14. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2004

Ještě ke kartám na stole a k meči nad hlavou

Jako kdyby nebyla "okurková sezóna", že? A jako kdyby se teď přinejmenším měl v ČR vyprojektovat nějaký nový a totálně bezchybný a zcela spásonosný Vesmír, nebo aspoň nebe na zemi. Neboť máme na krku ošidný průšvih, který nás hrozí zavalit jako lavina. Máme problém? Kdo? Nu přece "my, ČSSD"! I když se to prezentuje stále jako problematika "nové příští vlády"...

Přeříkejme si konstanty té problematiky:

  1. Vnitřní pnutí v ČSSD trvá přinejmenším od doby, kdy se z vrcholné politiky odebral "na Vysočinu" Miloš Zeman. Neboť Vladimír Špidla nebyl vnímán tak nesporně jako jeho předchůdce. Jako kdyby byl Stanislav Gross jeho lepším (a ovšem "charismatičtějším") stínem. A ty rozmanité vnitřní --- vězme, že personálně prožívané --- spory paralyzovaly nejednou kýžený úspěch ČSSD; nevyjímaje kandidaturu M. Zemana na prezidenta ČR. Chtěl si teď vyškemrat lepší požehnání od M. Zemana Stanislav Gross svým víkendovým výletem na Vysočinu? Chtěl tím překlenout pro sebe i pro M. Zemana to, že byl ještě "včera" v tandemu Špidla-Gross mocensky hned druhým mužem?
  2. Vzhledem k situaci uvnitř ČSSD nebude možné ponechat případnou koaliční vládu ve stejném rozložení ministerských křesel. Lze se pak spoléhat na to, že US-DEU je nejslabším partnerem koalice, který má dost důvodů obávat se příštích voleb. Na účet US-DEU by bylo možno personálně posílit zastoupení ČSSD v proponované Grossově vládě, aniž by se to muselo okamžitě citlivě dotknout KDU-ČSL. Je otázkou, jak US-DEU vyhodnotí své možné další přežití při předpokládatelném sníženém podílu na příští vládě; zda by nebylo únosnější prezentovat se v rámci opozice, zároveň s případnou vyhlídkou na předčasné volby.
  3. S očekávaným vstupem Miroslava Kalouska do chystané Grossovy vlády zřejmě je nabíledni, že "škatule, škatule, hejbejte se" nastane rovněž ve stávajících resortech KDU-ČSL. Kdyby ovšem mezitím z koalice vycouvala US-DEU, bude i případné úsilí ČSSD o oslabení pozic KDU-ČSL v chystané vládě citlivější a problematičtější!
  4. I kdyby bylo v příští chystané Grossově vládě sociálně-demokratických ministrů sebevíce, ještě to mnoho neříká o politice takové příští proponované vlády. Stále tu je stín maximálně jen 100 či 100+1 hlasů, anebo potenciálně i 111 hlasů, pak ale s podporou KSČM. Jinak řečeno: nepůjde o proklamace nebo "dobrou vůli", ale o reálnou sílu k prosazování určitých, poněkud více "levicových", požadavků!
  5. Měli bychom "zdravě" očekávat, že se stávajícím koaličním stranám nebude chtít ani do předčasných voleb, ani do přenechání stávajících pozic nějaké úřednické vládě. ODS je zatím stále opoziční stranou, která nemá v té stávající "hře" co ztratit. Pokud bylo Mirkem Topolánkem nepřehlédnutelně řečeno, že na druhou "opoziční smlouvu" si ODS hrát nebude, je to další plus do příštích voleb.
  6. Kdyby se ovšem nemělo pokračovat ve "Špidlově vládě bez Špidly" (tj. v koaličním statu quo), znamená to automaticky aspoň nějak navenek jinak upravit rozložení resortů, a to určitě s personálním oslabením US-DEU. Na druhé straně není možné ještě nápadněji posilovat rétoriku o "sociálním státě", nemělo-li by to poplašit KDU-ČSL a přinutit ji tak k odchodu z dalšího jednání o příští vládě. Patová situace?
  7. Jinak řečeno: jazýčkem na váze nakonec nebude ani US-DEU, ani KDU-ČSL, ani případně "hlas z Vysočiny", ale přímo vnitřně nejednotná ČSSD. Být ale poslancem ČSSD, kdo by chtěl předem podepisovat, že bude hlasovat pro příští vládu a její program, když obé zatím před námi není? Jak se ale má v obou menších koaličních stranách věřit, že případná Grossova vláda projde, když předtím na vnitřní personální úbytě nikoli nutně, ale přesto fakticky zašla předchozí vláda Špidlova? Jak lze diagnostikovat, že už je v ČSSD všechno v pořádku? Jen těmi bianco podpisy?!
  8. Takže se teď bude muset nějak (a hodně) taktizovat. Tím, že do kulis tohoto divadla zahřmí tu vyhlídka na předčasné volby, onde vyhlídka na přechodnou úřednickou vládu, tu zase možná hrozba z dalšího růstu vlivu KSČM, tu jiný --- také personálně z hlediska poslaneckých příjmů artikulovaný --- argument. A to je ta "pragmatika politiky". Neboť "o programech" a blahu voličů "to je" nikoli "až na prvním místě".
  9. A zkusme nezapomínat na to, že leccos ze současných problémů začalo, když došlo na "zhasnutí světel" a k oné právně, ekonomicky a finančně nezvládnuté "privatizaci". A že má tento stát problémy s deficitem státního rozpočtu, s nejednou neprůhlednými finančními toky ve státní správě, s celkovou korupcí, s nezaměstnaností, ve zdravotnictví, ve stávajícím důchodovém systému, ne-li také, byť ne paušálně ve spolehlivosti (tj. především neúplatnosti) dozorových a bezpečnostních orgánů, atd.... Některé z těchto problémů bude schopna účinně řešit až relativně stabilní vláda; byť po dohodě s opozicí. Nezačalo se blýskat na lepší časy --- byť opatrně --- už "za Špidly"?
  10. Viz i sled předchozí argumentace...

ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       14. 7. 2004
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Ještě ke kartám na stole a k meči nad hlavou Miloš  Dokulil
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
14. 7. 2004 Globální vliv listu Guardian
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord
14. 7. 2004 Francouzka, která se měla stát terčem útoku neonacistů, si útok vymyslela
14. 7. 2004 Proč přestávám kupovat výrobky Setuzy Karel  Vaníček
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv
14. 7. 2004 Faulknerovské Téma
14. 7. 2004 Případ Michaila Chodorkovského a boj o ruskou ropu Radek  Vogl
13. 7. 2004 Přepisy zvukových záznamů ze zasedání ÚVV ČSSD dne 26. 6. 2004
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
13. 7. 2004 Anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Je opravdu třeba pracovat déle a za méně peněz? Tomáš  Krček
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů