2. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 7. 2004

Izrael je ve válce s palestinským lidem, který nemá pražádnou možnost zničit židovský stát

Omlouvám se čtenářům, že se navracím k poněkud staršímu článku. Proč zrovna potřebuji reagovat vždy výhradně jen na články Pavla Mareše? Je to skutečnost, že se úporně snaží mlžit a manipulovat fakta. Jistě, každý vidí jednu a tu samou věc z jiného zorného úhlu, ale vždy se má každý autor snažit o objektivitu. Někdy se to daří lépe, někdy hůře, prostě třeba jen z toho prostého důvodu, že autor ví o daném tématu více, ale manipulace je nekalé jednání.

Je už "tradičním folklorem" Izraele, tvrdošíjné odmítání všech rezolucí RB OSN, jak při odsouzení zabíjení Palestinců, tak i zbavování je veškerých lidských práv. Izrael není nikdy schopen přijmout jakoukoli oprávněnou kritiku a snaží se přesvědčit svět, že je to on, který je tím obětním beránkem.

Nic na světě není bílé ani černé, nemůže jim být zvláště tak komplikovaný izraelsko-palestinský konflikt, trvající už plných 56 let! Netvrdím, že nejsou Palestinci, kteří by dali přednost likvidaci Izraele, protože jak je všeobecně známo, bylo jim toto území, na kterém žili, odňato, aniž by se jich někdo ptal na jejich názor. Ale oficielní odvolávání se Izraele, až do současnosti, na možnost své likvidace, to je velké pokrytectví. Když to nedokázaly arabské země hned po vzniku Izraele, tak za tolik dlouhých desítek let je to naprosto holý nesmysl, opakovaný jen k tomu účelu, že jak se říká, že "stokrát opakovaná lež se stává pravdou", a také tím chtějí omluvit své neospraveditelné jednání. Je to tragický osud palestinského národa, který k tomu přišel jako "slepý k houslím", a to jenom proto, že Evropa se kdysi chtěla Židů pravě tímto způsobem zbavit a Židi zase tolik lpěli na opětném získání své vysněné prastaré vlasti. Co se stalo, to se stalo, odčinit se to v žádném případě už nedá, jak se správně říká "pozdě bycha honit".

Chci poukázat na několik nuancí, které se dají velmi lehce zneužívat. Výstižně je v názvu článku uvedeno: "chtějí zničit židovský stát". Ano, židovský, nikoliv izraelský, aby každému hned spontánně přišel na mysl donekonečna omílaný antisemitismus, kterého se hlavně izraelští pravicoví politici drží jako klíště, vždyť kdo vůbec ví, že sami Palestinci (a samozřejmě všichni Arabové) jsou daleko více semitští než samotní Židé? Oni jsou semité z dob, kdy dávná staletí žili na tomto území spolu vedle židovských kmenů, kdežto Židé se přistěhovávali do Izraele ze všech možných koutů světa. Izraelský stát chce zůstat čistě židovským státem, jen prostě už neví, co s těmi hrozně paličatými Palestinci, kteří poučeni následky jejich hromadného exodusu v roce 1948, dnes přes všechny ty hrůzy na nich páchaných, už nechtějí odejít do sice možná klidnějších, ale pro ně cizích krajů.

Popuzuje mi čirý fantas Pavla Mareše například v tomto článku: "(Pozoruhodné: po žádném z palestinských atentátů jsme se nikde nedočetli, že by OSN odsoudila zabíjení Židů...)", přestože všichni dobře vědí, že Organizace Hamás a Žihád byly dány na seznam teroristických organizací právě proto, že útočily na izraelské civilisty". A k tomu se plně připojila i EU. Nejhorší na tom je to, že když dnes jejich členové útočí jen na okupační vojáky a jejich vojenskou techniku, jsou stejně automaticky a demagogicky označeni puncem teroristů. A po každém jejich zásahu následuje drastický kolektivní trest.

Není tedy absolutně žádná pravda, že to není válka proti palestinskému lidu, ale proti teroristům, co chtějí zničit židovský stát. A jak to jde panu Marešovi vůbec dohromady, když se nás ve svých článcích úporně snaží přesvědčit, že vlastně žádný palestinský národ neexistuje? Prostě všichni jsou to jen terorističtí grázlové, kteří si nezaslouží nic jiného, než aby byli zničeni. Přece každý stát má právo bránit své občany, ne? Může mi však někdo vysvětlit, jak se dají rozeznat normální Palestinci od teroristů, když jsou bombardováni ze stihaček a vrtulníků? Když se vede válka jenom s teroristy, tak proč jsou ve všech okupovaných městech a městysech ničeny veškeré základní podmínky k přežití obyvatelstva? K nutnosti k přežití národa jsou snad nutné domovy, elektřina , voda, cesty a zemědělství? Pokud se Izraeli jedná jen o válku s teroristy, proč dochází k tak rozsáhlé destrukci celého palestinského území?

Dá se jistě kritizovat kdokoliv, samozřejmě i palestinský prezident Jásir Arafat, například není ochotný k nutným kompromisům, nezískal pro svůj lid žádné výhody , ale naopak ztratil toho příliš mnoho, je docela možné, že se dříve nesnažil zabraňovat sebevražedným atentátům, ale vážení čtenáři, posuďte sami, člověk, který ztratil úplně všechno a chce spáchat sebevražedný atentát, aby se pomstil těm, kteří ho o všechno připravili, půjde si snad pro specielní povolení k palestinskému prezidentovi, který žije navíc v permanentním obklíčení? Pak bych chtěla konkrétní odpověď na konkrétní situaci. Existuje snad některý národ na světě, který dobrovolně snáší okupací? Proč Šaron reaguje jen pomstychtivě a krvavými masakry vůči Palestincům, kteří nepřestávají protestovat proti tak mírumilovnému, svobodnému a demokratickému státu jako je Izrael? Jenže on je takový jen uvnitř svého státu, nikoliv už navenek. Tady můžeme připomenou paralelu s Irákem. I ten irácký lid nechce přijmout tak hodné americké okupanty, kteří se za ně tolik obětovali a přitom něchtějí nic, než jen aby šťastně žili jako oni. Prostě je to tak, buď budete žít podle našich představ (a diktátu) anebo si nezasloužíte žádný život, jste všichni už od svého narození jen hnusnými teroristy. Výsledkem takovéto krátkozraké politiky bude samozřejmě jen nezvladatelný chaos. Tady nejde o žádnou pohádku s dobrým koncem, ale o velmi komplikovanou a tvrdou realitu.

Nakonec bych chtěla poukázat pro názornost na celou tu holou skutečnost, lehčím, občanským pohledem. Vezměte si dva sousedy. Jeden má úhledný domek s okrasnou zahradou, stále si ji pěstí a šlechtí, domek udržuje ve vzorném pořádku, má to sice jen malý háček, že pozemek kdysi zabral původnímu sousedovi, ale třeba ho od něho i legálně odkoupil. Druhý soused je poněkud nepořádný, má hodně potomstva, má jiné zvyky, jinou morálku a jiné priority, rodina nadělá často hodně hluku a rodiče také nemohou vždy dobře zvládnout své adolescenty. "Spořádaný" soused, aby mohl vypěstovat ještě nádhernější park s exotickými rostlinami, začne brát zcela veřejně a beztrestně vodu svému sousedovi. Několikrát pubertální výrostci z vícečlenné rodiny přelezou plot a nadělají mu za to škodu v zahradě, zničí třeba altán, třeba z jeho jezírka začnou brát vodu na zalévání své skromné zeleninové zahrádky, která je jejich jedinou obživou a tak podobně, a co udělá náš vzorný soused? Místo aby se postaral třeba i o tu pořádnou betonovou zeď na rozhraní dvou pozemků a měl od nich svatý pokoj, tak z naprosté nepříčetnosti a vzteku zničí celý sousedův dům, vypne jim elektřinu a veškerou vodu převede na svou přepychovou vilu (můj dům- můj hrad a po mně potopa), a pak postaví betonovou zeď přímo na sousedově srovnaném pozemku s tím, že tím tak chránil jen svůj dům a rodinu? A tak sousedovi zbyl na jeho vlastním pozemku jen stan pro celou jeho početnou rodinu. Ztratil své prostředí k životu, ztratil obživu, ztratil práci. Vypadá snad takhle obrana majetku anebo je to trestný čin? Pokud chtějí žít spořádaně vedle sebe sousedé, nepříjemné průvodní jevy se musí odstranit nerepresivními zákroky. Svalování viny z jednoho na druhého jim totiž k slušnému životu stejně už vůbec nepomůže.

                 
Obsah vydání       2. 7. 2004
5. 7. 2004 Nová irácká vláda nabídne amnestii povstalcům
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery
3. 7. 2004 Vězni z Guantánama požadují propuštění
4. 7. 2004 Ruští hackeři kradou uživatelům Internet Exploreru hesla k bankovním kontům
3. 7. 2004 Virus způsobuje horentní telefonní účty
4. 7. 2004 Británie zavede rychlostní jízdní pruhy pro automobily s více cestujícími
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
3. 7. 2004 Apologie víry -- Velká Morava
5. 7. 2013 Proglas
3. 7. 2004 Proč pravoslavní neslaví svátek svatých Cyrila a Metoděje dne 5. července?
6. 7. 2014 Zpráva o smrti Mistra Jana Husa Petr z Mladoňovic
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
2. 7. 2004 Prezident pověřil Grosse sestavením vlády
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
2. 7. 2004 Na cestě mezi tušeným a viděným Jan  Paul
2. 7. 2004 Zemřel Marlon Brando
2. 7. 2004 Při soumraku tradic Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
2. 7. 2004 Izrael je ve válce s palestinským lidem, který nemá pražádnou možnost zničit židovský stát Jana  Malá
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení
2. 7. 2004 Bratři Mašínové
2. 7. 2004 Trochu objektivity
2. 7. 2004 Dojmy z USA Viliam  Baláž
1. 7. 2004 Nálada mezi odbory a SPD je vyhrocená
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
30. 6. 2004 Riziko pasivního kouření je daleko větší, než se předpokládalo
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
30. 6. 2004 Ryba smrdí od hlavy Jan  Sýkora
29. 6. 2004 Přes Putim do Budějovic Tomáš  Koloc
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
2. 7. 2004 Při soumraku tradic Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Na cestě mezi tušeným a viděným Jan  Paul
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Izrael je ve válce s palestinským lidem, který nemá pražádnou možnost zničit židovský stát Jana  Malá
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay
30. 6. 2004 Ryba smrdí od hlavy Jan  Sýkora