24. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 6. 2004

Padne vláda? A my s ní?

Aneb: lepší vrabec na střeše nežli holub v hrsti?

Jen si to představte, že máte mandát na čtyři roky; začnete dobrovolně s předstihem zkoušet (iniciativním návrhem na vyslovení důvěry stávající vládě), zda by vás někdo náhodou nechtěl vyhodit předčasně (třeba v poločase) ze sedla? Proč by tedy někdo měl zatoužit po hlasování o důvěře ve vlastní vládu? A na druhé straně: pokud teď prokazatelně dvěma českým vládním politickým stranám voličské akcie proklatě klesají, je to vhodná doba k souhlasu s názorem opozice, aby byly vyhlášeny (v důsledku možné nedůvěry ke stávající vládě) nové volby, když tu je důvodné podezření, že vládní strany své pozice z předchozích parlamentních voleb určitě neobhájí? Proč by měl takto zodpovědně někdo nabíhat na sebevražedný meč?

Není nutno okamžitě analyzovat, zda možná provizoria na obzoru rozkolísané vládní politiky by byla tím "pravým ořechovým"... Po vstupu do EU ta stávající relativní stabilita jak ekonomiky obecně (z hlediska občana), tak maloobchodních cen (z hlediska voliče), nejsou asi taky k zahození. (Pravděpodobně nikdo dnes nezná spolehlivý recept na dramatičtější snížení stávající nezaměstnanosti.)

***

Zcela předběžně: Kdeže výsledky euro-voleb jsou? Kdo by o jejich výsledcích dnes ještě u nás přemýšlel, a proč? Copak není do Bruselu a okolí daleko, když lze na domácím trhu zpeněžit kůži premiéra české vlády? Okamžitě přece existuje v politice vždycky jen to, co by (kéž by!) mohlo být výhodně "zhodnoceno". Zvláště když se to zrovna teď mohlo působivě říci a okatě omašlit. Rozmanitá přání jsou pak ihned otci nebo aspoň kmotry dalších najednou kvasících --- že by "plodných"? --- myšlenek, jen když se podařil odkop sugestivním směrem, ne-li dokonce podkop některé ze zdánlivě standardních kulis stávající politické scény.

Kdekdo už před euro-volbami tušil, že se při nich ČSSD valně nezadaří; že ve výsledku zůstanou na té jakoby "levici" daleko za KSČM. Ta ošidná voličská přízeň? Ta že by za všechno mohla? A za co vlastně? V ČSSD mnozí začali okamžitě po té poslední volební katastrofě bít se nikoli v prsa, ale na poplach.

Ne jen vrabci na českých střechách už před našimi prezidentskými volbami připomínali, že ČSSD nemá vnitřní soudržnost. Že --- ač je rudou růží --- má rozmanitá křídla, ne-li svého druhu frakce. Premiérovi jako předsedovi strany bylo z různých stran dáváno najevo buďto to, že nezůstal věren odkazu svého slavného předchůdce "z Vysočiny", anebo že mu chybí ta obliba, jakou slyne mladý "korunní princ strany".

Přitom se okamžitě cudně moc neříká, že nutnost "celé dlouhé řady" reforem byla výchozím způsobem nastolena už před 15 lety. Že mnohé zůstalo u ledu z důvodů, které ne vždy byly jen ušlechtilé a povznášející. Neboť s rizikem nepopularity neradno si zahrávat. Zároveň jsou situace, kdy nakonec --- ať už je u moci kterákoli vláda --- s některými opatřeními se "nakonec" začít musí. (Aby se ono příslovečné "ucho neutrhlo"!)

Takže: Každá vláda (bez ohledu na vládní program) něco pravděpodobně udělat chce, a možná moc nemůže; a něco udělat moc nechce, a možná --- aspoň začít --- musí. V každém státě se přitom daně vybírají "až na prvním místě". Velké skoky "zleva doprava" ani ve státní správě, ani ve stávajícím sociálním systému se okamžitě taky nenavodí. Z tohoto hlediska by ODS neměla teď příliš spěchat s převzetím zodpovědnosti. Jinak to nepopulární, co teď láme krk Vladimíru Špidlovi, bude zakrátko lámat krky vítězné (a taky "jen" koaliční) vládě ODS. Ne nadarmo teď prostřednictvím Frekvence 1 předseda opoziční ODS Mirek Topolánek přece jen trochu poklepal po rameni nyní poněkud ustaranému Vladimíru Špidlovi...

Politiku jako "boj o moc" definoval třeba Lenin nebo Clinton. Stanislav Gross zná svou cenu. Občas vypustí nějakou informační holubičku, že by mohlo dojít na jeho slova. Ne nadarmo si zrovinka nedávno zašel kvůli tomu taky na Hrad. Uvědomil si, že v té citlivé hře svou dosavadní pozici nemusí ČSSD obhájit? Pokud by mělo nakonec opravdu dojít k hlasování o důvěře nebo nedůvěře, mohla by vypadnout z kola moci ven nejen ČSSD (a taky na úbytě stonající US-DEU), ale --- v provizoriu před předčasnými volbami --- by to nemuselo být žádoucí ani pro současnou relativní stabilitu našeho hospodářství.

Lze pochopit, proč premiér Špidla původně zamýšlel jít se svou kůží nejdřív na parlamentní "trh". Je v zájmu stran, které jsou teď u moci, aby u ní zůstaly. Své neblahé růžky při možné "nekázni" tu vystrkuje nejen "dočasná" krize vládní, ale navíc nové rozložení sil po případných předčasných volbách, které by určitě značně pocuchaly ČSSD, dostaly z kola ven US-DEU a nebývale posílily KSČM. Takže snad by se pak dalo počítat s pozitivním výsledkem hlasování o důvěře stávající vládě. A pak by byla lepší pozice pro jednání na stranické půdě ČSSD pro znovu pověřeného předsedu vlády, pokud by měl zdůvodňovat, že také stranicky musí být v čele.

Jenže aby to nebylo tak jednoduché! Když už se rozšklebilo tolik kritiky na pana premiéra, pochopil, že jeho spolustraníkům už vůbec nejde o udržení politické a vládní moci na čtyři roky, ale o silně artikulovanou nedůvěru přímo k jeho osobě. Slovosled byl najednou zcela opačný, a už mnohem rizikovější. Samozřejmě nelze dělat vládní politiku, pokud přímo v nejsilnější vládní straně bují představy, že by jak v čele strany, tak v čele vlády měl být někdo jiný. (Neuvažujme zatím ani o možných ambicích předchozího předsedy ČSSD, ani o stávajícím prvním jejím místopředsedovi. Ani o tom, zda a do jaké míry nese osobní zodpovědnost za nějaké předchozí kroky strany a vlády "její současný druhý muž".) Rázem je pro Vladimíra Špidlu situace složitější a ne zrovna záviděníhodná. Případná výměna na postu předsedy strany by nemusela automaticky vést k pádu vlády; ale jakmile dal V. Špidla výslovně najevo, že po případném vyjádření nedůvěry vůči sobě v ČSSD nehodlá stát v čele ani koaliční vlády, pak s rezignací ministerského předsedy padá celá stávající vláda. Jako možný předseda zcela nově navržené a pak jmenované vlády musí být pověřen někdo jiný. A pak nelze předem zajistit pro tu novou vládu, že Parlament ČR jí dá automaticky "zelenou". O dalších možných provizoriích ani nemluvě.

Za stávajícího klimatu by mělo být zmíněno ještě aspoň to, že Vladimírem Špidlou propagovaná myšlenka na "sociální stát" (nejednou ve formulaci "sociálně tržní stát") je myšlenka problematická. Viz mj. BL ZDE.)

***

Možná bychom měli pantatíkům z ČSSD doporučit (smí-li se to), aby měli při svém plánovaném víkendovém rozhodování natolik chladnou hlavu, jakou musel mít např. při fotbalovém utkání s Holandskem za stavu 0 : 2 trenér českého mužstva Karel Brückner...

                 
Obsah vydání       24. 6. 2004
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
24. 6. 2004 Vedení České televize je zklamáno
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný
23. 6. 2004 Američtí vojáci nebudou mít imunitu pro válečné zločiny
24. 6. 2004 Padne vláda? A my s ní? Miloš  Dokulil
24. 6. 2004 Adélka vražednice
24. 6. 2004 Polský soud poslal novináře do vězení
23. 6. 2004 Romové vyhráli právo žalovat firmu IBM
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"
24. 6. 2004 Americká "válka proti terorismu" vede k hrubému porušování lidských práv na arabském poloostrově
24. 6. 2004 Jak konformní jsou čeští vysokoškoláci... Jiří  Černý
24. 6. 2004 Interaktivní volební systém Petr  Švec
24. 6. 2004 Kanadské volební sliby: 2004 Miloš  Kaláb
24. 6. 2004 Přijďte v pondělí říct NE mučení
23. 6. 2004 Volfová o ČSSD: "Nechci jít dál s těmi zbabělci" Štěpán  Kotrba
24. 6. 2004 Mašínové vyznamenání zaslouží Petr  Jánský
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
23. 6. 2004 Kontrola dokladů za okolností vážně ohrožujících... Radek  Mikula
23. 6. 2004 Bill Clinton: Cílem politiky není jen získat moc a udržet si ji
23. 6. 2004 Soud skončil, Marc Dutroux odsouzen na doživotí Josef  Brož
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové
23. 6. 2004 Kuřáci umírají o deset let dřív
23. 6. 2004 Proč není třeba zákona o spisovném jazyce Jiří  Kratochvíl
22. 6. 2004 Trpí-li uchazeč o studium dyslexií, o jeho přijetí rozhoduje ředitel Jan  Sýkora
22. 6. 2004 Česko hledá SuperStar?! Claudia  Just
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Padne vláda? A my s ní? Miloš  Dokulil
23. 6. 2004 Volfová o ČSSD: "Nechci jít dál s těmi zbabělci" Štěpán  Kotrba
22. 6. 2004 ČSSD a registrované partnerství Vladimír  Vokál
18. 6. 2004 Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii? Oldřich  Průša
16. 6. 2004 Racionální voličská skepse Oskar  Krejčí
16. 6. 2004 Za všechno přece může Zeman, nebo ne? Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Strkáš-li hlavu do písku, můžeš si být jist tím, že někdo přijde a kopne tě do zadku   
14. 6. 2004 Lze věřit ve změnu poměrů? Miloš  Dokulil
24. 5. 2004 Jak se referovalo o jednom zasedání Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
5. 3. 2004 Nový úděl pro Vladimíra Špidlu? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2004 Poslanci ČSSD: Chceme se podílet na zřetelné, lidem srozumitelné politice Štěpán  Kotrba