČSSD utrpěla zdrcující vítězství Oldřich  Průša
30. 7. 2004 Dvojí "poučení z krizového vývoje" Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Viktorie, zasloužil si.....? Jaroslav  Doležal
30. 7. 2004 Nepřehnal Gross svou vyjednávací "pružnost"? Miloš  Dokulil
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
28. 7. 2004 Záhada Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
28. 7. 2004 Stanislav Gross: "pražský princ" a virtuální realita   
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
22. 7. 2004 Unie svobody a sociální demokracie: stabilita? Martin  Martínek
22. 7. 2004 Deset programových priorit Unie svobody Štěpán  Kotrba
21. 7. 2004 Předseda je mrtev, ať žije předseda! Jan  Sýkora