11. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Úterý 1. června 2004

Exploze v okupačním štábu v Bagdádu zabila 25 lidí

Reuters v úterý odpoledne oznámil, že podle sdělení irácké loutkové policie bylo 25 osob zabito při explozi ve štábu amerických sil v okupovaném iráckém hlavním městě. Do tzv. "Zelené zóny" dopadly tři minometné střely a po explozi následovala podle zprávy TV al-Džazíra kulometná palba. Podle loutkové policie, jejíž sdělení citovala AFP, došlo uvnitř štábu amerických sil celkem k sedmi explozím. Americké okupační síly nepodaly žádné informace o útoku ani o rozsahu škod či ztrát.

Útok odporu na tzv. "ministerstvo zahraničí"

V úterý kolem poledne, po výbuších v tzv. "Zelené zóně", oznámila TV al-Arabíja, že také budovou tzv. "iráckého ministerstva zahraničí" v Bagdádu otřásla silná exploze.

Útok odporu na americký konvoj

Oddíl iráckého odporu zaútočil v úterý kolem 11:00 místního času na americký vojenský konvoj na dálnici z Hárithíje směrem k Saddámovu mezinárodnímu letišti v Bagdádu. Jeden americký vojenský transportér byl zničen. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že rozsah škod se nepodařilo zjistit, protože lidem bylo zabráněno v přístupu na místo. Kolona po útoku zůstala stát na místě ještě hodinu nebo půldruhé hodiny.

Útoky na americké kolony v okolí Bagdádu

Bojovníci iráckého odporu v úterý kolem 14:00 zaútočili na silnici k Mahmúdíji na kolonu 12 amerických vojenských vozidel. Vybuchla 2 Humvee, jedno úplně shořelo a ve druhém byl zabit řidič, podle korespondenta Mafkarat al-Islam v něm byli zraněni také dva američtí vojáci Nastražená bomba zničila podle zprávy Mafkarat al-Islam v úterý kolem poledne také další americké Humvee, tentokrát na silnici do Musajjibu. I toto vozidlo shořelo. Podle zprávy TV al-Džazíra vybuchla v úterý ve čtvrti al-Džihád v jihozápadním Bagdádu bomba na silnici, po níž projížděla tři Humvee. Tentokrát byl pouze zraněn jeden americký voják.

Odpor unesl polské pracovníky

Polská tisková agentura v úterý večer oznámila, že síly odporu unesly v Bagdádu dva Poláky, z nichž jednomu se podařilo uprchnout. Podle zprávy agentury Reuters se v polském prohlášení pravilo, že "mezinárodní síly" potvrdily událost a upřesnily, že oba Poláci pracovali pro stavební společnost, profitující na americké okupaci.

Američané přiznali smrt příslušníka námořní pěchoty

Americké okupační velení v úterý přiznalo, že při pondělních operacích v provincii Anbar byl zabit jeden americký mariňák. Bližší podrobnosti nebyly uvedeny.

Sídlo kurdské šovinistické strany v Irbílu terčem útoku

Irbílské sídlo kurdské šovinistické organizace nazývané Vlastenecký svaz Kurdistánu se v úterý stalo terčem útoku odporu. Na budovu dopadlo několik minometných střel, podle informace egyptské agentury pro Střední východ (MENA) byla budova těžce poškozena, o ztrátách na životech či zraněních nejsou zprávy. Kurdská strana obvinila z útoku stoupence Muqtady as-Sadra.

Zastavení bojů v Nadžafu a Kúfě

Hajdar as-Súfí, zástupce Ahmada al-Barraka, ší'ítského kolaboranta, člena tzv. prozatímní vládní rady, oznámil, že bylo dosaženo dohody, podle níž mají Američané na 48 hodin pozastavit své hlídky v Kúfě a Nadžafu. Na potvrzení souhlasu americké strany se ale prý ještě čeká. Loutková policie se může rozmístit v Nadžafu už v úterý. As-Súfího prohlášení bylo vydáno po schůzce zástupců americké strany, ší'itských politiků a guvernéra Nadžafu. Loutkový guvernér Nadžafu 'Adnán az-Zurúfí prohlásil, že "krize" mezi mahdisty a americkými okupanty byla ukončena. Americká strana prý přistoupila na tři podmínky, které si kladl Muqtadá as-Sadr. Projednávání čtvrté as-Sadrovy podmínky bylo odloženo. Současná dohoda dává Mahdího armádě 70 hodin na opuštění města.

Boje v Madínat as-Sadr v Bagdádu

Dvě fáze bojů mezi Mahdího armádou a americkými okupanty propukly v úterý večer v Madínat as-Sadr v Bagdádu. Al-Džazíra informovala, že při první fázi bojů Američané na obvod zaútočili a zabili tři mahdisty. O obětech z druhé fáze, která následovala asi hodinu potom, nejsou zprávy.

Výměna kolaborantů ve "vedení Iráku"

Tzv. prozatímní vládní rada ustanovená okupanty se jednohlasně usnesla sama se rozpustit, aby mohla přenést svou "odpovědnost" na novou skupinu kolaborantů - tzv. prozatímní vládu, sloužící Američanům stejně jako její předchůdkyně. Účelem tohoto divadla je nalhat světu, že pod koly okupačních tanků se rodí "irácká demokracie". Irácký odpor prohlásil, že bude s tzv. prozatímní radou a jejími členy jednat stejně jako se členy tzv. prozatímní vládní rady - jako s kolaboranty.

Středa 2. června 2004

Útok odporu na sklad munice na americké základně v Kirkúku

Ve středu večer TV al-Džazíra oznámila, že americkou základnou na letišti v Kirkúku otřásly mohutné výbuchy. Šéf kirkúcké loutkové policie Burhán Tajjib řekl, že do skladu zbraní dopadla raketa, podle šéfa policie vnitřního kirkúckého města Turhana Júsúfa byl sklad zbraní zasažen řadou minometných střel. Američtí okupanti prohlásili, že nemají žádné mrtvé ani raněné. Podle agentury Reuters bylo při výbuchu nad základnou vidět létat rakety a granáty. Po prvním výbuchu, k němuž došlo ve 22:00 bylo slyšet houkání sirén a na půldruhé hodiny zavládl chaos. 'Adnán Hádí, který žije asi 500 m od základny, řekl, že bylo vidět rakety, vyletující vzhůru a padající zpět na základnu a v domech kolem základny se třásla okna. Ze základny bylo slyšet amplióny vyzývající vojáky, aby neopouštěli kryty. Podle AFP bylo na základně ještě hodinu po první detonaci slyšet výbuchy a základna byla ponořena do hustého mraku kouře.

Výbuch v A'zamíji v Bagdádu

Loutková policie oznámila, že nejméně čtyři osoby byla zabity a dvacet dalších bylo zraněno, když ve středu ráno na křižovatce ulic bagdádské čtvrti A'zamíja explodovalo auto naložené výbušninou. Výbuch zasáhl chodce na ulici. Kameraman Reuters uvedl, že viděl, jak je několik těl odváženo do nemocnice.

Američané obléhají město Rawa v provincii Anbar

Americké okupační síly ve středu ráno obklíčily město Rawa v provincii Anbar západně od Bagdádu. Žádné další informace nebyly k dispozici. Podle TV al-Arabíja Američané město odřízli od ostatního světa, ovšem důvod své akce nesdělili. Vrtulníky město až do odpoledne ostřelovaly. Obyvatel Rawy sdělil telefonem tisku, že na ulicích města je velký počet amerických vojáků a nad městem přeletuje mnoho letounů. Okupanti prohledávají domy ve městě. Operace prý začala přesně ve 4:00 a jejím důvodem má být hledání bojovníků odporu. Podle očitých svědků okupanti zabránili studentům v cestě do školy ke zkouškám. Obyvatelé města se obrátili na nově dosazeného loutkového "ministra výchovy", aby u svých amerických nadřízených v této záležitosti intervenoval.

Další útok na okupanty v Kirkúku

Několik minometných střel v noci z úterý na středu zasáhlo americký štáb v obvodu Tall al-Ward v Kirkúku. Egyptská agentura MENA s odvoláním na loutkovou policii sdělila, že dva američtí vojáci byli zraněni. Američané poté uzavřeli všechny cesty vedoucí do města a začali je prohledávat ve snaze pochytat partyzány.

Dva pokusy o atentát na kurdské nacionalistické vůdce

Podle prohlášení loutkových bezpečnostních sil v okupovaném Irbílu američtí vojáci a jejich kurdští sluhové zmařili dva pokusy o atentát na místní kurdské kolaborantské vůdce. Američané pouhé 3 minuty před výbuchem zneškodnili bombu schovanou v odpadkovém koši před domem Ahmada Já'qúba, člena tzv. kurdského parlamentu. Druhá bomba vážící 10 kg byla nastražena před domem Hamáda Ámína as-Sádiqa, úředníka Kurdské demokratické strany. Loutkový bezpečnostní zdroj sdělil egyptské agentuře MENA, že byly zmařeny i další pokusy o atentáty.

Boje v Kúfě a Bagdádu

Podle sdělení iráckých loutkových vládních míst došlo ve středu v Kúfě a Bagdádu k prudkým bojům mezi americkými okupanty a Mahdího armádou. Průmyslovou částí Kúfy otřásly silné exploze a z různých ulic města byla slyšet kulometná palba. Očití svědkové viděli nad městem směrem k americkým konvojům létat minometné střely a jeden konvoj byl zasažen. Mahdisté se ukryli blízko jedné z mešit a americké okupační síly začaly rozmisťovat své tanky a obrněná Humvee na hlídky do různých částí města. Američtí vojáci bojovali podle webové stránky listu al-Baján ze Spojených arabských emirátů s mahdisty ve středu ráno také na okraji Kúfy. Podle očitých svědků došlo k boji na severním okraji města v oblasti as-Sahla. Americké síly se snažily dostat do oblasti, ale silná kulometná palba mahdistů je zahnala. Mahdisté obvinili americké síly z opakovaných pokusů o zmaření příměří. Nemocniční zdroje v Kúfě ve středu oznámily, že během bojů mezi mahdisty a Američany během posledních dvou dnů byl zabiti tři Iráčané a sedm dalších bylo zraněno. V bagdádské ší'itské čtvrti Madínat as-Sadr došlo během středy ke kulometné přestřelce, v níž byl jeden mahdista zabit a tři zraněni.

Američané šikanují španělské policisty

Španělsko má v Iráku 12 příslušníků policejní jednotky pro zvláštní operace, jejichž úkolem je střežit španělské vyslanectví a španělské diplomaty. Španělský list El Mundo v úterý s odvoláním na list al-Chalídž informoval, že Američané v Iráku silně omezili pohyb těchto lidí, podrobují je zdlouhavým prohlídkám, zakázali jim vstup do tzv. "Zelené zóny" v Bagdádu, takže jim nezbývá než doplňovat palivo u čerpacích stanic mimo zónu, kde jsou snadným terčem útoku. Vše je to evidentně msta za odchod Španělska z proamerické koalice a stažení jeho kontingentu z Iráku.

Čtvrtek 3. června 2004

Útok odporu na italské vyslanectví v Bagdádu

Ve čtvrtek odpoledne agentura Reuters oznámila, že podle sdělení loutkové policie zasáhly minometné střely odporu italské vyslanectví v okupovaném Bagdádu. Oficiální oznámení popřelo, že by došlo ke zranění zaměstnanců vyslanectví. Podle strážce Hajsama al-Fadla ale bylo zabito šest Iráčanů, z toho tři děti, podle AFP šlo o dva zabité a tři zraněné.

V Kirkúku zabit kolaborantský překladatel a "ochránce lidských práv"

Irácká loutková policie v Kirkúku ve čtvrtek oznámila, že byl zabit jeden Iráčan, pracující jako překladatel pro americké okupanty. Podle generálmajora loutkové policie Šajrgo Šákira Hákima bylo při útoku na kirkúckou americkou vojenskou základnu raketou zasaženo auto zástupce ředitele Institutu lidských práv v Kirkúku Sámira Abd al-Ámira an-Nu'ajmího, který zároveň sloužil Američanům v jejich tzv. civilním operačním štábu jako překladatel. An-Nu'ajmí v zasaženém autě uhořel.

Boje v Nadžafu a Kúfě

Ve čtvrtek odpoledne došlo v Nadžafu k opětnému porušení příměří a k boji mezi americkými okupačními silami a mahdisty. Podle agentury Reuters začaly stovky lidí prchat z obvykle zalidněných ulic středu města, prodejci zavírali své obchody a ženy s dětmi utíkaly do bezpečí. Nemocniční zdroje oznámily, že v časných ranních hodinách došlo k bojům také v Kúfě. Pět osob bylo zabito a patnáct zraněno. Muhammad Abd al-Kázim z pohotovosti nemocnice Euphrates sdělil AFP, že bylo zabito pět osob a devět zraněno. Mahdí Chuwajr z nemocnice al-Hakím uvedl, že do jejich nemocnice bylo dopraveno šest raněných.

As-Sístání schvaluje loutkovou "vládu"

Ajatolláh Alí as-Sístání vyjádřil svou "absolutní podporu" loutkové tzv. "prozatímní vládě", dosazené okupačními americkými silami v Iráku. Požádal Radu bezpečnosti OSN o přiznání "plné suverenity" tomuto loutkovému režimu. V prohlášení citovaném Associated Press vyjádřil as-Sistání "naději", že Američany dosazená loutková vláda "bude úspěšná v provádění svých kompetencí a čestně a úspěšně splní těžké úkoly, které jí jsou svěřeny."

Pozadí masakru na vesnické svatbě: pomsta za převádění amerických dezertérů přes hranice

Pozadí amerického bombardování svatby ve vesnici Makr adh-Dhíb 18. května, při němž bylo zabito nejméně 40 lidí, zůstávalo pro mezinárodní média dlouho záhadou. QudsPress a Mafkarat al-Islam přinesly výpověď jednoho z místních obyvatel, že skutečným důvodem amerického útoku byla pomsta za to, že vesničané pomáhali převádět do Sýrie dezertéry z americké okupační armády. Strýc zabitého ženicha, který si říká Abú 'Azzam vypovídá: "Americké okupační síly věděly velice dobře, že jde o svatební hostinu. Záměrně bombardovaly svatbu, protože mezi hosty bylo několik kmenových vůdců a prominentů ze západního Iráku. Okupanti nenávidí lidi z tohoto kraje, protože pomáhají okupačním vojákům utíkat z Iráku. Makr adh-Dhíb leží na syrské hranici mezi Rabtou a Qá'imem, asi 125 km od Husajby. Lidé, kteří žijí ve vesnici, jsou z kmene al-Bú Fahd, který patří k velké irácké kmenové federaci Arab Dulajm. Hráli velkou roli v zásobování odporu potravinami, municí, zbraněmi a vůbec vším. Američtí vojáci vpadli do vesnice mnohokrát, hledali zbraně a bojovníky odporu. Nikdy nic nenašli. Ale nějak se domákli, že my v Makr adh-Dhíb organizujeme převádění amerických vojáků, kteří chtěli utéci z iráckého pekla. Byli jsme schopni převádět velké skupiny dezertérů našimi 'okny', o kterých věděl jej velmi malý počet lidí z vesnice. Převáděli jsme je za cenu, která mohla být v některých případech až 10.000 dolarů plus jejich výstroj. Poslední operace proběhla právě několik dní před americkým bombardováním. Při ní jsme dostali za hranice 13 vojáků. Ale Američané zjevně zjistili, co se děje. Obklíčili vesnici a začali vyslýchat lidi. Pochopili jsme, že se nám chystají ublížit, protože byli velice rozhněvaní. Po poslední akci a těch výsleších jsme si uvědomili, že proti nám něco chystají. Byli jsme velmi opatrní a začali jsme se připravovat na konfrontaci. Nevěděli jsme, že by mohli odpovědět tak zbabělým způsobem. Bylo to o svatební noci mého synovce Muhammada Rakada al-Fahdáwího, na níž se sešli hosté - lidé z vesnice a okolí včetně kmenových šajchů a prominentů. Odpoledne byla přivedena nevěsta z Ramádí a potom se objevili Američani se svými džípy a tanky a vrtulníky a okolí uzavřeli. Zasáhli svatbu deseti raketami různých typů a pálili také z automatů."

Pátek 4. června 2004

Američané přiznávají smrt pěti vojáků

Odpor zaútočil raketami na okraji Madínat as-Sadr v Bagdádu na vozidlo americké hlídky. Z vozidla šlehaly plameny a stoupaly sloupy černého kouře. Americký vojenský mluvčí přiznal smrt pěti vojáků a zranění čtyř dalších; na místě zemřeli čtyři vojáci, pátý zemřel později na následky zranění.

Útok odporu na americkou hlídku u Mósulu

Jednotka iráckého odporu zaútočila v noci ze čtvrtka na pátek v Tall 'Afár blízko Mósulu na americkou vojenskou hlídku. Podle zprávy egyptské agentury MENA útok granátometem způsobil zranění neuvedeného počtu Američanů.

Sunnitský náboženský vůdce odsoudil novou loutkovou "vládu"

Imám bagdádské sunnitské Abú Hanífovy mešity šajch Ahmad as-Samarrá'í v pátečním kázání ostře zaútočil na nově dosazenou loutkovou tzv. "iráckou vládu". Prohlásil, že jde o "ztělesnění americké hegemonie" v Iráku a že předání suverenity Iráčanům nemůže nastat ve stínu amerického veta: "Říkají tomu volba, ale nebyla to volba. Není to nic jiného než americká hegemonie. Dali tam ty, kdo se jim hodí; kdo se jim nehodí, toho vyhodili. Kde je irácká suverenita, jestliže záležitosti bezpečnosti podléhají americkému vetu? Kde je irácká suverenita, jestliže Američané říkají, že jejich síly zůstanou v Iráku? Slibují nám, že za sedm měsíců bude ústava a volby. Ale jak se to může stát, když Američané ovládají ty, kdož píší, když dohlížejí na každý výbor ... Žertují na náš účet. Neexistuje žádná suverenita, dokud jsou záležitosti bezpečnosti v jiných rukou než v našich. Neexistuje žádná suverenita, dokud jsou vojenské záležitosti v jiných rukou než v našich. Neexistuje žádná suverenita, dokud jsou záležitosti ropného obchodu v jiných rukou než v našich".

Muqtadá as-Sadr: dosazený "premiér" je agent CIA, kolaborantská "vláda" nemá žádnou autoritu

Také Muqtadá as-Sadr ve svém pátečním kázání zaútočil na loutkovou vládu. V kázání, jež jeho jménem v kúfské mešitě přednesl Džábir al-Chafádží, se říká: "Prohlašuji, že nechci mít s touto vládou nic společného až do soudného dne, protože lid ji odmítá. Naše vláda musí být legálně zvolena. Irácký lid nikdy nepřijme vládu dosazenou okupantem. Nevím o nikom ani o žádné náboženské autoritě, která schvaluje toto dosazení. Nechci mít s touto vládou nikdy nic společného." Ijjáda 'Álawího, iráckého "premiéra", nazval agentem CIA.

Příměří mezi Američany a mahdisty: obojí se stahují z Nadžafu

As-Sadrův mluvčí Qajs al-Chaz'álí řekl v pátek ráno na tiskové konferenci, že příslušníci Mahdího armády zahájí tento den stahování z Nadžafu a jeho okolí a zdrží se všech ozbrojených konfrontací. Zástupce vysokého ší'itského duchovenstva Hajdar as-Súfí řekl, že vyzval loutkového guvernéra Nadžafu, aby ve městě rozmístil policejní hlídky vytvořené z místních obyvatel, a žádal, aby okupační jednotky a loutková policie upustily od zatýkání a razií. Američané oznámili, že v pátek hodlají opustit své pozice u ší'itských svatých míst v Nadžafu, ale plukovník Brad May řekl CNN, že američtí vojáci zůstanou rozmístěni na důležitých pozicích ve městě "aby mohli pomáhat" irácké loutkové policii.

Sobota 5. června 2004

Fallúdžský odpor zaútočil na Američany, kteří porušili příměří

Podle zprávy agentury Reuters došlo v sobotu večer k boji mezi americkou námořní pěchotou a fallúdžským odporem. Obyvatelé Fallúdže sdělili, že kolona amerických obrněných vozidel vjela ze severu do města, čímž porušila dohodu o příměří, podle níž mají Američané zůstávat mimo město. Nejméně jedno z vozidel bylo zasaženo granátem. Americká strana nepodala o boji žádné zprávy a nejsou tudíž známy ani její případné ztráty.

Jednotka loutkové "armády" má Američany chránit před útoky odporu

Očití svědkové v Bagdádu oznámili, že v rámci nové loutkové "irácké armády" byla vytvořena zvláštní jednotka, která má konat prohlídky projíždějících aut v oblasti mezi an-Nu'ajríja a al-Ámín v Bagdádu, jestli v nich nejsou výbušniny nebo bojovníci odporu. Podle Mafkarat al-Islam je vytvoření této jednotky reakcí na časté útoky, k nimž dochází v okolí "Zelené zóny".

Útok odporu v Bagdádu

AP a Reuters informovaly, že v sobotu ráno při výbuchu bomby pod americkým konvojem na silnici ve východním Bagdádu byl jeden americký voják zabit a další tři zraněni. Kameraman Reuters viděl vrtulník odvážející raněné.

Zabiti tři "podnikatelé"

Podle sdělení amerického důstojníka, který odmítl sdělit své jméno, byli v sobotu ráno na silnici k Saddámově mezinárodnímu letišti v Bagdádu zabiti tři zahraniční žoldáci, když na jejich vozidla zaútočili kulomety bojovníci odporu. Podle důstojníka nešlo o americké vojáky, ale o příslušníky bezpečnostních sil. Američtí vojáci uzavřeli okolí hořících vozidel, zohavené mrtvoly žoldáků dali do černých pytlů a odvezli, po přestřelce zůstaly na silnici jen kaluže krve.

Odpor zabil 17 kolaborantů

Příslušníci odporu ostřelovali granátomety odvodní středisko loutkové armády v Mósulu a zabili 17 kolaborantů, kteří měli zájem sloužit Američanům.

Boje Američanů s mahdisty v Bagdádu

V sobotu odpoledne propukly silné boje mezi okupačními jednotkami a Mahdího armádou v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr. Podle očitých svědků bylo zapáleno americké vojenské vozidlo a tři minometné střely zasáhly stanici loutkové policie. Podle svědků mahdisté zaútočili, když Američané postavili cementovou zeď před loutkovou policejní stanicí, což ukazovalo, že nehodlají čtvrť opustit. Američané střelbu opětovali. Předtím Američané oznámili, že zabili několik mahdistů, kteří v 5:00 poblíž policejní stanice zaútočili na americký vojenský konvoj.

Odpor zabil cizího šmelináře v Mósulu

Podle amerického mluvčího byl v sobotu zabit v centru Mósulu "zahraniční zaměstnanec" a tři "civilisté" byli zraněni. Jednomu autu se podařilo ujet. Zranění byli dopraveni do nemocnice.

Odpor zabil bratra udavače Husajnových synů

V sobotu byl bojovníky odporu zastřelen Saláh az-Zajdán, bratr muže, který okupantům v červenci 2003 vydal syny prezidenta Saddáma Husajna Udaje a Qusaje. Bojovníci odporu zahájili palbu na auto, v němž az-Zajdán jel, ten byl na místě mrtev, jeho tři příbuzní byli zraněni. Američtí představitelé sice veřejně neoznámili, kdo Udaje a Qusaje udal, ale bylo veřejným tajemstvím, že udavačem byl Nawáf az-Zajdán, bratr zavražděného. Za svou zradu získal 30 miliónů dolarů a od té doby ho nikdo nespatřil.

Muqtadá as-Sadr se sešel s ajatolláhem as-Sístáním

Úřad Muqtady as-Sadra v sobotu vydal prohlášení, že as-Sadr se v Nadžafu sešel s proamerickým ší'itským vůdcem ajatolláhem as-Sístáním. Podle TV al-Džazíra as-Sístáního úřad zprávu potvrdil, ale nesdělil, o čem se jednalo. AFP oznámila, že as-Sístání přivítal Muqtadu as-Sadra velice srdečně a požehnal jeho snahám. Těmito snahami as-Sístání patrně mínil as-Sadrovy pokusy dojednat příměří, což se v sobotu v Nadžafu podařilo. Schůzka byla možná reakcí na as-Sadrovo kázání z 29. května, v němž as-Sístánímu vyčetl, že stále mlčí k boji svých ší'itských bratří.

Pokračující jednání o příměří v Nadžafu

Nadžafský guvernér 'Adnán az-Zurúfí prohlásil, že podle dohody se ší'itskými náboženskými vůdci mají mahdisté ustoupit ze ší'itských svatyní a předat je do rukou irácké loutkové policie. Američtí okupační vojáci souhlasili s tím, že nevstoupí do Alího hrobky v Nadžafu ani do kúfské mešity, pokud Muqtadá as-Sadr v kázáních podpoří iráckou loutkovou policii. V sobotu v poledne však mahdisté ve svatyni ještě zůstali, ale zdrželi se použití zbraní. Šéf loutkové policie v Nadžafu Sajjid Ghálib al-Džaza'irí řekl AP, že vyslal své lidi v civilních oděvech "posoudit situaci". Dodal, že jeho muži byli příliš špatně vyzbrojeni na to, aby ihned převzali dohled. "Jsme nyní zodpovědní za všechna svatá místa. Prozkoumali jsme město, máme kontrolu a máme schopnosti. A máme rezervní síly." Zdroj: http://www.albasrah.net/moqawama/english/iraqi_resistance.htm

                 
Obsah vydání       11. 6. 2004
12. 6. 2004 Podle prvních odhadů vyhrála eurovolby ODS
13. 6. 2004 Británie: Labouristé se obávají vítězství ostře euroskeptické strany v eurovolbách
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů
13. 6. 2004 Donalde, kde je Usáma?
12. 6. 2004 V Bagdádu byl usmrcen irácký ministr
13. 6. 2004 Komorník prince Charlese: "Za svým tvrzením o Charlesově homosexualitě si stojím"
13. 6. 2004 Znamení šelmy Zdeněk  Bárta
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana
11. 6. 2004 Britští labouristé zaznamenali vážné ztráty v komunálních volbách
11. 6. 2004 Chcete beztrestně mučit údajné teroristy?
11. 6. 2004 Američtí vládní právníci: Prezident Bush nemusí dodržovat zákony proti mučení
11. 6. 2004 Bush: Protizákonné výslechy jsem neschválil
11. 6. 2004 Smrt Vladimíra Pechy: Vážné nesrovnalosti českou vládu neznepokojují
9. 6. 2004 "Vladimír Pecha vyskočil z okna"
9. 6. 2004 Třetí zpráva o České republice
11. 6. 2004 NOVA zatím netuší, že už nejsme "východoevropský" stát? Miloš  Dokulil
11. 6. 2004 Že by i "Lidovky"? Kam to vlastně volíme? Miloš  Dokulil
10. 6. 2004 Bushův plán pro Blízký východ přijat s rozpaky
10. 6. 2004 To je trs!
11. 6. 2004 Reality show & sitcom: co nám ve skutečnosti nedopřejí domácí televizní kanály? Michal  Brož
11. 6. 2004 S češtinou do Evropy
11. 6. 2004 Spolek Šalamoun v ČRo 6
11. 6. 2004 Jeden skandál za druhým Immanuel  Wallerstein
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004
10. 6. 2004 Co vědí britští studenti o České republice? Neil  Bermel
10. 6. 2004 V nových členských zemích EU zmizela euforie
10. 6. 2004 V nových členských zemích se očekává cynismus, neúčast a euroskepse
10. 6. 2004 Ať si chudí lidé kouří...
9. 6. 2004 Česká republika poskytla Registru konvenčních zbraní OSN nekvalitní zprávu
9. 6. 2004 Skončilo americké nakladatelství, které vydávalo překlady českých knih Robert  Wechsler
9. 6. 2004 Násilí v médiích je odrazem násilí ve společnosti Štěpán  Kotrba
8. 6. 2004 Politická abstinence Britských listů
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
9. 6. 2004 Skončila včera pro Blaira a Bushe irácká válka?   
9. 6. 2004 Co si o rezoluci OSN myslí Iráčané   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"   
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004