18. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
18. 6. 2004

K SOBOTNÍMU ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA ČSSD

Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii?

Pár připomenutí na úvod: v lednu 2004 doporučil statutární místopředseda Stanislav Gross, že "je třeba sesednout z koní". V únoru velel předseda Vladimír Špidla "vzhůru na koně". Koně se nikdo neptal. Stejně tvrdí jedno české přísloví koňských handlířů a headhunterů - Prodanej, nebo koupenej, není to vlastně jedno?

Byly ony "koňské" rady míněny tak, že každý člen si mohl svobodně vybrat jak se bude chovat? Určitě ne, v usnesení z únorového ÚVV znělo jasně jedenácté přikázání "... a zdržet se polemik oslabujících volební úsilí strany". Spíše to potvrzuje slova pražské předsedkyně ČSSD Petry Buzkové, která ve stejnou dobu objevila uvnitř strany "neprostupnou oligarchii". Třeba tato oligarchie bránila i komunikaci nejvyšších stranických špiček, včetně jí samé. Lze to chápat i jako sebekritiku její a kritiku jejích kolegů, zvláště pak s odstupem času od vyřčení. Výsledky eurovoleb se daly s předstihem i díky shora uvedenému předpokládat.

Kdo by spěchal s lístkem k volební urně, když si ČSSD svojí politikou pro společnost a politikou uvnitř strany a navíc mediální prezentací výsledků v posledních dvou letech a rovněž ve volební kampani sama hází klacky pod nohy? Proto jsem na květnovém ÚVV navrhl jeho zasedání přerušit a pokračovat v jednání 19. 6. Tento návrh byl V. Špidlou ostře odmítnut jako pokus o mimořádný krok, ač to bylo míněno jako velmi standardní postup k řešení očekávaného výsledku, který se bohužel dostavil. Nyní se všichni divíme, jaké mimořádné kroky před námi stojí.

S. Gross po pár měsících zodpovědnosti za mediální oblast prohlásil, že to dělat nebude. Že by mediální politika nesla málo bodů v žebříčcích popularity? Dělána tímto stylem určitě. Vyhrát můžou pouze subjekty, které ve svých řadách nemají svého Kubiniho. Co jiného než absolutní nezodpovědnost byla jeho slova o podání trestního oznámení na místopředsedkyni strany. Premiér, i když zahlcený vládní prací a stranickými průšvihy, by si měl uvědomit, že probíhá evropský turnaj v kopané a že z funkce dvojitého předsedy má rozhodcovskou pravomoc a může vůči ministrovi zdravotnictví použít červenou kartu. Alespoň by potvrdil, že vnímá realitu, a to podle zásady padni komu padni.

Následky eurovoleb by se zatím (psáno v pátek 18. 6. 2004 v poledne) měly odvíjet podle následujícího scénáře: V sobotu 19. 6. se uskuteční schůze předsednictva strany, kde padnou požadavky na svolání ÚVV v kratším termínu než 11. července, tedy 26. června 2004. Dále proběhne bouřlivá diskuse o situaci po volbách, stavu uvnitř ČSSD vůbec a ve vedení strany zvláště. Budou kladeny otázky, zda má odstoupit předseda strany nebo celé vedení, zda mají odstoupit všichni z vedení najednou nebo každý zvlášť. To je důležité především pro S. Grosse, který věří, že v hledání odpovědnosti podle jednotlivců má dostatek příznivců, aby postoupil na Špidlovo místo. Dále, kdo je jak za volební výsledek zodpovědný. Zda je zodpovědnost dělitelná -- tedy místopředseda M. Starec, jako vůdčí duch předvolební kampaně, nebo zda by neúspěch nebylo lépe hodit na L. Orgoníkovou, která už je přeci ve funkci tiskové mluvčí déle než tři měsíce. Tedy skoro. Nebo zda je zodpovědnost nedělitelná a mohou za to všichni stejně a nerozdílně a postup viz výše. A hlavně, kdyby byli zodpovědní všichni a všichni odstoupili, nemá-li náhodou někdo právo a nebo přímo morální povinnost opět ihned znovu kandidovat.

Nebo není-li za ostudnou prohru zodpovědný řadový člen strany Miloš Zeman. Zde ovšem může hrozit nebezpečí. Je-li vinen, má na voliče větší vliv než celé současné vedení s nejméně 30 mil. Kč, utracenými za kampaň, stranickým i vládním zázemím, PR agenturami a mediálními poradci. Bude-li shledán vinným, bude potvrzeno, že má největší vliv a že by třeba měl být znovu ve vedení strany, aby napravil to, co se ze poslední léta polámalo.

Každý bude mít na jednání předsednictva také nápad o koho nové vedení doplnit. Budou padat návrhy smyslné (čti smysluplné) i nesmyslné, ale když nic jiného, tak snad alespoň pud sebezáchovy část vedení donutí, aby pro ÚVV ČSSD nějaké rozumné návrhy předložil.

Poté bude následovat příští víkend jednání US-DEU. Výsledek může být standardní. Mohou si říci, když už nás nepodporuje nikdo zvenčí, tak se podpoříme zevnitř sami a ve vládě zůstaneme. Může být i opačný a US-DEU z vlády odejde. To by znamenalo konec i jen pomyslné většiny 101 poslanců ve sněmovně a záleželo by na dalším kroku KDU-ČSL. Ti také mohou zůstat, či odejít. Pravděpodobnější je první varianta, protože všichni si uvědomují, že případný pád vlády by dal více trumfů do rukou prezidenta, a to si zatím nepřeje snad ani vedení ODS. Je zajímavé, že ČSSD, ač ve vládě nejsilnější, nebude mít v nejbližší době na její osud výraznější vliv. V jakékoli fázi mohou vstoupit do hry komunisté.

Očekávaný návrh na svolání mimořádného sjezdu ČSSD je reálný, ale zatím není zřejmé, komu může mimořádný sjezd ublížit a komu prospět.

ÚVV 11. července nebo možná i dříve vyslechne zprávy předsedy Špidly a místopředsedy Grosse na téma kdo za to může a učiní rozhodnutí. Oba nebo alespoň V. Špidla předloží návrh jak pokračovat v budoucích dvou letech. Za kratší konec tahá zjevně V. Špidla. Řada členů ÚVV je prostřednictvím okresních a krajských orgánů napojena na finanční zdroje. Totéž platí o krajských zastupitelích na hejtmanstvích, kteří se děsí, jak mohou ve volbách uspět. Pod jakým vedením a za jakých podmínek? Otázky skutečně složité a rozhodování o to těžší. Kam se vrtnou? Přitom alespoň mírný úspěch je velmi potřebný a žádoucí. ČSSD se totiž může během dvou let, do parlamentních voleb, dostat na úroveň US.

Poslanci ČSSD si zatím, alespoň podle pohledu zvenčí, ve svém poslaneckém klubu ve sněmovně počínají podle Komenského "Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest".

Pozitivem ČSSD bezesporu je, že nevyužila a nevyužije nepřítomnosti svého předsedy. Snad alespoň "Sarajeva" nemají "přátelé" z ČSSD ve zvyku. Kdo na celé situaci tratí nejvíc? Obecně všichni občané, dále pak občané voliči, ale také sama důvěra ČSSD v ČSSD. Ta by se měla zaměřit spíše na další volby. Volby komunální a volby do třetiny senátu.

ČSSD by si měla především uvědomit, že vznikla a existuje jako strana pro lidi a podle toho by se měla začít chovat. Že "není stranou pro chudé" nebo jen pro chudé, jak řekl L. Zaorálek. Takový názor není pro její voliče a příznivce přijatelný. Že je třeba sociální funkci státu odložit je též argument, který volič nechce slyšet. Ani od předsedy strany. Vyměnit nespokojený národ se zatím žádné, byť "spokojené vládě" nepodařilo.

Jednání budou ještě chvíli připomínat koňský handl. ČSSD v posledním období hledala velmi neotřelé postupy broušení svého a vládního programu. První byl obrušován, druhý vybrušován. US-DEU byla v koalici vždy připravena zabrousit ještě více doprava, lidovci s novým brouskem v čele umějí vyčkávat. Zaměstnanci i podnikatelé pak byli na vládu a její předvoj zle nabroušeni. Občané a voliči dostatečně stálým přibrušováním unaveni. Všimli si malé pozornosti, která je jejich starostem věnována a k volám nešli a vládním stranám to spočítali. Pracující občané se zákonitě musejí cítit "pěšky jako za vozem". Třeba jim opět někdo přihodí nějakou tu stovku a řeknou si "Zvolenému koni na zuby nekoukej". Ou kej!

A k volbám zase nepůjdou.

Abychom však nakonec nebyli všichni společně K.O. To bych si opravdu nepřál. Proti tomu opět vystoupím. Pravdě je třeba se podívat zpříma do očí. Ještě dříve, než bude pozdě.

                 
Obsah vydání       18. 6. 2004
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna
20. 6. 2004 Saúdská Arábie zlikvidovala buňku al Kajdy
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
18. 6. 2004 11. září 2001 zavládl v Americe chaos
18. 6. 2004 Extremisté popravili amerického rukojmího
18. 6. 2004 Putin tvrdí, že Irák plánoval útok na USA
18. 6. 2004 O registrovaném partnerství
18. 6. 2004 Rumsfeld přiznal, že schovával jednoho iráckého vězně před Červeným křížem
18. 6. 2004 Super tisíciletí Václav  Dušek
18. 6. 2004 Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii? Oldřich  Průša
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise
18. 6. 2004 Clinton: "Dělal jsem to s Monikou, protože jsem mohl"
18. 6. 2004 Smyčka biometrické kontroly se stahuje
18. 6. 2004 Vědci objevili gen pro monogamní chování
18. 6. 2004 Makedonie -- doporučení pro cestování občanům ČR
18. 6. 2004 Dovolují občanské předpisy šacování? Jan  Rovenský
18. 6. 2004 Evropské volby: neokecatelná účtenka Martin  Kunštek
18. 6. 2004 Dyslektik prohrál soud se školským úřadem
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
18. 6. 2004 Slačálkova kritika katolíků mi nevadí
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004
18. 6. 2004 Eurovolby, demokracie a prázdná křesla Petr  Švec
17. 6. 2004 PR agentura Česká média se začala významně podílet na činnosti Syndikátu novinářů Štěpán  Kotrba
17. 6. 2004 Zdání klame. Používejte prezervativy!
17. 6. 2004 Špatné chování
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
17. 6. 2004 Dutroux byl shledán vinným z vraždy
17. 6. 2004 Vatikán tvrdí, že středověká inkvizice nebyla tak strašná Miloš  Kaláb
17. 6. 2004 Moc to bolet nebude
18. 6. 2004 Národy třetího světa se začaly bouřit Fidel Castro Ruz
16. 6. 2004 Irák neměl nic společného s útoky z 11. září
17. 6. 2004 Týdeník Sunday Times se nebude omlouvat Jan  Čulík
14. 6. 2004 Středověké mučení českých dětí
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Jak kosovský pokrývač zatáhl NATO do své špinavé války
16. 6. 2004 Při formulování pozic České republiky musí nastoupit odpovědnost vlády
16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2004 Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii? Oldřich  Průša
16. 6. 2004 Racionální voličská skepse Oskar  Krejčí
16. 6. 2004 Za všechno přece může Zeman, nebo ne? Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Strkáš-li hlavu do písku, můžeš si být jist tím, že někdo přijde a kopne tě do zadku   
14. 6. 2004 Lze věřit ve změnu poměrů? Miloš  Dokulil
24. 5. 2004 Jak se referovalo o jednom zasedání Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
5. 3. 2004 Nový úděl pro Vladimíra Špidlu? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2004 Poslanci ČSSD: Chceme se podílet na zřetelné, lidem srozumitelné politice Štěpán  Kotrba