4. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Úterý 25. května 2004

Zabito pět amerických vojáků

Nejméně pět amerických vojáků bylo podle korespondenta Mafkarat al-Islam v úterý odpoledne zabito a další čtyři byli zraněni, když na jejich dvě Humvee zahájili bojovníci odporu palbu raketomety. K útoku došlo 5 km od Fallúdže v trojúhelníku silnice k Ramádí nedaleko od budovy paláce zvaného Hadždží Sámí.

Očití svědci vyvracejí zprávu Reuters: v neděli bylo zabito nejméně 20 Američanů

Podle zprávy fallúdžského korespondenta Mafkarat al-Islam bylo v neděli 10 km východně od Fallúdže na silnici k Saqlawíji zabito nejméně 20 amerických vojáků, když u jejich obrněného vozidla explodovalo výbušninou naložené auto a změnilo je v hromadu hořícího kovu.

Americká hlídka našla auto s výbušninou a zadržela osoby, které byly v tu chvíli na silnici, pak je zase pustila, načež kolem projelo auto na přepravu vojáků a nastražené auto okamžitě explodovalo. Výbušnina byla odpálena vzdálenou hlídkou. Po výbuchu američtí okupanti silnici uzavřeli a zabránili lidem v průchodu, pak přiletěly dvě helikoptéry a odvážely mrtvé vojáky a zbytky obrněného vozu. Svědkové uvedli, že vrtulníky s mrtvolami a vrakem odletěly západním směrem - tam, kde je v zemědělské oblasti americká základna. Tyto velké vrtulníky jsou používány k transportu všeho, co po útoku na místě zůstane a oblast je pak často zasypána pískem, aby se zahladily všechny stopy.

Více než osm fallúdždkých obyvatel nezávisle na sobě popsalo tuto událost. Vyvrátili zprávu agentury Reuters, že při útoku byli zabiti jen dva Američané. Vyvrátili také zprávy o tom, že nastražené auto se srazilo s konvojem námořní pěchoty. Tvrdili, že nedošlo k žádné srážce, ale pouze k obrovské explozi řízené na dálku. Řekli také, že nešlo o konvoj, pouze o dvě Humvee a obrněné osobní auto. Svědkové rovněž popřeli oficiální americkou zprávu, zveřejněnou Reuters, že na vozidla byly vypáleny rakety; zkázu způsobilo podle nich pouze nastražené auto.

Reportér Mafkarat al-Islam uvedl, že vzhledem k těžkým ztrátám na vybavení američtí okupanti upravili svá vozidla, aby mohla převážet více pasažérů, tak, že doprostřed přidali sedačky, takže se sedí ve dvou řadách. Touto úpravou stoupl počet pasažérů o 80 %. Je-li na takto upravené vozidlo proveden útok, znamená to ovšem také větší ztráty.

Irácký odpor ve Fallúdže zajal amerického plukovníka v iráckém oblečení

V úterý krátce po západu slunce zajaly síly iráckého odporu amerického plukovníka společně s jeho dvěma iráckými lokaji. Všichni tři jeli v civilním džípu a byli oblečeni jako iráčtí civilisté. Podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam z 11:27 mekkánského času byli všichni zajati u velké mešity al-Mu'adídí na ulici as-Sirsár ve Fallúdže.

Místní obyvatelé chtěli okupanta i jeho sluhy zabít, ale bojovníci odporu jim v tom zabránili alespoň do rozhodnutí, zda bude možno z nich mít nějaký užitek - použít je při vyjednávání o propuštění bojovníků odporu strádajících v okupačních koncentračních táborech.

Odpor vyměnil 33 amerických vojáků za 150 bojovníků odporu vězněných v Abú Ghurajb

V rámci výměny zajatců bylo fallúdžským bojovníkům odporu zaručeno, že mezi více než 400 vězni propuštěnými z koncentráku Abú Ghurajb bude i asi 150 jejich druhů. Těchto 150 bojovníků odporu bylo vyměněno za 33 amerických zajatců, které odpor zajal při obraně Fallúdže. Bojovníci odporu se tehdy báli zajatce zabíjet a jejich těla nahrávat na video - obávali se, že Američané by začali dělat totéž.

Mimoto v pondělí fallúdžští bojovníci odporu zajali tři irácké kolaboranty při přecházení z jedné čtvrti města do druhé.

Zničeno vozidlo s 10 okupanty

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam vybuchla západně od Júsúfíje jižně od Bagdádu bomba pod Humvee, které vezlo 10 amerických vojáků. Deset minut po útoku američtí vojáci jako obvykle uzavřeli oblast a zabránili místním lidem v průchodu.

Korespondent poznamenal, že odpor měl zase jednou užitek z toho, že Američané si upravili svá vozidla tak, aby se jich tam vešlo víc. Toto Humvee bylo podle něho upraveno na přepravu více než 12 osob.

Útok odporu na stanici loutkové policie

Očití svědkové v úterý odpoledne oznámili, že bojovníci odporu vystřelili několik raket na stanici loutkové policie v Bagdádu v ulici Sa'dún, způsobili velkou explozi a zranili dva americké vojáky. Kolaborantský důstojník bezpečnosti Hasan Džum'a řekl, že rakety stanici minuly a zasáhly parkoviště a jinou budovu, přičemž zranily dva okupační vojáky na její střeše. Podle AP američtí vojáci pak ulici uzavřeli, nad místem útoku přelétávaly helikoptéry a další letoun odvezl zraněné do nemocnice.

Výbuch otřásl bagdádským hotelem

Podle očitých svědků otřásla v úterý ráno Bagdádem exploze připomínající detonaci auta s výbušninou. K výbuchu došlo před hotelem Karma, kde pobývají cizinci přijíždějící sloužit americkým okupantům. Podle amerického důstojníka Mikea Murraye výbuch zranil 5 lidí, z nichž jeden je ve vážném stavu. Zdroj z irácké loutkové policie spekuloval, že cílem útoku mělo být australské vyslanectví vzdálené asi 100 m od hotelu.

Další útoky na okupanty

Americké vojenské velení v úterý přiznalo, že jeden americký voják byl zabit a další dva byli zraněni při "dopravní nehodě" poblíž Duwáru severně od Bagdádu. Podle AFP vojáci náleželi k 1. pěchotní divizi.

AFP informovala o dalším útoku, kdy odpor zaútočil minomety na americkou základnu u Bagdádu a zabil jednoho vojáka a další čtyři zranil.

Útok odporu na velitele loutkové policie

Bojovníci iráckého odporu v úterý zaútočili na šéfa loutkové policie v Chálisu (80 km sv. od Bagdádu) brigádního generála Alího Husajna Alího a vážně ho zranili na krku a čelisti. Nyní je generál v bá'qubské hlavní nemocnici.

Jeho řidič 'Umar Kahlán byl zabit a další dvě osoby - generálův syn Alí a pobočník Málik Salmán - byly rovněž zraněny. M. Salmán řekl AFP, že "na brigádního generála Alího Husajna Alího byl spáchán pokus o atentát, když cestoval do svého štábu v Chálisu". Bojovníci odporu jedoucí ve dvou autech prý zahájili na generálovo auto palbu a pak na něj hodili granát. Útočníci neutrpěli žádné ztráty, přestože na ně Salmán střílel.

Zavražděn turkmenský politik

Irácká loutková policie v úterý oznámila, že vůdce strany Turkmenský svaz Ahmad Nadžm ad-Dín byl v pondělí v noci zavražděn v Kirkúku, když neznámí útočníci stříleli z kalašnikovů na jeho auto.

Odhaduje se, že v Iráku, zvláště na severu, žije asi milion Turkmenů. Kirkúk se od chvíle americké okupace stal dějištěm etnického násilí, neboť Kurdové podporovaní okupanty se pokoušejí vyhnat Araby a Turkmeny ze této části Iráku.

Ředitel rady waqfů v Ramádí vážně zraněn při útoku

Ředitel muslimských náboženských nadací (waqfů) dr. Muhammad Sulajmán byl vážně zraněn, když na něj v centru Ramádí zaútočil ozbrojenec. Očití svědci řekli katarské agentuře QANA, že dva ze Sulajmánových společníků byli zabiti a ostatní jeho byli zraněni, když útočník ostřeloval jejich auto.

Okupanti barbarsky zničili mešitu v Karbale

Američané v úterý odpoledne srovnali se zemí mešitu al-Muchajjam v Karbale, která byla dříve hlavním štábem Muqtady as-Sadra. Podle AFP k již z dřívějších bojů těžce poškozené mešitě přijela čtyři americká vozidla, Američané kolem mešity položili dynamit a pak ji před mlčky přihlížejícím davem odpálili.

Mešita byla sídlem Muqtady as-Sadra od té doby, co američtí okupanti zničili jeho předchozí štáb v Sadrově náboženském ústavu (Mu'assasat as-Sadr ad-Díníja) na okraji Karbaly. Muqtadá as-Sadr sám se údajně ukrýval od začátku dubna v Nadžafu.

V sobotu se mahdisté pod nátlakem ší'itských vůdců a konkurenčních hnutí, která kolaborují s okupanty, dohodli na ukončení své ozbrojené přítomnosti v Karbale.

Boje v Nadžafu; Američané stříleli na hrobku Imáma Alího

Nemocnice al-Hákim v Nadžafu sdělila, že během úterních bojů bylo 7 osob zabito a 45 zraněno. Podle AFP se boje soustředily kolem náměstí Revoluce 1920 v Nadžafu, kde se údajně skrývá Muqtadá as-Sadr. Brzy odpoledne po přestřelce asi 1 km od svatyně boje utichly.

Svědkové řekli v úterý AFP, že kolem 11:00 místního času explodovala uvnitř mauzolea Imáma Alího v Nadžafu minometná střela, která zranila 10 lidí a poškodila horní část jedné pozlacené brány. Trosky byly rozházeny po krví pokryté podlaze svatyně, nad níž tlampače odsuzovaly útok.

Mluvčí Muqtady as-Sadra šajch Qajs al-Chaz'álí řekl, že američtí vojáci stříleli z minometů irácké výroby. "Jak víte, americké síly se zmocnily zbraní, které patřily bývalé irácké armádě, takže mohlo jít o minomet z tohoto arzenálu." Šajch odmítl obvinění okupantů, že za útok jsou zodpovědní mahdisté. "Pro ší'itu je nemožné udělat něco takového. Kontrolujeme území svatyně, tak jak bychom mohli střílet sami na sebe?"

Šajch přísahal, že Muqtada as-Sadr a jeho lidé budou pokračovat "v odporu proti americkým okupantům až do poslední kapky krve a nikdy se neznectí kapitulací".

Kolaborantští ší'itští duchovní obvinili Muqtadu as-Sadra z ničení Nadžafu

Několik ší'itských náboženských autorit vedených ajatolláhem as-Sístáním údajně v úterý vydalo prohlášení obviňující z minometné střelby na hrobku Imáma Alího Mahdího armádu. Kolaboranti odsoudili veškerou ozbrojenou přítomnost Mahdího bojovníků a dokonce i svých amerických pánů v Nadžafu. Prohlásili, že za bezpečnost ší'itských svatých míst by měla být zodpovědná loutková policie a místní kmeny, které s okupanty také kolaborují.

Prohlášení činí mahdisty, které nazývá takfíríjín, odpovědnými za zničení ší'itských svatyň v Nadžafu i jinde a tiše tak ospravedlňuje americké okupanty.

Americký vrtulník se zřítil u Nadžafu

Očití svědkové oznámili TV al-Arabíja, že v Bahr an-Nadžaf se zřítil americký vrtulník. Pak prý přiletěly další dva americké vrtulníky a začaly střílet všude kolem. Al-Arabíja neuvedla, jestli příčinou pádu vrtulníku byla střelba nebo něco jiného.

Pět Iráčanů zabito v Kúfě

Pět Iráčanů bylo zabito a 18 zraněno v nočních bojích u Kúfy. Muhammad Husajn z pohotovosti v nemocnici al-Furát al-Awsat řekl, že během noci jim byla přinesena tři těla a 14 zraněných, Ásad Abd al-Kázim z nemocnice al-Hakím udal, že k nim byla přinesena dvě těla a 4 zranění.

Smrt dožene udavače

TV al-Džazíra oznámila, že současně se šířením odporu se v Iráku šíří také udavačství. Američané lákají zejména individua, která jsou ve špatné hmotné situaci a nabízejí jim peníze nebo vysoký post, budou-li jim donášet informace o osobách podezřelých ze spojení s odporem.

Město Qá'im na hranicích se Sýrií je jedním z míst, kde roste jak odpor, tak činnost zrádců. Udavači prý už svým pánům sestavili listinu hledaných osob a se zakrytými tvářemi doprovázejí okupanty při domovních prohlídkách. Když bojovníci odporu nejsou dosažitelní, Američané zatýkají jejich manželky a sestry, které pak drží jako rukojmí, dokud se bojovníci nevzdají sami.

Odpor si je nebezpečí zrádců vědom a činí příslušná protiopatření. Sleduje radiotelefony, kterými se udavači spojují se svými americkými pány. Když je zrádce odhalen, je zajat a vyslýchán, jeho přiznání je nahráno a dotyčný pak popraven. Kazeta s přiznáním je poté zaslána starším jeho kmene, kteří pak prohlásí, že s tímto zrádcem nechtějí mít nic společného. Tak je zabráněno kmenové krevní mstě. Podle al-Džazíry již došlo k mnoha případům, kdy kmeny samy popravovaly zrádce ze svých řad. Počet zrádců popravených mudžáhidy nebo svými soukmenovci dosáhl jen v Qá'imu 70. Byly mezi nimi i ženy.

Středa 26. května 2004

Útok iráckého odporu na americkou hlídku u Habbáníje

Podle zprávy fallúdžského korespondenta Mafkarat al-Islam bojovníci odporu ve středu odpoledne zaútočili na silnici do Habbáníje granáty na americkou průzkumnou hlídku složenou ze dvou Humvee a zabili nebo zranili většinu jejich posádek. Po útoku na místo dojela kolona amerických tanků.

Jak je známo, američtí okupanti mají u Habbáníje hlavní základnu, která představuje jednu stranu pomyslných klepet, jimiž se snaží obchvátit Fallúdžu. Jejich druhou část představuje tábor v zemědělské zóně východně od města.

Lidé z Fallúdže zajali další americké špehy

Ve středu odpoledne fallúdžští obyvatelé podle zprávy Mafkarat al-Islam zajali dva Američany a dva jejich tlumočníky. Skupina byla v osobním autě zajata na ulici as-Sirsár mezi čtvrtěmi Džawlan a Mu'allimín, kde se právě pokoušela sbírat informace.

V úterý občané Fallúdže zajali ve stejných místech vysoce postaveného amerického důstojníka se dvěma iráckými tlumočníky. Fallúdžský odpor se snaží držet všechny včetně dříve zajatých ve vězení, aby je mohl použít při vyjednávání o propuštění některých svých velitelů, které zajali američtí okupanti. Během uplynulých dvou týdnů dosáhl odpor propuštění svých velitelů a mužů za příslušníky námořní pěchoty, zajaté při obležení Fallúdže.

Obyvatelé Fallúdže jsou přesvědčeni, že pokusy amerických okupantů posílat do jejich města špehy znamenají, že Američané budou opět chtít na město zaútočit.

Američané přiznávají mrtvého při "dopravní nehodě"

Američané prohlásili, že při další "dopravní nehodě", k níž došlo v úterý v noci jižně od Tikrítu, zemřel jeden americký voják a další dva byli zraněni. Oba zranění byli dopraveni do nejbližší nemocnice a nejsou v ohrožení života.

Bojovníci odporu zabili v Ruzzu tři loutkové policisty

Irácké loutkové bezpečnostní síly oznámily, že tři policisté byli zabiti a 18 dalších včetně vysoce postaveného velitele bylo zraněno při explozi auta ve městě Ruzz 75 km severovýchodně od Bagdádu.

Šéf místní loutkové policie generálmajor Muhammad Dáwúd řekl, že auto naložené výbušninou explodovalo ve chvíli, kdy je míjel plukovník Alí Ismá'íl, šéf vyšetřovacího odboru bá'qubské loutkové policie, který byl výbuchem rovněž zraněn. Exploze zničila čtyři auta a minibus.

Boje mahdistů s okupanty v Bagdádu a Nadžafu

Prudké boje propukly během noci z úterý na středu mezi americkými okupanty a stoupenci Muqtady as-Sadra v bagdádském obvodu Madínat as-Sadr. Kulometná přestřelka trvala až do středečního rozbřesku. Svědkové sdělili egyptské agentuře pro Střední východ, že boje začaly po půlnoci, když se americká obrněná vozidla pokoušela postoupit na několik míst ve městě a mahdisté jim v tom bránili střelbou z kulometů a raketometů. TV al-Džazíra s odvoláním na zdroje v úřadu Muqtady as-Sadra oznámila, že dva mahdisté byli v boji zabiti.

Ve středu ráno byly podle svědků obnoveny prudké boje mezi mahdisty a americkými okupačními silami v různých částech Nadžafu. Egyptská agentura pro Střední východ oznámila, že mahdisté se postavili americkým tankům, které se chtěly dostat do středu města. Podle lékařských zdrojů bylo u starobylého městského hřbitova Wádí as-Salam zabito nejméně devět osob a 29 zraněno. Podle zdrojů TV al-Džazíra činil počet zraněných 50 osob.

Američtí okupanti zajali příbuzného a pobočníka Muqtady as-Sadra

Informované zdroje z Mahdího armády kolem středečního poledne oznámily, že americké okupační síly zajaly Rijáda an-Nurího ar-Rijáda, příbuzného a jednoho z nejprominentnějších pobočníků Muqtady as-Sadra. Zaměstnanec as-Sadrova úřadu v Nadžafu 'Azzár al-Kinání řekl, že když okupanti zaútočili na jeho dům, ar-Rijád nekladl žádný odpor a vzdal se.

TV al-Džazíra oznámila, že kromě an-Nurího ar-Rijáda byli zajati tři bratři Fu'áda at-Tarafího, pracovníka as-Sadrova úřadu v Nadžafu, a 'Adnán al-Kilábí, představitel Hnutí národní shody (Harakat al-Wifáq al-Wataní) ve městě.

Al-Chaz'álí: Američané používají zakázané zbraně; jejich střela zasáhla hrobku Imáma Alího

Mluvčí úřadu Muqtady as-Sadra v Nadžafu Qajs al-Chaz'álí řekl ve středu večer, že američtí okupanti použili při útoku na mahdisty na hřbitově Wádí as-Salam mezinárodně zakázané zbraně.

Podle TV al-Džazíra al-Chaz'álí prohlásil, že mahdisté mají důkazy o tom, že střela, která v úterý zasáhla hrobku Imáma Alího, byla americká. Vyzval experty a specialisty, aby místo prozkoumali a sami se přesvědčili.

Americké zprávy nafukují počty údajně zabitých mahdistů

Americký brigádní generál Mark Kimmitt ve středu prohlásil, že jeho vojáci zabili během posledních 24 hodin při bojích v Bagdádu a Nadžafu "velmi veliký počet" mahdistů. Podle TV al-Džazíra Kimmitt prohlásil, že celkem bylo zabito u Nadžafu o něco méně než 100 mužů, a u Bagdádu téměř 30.

Naopak mahdisté sami a podobně lékařské zdroje ve středu oznámili, že při ranních bojích v Nadžafu bylo zabito 13 a zraněno 33 osob. Korespondent al-Džazíry v Nadžafu oznámil, že při bojích u hřbitova Wádí as-Salam bylo podle údajů z nadžafské hlavní nemocnice zabito devět a zraněno více než 50 osob.

Společné hlídky v Karbale

Korespondent TV al-Džazíra v Karbale oznámil, že společná hlídka amerických vojáků a irácké loutkové policie prošla ve středu ráno ulicí Imáma Husajna a zastavila se na křižovatce Báb al-Qibla. Korespondent dodal, že američtí vojáci na chvíli vystoupili ze svých vozidel, a pak místo opustili.

Zásah loutkové policie na univerzitě v Basře

Dvanáct studentů a tři loutkoví policisté byli zraněni při středečních srážkách mezi studenty a policií v univerzitním kampusu v jihoirácké Basře. Katarské agentuře QANA svědkové udali, že během bojů se studenty byla zničena dvě policejní vozidla. Večerním studentům nebyl vstup do jejich tříd povolen. Podle svědků boj propukl, když loutková policie do kampusu vstoupila, aby zastavila srážky, k nimž došlo mezi studenty. Co bylo příčinou sporů mezi studenty, není známo.

Američtí okupanti zničili mešitu al-Muchajjam v Karbale

25. května americké okupační síly barbarsky zničily mešitu al-Muchajjam v Karbale (viz výše). 26. května ráno přišli spolu se členy místní loutkové policie na místo znovu a pro jistotu ještě dynamitem odpálili zbytky této stavby.

Podle TV al-Arabíja se ve středu američtí vojáci shromáždili blízko hrobky Imáma Husajna a obklíčili také čtvrť Biná' al-Džáhíz a provedli tam razii dům od domu.

Čtvrtek 27. května 2004

Prohlášení strany Baas: proamerický loutkový režim a všechny cizí síly budou po tzv. "předání moci" 30. června legitimním terčem odporu

List al-Quds al-'Arabí přinesl plný text prohlášení Arabské socialistické strany Baas (tč. v ilegalitě), v němž se zavázala, že bude útočit na "prezidenta", "prozatímní vládu" a všechny okupanty, které zůstanou v Iráku po tzv. "předání moci" na konci června.

V prohlášení se praví: "Předání pravomoci vládní radě dosazené okupačními silami není ústavní, a proto strana Baas i ozbrojený irácký odpor zůstávají legální opozicí proti současnému stavu věcí a předpokládané další okupaci. Datum bylo stanoveno americkou administrativou v neúspěšné snaze zabránit prohlubování a stupňování krize v zemi."

Podle tohoto memoranda jsou legitimními cíli odporu:

instituce i jednotliví členové prozatímní vlády a prezidentského úřadu,

1. členové "vládní rady" včetně těch, kteří by snad úřad opustil,

2. všechny cizí osoby, které se vydají do Iráku s vyhlídkou, že se přiživí při předávání moci,

3. příslušníci všech cizích ozbrojených sil - ať se nazývají jakkoli, bez ohledu na rozhodnutí mezinárodních či regionálních organizací a bez ohledu na nařízení vydaná loutkovou vládou, pod níž by měly operovat.

Rezoluce OSN budou pouze dokončením pokusu dát legitimitu nelegitimní okupaci, kterou irácký lid odmítá. Rezoluce nebudou legální ani zavazující, dokud nebudou v zájmu lidu Iráku. Všechny síly, které vstoupí do země na základě těchto rezolucí, budou považovány za okupanty.

Prohlášení uzavírá konstatováním, že všechny politické a bezpečnostní dohody a jakákoliv jiná ujednání, které uzavře loutková vláda, budou ilegální stejně jako všechno, co z nich vzejde a bude vnuceno iráckému lidu na iráckém území.

Irácký odpor zasáhl několik amerických hlídek a konvojů u Fallúdže

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam bojovníci iráckého odporu zaútočili na americkou hlídku blízko Fallúdže na dálnici do Saqlawíje. Na silnici bylo položeno několik bomb a jejich exploze úplně zničila jedno Humvee, zabila nebo zranila všechny členy jeho posádky, a vyřadila z provozu další Humvee.

Další bomba vybuchla pod americkou hlídkou u silnice do Bú 'Isá a zničila jedno Humvee a také pobila nebo zranila jeho posádku.

K největšímu útoku odporu však došlo na silnici as-Sadda u Nu'ajmí, kde byly pod transportem amerických vojáků na dálku odpáleny dvě dvojité bomby. Podle očitých svědků zůstala po mohutném výbuchu řada mrtvých a zraněných. Pak přilétly dva americké vrtulníky a odvezly mrtvé a zraněné. Jeden z nich současně pomáhal naložit vrak vozidla k odvozu.

Bomba odporu zasáhla americké vojenské vozidlo

Bomba položená partyzány explodovala ve čtvrtek pod přejezdem dálnice východně od Fallúdže na území pod americkou kontrolou. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že očití svědkové viděli na místě útoku oheň, podle něhož bylo zřejmě zasaženo americké vozidlo.

Útok odporu na americký konvoj u Fallúdže

Iráčtí svědkové potvrdili, že tři bomby explodovaly jižně od Fallúdže pod americkým konvojem, přičemž nejméně jedno vozidlo bylo podle Associated Press úplně zničeno. Po výbuchu začali američtí okupanti podle svědků střílet kolem sebe jako vždy a pak místo útoku uzavřeli. Muhammad Džásím (28) řekl AP, že viděl na místě přistát dva vrtulníky, které odvezly řadu zraněných amerických vojáků. Americké vojenské zdroje ovšem nepodaly o útoku žádné informace.

Americká armáda přiznala tři zabité příslušníky námořní pěchoty

Americké vojenské zdroje v Iráku ve čtvrtek přiznaly, že v provincii Anbar západně od Bagdádu byli zabiti tři příslušníci námořní pěchoty, kteří byli na bezpečnostní hlídce. Podle AP armáda prohlásila, že podrobnosti jejich smrti nelze uvést z "bezpečnostních důvodů".

Irácký odpor zaútočil na americké vojáky, ti odpověděli útokem na irácké civilisty

Očití svědkové oznámili, že ve čtvrtek ráno, když jel kolem americký konvoj, explodovala na bagdádské dálnici bomba. Po útoku následovala kulometná přestřelka mezi okupanty a bojovníky odporu. Nikdo z odporu nebyl zasažen. Svědkové sdělili agentuře Reuters, že poté, co všichni bojovníci odporu bez úhony zmizeli, obrátili američtí okupanti kulomety proti iráckým civilistům v minibuse, jednoho z nich zabili a nejméně šest dalších zranili. Minibus následkem střelby celý shořel.

Členové loutkové "vládní rady" přežili pokus o atentát

Bojovníci odporu se na cestě mezi Nadžafem a Bagdádem pokusili spáchat atentát na Salmu al-Chafádžíovou, členku kolaborantské tzv. "prozatímní vládní rady". Oznámil to ve čtvrtek odpoledne její pobočník. Al-Chafádžíová vyvázla bez úhony, ale řada lidí z jejího doprovodu byla raněna. Al-Chafádžíová a někteří další v Nadžafu vyjednávali příměří mezi svými americkými pány a mahdisty. Al-Džazíra uvedla, že při útoku partyzánů na al-Chafádžíovou byli zabiti tři příslušníci její ochranky.

Dohoda o příměří mezi Mahdího armádou a Američany v Nadžafu, Kúfě a Karbale

Američané ve středu večer oznámili, že Muqtadá as-Sadr a ší'itští náboženští vůdcové dojednali příměří mezi Mahdího armádou a Američany v Nadžafu, Kúfě a Karbale. Vysoce postavený americký důstojník řekl, že "to vypadá, že bylo dosaženo dohody o mírovém řešení situace" v těchto městech. Mahdisté mají zastavit všechny "akty násilí" proti okupantům a opustit vládní budovy, které obsadili.

Podle jiného amerického představitele, jehož citovala AFP, byla dohoda výsledkem úsilí ší'itských vůdců přesvědčit Muqtadu as-Sadra, aby zastavil boje. Dohoda byla prý podepsána ve středu a mahdisté se podle ní mají vrátit do Bagdádu.

Zdá se, že dohoda také rozhodla o osudu několika členů Mahdího armády, které okupanti obvinili z účasti na zabití ší'itského vůdce al-Chú'ího v r. 2003.

Ve středu začaly v Karbale společné hlídky okupačních vojáků a irácké loutkové policie. Na potvrzení skutečnosti, že obě strany uzavřely dohodu, velitel Mahdího armády Alí Abú Zahrá ve čtvrtek ráno oznámil, že bylo nařízeno ustoupit do čtvrtečního poledne z Nadžafu. Podle saúdské agentury WAS Abú Zahrá řekl, že ústup jim byl nařízen písemně i ústně. V provádění ústupu nastaly nejasnosti, když as-Sadrův pobočník Qajs al-Chaz'álí ve čtvrtek v poledne prohlásil, že ústup Mahdího armády z Nadžafu ztěžuje to, že Američané neprojevili souhlas s podmínkami Muqtady as-Sadra.

Egyptská agentura pro Střední východ citovala velitele a oficiálního mluvčího amerických okupantů majora Patrica Carola, že Američanům bylo nařízeno příměří v Nadžafu a Karbale, ale celá situace závisí na tom, zda skutečně dodrží několik bodů, s nimiž Muqtadá as-Sadr souhlasil. Carol dále řekl, že Američanům zůstalo "právo odpovědět" na útok. Obsahem dohody je:

1. Z Karbaly a Nadžafu bude stažena veškerá výzbroj a Mahdího armáda z nich ustoupí

2. Mahdisté, kteří nejsou obyvateli Nadžafu a Karbaly, se vrátí domů

3. Mahdisté opustí všechny vládní budovy, které obsadili, a vrátí je jejich původním majitelům

4. Soudní proces proti Muqtadovi as-Sadrovi bude zrušen

5. V obou městech budou konat společné hlídky irácká loutková policie a tzv. civilní obrana

6. Američané opustí Nadžaf s výjimkou stráží před velitelstvím okupačních sil v sídle guvernéra

7. Mezi Muqtadou as-Sadrem a ší'itskými vůdci budou zahájeny rozhovory o odzbrojení Mahdího armády

Ve čtvrtek večer generál Mark Kimmitt oznámil, že americká strana nařídila zastavení operací v Nadžafu. Jiný americký představitel Dan Senor tvrdil, že Američané mají ustoupit z větší části Nadžafu, jakmile se iráčtí loutkoví policisté připraví na vstup do města a obnoví svůj dohled na strategickými budovami. Do té doby Američané budou pokračovat v "bezpečnostních hlídkách".

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       4. 6. 2004
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let
5. 6. 2004 George Novotny v listopadu 2003 pro Britské listy: "Nehledá mě Policie ČR, Interpol ani FBI"
5. 6. 2004 "Jste Ruska, ale předstíráte, že jste z Británie"
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku
5. 6. 2004 Hladomor v Súdánu: Zemře tam 300 000 lidí?
4. 6. 2004 Další vysoký pracovník CIA má odejít
4. 6. 2004 Bilderbergská skupina zasedá v severní Itálii
4. 6. 2004 Cenzura byla zrušena, zapomeňte! Josef  Brož
4. 6. 2004 Pravidla české politiky Zdeněk  Zbořil, Jiří  Bystřický
4. 6. 2004 Čína si může dovolit skoro všechno...(?) Miloš  Dokulil
4. 6. 2004 Co Bůh nepromíjí Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Stát rozhoduje, jak se bude jmenovat vaše dítě
4. 6. 2004 Je správné, že stát rozhoduje, jak kdo pojmenuje své dítě
4. 6. 2004 Pojmenovat dítě libovolně není demokracie, ale chaos! Markéta  Sulovská
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
4. 6. 2004 Práva spotřebitele a firma LUNA LEDER spol. s r. o. Boris  Cvek
4. 6. 2004 "Eurotel mě žaluje o 81 258 Kč"
3. 6. 2004 Odstoupil ředitel CIA George Tenet
4. 6. 2004 Čas války a hranice imunity Zdeněk  Zbořil, Jiří  Bystřický
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
4. 6. 2004 Strategická východiska pro českou ekonomiku Valtr  Komárek
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu
4. 6. 2004 "Za komunismu jsem neměl strach"
4. 6. 2004 "Já jsem také neměl za komunismu strach"
4. 6. 2004 Strach Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Strach za totality
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí
4. 6. 2004 Etika a budoucnost mezinárodně-politických vztahů
4. 6. 2004 Unie dosud není unií
4. 6. 2004 Tisková konference Strany za otevřenou společnost
3. 6. 2004 Kouření proměňuje sliny v "rakovinový koktejl"
3. 6. 2004 Bankovní panstvo radí, nabízí... Radek  Mokrý
3. 6. 2004 Vývojáři software ohroženi softwarovými patenty Hynek  Hanke
3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
3. 6. 2004 Festival Mezi ploty odstraňuje přehrady už třináct let Claudia  Just
4. 6. 2004
3. 6. 2004 Mezi ploty: Breaking down Fences for Thirteen Years Claudia  Just
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"
2. 6. 2004 Horáčkova střelnice, lodičkář Knížák a realita záhrobí Bohumil  Kartous
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
2. 6. 2004 Irák a lhaní
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"   
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   
31. 5. 2004 Americká armáda: nejen brutalita, ale i nekompetence   
31. 5. 2004 Mediální manipulace v reportážích o irácké válce   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004