15. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Neděle 6. června 2004

Odpor zasáhl základnu v Tádží

Auto naložené výbušninou explodovalo v neděli u brány americké výcvikové základny 1. jízdní divize v Tádží severně od Bagdádu. Americké velení přiznalo, že exploze zabila devět osob a zranila nejméně 30 dalších, mezi nimiž byli i američtí vojáci. Podle americké verze byla exploze způsobena výbuchem auta s výbušninou, podle TV al-Džazíra explodoval nejprve tanker s pohonnými hmotami a poté auto řízené patrně sebevražedným útočníkem. Na místo přijely sanitky, Humvee a irácká loutková policie, aby odvezli raněné, američtí vojáci celou oblast uzavřeli.

Útok odporu na stanici loutkové policie

Při sobotním útoku iráckého odporu na stanici loutkové policie ve městě Musajjib 70 km jižně od Bagdádu bylo 13 osob zabito a 10 zraněno. Podle AP na stanici zaútočilo osm maskovaných bojovníků odporu, kteří zabili sedm důstojníků policie. Podle TV al-Džazíra uvedl důstojník policie, že bojovníci byli převlečeni za loutkové policisty, vtrhli na stanici a s pistolemi přiloženými ke spánkům donutili policisty ustoupit do vězeňských cel. Poté položili výbušniny a budovu odpálili. Ředitel pohotovosti hlavní místní nemocnice Bašír Husajn řekl AFP: "Přijali jsme 11 mrtvol a do nemocnice al-Hillá byly dopraveny další dvě. Bylo tu také 10 zraněných, z toho ale většina jen lehce."

Minometná palba odporu zabila amerického vojáka

Americké velení v neděli večer přiznalo, že při minometném útoku odporu, k němuž došlo během tohoto dne na americkou základnu u Bagdádu, byl jeden americký voják zabit a druhý zraněn. Sdělení tlumočila AFP.

Útok mahdistů na stanici loutkové policie v Bagdádu

V neděli mahdisté vrazili za střelby z automatů do budovy stanice loutkové policie v bagdádském Madínat as-Sadr. Policistům nařídili budovu vyklidit, instalovali v ní výbušniny a pak ji odpálili.

Útok odporu na britské vozidlo

Britské ministerstvo zahraničí v neděli oznámilo, že jeden britský občan byl zabit a tři zraněni při střelbě bojovníků odporu na jejich auto v Mósulu. Mluvčí ministerstva nepodala bližší informace, zda šlo o vojáky nebo o žoldáky sloužící americkým okupantům, nesdělila ani okolnosti, za nichž k útoku došlo.

Bomba u silnice v Bagdádu

V Madínat as-Sadr v Bagdádu explodovala v neděli u silnice bomba ve chvíli, kdy tudy projížděl americký konvoj. Americké velení nesdělilo nic o ztrátách či škodách, způsobených útokem, jehož původci byli zřejmě mahdisté. Podle tvrzení irácké loutkové policie byli zraněni dva policisté a zabit čtrnáctiletý hoch.

Dvě exploze v tzv. "Zelené zóně"

Dvě silné exploze otřásly v neděli večer americkým okupačním štábem v Bagdádu. O způsobených škodách nebyla jako obvykle vydána žádná zpráva. Tzv. "Zelená zóna" je velmi pečlivě střežena americkými bezpečnostními silami, přesto je téměř denně terčem útoků iráckého odporu.

Útok na americký konvoj v Tádží

Podle sdělení irácké loutkové policie byli jeden policista a jeden "civilista" zabiti a devět dalších policistů zraněno při nedělní explozi bomby ve městě Tuz 75 km jižně od Kirkúku. Agentuře AFP sdělil šéf místní policie generálmajor 'Abbás Muhammad Ámín, že "bomba byla umístěna na hlavní ulici, kudy často projíždějí američtí vojáci, protože spojuje Tuz s americkou základnou v Tikrítu". Dodal, že bomba explodovala, když ji míjel americký konvoj a že z devíti zraněných policistů pět utrpělo vážná zranění.

Exploze bomby ve městě Hudajtha

Americké velení v neděli ráno přiznalo, že v sobotu explodovala ve městě Hudajtha 200 km severozápadně od Bagdádu bomba, když ji míjelo auto americké armády. Při explozi byl zabit řidič auta, údajně "civilista" neuvedené národnosti, a zraněn jeden voják. Ten podle sdělení patřil k pomocným silám 13. brigády.

Tlumočník unesen odporem

AP oznámila, že tři bojovníci iráckého odporu unesli tlumočníka Hasana Abd al-Hádího pracujícího pro okupační síly. Podle důstojníka loutkové policie Zijáda 'Ábida byl tlumočník unesen, když šel koupit čaj svému okupantskému "příteli" do místní irácké restaurace. Mariňáci, jimž Abd al-Hádí sloužil, prohledali jeden po druhém všechny domy v okolí restaurace, ale nic nenašli.

Odpor zabil dva polské spekulanty

TV al-Džazíra oznámila, že partyzáni zastřelili dva polské smluvní zaměstnance. Polské ministerstvo zahraničí v neděli oznámilo, že je možné, že s těmito dvěma Poláky byli zabiti také dva američtí "civilní" žoldáci. Všichni pracovali pro americkou společnost Blackwater. Reuters citoval pracovníka ministerstva zahraničí ve Varšavě, podle něhož byla v autě nalezena ohořelá těla čtyř osob. Mafkarat al-Islam v neděli přinesl zprávu polské tiskové agentury PAP, že polští "civilisté", kteří byli v sobotu zabiti, patřili ke komandu nesoucímu jméno Crom, které si společnost Blackwater najala.

Íránec uvězněn za bomby na tržišti

Zdroj z irácké loutkové policie v neděli oznámil, že v Ba'qúbě byl zatčen jeden Íránec, když se pokusil položit několik bomb na lidovém tržišti ve městě. Podle QudsPress Íránec nesl několik bomb ve velké tašce, kterou pak na tržišti odložil. Několik Iráčanů bomby odhalilo a informovali o nich loutkovou policii. Ta Íránce vyslechla a uvěznila.

Pondělí 7. června 2004

Odpor ostřeloval americké základny v Bagdádu

Saddámovo mezinárodní letiště u Bagdádu, nyní hlavní základna amerických okupačních sil, se stalo v pondělí krátce po půlnoci terčem prudkého raketového a minometného útoku iráckého odporu. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam pak bylo slyšet exploze celou noc. Ostřelování základny dosáhlo vrcholu kolem 5:00 ráno, kdy došlo k nepřetržité čtvrt hodiny trvající sérii výbuchů, slyšitelných na všechny strany. Přesto - jako obvykle - američtí okupanti nevydali o bojích žádnou zprávu.

V pondělí kolem 21:00 místního času ostřelovali bojovníci odporu minomety rovněž americkou základnu v bagdádské čtvrti A'zamíja. Místní obyvatelé sdělili agentuře AP, že ze základny, umístěné v jednom z bývalých prezidentských paláců, byly slyšet mohutné exploze.

Bombový útok v Iskandaríji

Americká vojenská mluvčí v pondělí večer oznámila, že jeden voják byl zabit a dva zraněni při výbuchu podomácky vyrobené bomby pod americkým konvojem blízko Iskandaríje 40 km jižně od Bagdádu. Američtí vojáci pak zahájili střelbu na lidi, které prý viděli prchat z místa výbuchu. V Iráku je všeobecně známá praxe amerických okupantů střílet kolem sebe po každém útoku odporu na všechny strany a pak zatknout všechny, kdož se náhodou zrovna ocitli v blízkosti. Není proto divu, že se všichni snažili místo exploze rychle opustit.

Útok na americké kontrolní stanoviště v Ba'qúbě

V pondělí ráno došlo k boji mezi americkými vojáky a bojovníky odporu v okrsku Bahraz v jižní části města Ba'qúba. Podle zprávy TV al-Džazíra došlo k bojí poté, co jednotka odporu zaútočila na americké vojenské stanoviště minomety a lehkými zbraněmi. O rozsahu a povaze amerických ztrát nebyla vydána žádná zpráva.

Odpor údajně popravil v Bagdádu dva špehy

Bojovníci iráckého odporu zastřelili v bagdádské čtvrti Hurríja v pondělí dva špehy. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam byli místní obyvatelé přesvědčeni, že oba byli kolaboranty, kteří pro americké síly pracovali jako vyzvědači.

Boj odporu s okupanty v Mósulu

V pondělí odpoledne došlo ke srážce mezi okupačními silami a iráckým odporem v severoiráckém Mósulu. AFP přinesla sdělení nadporučíka loutkové policie Churšida Chálida, podle níž na americké vojáky, kteří se snažili zneškodnit bombu a chystali se místo opustit, zahájili partyzáni palbu. Podle zpráv irácké loutkové policie a nemocničních zdrojů bylo během boje zraněno 17 civilistů, mezi nimiž byly podle dr. Wá'ila Šalwího i dvě ženy.

Bomba zasáhla dům iráckého kolaboranta

V pondělí za rozbřesku explodovala v okrsku Baladrúz jihovýchodně od Ba'qúby bomba v domě tlumočníka, sloužícího americkým okupantům. Výbuch údajně lehce zranil kolaborantova syna.

Americký voják na hlídce zemřel na "nemoc"

Podle amerického prohlášení, vydaného v pondělí, zemřel v neděli v Iráku jeden americký voják. Prohlášení přinesla AFP s tím, že voják zemřel následkem nemoci v neděli kolem 11:00 místního času, právě když byl na hlídce.

Velitel brigád Badr zavražděn v Bagdádu

Mluvčí kolaborantské strany Nejvyšší rada islámské revoluce Iráku (SCIRI) Muhsin al-Hákim sdělil v Teheránu AFP, že generálmajor Šáhir Fajsal aš-Šáhir, velitel ozbrojeného křídla SCIRI zvaného Brigády Badr, byl v pondělí kolem 8:00 místního času zastřelen v centru Bagdádu.

Arabský představitel zastřelen v Kirkúku

Šámil Muhdži ad-Dín (45), bývalý prominentní člen strany Baas, byl v pondělí zastřelen v Kirkúku ve čtvrti Husajn. Uvedl to šéf místní loutkové policie Turhan Júsúf. Vražda byla patrně součástí etnického čištění, v jehož rámci kurdští nacionalisté loyální k Američanům zabíjejí a vyhánějí ze severu Iráku Araby a Turkmeny.

Exploze u kúfské mešity

Očití svědkové a nemocniční zdroje sdělili, že krátce před nedělním polednem otřásla mešitou v Kúfě exploze. AFP citovala člena Mahdího armády, že k výbuchu došlo v 11:30 místního času. Raketa prý spadla do skladu munice v mešitě. Zemřely nejméně tři osoby a 12 dalších bylo zraněno. Agentura Reuters přinesla sdělení dr. Alího at-Tufajlího z hlavní kúfské nemocnice, podle něhož byli oběťmi civilisté, podle očitých svědků a jiného lékaře však mělo jít o členy Mahdího armády. Z mešity stoupal kouř a na místo dorazilo šest sanitek a hasičský vůz.

Během dvou měsíců bylo zabito tisíc mahdistů

Velitel loutkové policie v Nadžafu Ghálib al-Džaza'irí v neděli prohlásil, že v bojích mezi okupanty a Mahdího armádou v Kúfě a Nadžafu bylo během posledních dvou měsíců zabito asi tisíc mahdistů. Byla zabita také řada civilistů a příslušníků loutkové policie.

Úterý 8. června 2004

Odpor útočil na americké konvoje u Bagdádu

Partyzáni v úterý v 18:00 místního času zasáhli na silnici vedoucí z Bagdádu do Tádží dodávku jedoucí v americkém vojenském konvoji. Vozidlo, které mělo podle korespondenta Mafkatrat al-Islam poznávací značku jednoho ze států Perského zálivu, bylo úplně zničeno a jeho řidič zabit.

Mafkarat al-Islam přinesl zprávu, že v Ámiríji v Bagdádu u silnice ve čtvrtek ráno poblíž čerpací stanice explodovala bomba pod americkým konvojem. Jedno Humvee a dva civilní vozy byly zničeny.

Nášlapná mina zabila americké vojáky u Fallúdže

Nejméně čtyři američtí vojáci byli zabiti a řada dalších utrpěla zranění, když pod jejich vozidlem v úterý v 19:45 vybuchla na dálnici Fallúdža-Bagdád mina. Korespondent Mafkarat al-Islam uvádí, že ztráty byly tak vysoké proto, že vozidlo bylo doslova nacpáno vojáky.

Boje v Karmě

Od poledně probíhaly v Karmě východně od Fallúdže boje mezi příslušníky odporu a americkými okupanty. Podle očitých svědků, citovaných agenturou AP, zaútočili bojovníci odporu na stanici loutkové policie. Před zahájením útoku varovali obchodníky v okolí. Večer si Američané přivolali na pomoc obrněná vozidla a vrtulníky Apache. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam bojovníci odporu odrazili všechny útoky, ale Američanům se přesto podařilo rozmístit po městě své ostřelovače, kteří znemožňují místním obyvatelům vycházet z domů. Situace je vážná zvláště proto, že Karma je kmenové město a jeho domy jsou od sebe vzdáleny více než v klasických městech, např. ve Fallúdže, což snajprům umožňuje lépe operovat.

V sobotu odpoledne byl v Karmě unesen tlumočník kolaborující s americkými okupanty. Američtí vojáci se ho pokusili najít, ale bez úspěchu.

Bojovníci odporu z Fallúdže se vydali na pomoc Karmě

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v úterý odpoledne se velký počet mudžáhidů vydal z Fallúdže do Karmy na pomoc tamním obyvatelům v boji s americkými nepřítelem. Měla to být oplátka za pomoc, kterou Karma poskytla Fallúdže v době jejího obležení okupanty. Z minaretů ve Fallúdže se ozývalo "Alláhu akbar!" ("Bůh je největší!") a výzvy k obyvatelům, aby pomohli svým bratřím v Karmě a také aby darovali krev. Když pak bojovníci z východních čtvrtí Fallúdže odcházeli, místní obyvatelé se přidali k volání z minaretů a zdravili je voláním "Alláhu akbar!"

Útok na námořní pěchotu u Fallúdže

Americká AP oznámila, že bojovníci odporu v úterý zaútočili na skupinu příslušníků americké námořní pěchoty, která se soustředila blízko města Fallúdža. Po útoku odporu došlo k boji, agentura však neuvedla žádné informace o jeho rozsahu a škodách.

Útok na americkou základnu v Bagdádu

Podle očitých svědků se americká základna na Saddámově mezinárodním letišti v Bagdádu, která patří k největším okupačním základnám v Iráku, stala ve směru od tržiště v Abú Ghurajb a od al-Chadry terčem silné minometné palby bojovníků iráckého odporu. Současně podle korespondenta Mafkarat al-Islam odpor ostřeloval základnu raketami typu Grad. Očití svědkové korespondentovi sdělili, že k tržišti přijela tři vozidla, z nichž vyskákalo více než deset bojovníků odporu, postavili na ulici minomety a začali ostřelovat letiště. Korespondent také dodal, že svědkové, kteří pracují na letišti, uvedli, že ostřelování způsobilo značné škody. Mimoto také denní ostřelování působí určité škody i na mentálním zdraví amerických okupačních vojáků.

Irácký odpor v úterý ostřeloval raketami rovněž stanoviště al-Ajna na téže základně. Zprávu přinesla agentura katarská agentura QANA, ale bez podrobností o způsobených škodách. Na místě útoku však bylo vidět přistávat vrtulníky, jejichž úkolem mohl být odvoz raněných.

Výbuch u vjezdu na základnu v Ba'qúbě

Očití svědci, nemocniční zdroje i loutková policie sdělovali, že při výbuchu, k němuž došlo před bránou hlavní americké základny na letišti al-Fáris v Ba'qúbě, když se iráčtí kolaboranti, zaměstnaní na základně, řadili k vstupní prohlídce, byli zabiti čtyři lidé a nejméně 11 zraněno. Americká armáda v úterý přiznala, že jeden její voják byl zabit a tři zraněni. Zijád Mahmúd, který na základně pracuje, řekl AFP, že "auto vybuchlo v 8:00 místního času blízko základny, když se shromáždil velký počet Iráčanů, aby se dostali na svá pracoviště." Podle dr. Husajna Alího z ba'qúbské hlavní nemocnice bylo při explozi zraněno nejméně deset osob.

Útok odporu na vládní budovu v Mósulu

Podle prohlášení vydaného americkými okupačními silami vybuchla v úterý ráno před sídlem guvernéra v Mósulu bomba uložená v taxíku a těžce poškodila budovu a zničila nejméně devět vozů stojících v okolí. Zabito bylo více než deset lidí a přes sto zraněno. Podle agenturních zpráv byli terčem útoku generálmajor Sálim al-Hádždž 'Isá, předseda loutkového bezpečnostního výboru pro provincii Ninwa (jejímž hlavním městem Mósul je), a člen loutkové místní rady, ale oběma se podařilo vyváznout. TV al-Džazíra informovala, že generálmajor al-Hádždž 'Isá byl zraněn, ale žádné podrobnosti neuvedla. Podle egyptské agentury MENA byl jeho vůz explozí zničen. Po explozi se na místo dostavili američtí vojáci a irácké loutkové síly, hasičské vozy se snažily dostat pod kontrolu vzniklé požáry.

Útok na americkou hlídku u Bajdží

V úterý na jižním okraji Bajdží bojovníci iráckého odporu raketami zaútočili na americkou okupační hlídku zneškodňující bombu u silnice. Podle tikrítského korespondenta al-Džazíry vyřadil útok z provozu jedno vozidlo.

Podle očitých svědků byl v úterý ráno u americké uzávěry u silnice v Bajdží zabit irácký civilista, nejsou však známy žádné podrobnosti.

Zavražděn člen městské rady v Bagdádu

Člen městské rady čtvrti Džihád v západním Bagdádu byl v úterý zavražděn. Přesnější informace však nebyly k dispozici.

Export ropy do Turecka přerušen útoky na ropovod

Společnost Sumu, vyvážející ropu z okupovaného Iráku, v úterý sdělila, že opakované útoky na ropovod vedoucí do Turecka způsobily pokles exportu. Před "nějakým časem" se prý přitom podařilo ropovod opravit tak, aby Američané mohli krást iráckou ropu i přes Turecko, nejen ji přečerpávat přes přístav Basra na jihu.

Situace v provincii Anbar

Prohlášení americké armády vydané v úterý v poledne přiznalo, že při útoku iráckého odporu byl v pondělí v provincii Anbar zabit jeden příslušník americké námořní pěchoty. Podle agentury Reuters, která prohlášení přinesla, byl zabit při operaci, která měla zajistit "bezpečnost a stabilitu" provincie, v níž leží města Fallúdža a Ramádí.

Šest východoevropských okupantů zabito údajně při explozi munice

Mluvčí polských okupačních sil v Iráku v úterý oznámil, že při zneškodňování zásob munice bylo zabito šest vojáků. Podle něho k tomu mělo dojít, když vynášeli munici ze skladu. Když vojáci naložili munici na auto, část, snad letecká bomba, vybuchla. Mezi zabitými okupanty byli tři Slováci, dva Poláci a jeden Lotyš. Kromě toho byla výbuchem zraněna řada dalších. Polsko, Slovensko a Lotyšsko jsou vazalské země Spojených států. Vojáci těchto států slouží Američanům v okupovaném Iráku jako potrava pro děla. Polsko převzalo velení tzv. "mnohonárodního" kontingentu vojáků ze 17 satelitních proamerických zemí, který čítá 2 400 mužů.

Odpor vzal jako rukojmí sedm Turků

AP v úterý oznámila, že bojovníci iráckého odporu unesli sedm Turků, pracujících pro okupační síly v Iráku. Agentura získala videozáznam, na němž bylo možno spatřit tři Turky obklopené maskovanými ozbrojenými muži. Čtyři ostatní poskytli podle agentury odděleně interview novinářům. Jeden z maskovaných mužů na filmu sdělil, že Turci se postavili na stranu "svých iráckých muslimských bratří" a přestali pracovat pro americké okupanty. Turecké ministerstvo zahraničí v úterý potvrdilo, že bojovníci odporu unesli ve Fallúdže dva Turky a jejich iráckého řidiče. Jinak má prý Ankara o únosu jen málo zpráv, jen to, že má jít o zaměstnance společnosti, jejíž hlavní sídlo je v Mósulu.

Jeden Turek, zaměstnaný v dopravě zásob pro americkou armádu, byl v Iráku unesen už minulý týden. Turecké ministerstvo zahraničí mu slíbilo získat svobodu.

Mluvčí Muqtady as-Sadra: "Pokud USA poskytnou Iráku demokratickou vládu, bude problém vyřešen"

Stoupenci Muqtady as-Sadra prohlásili, že neustoupí od hrobky Imáma Alího v Nadžafu, dokud v Iráku nepřevezme moc demokraticky zvolená vláda. Šajch Ahmad aš-Šajbání, jeden z hlavních mluvčích M. as-Sadra, řekl AFP: "Pokud slib Spojených států o předání moci bude splněn a Iráčané dostanou to, co potřebují, pak Mahdího armáda uzná legitimitu vlády. Mahdisté jsou připraveni se úplně stáhnout, pokud Američané splní své sliby a zaručí vytvoření demokratické vlády; pokud dostaneme reálné sliby a reálný program, pak problém bude vyřešen." Nezmínil se o odchodu Američanů z Iráku a nebylo jasné, jak se domnívá, že by mohla být skutečná demokracie zaručena nějakou cizí okupační silou.

Velitel loutkové policie v Nadžafu generál Ghálib al-Džaza'irí dal předtím mahdistům do půlnoci lhůtu ke stažení se od Alího hrobu. Podle korespondenta AFP mahdisté zaujali pozice v okolních domech blízko hrobky a zřídili uzávěry a kontrolní stanoviště pro návštěvníky hrobky. Na dotaz, zda očekává další srážky, aš-Šajbání obvinil iráckou loutkovou policii, že vytváří v Nadžafu napjatou atmosféru. Řekl, že mahdisté se rozmístili poblíž ší'itských hrobek ve městě v souladu s dohodou o příměří, kterou Mahdího armáda uzavřela s Američany.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       15. 6. 2004
15. 6. 2004 "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze Petr  Šafařík
15. 6. 2004 Není pravda, že MPSV nechce klecová lůžka zakázat
15. 6. 2004 Navzdory výsledkům eurovoleb, Tony Blair svou politiku nezmění
14. 6. 2004 Když rodiče neporadí... Bohumil  Kartous
15. 6. 2004 V jako Victory Oldřich  Průša
14. 6. 2004 Po volbách-nevolbách, volky-nevolky, kdepak teď jsme? Miloš  Dokulil
15. 6. 2004 Bushova zahraniční politika terčem ostré kritiky
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním
15. 6. 2004 O našem čase, aneb o prostoru mezi medicínou a uměním Jan  Paul
15. 6. 2004 Čtyři britští vojáci budou postaveni před vojenský soud
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
15. 6. 2004 Churchill pro pitomce
14. 6. 2004 Středověké mučení českých dětí
15. 6. 2004 Nebe a peklo se potřebují -- stejně jako křesťanská demokracie a mafie Ondřej  Slačálek
15. 6. 2004 Psychologie Romů? David  Halatka
15. 6. 2004 Buďme si vědomi zábavnosti světa! Efraim  Israel
15. 6. 2004 V Chicagu začala vysílat česko-americká televize
15. 6. 2004 Tramvaje zpět na Václavské náměstí?
11. 6. 2004 Zemřel Karel Brušák Jan  Čulík
14. 6. 2004 Jana Bobošíková a Vladimír Železný vás vítají v euro-mediokracii Štěpán  Kotrba
15. 6. 2004 KSČM nevolil každý pátý
15. 6. 2004 Srbsko a Černá Hora -- informace pro turisty
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004
14. 6. 2004 Lze věřit ve změnu poměrů? Miloš  Dokulil
15. 6. 2004 Problém zahraniční zadluženosti musí být vyřešen jednou provždy Fidel Castro Ruz
14. 6. 2004 Volby do EP - trapné selhání sociologického výzkumu Petr  Baubín
15. 6. 2004 Když přejde generace a s ní zmizí voliči Jan  Samohýl
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
15. 6. 2004 Firma LUNA LEDER se omluvila
14. 6. 2004 Strkáš-li hlavu do písku, můžeš si být jist tím, že někdo přijde a kopne tě do zadku
14. 6. 2004 Desatero božích přikázání v reklamní praxi
14. 6. 2004 Americký gulag: Mučení za účelem získávání informací
14. 6. 2004 Strach za komunismu, strach za kapitalismu! Strach navždy? Milan  Valach
14. 6. 2004 Argumentace proti softwarovým patentům Jan  Samohýl
14. 6. 2004 V následujících 20 letech se ztrojnásobí onemocnění rakovinou
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
15. 6. 2004 Čtyři britští vojáci budou postaveni před vojenský soud   
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
9. 6. 2004 Skončila včera pro Blaira a Bushe irácká válka?   
9. 6. 2004 Co si o rezoluci OSN myslí Iráčané   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004