28. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Neděle 23. května 2004

Útok odporu proti americkým vojákům u Fallúdže

V neděli pozdě odpoledne Reuters oznámil, že dva američtí okupační vojáci byli zabiti a pět dalších zraněno při raketovém útoku odporu nedaleko Fallúdže.

Podle TV al-Džazíra američtí vojáci tvrdili, že do konvoje námořní pěchoty najelo auto naložené výbušninou a bojovníci odporu pak konvoj ostřelovali raketami.

Američtí okupanti řádili v Kúfě

Američtí okupační vojáci vtrhli v neděli do Kúfy, řádili v mešitě a zabíjeli civilisty. Síly Mahdího armády se jim postavily a boje trvaly celý den.

Američtí vojáci přemohli mahdisty blízko kúfské mešity Sahla. Zaměstnanec mešity Rádí Muhammad řekl, že Američané vyrazili dveře obrněným vozidlem a lidi uvnitř pozabíjeli. Fotograf Associated Press viděl krvavé skvrny na podlaze, které svědčily o tom, že někdo byl více než 10 yardů vlečen po podlaze. Krvavé stopy byly také v umývárně.

Podle očitých svědků zabili Američtí okupanti tři muže a zajali tři ženy.

Mluvčí americké propagandy prohlásil, že na místo modliteb vstoupili iráčtí loutkoví "protiterorističtí" kolaboranti a "vyčistili" je. Okupační vojáci a jejich sluhové sdělili, že se zmocnili kulometu, dvou minometů, více než 200 minometných střel aj.

Lékař z městské nemocnice al-Furát al-Awsat řekl, že v boji bylo zabito 18 lidí, 11 dalších bylo zraněno. Američtí okupanti nepodali žádné informace o svých ztrátách. Obyvatel Kúfy Muhammad Abd al-Karím řekl, že zemřeli také tří civilisté, jejichž domy byly zničeny při bojích trvajících od 22:00 sobotního večera do 6:00 nedělního rána.

Podle prohlášení americké strany bylo v nočních bojích ze soboty na neděli zabito 32 mahdistů a dalších 50 zraněno.

Boj mahdistů s americkými vojáky v Bagdádu

Mahdisté bojovali v neděli s americkými okupačními vojáky v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr. Podle TV al-Džazíra boje vypukly, když se americká hlídka dostala v blízkosti policejní stanice do palby mahdistů. Při útoku byly zničeny přilehlé budovy, o ztrátách druhé strany však nejsou dostupné informace.

Situace v Karbale

Ačkoli americká strana odmítla jakoukoli dohodu s Muqtadou as-Sadrem o odchodu z města, nebyly v Karbale zaznamenány žádné boje.

Podle zaměstnance městského hotelu Adháma Mahmúda, jehož citovala americká AP, "ve městě nejsou ozbrojené milice". Mahdisty nebylo vidět ani v okolí hrobky Imáma Husajna, ta však byla střežena bezpečnostní hlídkou v civilním oblečení, kterou jmenovali nejvyšší ší'itští vůdci.

Podle americké armády "irácké bezpečnostní síly (jimiž Američané obvykle míní své sluhy) jíž hlídkují ve městě".

Odpor zabil velitele loutkové policie v Bá'qubě

Partyzáni zabili v neděli velitele bá'qubské loutkové policie, kapitána Hajdara Hádího. Podle zaměstnance tamní hlavní nemocnice Násira Džawáda, byl při útoku odporu zabit také jeden student univerzity, kterého Hajdar Hádí vezl do Bagdádu, když na jeho auto zahájili bojovníci odporu palbu. Seržant policie, který auto řídil, byl podle Džawáda zraněn.

Bombový útok odporu u Basry

Jeden irácký loutkový policista byl zabit a dva zraněni v neděli, když bomba iráckého odporu explodovala pod jejich hlídkou mezi Basrou a Zubajrem.

Pět Iráčanů zabila minometná střela v Basře

Lékař nemocnice al-Máwání' v jihoirácké Basře dr. Mustafá Saháb v neděli oznámil, že minometná střela, která dopadla do domu v severní čtvrti al-Iskán al-Mawání', zabila pět Iráčanů. Došlo k tomu ve 2:00 místního času. Dr. Saháb sdělil AFP, že není známo, odkud byla střela vypálena.

V minulých dnech došlo k sérii srážek mezi mahdisty a britskými okupanty v jižním Iráku včetně Basry.

Pondělí 24. května 2004

Irácký odpor se rozmisťuje u Fallúdže v očekávání vpádu Američanů

Bojovníci iráckého odporu se rozmístili na severním okraji Fallúdže ihned poté, co se objevily zprávy, že se blíží americké tanky a řada "civilních" vozidel naložených okupačními vojáky.

Korespondent Mafkarat al-Islam ve městě oznámil už v neděli po poledni, že do městského obvodu al-Mu'allimín se dostal americký tank, který doprovázel několik "civilních" automobilů s americkými okupačními vojáky, jedoucí do čtvrti al-Askarí.

Špehové uvěznění ve Fallúdže

Podle zprávy přinesené korespondentem Mafkarat al-Islam lidé ve Fallúdže v neděli zajali a uvěznili tři špehy. Jeden ze špehů byl uvězněn a ihned vyslýchán ohledně svých dvou kompliců. Špehové vzbudili všeobecné podezření, když byli viděni, jak chodí neustále z jedné části města do druhé. Zjevně pozorovali důležitá a význačná místa města.

Americké okupační síly, jak je známo, se pokoušejí užívat korupce a nátlaku, aby získali některá individua k podávání informací o členech odporu a jeho postaveních.

Pondělní boje u Fallúdže

V pondělí v časných ranních hodinách došlo k prudkým bojům mezi iráckým odporem ve Fallúdži a americkými okupačními silami na dálnici aš-Šukr. Boje propukly ve 2:00 a trvaly asi hodinu. Jejich výsledkem byl nucený ústup amerických sil z distriktu al-Mu'allimín.

Korespondent Mafkarat al-Islam napsal, že nebylo možno získat informace o ztrátách a výsledku boje, ale bojovník odporu sdělil, že americké síly odvezly z bitevního pole před ústupem řadu svých mrtvých.

Odpor v Karmě pokračuje v boji s okupanty

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže v pondělí v noci oznámil, že irácký odpor v Karmě pokračuje v boji proti americkým okupantům. Odpor přepadl těsně před východem slunce u skladiště na jihu území americkou hlídku. Nejméně tři bojovníci odporu, ukrytí za zdí domu, vypálili na okupační vojáky granáty. Podle očitých svědků bylo pět Američanů jedoucích v Humvee zabito a další zraněn. Americkým vojákům se však podle korespondenta podařilo zajmout jednoho bojovníka, když zabloudil a běžel k jiné americké hlídce.

V neděli ztratily americké síly šest mužů při minometném útoku odporu na totéž skladiště.

Odpor zaútočil proti americkým vojákům s úmyslem zmařit jejich pokus zabránit místním silám odporu, aby podpořily sousedy ve Fallúdže v případě amerických útoků na tato města. Americká strategie evidentně usiluje o odříznutí a izolování sil odporu v okolí od Fallúdže.

Během obléhání Fallúdže odpor v sousedních oblastech značně přispěl k rozbití amerického týlu neustálými útoky na americké konvoje. Takovým operacím se nyní američtí okupanti marně snaží vyhnout.

Odpor ostřeloval skladiště u Karmy

Podle zpráv přicházejících z Karmy irácký odpor v neděli vystřelil více než 15 120mm minometných střel na americké vojáky shromážděné ve skladišti v jižní části Karmy. Při útoku bylo podle korespondenta Mafkarat al-Islam zabito šest amerických vojáků a řada dalších zraněna.

Odporu se podařilo cíl tak přesně zaměřit a zasáhnout, protože třetina zdi kolem skladiště byla sice z cihel, ale zbývající část tvořily jen železné zátarasy, které bojovníkům odporu poskytly pohled do dvora a usnadnily míření.

Čas od času se američtí vojáci pokoušejí prosazovat svou kontrolu nad Karmou. V sobotu ovšem odpor prolomil blokádu Američanů kolem ní, když zaútočil na americké síly, rozmístěné na jižní straně Karmy.

Útok odporu na loutkovou policii v Karmě

Síly iráckého odporu vypálily šest minometných střel na loutkové policisty v policejním štábu v Karmě. Podle fallúdžského korespondenta Mafkarat al-Islam stanici také používají americké síly jako svůj opěrný bod.

Zda při útoku došlo k nějakým ztrátám, nebylo zatím sděleno.

Bomba iráckého odporu zabila v Bagdádu britské okupanty

Blízko štábu amerických okupačních sil v Bagdádu v tzv. zelené zóně v pondělí odpoledne explodovala bomba a zničila vozidlo obrněné železnými pláty a zabila čtyři osoby. Britské ministerstvo zahraničí přiznalo, že dva z mrtvých byli Britové. Údajně byl při útoku jeden britský občan také zraněn. TV al-Arabíja oznámila, že podle očitých svědků byli všichni čtyři zabití cizinci. Američtí okupační vojáci se snažili vytáhnout těla ze zničeného vozidla a rychle uzavřít prostor. Plukovník americké armády John Murray potvrdil smrt čtyř osob a dodal, že američtí zdravotníci ošetřili dva zraněné. "Nemyslíme si, že šlo o sebevražedný útok. Ještě mluvíme se svědky," prohlásil a dodal, že auto bylo opatřeno pláty. Podle agentury Reuters tvrdily irácké loutkové bezpečnostní zdroje, že bylo registrováno na "soukromou" žoldáckou bezpečnostní společnost.

Muhammad Ná'im, poddůstojník loutkové policie, který viděl vůz vybuchnout, řekl, že šlo o bílou neprůstřelnou Toyotu Land Cruiser jedoucí do tzv. Zelené zóny. Řidič taxíku Muhammad Sálih řekl, že byl asi 20 yardů za ní a slyšel střelbu po výbuchu. "Viděl jsem letět střechu auta," dodal.

Po útoku odporu okupační vojáci jako obvykle odpověděli střelbou nazdařbůh všemi směry. Alí Salmán, který pracuje v blízké restauraci a vše pozoroval skryt za sloupem, řekl, že auto jelo v konvoji a dva muži z doprovodného vozidla začali také střílet kolem sebe. "Pasažéři vyběhli a začali střílet a pak utekli," řekl Salmán.

Útok odporu na americký štáb v Ramádí

V pondělí odpoledne zahájili bojovníci odporu minometnou palbu na štáb amerických okupačních sil v Ramádí. Podle korespondenta TV al-Džazíra stoupaly z místa útoku mraky černého kouře a americké síly opětovaly palbu ve směru, odkud se domnívaly, že byly minometné střely vypáleny.

O ztrátách nebo škodách způsobených útokem nebyly k dispozici žádné zprávy.

Střelba na tzv. Zelenou zónu

V pondělí po 14:00 do tzv. Zelené zóny v Bagdádu dopadla raketa či minometná střela odporu, americká propaganda však nevydala žádnou zprávu o tom, zda došlo ke škodám či zraněním.

Exploze v Bagdádu

V pondělí odpoledne kolem 16:00 bylo v centru Bagdádu slyšet několik silných explozí. Podle svědků dopadla minometná střela do obvodu al-Karráda, druhá lehce poškodila střechu školy v obvodu as-Sálihíja. O případných zraněních ve škole nebyly žádné zprávy.

Také v pondělí ráno otřásly Bagdádem exploze. Podle katarské agentury QANA se na místě silné exploze objevily sanitky.

Americký útok na mešitu v Nadžafu

Americké okupační síly zaútočily na mešitu as-Suhajla v Nadžafu, kde se údajně ukrývali mahdisté. Při americkém útoku bylo zabito 32 osob a dalších 54 zraněno, mešita sama byla poškozena.

Útok odporu na policejní stanici v Samarrá'

Korespondent TV al-Džazíra v Samarrá' oznámil v pondělí večer, že minometná střela iráckého odporu dopadla na stanici loutkové policie ve městě, kde byly soustředěny americké síly. Podle korespondenta okupanti opětovali palbu směrem, kde podle jejich názoru měli být bojovníci odporu, a rozmístili se po okolí.

Američané vtrhli do mešity v Kúfě a zabili 32 lidí

Mluvčí úřadu Muqtady as-Sadra v Bagdádu šajch Rá'id al-Kázimí řekl listu al-Hájat, že američtí okupační vojáci ostřelovali a poškodili kúfskou mešitu. Poznamenal, že uvnitř mešity byly vidět kaluže krve jako důkazy amerického nedostatku ohledu k místu modliteb.

Noční boje v Nadžafu

K prudkým bojům došlo během noci mezi mahdisty a americkými okupanty ve svatém městě Nadžafu. Jedna osoba byla zabita a nejméně 20 bylo podle nemocničních zdrojů zraněno. Podle zaměstnance nemocnice Fádila 'Abbáse se sanitky nemohly dostat na místo. 'Abbás dodal, že nemocnice čeká na příbuzné čtyř mrtvých, zabitých v bojích minulé noci, aby je identifikovali. Americké síly nevydaly o svých ztrátách při bojích v Nadžafu žádné zprávy.

Ke srážkám během noci došlo mj. na náměstí Revoluce 1920, kde byl boj tak silný, že byla zničen železný plot mezi náměstím a přilehlým hřbitovem. Tři minometné střely dopadly asi 300 yardů od hrobky Imáma Alího. Svědkové nemluvili o případných zraněních.

V Nadžafu se obětí americké střelby na historické hrobky prvních muslimských vůdců stalo 14 Iráčanů včetně tří žen. Podle nemocničních zdrojů byly oběti většinou loutkoví policisté a civilisté.

Zprávy o dohodě o příměří v Karbale

Účastníci jednání mezi stoupenci Muqtady as-Sadra a americkými silami v Karbale potvrdili, že se obě strany dohodly na smlouvě o příměří, složené z pěti bodů a předpokládající vyplacení náhrady rodinám obětí a těm, kdo byli během bojů zraněni.

Velitel karbalských mahdistů obviňuje vůdce města ze zrady

Velitel oddílů Mahdího armády v Karbale Hamza at-Tá'í v pondělí prohlásil, že okupanti byli donuceni k ústupu z města. Obvinil představitele města ze zrady a napomáhání okupantům proti jeho milici.

V prohlášení pro kuvajtský list ar-Ra'j al-'Ámm at-Tá'í řekl, že Mahdího armáda "slouží svým synům a dcerám ve válce i v míru a pokud se na nás útočí, budeme odpovídat, jak náleží. Pokud by okupační síly přišly jako hosté, jsme Arabové a vážíme si hostů a dáváme jim přednost před sebou samými. Ale nepřijmeme okupaci, která znesvěcuje svaté hroby."

Na dotaz, zda on a jeho síly byli požádáni, aby opustili Karbalu, at-Tá'í odpověděl: "Nebyli jsme požádáni, abychom odešli. Ale pokud to nebude nezbytné, proč bychom dále nosili zbraně? Je naší povinností je odložit a pracovat na vyčištění našeho svatého města. Tato práce je také druhem džihádu."

Mahdího armáda je první ší'itskou milicí vytvořenou po vstupu amerických okupačních sil do Bagdádu. Údajně má 10-15 tisíc členů, z nichž většinu tvoří mládež z bagdádských čtvrtí Madínat as-Sadr a Madínat aš-Šula, ale také z různých provincií jižního Iráku.

Mahdisté zranili v Bagdádu devět Američanů

Milice Mahdího armády svedly v neděli boj s americkými okupačními vojáky v převážně ší'itské části Bagdádu Madínat as-Sadr. Podle přiznání americké armády bylo zraněno devět okupačních vojáků, z toho čtyři při minometném útoku ve východní části hlavního města.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       28. 5. 2004
29. 5. 2004 Výbor OSN proti mučení kritizuje Českou republiku
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii
28. 5. 2004 Válečná lobby na ústupu
28. 5. 2004 USA požadují od Británie, aby vydala radikálního muslimského duchovního
28. 5. 2004 K útoku Ondřeje Neffa na Amnesty International
27. 5. 2004 Amnesty International: Blikající plamínek Jan  Čulík
28. 5. 2004 Jak se potravinářské firmy zaměřují na děti
28. 5. 2004 Scéna se zubí, anebo sténá? Miloš  Dokulil
28. 5. 2004 Poslanci a tajné hlasovací právo Petr  Švec
28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák
27. 5. 2004 Přímá volba prezidenta více demokracie nepřinese Jan  Maršák
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004
27. 5. 2004 Generál Anthony Zinny: Prezident Bush byl ohledně Iráku uveden v omyl
27. 5. 2004 Jde o svobodu
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu
27. 5. 2004 Co dělat, aneb o armádě jinak Jan  Paul
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
26. 5. 2004 Amnesty International: USA odsouzeny za porušování lidských práv
27. 5. 2004 ČR a lidská práva: stále vážné nedostatky
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
27. 5. 2004 Holky a kluci z plakátu Bohumil  Kartous
27. 5. 2004 Nové číslo literárního čtvrtletníku Texty
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán   
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"   
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu   
25. 5. 2004 Po bitvě je každý generálem? Miloš  Dokulil
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?   
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo   
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004