2. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 6. 2004

Bulvarizace médií:

Horáčkova střelnice, lodičkář Knížák a realita záhrobí

Já bych si asi fakt radši udělal cvičně jednu nástěnku k VŘSR než se takto "radovat"....

Když jsem otevřel své sobotní Lidové noviny (29.5.), cítil jsem se tak trochu podveden. Připadal jsem si, jako kdybych si na sobotní dopoledne naplánoval výlet do historického centra s nějakou útulnou kavárnou a po příchodu mě na místě uvítaly kolotoče s kompletní plnou výbavou pro absolutní znechucení dne. Kavárna navíc nepřipadala v úvahu, protože kolotoče vydávají nepříjemné ozvučí násobené prostřednictvím reproduktorů a návštěvníci odskočivší si z kolotočů na toaletu by mě mohli udusit cukrovou vatou. Ony ty kolotoče nebyly žádným memoriálem tučnějších let minulých, ale byly dostatečně velké k přehlédnutí.

Hned na první straně měl střelnici Michal Horáček a jeho podnik věru dokázal vytvořit tu správnou pouťovou atmosféru. V článku "SuperStar -- důkaz, že jsme normální" nabízí celou paletu papírových růží na špejli a vzduchovku se správně ohnutou hlavní a opilovanou muškou.

Zkrátka, M.Horáček se během jednoho jediného den dozvěděl to, co mu zatím celý život pořád unikalo. Na atletickém stadionu, u pumpy či na poště, tam všude se nemluvilo o ničem jiném, než o tom, kdo se stane první opravdovou českou superstar extra speciál de lux (něco mezi bavičem a prezidentem). A protože i autor zmíněného článku je celý nedočkavý, jakže to celé drama dopadne, usoudil při svém exkurzu mezi prostý lid, že zájmy všech vrstev jsou společné (od podnikatele, přes světovou rekordmanku až po pošťačku) a jal se tedy postulovat světu zákon normality, jakožto správného vkusu.

"Bylo to silnější než já" říká o neodolatelné touze být účasten tomu napětí osobně a tajně doufat, že jeho, duší a sázkovým kurzem hýčkaný favorit vystoupí na další stupínek, blíž k ráji. A moci až do smrti dětem vyprávět jaké to bylo, když vypadl Julián Záhorovský, je přece něco jako podělit se o zjevení Panny Marie na nebesích. A ačkoli dříve sledoval soutěž sice se zaťatými půlkami, ale rezervovaně, nyní se ta naprosto přirozená vášeň projevila ve své kráse a čistotě naplno. A to je správné.

Vždyť není možné neustále z ptačích výšek intelektuálního nadhledu po lidu prostém neustále vyžadovat, aby se věnoval své vlastní minulosti či hledání léku proti rakovině (doslova), je třeba se s ním přirozeně bavit a sdílet ty nezkalené prameny radosti z krásného zážitku. Zavalený tou potopou radostně vzrušeného očekávání, vzpomněl si na chvíle vlastního mládí (doslovně) a uvědomil si, jaký kulturní pokrok udělala česká společnost od nástěnek, chozrasčotu a devizových příslibů (ten byl pro M.Horáčka jistě obzvláště nepříjemný) k dnešnímu, takřka athénskému stavu.

Rázem mu vytanuly na mysli filosofické kategorie, jako donucení a spontaneita, moc a bezmoc, štěstí a smutek. "Radujeme se z blbostí..." (tak tady nelze parafrázovat, všechna čest k upřímnosti, jen mám dojem, že věta měla být původně v sedmém pádu) a jsme tedy normální. To je přece logické.

Nevím, co na to říct. Dozvěděl jsem se, že nejsem normální. Já bych si asi fakt radši udělal cvičně jednu nástěnku k VŘSR než se takto "radovat, protože radosti je v naší krvi hrozivý deficit". Kriste pane, Horáčku, textaři a podnikateli, máte dojem, že musíte obhajovat své záliby před intelektuálním publikem, když už jste byl viděn a odhalen? Koneckonců, to bych ještě pochopil, ale co ta ideologická omáčka okolo? Mám snad věřit tomu, že díky Superstar už dnes nepotřebujeme vězně svědomí a děti jdoucí proti ozbrojencům?

Já vám nevím, ale tomu se nedá říct přitažené za vlasy, první co mě napadlo bylo My letci máme ocelové ptáky. Vy chcete opravdu tvrdit, že díky Superstar začnou Češi fandit Romům a Arabům?

Já sice uznávám, že Jarmila Kratochvílová dosáhla na tartanu značných úspěchů, ale estetická (nebo snad etická, či co jste tím chtěl říct) arbitráž není hladká půlka. Ale vy jste si ten nejtěžší kalibr nechal nakonec. Jó. když už i Jarek Nohavica...tak to musíme být už ale skutečně všichni normální. Ó Baníčku, my tě neopustíme....

Vystřelil jsem si pugét a vyrazil dál. Opravdu velkou pozornost upoutával protřelý lodičkář Milan Knížák se svým houpajícím se, až létajícím zázrakem. Šel jsem třikrát a výsledek se dostavil - celá tisková strana plodného rozhovoru s národním ředitelem Národní galerie mi vskutku pořádně zdvihla žaludek. Kdoví proč politicky laděný rozhovor (o NG padla zmínka dvakrát, zejména při otázce, proč dnes zve k prohlídce expozic místo instituce NG občan MK) přinesl plno jímavých informací.

Chvilkový kandidát na europoslance si údajně myslel, že do Štrasburku a Bruselu se jezdí jen jednou za měsíc (a tak by mohl vedle tolik toužené politické funkce dál ředitelovat), protože mu to nejrůznější lidé vykládali. S jinými lidmi (tentokrát s řadou) zase konzultoval nedostatečnou pozornost ze strany médií vůči prezidentovi. A to i přesto (nebo právě proto), že Václava Klause jako českého prezidenta neumí český národ docenit. A je tedy podle M.Knížáka tristní, jak málo jsou prezentovány prezidentovy státnické činy. Houpy hou.

Zkoušel jsem si představit, jak je to s informovaností dotazovaného. V praxi to vypadá asi tak, že před Veletržním palácem stojí řada lidí, aby mohli referovat řediteli o nejrůznějších záležitostech. Žel, někdy jsou tyto informace mylné nebo zavádějící.

Ale co na tom, za všechno stejně můžou nedostatečně inteligentní novináři, kteří kladou idiotské otázky a rozhovor by měl být o tom, pořádně jim to vysvětlit, aby to už konečně pochopili. Je-li M.Knížák ortodoxní klausovec, zde je patrná inspirace u jiného velikána dějin českých, minulých i současných. Tady fouká z Vysočiny. Ale nešť, mezi velikány jsou přece takové konotace obvyklé.

Je však nutno dodat, že ani dvorní tazatelka LN se nijak zvlášť nevyznamenala, i když dělat rozhovor s takovým "materiálem" je jistě nelehké. Přesto, pokud někdo někoho přivře do dveří (jako M.Knížák jistého kameramana) , pak je jistě agresivní, ale jistě ne militantní. Na štěstí pro novinářku chápe M.Knížák militantnost stejně zvláštně.

Měl jsem toho už dost, hlava se mi točila a žaludek se stabilizoval jen velmi pomalu a tak jsem se vyhýbal všem stánkům s občerstvením a přece jen jsem se rozhodl risknout tu kavárnu. Znal jsem jednu příjemnou, Orientace (příloha LN) se jmenovala, a tak jsem zašel. Jenže jsem tam dlouho nebyl a podnik mezitím změnil provozovatele. Místo uměřeného funkcionalismu lesklé plochy, zrcadla a blikající žárovičky. Tedy recenze osmi set šedesáti stránkové knihy odhalující kořeny všech důležitých historických událostí v působení záhrobních sil na svět živých. Naštěstí to byl jen štít, uvnitř to zatím zůstalo stejné. Zatím.

                 
Obsah vydání       2. 6. 2004
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"
2. 6. 2004 Horáčkova střelnice, lodičkář Knížák a realita záhrobí Bohumil  Kartous
2. 6. 2004 Atentát v Saúdské Arábii vyvolal ropnou krizi
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování
2. 6. 2004 Irák a lhaní
2. 6. 2004 "Citoyen Klaus" Jan  Sýkora
2. 6. 2004 Londýnský komunální úřad žaluje šéfy dvou největších globálních gramofonových společností
2. 6. 2004 Film Post coitum a skrytá reklama v něm
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát
2. 6. 2004 USA, terorismus a Britské listy
1. 6. 2004 Kotrbovy myšlenky mi zavánějí sudetoněmeckým myšlením Jaroslav  Kojzar
1. 6. 2004 Staré psy novým kouskům nenaučíš - aneb psům psí smrt Štěpán  Kotrba
2. 6. 2004 Huránárodní divadlo Štefan  Švec
1. 6. 2004 Mitrofanov viděl sjezd jen z té horší stránky Vojtěch  Filip
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
29. 5. 2004 Výbor OSN proti mučení kritizuje Českou republiku
1. 6. 2004 Nejvíce tuberkulózy je na Karlovarsku Radek  Mokrý
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
31. 5. 2004 Czech made: Arogance, ignorance a patronizace jako společenská strategie a kulturní kód? Jan  Matonoha
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Horáčkova střelnice, lodičkář Knížák a realita záhrobí Bohumil  Kartous
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
1. 6. 2004 Prezident vidí Evropu očima osmdesátých let Lubomír  Zaorálek
1. 6. 2004 120. výročí od narození Edvarda Beneše Lubomír  Zaorálek
1. 6. 2004 Prezidentské velerady aneb kterak se Klaus lidských práv bál Bohumil  Kartous
1. 6. 2004 Nejvíce tuberkulózy je na Karlovarsku Radek  Mokrý
1. 6. 2004 Přehánění je charakteristikou bulváru Jan  Čulík
1. 6. 2004 O několika krásných skladbách, které nejdou zahrát Lucie  Jandová
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
1. 6. 2004 Proč bych si nikdy nepořídil internetové připojení od firmy chello.cz Jan  Čulík
1. 6. 2004 Kotrbovy myšlenky mi zavánějí sudetoněmeckým myšlením Jaroslav  Kojzar
1. 6. 2004 Staré psy novým kouskům nenaučíš - aneb psům psí smrt Štěpán  Kotrba
31. 5. 2004 Post coitum: Parodie na sex s vážným vyzněním Jan  Čulík