Novo, Novo, kam až má sahat tvůj kouzelný proutek?

21. 7. 2004 / Miloš Dokulil

Je dobře známo, že TV Nova se svrchovaným povděkem reportuje o senzacích. Umí je "pohledně" taky opepřit či osolit, ne-li taky pocukrovat. Všechna čest! Však jako komerční TV to má málem "v popisu práce", že? K politickým zprávám nejednou přibalí plný košík koťat nebo štěňat, a k dalekosáhlým analýzám současnosti přizve samozřejmě slovutné hvězdopravce s horoskopy a nádavkem nějakou tu proslulou vykladačku z ruky nebo karet. Jak je to pak všechno zase o něco pádněji (tou iracionalitou) přesvědčivější!

V pondělí 19. 7. večer se v rámci hlavních zpráv TV Nova objevila také obrazová informace o opětně se objevivších "záhadných" obrazcích v obilí na českých polích, které lze optimálně vychutnat jen shora, z výšky. Nešlo o pouhou laškovnou výplň vysílacího času v potenciálně "okurkové sezóně". Slovní komentář dodával, že jde o zatím nevysvětlené ne-li dokonce "nevysvětlitelné" jevy, přičítané --- přednostně a optimálně --- mimozemšťanům, a rozhodně prý nanejvýš záhadné i pro soudobou vědu.

Nemá smysl mudrovat nad tím, proč by se nějaké zatím nezjištěné bytosti odkudsi z vesmíru měly vydávat na česká obilná pole a tam si v noci pohrávat s úrodou; když by tu bylo ke kontaktům nesčetně mnoho ušlechtilejších příležitostí. Také poukazy na nějaké neznámé "energie" a "síly" v zemi ("telurické vlivy") nejsou ničím víc než malováním čertů na zeď jako evidentního dokladu pekla.

Proč TV Nova šíří na úrovni "poplašné zprávy" nesmysly, když se docela seriózně ve světě ví, že poukaz na výskyt takových obrazců v okolí zvyšuje turistickou atraktivitu místa spolu se zvýšením tržeb v hostinských a ubytovacích podnicích v širém okolí a ... --- což je ještě závažnější --- jsou známi lidé, kteří Vám mohou dát instruktáž, jak na to, aby takové obrazce "záhadně" vznikly. Samozřejmě že se to pak dělá v noci, "aby nikdo nevěděl". Na jednodušší obrazce stačí pouhá hodina; a senzace je tady. Jen by ji jako "senzaci" neměla roku 2004 šířit "seriózně se tvářící" televize!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2004