18. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Středa 9. června 2004

Američané obklíčili bagdádskou čtvrť Tárimíja

Ve středu večer oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, že více než 50 amerických vojenských vozidel obklíčil čtvrť Tárimíja v severním Bagdádu. Zdá se, že okupanti chystají intenzívní a násilné prohledávání území, aby našli bojovníky odporu a zbraně. Silnice k Tádží, vedoucí přes Tárimíji, je totiž denně dějištěm útoků odporu na okupační síly.

Irácký odpor stupňuje útoky na americké konvoje

Bojovníci iráckého odporu provedli ve středu v bagdádské čtvrti Chadra' raketový útok na konvoj s materiálními a potravinovými zásobami pro americké okupační síly. Očití svědkové ze čtvrti Chadra' oznámili, že dva bojovníci odporu z jedoucího auta zahájili v 10:30 místního času palbu na americké nákladní auto, které se vzňalo a hořelo ještě hodinu po útoku. Korespondent AFP sdělil, že lidé z odporu se pak pokusili vrak uhasit, ale rozlícený dav, který se na místě shromáždil, jim v tom zabránil. Burhán ad-Dín Husajn, který v době útoku opravoval v garáži své auto, uvedl, že viděl, jak ze zasaženého auta vyskočil voják a naskočil do druhého. Podle jednoho z vojáků útočníci házeli na auto Molotovovy koktejly.

Mezitím podnikl odpor v bagdádských obvodech 'Adl a Za'faráníja útok na auta vezoucí betonové zátarasy, jimiž se okupanti opevňují ve svých základnách a táborech. Loutková policie uzavřela také tento prostor.

Odpor zničil nové landrovery pro loutkovou policii

Irácký odpor podnikl ve středu odpoledne útok na konvoj nákladních aut, přepravujících nové landrovery, určené pro iráckou loutkovou policii. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam zaujali bojovníci pozice na nadjezdu dálnice v bagdádském obvodu al-'Ámiríja. Odtud házeli ruční granáty na projíždějící konvoj. Způsobili značné materiální škody, nedošlo však zřejmě ke zraněním.

Odpor popravil údajného špeha

Skupina bojovníků iráckého odporu donutila zastavit bílé daewoo a poté do něj střílela z automatických zbraní a řidiče na místě usmrtila. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že osoba v autě byla podezřelá z toho, že špehuje pro americké okupační síly.

Útok odporu na loutkové bezpečnostní síly

Irácké loutkové bezpečnostní síly ve Fallúdže oznámily, že 12 jejich členů bylo zabito a 10 zraněno při středečním útoku odporu. Podle očitých svědků zahájili bojovníci odporu minometnou palbu na tábor bezpečnostních sil. Generálmajor Muhammad Latíf ani nikdo z amerických okupačních vojáků nebyl ve chvíli nablízku. Jiné zdroje zprávu o útoku nepotvrdily.

Americké tanky se soustředily u Fallúdže

Ve středu ráno se podle zprávy AFP 15 amerických tanků soustředilo na silnici vedoucí do Fallúdže asi kilometr východně od kontrolního stanoviště, střežícího přístup do města. Fallúdžané uvedli, že Američané žádali, aby jim byl zajištěn vstup do města k provádění hlídek.

Odpor zasáhl ropovod, plynovod a vyřadil z provozu elektrárnu

Partyzáni zapálili v úterý v noci nastraženou bombou ropovod v Bajdží (180 km severně od Bagdádu). Jeden strážce byl zabit a další těžce popálen. Egyptská agentura MENA oznámila, že irácké loutkové "ministerstvo elektrárenství" oznámilo, že elektrárna u mostu al-Fatha severně od Bagdádu přestala pracovat, protože zasažený ropovod ji zásoboval palivem. Došlo ke ztrátě 400 megawattů elektřiny. Následkem toho bylo po řadu hodin potmě několik krajů okupovaného Iráku a zvláště hlavní město.

V noci na středu kolem 1:00 zapálili bojovníci odporu bombou také plynovod u Bajdží. Těmito útoky snížili bojovníci odporu kapacitu irácké rozvodné sítě na desetinu množství potřebného během letních měsíců.

Bombový útok na nizozemské okupační vojáky u Karbaly

Důstojník loutkové policie Rahmán Mašawí řekl AFP, že bomba nastražená na veřejné silnici 3 km severozápadně od Karbaly explodovala přibližně ve 22:00 místního času pod hlídkou nizozemských vojáků. Poškodila vojenské vozidlo a osobní auto, ale nikoho nezranila.

Poláci přiznávají, že jejich vojáci nezemřeli při nehodě, ale při útoku odporu

24 hodin po sdělení historky, že šest východoevropských okupačních vojáků (tři Slováci, dva Poláci a jeden Litevec) bylo zabito při odminovávání, která pak byla nahrazena historkou o likvidaci přebytečné vojenské techniky, polští okupanti oficiálně přiznali pravdu: polský generál Piotr Czerwiński na tiskové konferenci v Babylonu prohlásil, že "není pochyb, že výbuch byl způsoben minometným útokem". Přiznal, že nejméně tři minometné střely explodovaly při zneškodňování nášlapných min, čtvrtá spadla do hromady munice. AFP oznámila, že vojáci, kteří byli svědky útoku, prohlásili, že před explozí slyšeli hvízdat minometné střely. Území, kdy k útoku došlo - Suwaríja jižně od Bagdádu - je terčem častých útoků odporu a také tamní obyvatelstvo je vůči okupačním vojákům nepřátelské.

Čtvrtek 10. června 2004

Bombový útok na americký konvoj

Ve čtvrtek vybuchla pod vojenským konvojem západně od Bagdádu bomba a zničila jedno vozidlo. Zprávu přinesla egyptská agentura MENA s tím, že Američané nesdělili nic o případných ztrátách.

Pokračující boje v Nadžafu, mahdisté obsadili policejní stanici

O půlnoci místního času propukly znovu boje v Nadžafu, když loutková policie ve snaze vypátrat ukryté mahdisty začala prohledávat domy v blízkosti ší'itských svatých míst, území Wádí as-Salam a hlavní náměstí a ulici. Tato akce loutkové policie byla porušením dohody ze 4. června, podle níž měli mahdisté ukončit ozbrojenou přítomnost v Nadžafu, neměli však být zatýkáni nebo likvidováni. Jeden loutkový policista a jeden civilista byli zabiti a 14 osob, většinou civilistů, bylo zraněno. 'Alá' Murráda Muhsin z tamní nemocnice al-Hakím řekl, že k nim byli dopraveni dva mrtví policisté a jeden civilista. Čtrnáct zraněných bylo přijato v nemocnici Muhsin. Jeden dům ve městě zasáhla minometná střela, která zranila pět členů jedné rodiny včetně dítěte.

Kulometná střelba byla podle AFP slyšet ráno na ulici al-Madína, kde je hlavní stanice loutkové policie. Podle pozdějších informací získali mahdisté nad stanicí kontrolu. Loutkový guvernér Nadžafu 'Adnán ar-Zaráfí řekl Rádiu Londýn, že policie se připravuje na znovuzískání stanice, ale nezmínil, se, zda se tak má stát ozbrojenou akcí nebo jednáním.

Během čtvrtečního odpoledne az-Zaráfí oznámil, že policie převzala plnou kontrolu nad policejní stanicí al-Ghúrrí asi kilometr od náměstí Revoluce 1921.

K večeru lékařské zdroje oznámily, že během dne bylo v bojích Mahdího armády s loutkovou policií zabito pět osob.

Pátek 11. června 2004

Bombové útoky v Bagdádu

TV al-Džazíra v pátek večer oznámila, že tři exploze otřásly čtvrtí Kázimíja v západní části Bagdádu, kde sídlí část okupačních sil. Zpráva o případných škodách nebyla vydána. Další bombový útok byl kolem 12:30 podniknut na dálnici ve čtvrti Sajjidíja jižně od Bagdádu, když tudy projížděla tři auta americké hlídky. Mercedes, v němž byly výbušnina uložena, byl roztrhán na kousky a tři okupační vojáci byli zraněni. Podle egyptské agentury MENA pak irácká loutková policie oblast výbuchu uzavřela, podle zprávy AFP tak učinila americká armáda.

Bombový útok na americké vojáky u Fallúdže

K dalšímu bombovému útoku na americkou hlídku došlo v pátek východně od Fallúdže na dálnici z Bagdádu do jordánského Ammánu. Majitel krámku u dálnice Marwán Alí řekl, že k výbuchu došlo kolem 8:00 místního času, když místem projížděla tři americká auta. AFP však neměla informace o způsobených škodách či ztrátách.

Útok na policejní stanici v Júsúfíji

V pátek položili bojovníci odporu do budovy stanice loutkové policie v Júsúfíji výbušniny, policisty vyhnali a poté objekt odpálili. Podle egyptské agentury MENA výbuch zničil i vozidla, stojící na dvoře stanice.

Útok na konvoj u Ba'qúby

Katarská agentura QANA informovala, že jeden americký voják byl zraněn při bombovém útoku odporu na zásobovací konvoj blízko americké základny u Ba'qúby. Po explozi následovala kulometná přestřelka mezi bojovníky odporu a americkými vojáky.

Američané přiznali mrtvého vojáka

Americké vojenské velení v pátek ráno oznámilo, že jeden americký voják zemřel na zranění, utrpěné při středečním útoku odporu východně od Bagdádu. Podle amerického prohlášení byli čtyři další vojáci zraněni. AFP kromě tohoto prohlášení neměla k dispozici žádné informace o okolnostech útoku.

Nepokoje v Nadžafu

Páteční společné modlitby v Nadžafu byly odvolány poté, co došlo v areálu mešity a hrobek imámů k šarvátkám mezi stoupenci Muqtady as-Sadra a příznivci Američany podporované tzv. Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI). Rádio Londýn ohlásilo, že potyčky propukly, když stoupenci SCIRI zorganizovali pochod od sídla strany k mešitě, jímž chtěli vyjádřit podporu kázání šajcha Sadr ad-Dína al-Qábindžího, úzce spojeného se SCIRI, který žádal ukončení krize a nošení zbraní ve městě. Když se průvod přiblížil k mešitě, demonstranti zaútočili na stoupence Muqtady as-Sadra, kteří provolávali hesla na podporu svého vůdce.

Srážky v Bagdádu

Zdroje z Mahdího armády oznámily, že jeden z jejich členů byl zabit a řada dalších zraněna ve srážkách s okupačními vojáky v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr. Rádio Sawa oznámilo, že mahdisté stříleli z automatů a házeli granáty na americké vojáky, kteří přivolali helikoptéru s kulometem a ostřelovali mahdistické pozice v okrsku.

Sionistická loupež starých židovských textů v Bagdádu

Podle zprávy agentury QudsPress hned po okupaci Bagdádu v dubnu 2003 ukradlo zvláštní komando sionistického Mossadu ve spolupráci s důstojníky americké CIA vzácné a neocenitelné exempláře textů Tóry, Talmudu a kabalistických traktátů včetně Zoharu, psané na papyrové svitky nebo listy pergamenu. Některé z rukopisů pocházely až z doby babylónského zajetí židů před 2 500 lety. Předpokládá se, že je židovští písaři sepsali, v případě Tóry a Talmudu opsali, v Iráku.

Irácké zdroje oznámily, že Američané našli po okupaci osobu zodpovědnou za tuto sbírku. Odebrali se s ní do knihovny, která byla uložena ve sklepení budovy irácké rozvědky. Američtí a sionističtí zloději se museli ponořit do vody, protože vodovodní potrubí bylo poničeno bombardováním, aby mohli tyto texty sesbírat. Knihy byly z vody vytaženy v dobrém stavu a byly ihned letecky dopraveny z okupovaného Bagdádu do okupovaného Tel Avivu.

Sobota 12. června 2004

Odpor sestřelil americký vrtulník

Tisková média oznámila, že irácký odpor sestřelil v sobotu v poledne americký vrtulník letící z Bagdádu na základnu ve 20 km vzdáleném Tádží. Letoun byl zasažen střelou země-vzduch, takže ještě ve vzduchu vybuchl. Americké velení pád stroje přiznalo, ale prohlásilo, že oba členové posádky byli pouze lehce zraněni a po přistání ošetřeni.

Bombové útoky odporu

V sobotu americký vojenský mluvčí přiznal, že dva okupační vojáci z tzv. "mnohonárodních sil" sloužících USA byli zraněni výbuchem bomby položené u cesty v Ba'qúbě. Většinu okupačních vojáků v oblasti Ba'qúby tvoří Američané. Tentýž mluvčí přiznal i výbuch další bomby v Ba'qúbě téhož dne, pří němž byli zraněni dva loutkoví policisté. Očití svědkové v sobotu oznámili, že v Karmě u silnice, po níž jel americký konvoj, explodovala bomba. Neměli však informace o způsobených škodách.

Útok odporu na ropovod

Bojovníci iráckého odporu v sobotu zaútočili na hlavní ropovod, vedoucí ze severoiráckého Kirkúku do Turecka. Společnost Oil of the North oznámila, že partyzáni položili na třech různých místech ropovodu v oblasti Qurrat 'Andžír výbušniny. Jedna z bomb explodovala a ropovod zapálila. Okamžitě přijeli hasiči a snažili se požár uhasit a speciální jednotka, která měla ropovod opravit. Okupační síly pak objevily další dvě silné nálože a zneškodnily je.

Už předtím během tohoto týdne došlo v této oblasti ke dvěma explozím, které zapálily dvě větve ropovodu. Šlo o větev vedoucí z kirkúckých naftových polí k rafinérii Bajdží a větev z Kirkúku k tureckému přístavu Ceyhan.

Atentát na zástupce tzv. ministra zahraničí

Bojovníci iráckého odporu v sobotu zastřelili v bagdádské čtvrti A'zamíja Bassáma Sáliha Kubbu (60), jednoho ze zástupců tzv. ministra zahraničí z kolaborantské "vlády Iráku". Zprávu o atentátu sdělil mluvčí tohoto "ministerstva" Tahmír al-Adhámí. Podle ní cizí auto dohnalo úředníkův vůz a jeho posádka na něj začala střílet. Řidič vyvázl bez zranění, ale Kubba byl smrtelně zraněn a v nemocnici zemřel.

Kubba, prý doyen iráckého diplomatického sboru, byl profesorem mezinárodních vztahů na univerzitě St. John v New Yorku a sloužil jako akční šéf irácké mise při OSN a jako irácký velvyslanec v Číně. Byl také členem výboru, který po americké okupaci nahradil činnost ministerstva.

Útok odporu na ředitele pohraniční policie

Hodinu po atentátu na Kubbu byl podniknut neúspěšný pokus o atentát na dalšího kolaboranta generálmajora Husajna Mustafu (61), ředitele irácké loutkové pohraniční policie. Jeho řidič Kamál Bará' Dáwúd sdělil, že jejich kolona se dostala do palby při cestě na americkou základnu na bagdádském letišti. Jeden policista byl zabit a tři lidé včetně Mustafy byli zraněni.

Muqtadá as-Sadr: podpořím novou iráckou "vládu", pokud odmítne okupaci

V kázání, které jeho jménem přečetl pobočník, slíbil Muqtadá as-Sadr podporu Američany dosazené "vládě" v Bagdádu. Prohlásil: "Podporuji tuto novou vládu. Začneme znovu, otevřeme novou stránku pro Irák a pro mír." Ale má podmínku: vláda musí přestat sloužit okupantům a musí jejich přítomnost v zemi jednoznačně odmítnout. Jak řekl v pátek v noci v interview pro TV al-Arabíja jeho mluvčí Ahmad aš-Šajbání, as-Sadr je připraven k dialogu s loutkovou vládou "za podmínky, že vláda bude usilovat o ukončení okupace a jasně prohlásí před iráckým lidem a celým světem, že okupaci odmítá". Aš-Šajbání dodal: "Je třeba vypracovat rozvrh pro ukončení okupace, to je hlavní a zásadní předpoklad uznání této vlády a spolupráce s ní."

Srážky v Nadžafu

AFP oznámila, že v sobotu v Nadžafu vypukly nové boje poté, co Američané uzavřeli vstup na posvátná ší'itská místa a severní vstup do města. Po dvou hodinách se Mahdího armádě podařilo získat kontrolu nad nad stanovištěm u přístupu ke hrobce Imáma Alího a ostatním svatým místům.

Ahmad aš-Šajbání sdělil, že do areálu hrobek vjela v sobotu ráno tři americká Humvee, aniž mahdisté věděli proč. Prohlásil, že mahdisté Američany zastavili a donutili je vrátit se, odkud přišli.

Neděle 13. června 2004

Útok na americkou základnu v Rustimíji v Bagdádu

Sebevražedný bojovník iráckého odporu odpálil v neděli auto s výbušninou blízko amerického vojenského tábora Curvo ve východobagdádské čtvrti Rustimíja. Zemřelo 16 Iráčanů, z nichž šest bylo loutkových policistů, zraněno bylo šest dalších, z nichž dva policisté jsou ve vážném stavu. Bomba vybuchla už 300 yardů před táborem, protože loutková policie zastavila auto, jedoucí ve špatném směru. Podle zdrojů z loutkové policie sebevrah zaútočil na dvě hlídky irácké loutkové policie a zničil řadu vozidel včetně civilních aut, která parkovala před americkou základnou. Podplukovník policie Kázim 'Abbás řekl egyptské agentuře MENA, že zničeno bylo nejméně osm vozidel. Dodal, že američtí vojáci celou oblast úplně uzavřeli, zastavili provoz na všech silnicích a nad místem útoku létaly vrtulníky.

Mluvčí 1. jízdní divize, která v táboře Curvo sídlí, podplukovník James Hutton, uvedl, že bylo zabito l2 a zraněno 13 osob. Mezi mrtvými byli podle něho čtyři policisté a útočník. Žádnému Američanovi se prý nic nestalo.

Bombový útok u Tádží

Americký vojenský mluvčí v neděli oznámil, že při explozi bomby položené u silnice blízko Tádží severně od Bagdádu, byl jeden americký voják zabit a dva zraněni. Po explozi následovala kulometná přestřelka mezi americkými silami a bojovníky odporu.

Odpor sestřelil americký vrtulník

Očitý svědek Džabbár 'Atíja řekl agentuře QudsPress, že v sobotu v poledne byl v severobagdádské čtvrti Tárimíja sestřelen vrtulník, jeho posádka byla při útoku zabita a stroj shořel.

Exploze v bagdádské tzv. "Zelené zóně"

Očití svědkové oznámili, že v neděli ráno bylo z hlavního amerického štábu v tzv. "Zelené zóně" slyšet silnou explozi. Agentuře Reuters řekli místní obyvatelé, že ze zóny bylo slyšet houkání sirén a stoupal z ní kouř.

Další atentát: zabit úředník ministerstva výchovy

Bojovníci iráckého odporu v neděli zabili Kamála al-Džarrá (63), úředníka tzv. ministerstva výchovy pro kulturní záležitosti. Úředník "ministerstva" Abd al-Cháliq al-'Amrí sdělil, že al-Džarrá byl v 7:30 místního času napaden před svým domem v bagdádském okrsku al-Ghazalíja, když se chystal na cestu do práce a na následky zranění pak zemřel v nemocnici al-Jarmúk. Al-Džarrá byl pověřen získáváním a výměnou programů a jednání s cizími zeměmi a organizací UNESCO. Po 40 let pracoval v oblasti vzdělávání.

Útok odporu v Amará

Alí Hasan Salmán z loutkové policie sdělil agentuře AFP, že bojovníci odporu ve 22:00 místního času vhodili do stanice loutkové policie v Amará bombu. Jeden loutkový policista byl zabit a šest dalších zraněno, mezi nimi i jejich kapitán. Příslušníkům odporu se podařilo ujet bez úhony.

Muqtadá as-Sadr chce založit politickou stranu

Mluvčí Muqtady as-Sadra Qajs al-Chaz'álí v neděli oznámil, že as-Sadr zamýšlí založit politickou stranu, která by se zúčastnila voleb. Al-Chaz'álí řekl AFP, že se ještě diskutuje o tom, jakým způsobem takovou stranu založit a není ještě přesně rozhodnuto, kdo by se na práci takové strany podílel.

Později v neděli al-Chaz'álí popřel, že by prohlásil, že Mahdího armáda bude proměněna v politickou stranu, ale přiznal, že skupina Muqtady as-Sadra se chce zúčastnit voleb, které se budou konat za americké okupace.

Zaměstnanci proamerické televize nalezeni mrtví

Irácká média oznámila, že v neděli byly nalezeny mrtvoly dvou Iráčanů pracujících pro "iráckou" televizní společnost, založenou pod dohledem USA, kteří byli zavražděni ve městě Qá'im na iráckosyrské hranici. Šlo o technika Abd al-Karíma al-Hadárího a jeho řidiče Džawáda Kázima.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 6. 2004
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna
20. 6. 2004 Saúdská Arábie zlikvidovala buňku al Kajdy
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
18. 6. 2004 11. září 2001 zavládl v Americe chaos
18. 6. 2004 Extremisté popravili amerického rukojmího
18. 6. 2004 Putin tvrdí, že Irák plánoval útok na USA
18. 6. 2004 O registrovaném partnerství
18. 6. 2004 Rumsfeld přiznal, že schovával jednoho iráckého vězně před Červeným křížem
18. 6. 2004 Super tisíciletí Václav  Dušek
18. 6. 2004 Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii? Oldřich  Průša
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise
18. 6. 2004 Clinton: "Dělal jsem to s Monikou, protože jsem mohl"
18. 6. 2004 Smyčka biometrické kontroly se stahuje
18. 6. 2004 Vědci objevili gen pro monogamní chování
18. 6. 2004 Makedonie -- doporučení pro cestování občanům ČR
18. 6. 2004 Dovolují občanské předpisy šacování? Jan  Rovenský
18. 6. 2004 Evropské volby: neokecatelná účtenka Martin  Kunštek
18. 6. 2004 Dyslektik prohrál soud se školským úřadem
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
18. 6. 2004 Slačálkova kritika katolíků mi nevadí
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004
18. 6. 2004 Eurovolby, demokracie a prázdná křesla Petr  Švec
17. 6. 2004 PR agentura Česká média se začala významně podílet na činnosti Syndikátu novinářů Štěpán  Kotrba
17. 6. 2004 Zdání klame. Používejte prezervativy!
17. 6. 2004 Špatné chování
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
17. 6. 2004 Dutroux byl shledán vinným z vraždy
17. 6. 2004 Vatikán tvrdí, že středověká inkvizice nebyla tak strašná Miloš  Kaláb
17. 6. 2004 Moc to bolet nebude
18. 6. 2004 Národy třetího světa se začaly bouřit Fidel Castro Ruz
16. 6. 2004 Irák neměl nic společného s útoky z 11. září
17. 6. 2004 Týdeník Sunday Times se nebude omlouvat Jan  Čulík
14. 6. 2004 Středověké mučení českých dětí
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Jak kosovský pokrývač zatáhl NATO do své špinavé války
16. 6. 2004 Při formulování pozic České republiky musí nastoupit odpovědnost vlády
16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna   
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich   
18. 6. 2004 11. září 2001 zavládl v Americe chaos   
18. 6. 2004 Rumsfeld přiznal, že schovával jednoho iráckého vězně před Červeným křížem   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka   
16. 6. 2004 Irák neměl nic společného s útoky z 11. září   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
15. 6. 2004 Čtyři britští vojáci budou postaveni před vojenský soud   
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
9. 6. 2004 Skončila včera pro Blaira a Bushe irácká válka?   
9. 6. 2004 Co si o rezoluci OSN myslí Iráčané   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004