Znovu o úředním šimlu v České republice

22. 7. 2004

Mám podobnou zkušenost s vydáním OP, která dokazuje nebo spíše dokresluje absurditu lhůty 30 dní pro jeho vydání, píše Martin Kuciel v reakci na článek "Proč se musí na vydání občanky čekat 30 dnů?"

V minulém roce 2003 jsem potřeboval narychlo vyřídit pas. Navštívil jsem tedy na příslušný úsek cestovních dokladů své domovské město s tím, že jsem požádal o vydání pasu ve zkrácené lhůtě (u pasu to na rozdíl od OP lze). Příslušná úřednice mne však odmítla a sdělila mi, že mám poškozený OP, na který mi nový pas nevydá. Doporučila mi ať se obrátím na úřad mého městského obvodu pověřený vedením matrik a ať poprosím zda-li by nešel vydat OP rychleji - "že prý TO tam někdy dělají".

S novou nadějí "že by TO protentokrát snad mohli udělat" jsem se tam tedy vydal. Na místě jsem se nechal ihned informovat další pracovnicí u přepážky "že To se někdy dělalo, ale teď už se TO zas nedělá". Byl jsem neodbytný a tak jsem chtěl mluvit s paní ředitelkou. V té chvíli jsem to začal brát už jen jako zajímavou hru a podle toho jsem se i choval. Na milou paní ředitelku jsem nasadil zničený zoufalecký po hled, přidal několik posmutnělých vět o nemožnosti vycestovat kvůli pitomé občace.... A šup! "Už TO šlo!" Vypsali jsem spolu protokol o ztrátě OP, novou žádost o OP, předali ji nějaké šikovné kouzelnici ve vedlejší kanceláři a za pět minut se na mne smála nová občanka :) Připomínám že to bylo v řijnu loňksého roku a nedostal jsem nový typ OP se strojovým kódem, ale předchozí ochuzenou verzi.

No co, zdá se že bylo všem bezpečnostním opatřením při tisku ceniny učiněno zadost, občan byl poučen, ponížen, usazen a v závěru nakonec "aby se neřeklo" odbaven. What a country!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.7. 2004