Amnesty International

Systematické znásilňování žen je v Súdánu používáno jako zbraň v etnické válce

20. 7. 2004

Ženy v Súdánu jsou systematicky znásilňovány příslušníky arabských polovojenských jednotek, které využívají sexuálního zneužívání jako formy mučení a ponižování svých obětí. Vláda konstatuje, že jsou takové útoky během války nevyhnutelné.

Dívky, jimž není víc než osm let, jsou proměňovány v sexuální otrokyně, a ozbrojenci jim lámou nohy a ruce, aby nemohly utéci.

Amnesty International, organizace na ochranu lidských práv, konstatovala v pondělí, že hovořila se stovkami žen, znásilněných ve vesnicích či unesených a používaných jako sexuální otrokyně. Příslušníci polovojenských jednotek známých pod jménem Džandžaweed znásilňují, mučí a zabíjejí rodiny ve snaze etnicky očistit velké oblasti v Darfuru v západním Súdánu.

"Znásilňování nejsou chyby od nedisciplinovaných příslušníků jednotek," konstatovala Pollyanna Truscott, koordinátorka organizace Amnesty International v darfurské krizi. "Je to systematická politika, jejímž účelem je ponížit určitou etnickou skupinu a rozbít jejich sociální soudržnost."

Amnesty International konstatuje, že súdánská armáda také napomáhá arabským ozbrojencům při těchto útocích.

Súdánská vláda charakterizovala znásilňování jako nevyhnutelnou součást války a popřela, že by docházelo k etnickému očišťování. Činitelé súdánské vlády označili zprávu Amnesty International za pomluvu súdánské vlády a za pokus rozeštvat etnické skupiny. Avšak organizace Human Rights Watch v New Yorku konstatovala: "Znásilňování je často doprovázeno odlidšťujícími nadávkami, a to zdůrazňuje etnickou podstatu kampaně, kterou vede súdánská vláda v součinnosti s jednotkami Džandžaweed."

Oběti znásilnění jsou pak často odvrženy svou vlastní komunitou. Jedna žena, pět měsíců těhotná, když byla unesena, svědčila: "Znásilňovalo nás pět až šest mužů po dlouhé hodiny po dobu šesti dnů, každý večer. Můj manžel mi nemohl odpustit, vyhnal mne."

V Súdánu také vládne přesvědčení, že ženy neotěhotní, pokud dochází k sexuálnímu styku proti jejich vůli. Jedna žena svědčila: "Pokud oběť znásilnění otěhotní, musejí uprchnout, nemohou zůstat ve své rodině či ve své obci. Není totiž normální, aby žena otěhotněla na základě znásilnění."

V konfliktu mezi arabskými polovojenskými jednotkami, které podporuje súdánská vláda, a africkými rebely ze Súdánské osvobozovací armády a z Hnutí pro spravedlnost a rovnost dosud zahynulo nejméně 30 000 osob a více než milion lidí byl donucen uprchnout. Mírové rozhovory skončily v sobotu neshodami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2004