26. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2004

Antikoncepce a náboženství:

Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen

Oběť znásilnění vstoupila před dvěma měsíci v texaském Dentonu do lékárny s předpisem pro kontracepční pilulky nazývané "morning after pill", tedy takové, které se berou po souloži hrozící těhotenstvím. V tomto případě se jednalo o naléhavou potřebu. Lékárník Gene Herr ale pilulky pacientce nevydal a řekl, že by to bylo proti jeho morálnímu přesvědčení a náboženské víře, kdyby měl vydáním léku způsobit vraždu počatého dítěte. Za tento postoj - odmítnutí vydat lék na předpis - byl ze zaměstnání propuštěn a je dnes bez práce. Podobně byli propuštěni další dva texasští lékárníci. Ve státu Wisconsin se vede disciplinární řízení proti lékárníkovi v obchodě Kmart, který také odmítl vydat antikoncepční tablety na předpis.

Lékárníci, kteří odmítají přerušení těhotenství nebo kontrolu početí nebo obojí, se stávají militanty po celých Spojených státech a dávají přičinu k právním i politickým konfliktům. Ukazuje se, k čemu může dojít, když se požadavky žen střetávají s morálními názory lékárníků.

Organizace lékárníků "Pharmacists For Life International" nazývá texaský konflikt "Dentonskou válkou svědomí". Předsedkyně organizace byla propuštěna z práce u Kmartu před 5 roky také za to, že odmítla vydat antikoncepční pilulky.

Do sporu jsou nyní zatahovány i státní úřady. Státy Arkansas a Jižní Dakota přijaly zákony, které mají chránit lékárníky před disciplinárním řízením, jestliže odmítnou vydat léky na lékařský předpis. Dalších deset států uvažuje o podobných zákonech. Patří mezi ně Indiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Ohio a Washington.

Členové organizace "Pharmacists For Life International" tvrdí, že antikoncepční pilulka "morning-after pill" často ničí oplodněné vajíčko, a tedy způsobuje potrat. Dodávají, že žádný lékárník nesmí být nucen souhlasit s potraty, a tedy nesmí být nucen prodávat ani jiné antikoncepční prostředky. Organizace má svou webovou stránku, kde se zastává lékárníků, kteří sledují hlas svého svědomí a své morálky.

V Kanadě není rozpor tak příkrý jako v USA, ale i zde existují problémy. Dr. Jeff Nisker, profesor porodnictví, gynekologie a bioetiky na univerzitě západního Ontaria sdělil, že jsou i v Kanadě lékaři, kteří věří na názor papeže, že se antikoncepce staví proti boží radě Adamovi a Evě: "Buďte usilovní a množte se", a tedy ve své praxi nepředepisují léky pro kontrolu početí ani neprovádějí sexuální výchovu. Profesor dodal: "Doufáme, že budou takoví lékaři a lékárníci odkazovat mladé ženy a muže ke kolegům, kteří by požadovanou pomoc poskytli". Pochopitelně je to pouze jakási neskutečná naděje - jestliže lékař nebo lékárník odmítne vydat předpis nebo lék, je spíš velice nepravděpodobné, že by pacienty poslal ke kolegovi, který by byl ochoten potrat vyvolat nebo podat poučení, jak se otěhotnění vyvarovat.

Ontarijská "College of Pharmacists" se řídí tímto ustanovením: "Lékárník má právo odmítnout poskytovat určité výrobky nebo služby, jestliže se mu/jí to jeví jako konflikt s vlastním morálním přesvědčením nebo náboženskou vírou a jestliže věří, že by jeho/její svědomí utrpělo škodu poskytnutím uvedeného výrobku nebo služby". Jenže je u tohoto ustanovení dodatek, který přikazuje, aby lékárník bezodkladně zabezpečil náhradního dodavatele a že pacient nesmí být odkázán na dlouhou cestu za takovým dodavatelem. Pan Layne Verbeek prohlásil za "Kolej lékárníků", že tento systém funguje v praxi velice dobře.

Zatím jižně od kanadských hranic přijal stát Wisconsin zákon, který nyní chrání lékárníky, kteří odmítají prodávat antikoncepční léky. Guvernér sice zákon vetoval, ale ještě v květnu má rozhodnout státní shromáždění, zdali guvernérovo veto zruší.

K těmto zprávám se vyjádřila redakce novin "The Ottawa Citizen" poznámkou, že panuje všeobecný souhlas, že přerušení těhotenství nepřináší cenné zkušenosti. Proto je třeba přivítat rozhodnutí vlády, aby se umožnil ženám snadnější přístup k antikoncepčnímu léku zvanému "morning-after pill". Tento lék, který se bere v naléhavém případě, je založen na levonorgestrelu a musí se vzít do 72 hodin po souloži. Lék blokuje uvolnění vajíčka z vaječníků a tedy znemožňuje jeho setkání se spermiovou buňkou. V případě, že již došlo k oplodnění vajíčka, lék zabraňuje takovému zygotu (t.j. buňce vzniklé spojením dvou zárodečných buněk - gamet), aby se uchytil na děložní stěně.

Kanadský federální ministr zdravotnictví Pierre Pettigrew ohlásil, že brzy budou moci kanadské ženy dostat pilulku v lékárně bez lékařského předpisu. Sehnat lékaře v naléhavé situaci by totiž mohlo být velice obtížné či dokonce nemožné, zejména za panujícího všeobecného nedostatku lékařů v Ontáriu a jejich nadměrného zatížení jinými naléhavými případy. Většina lékařů se domnívá, že lék není nebezpečný. Oponenti přerušení těhotenství ale věří, že i oplodněné vajíčko je už lidskou bytostí stejně jako plod a proto zásadně odmítají používání uvedeného léku. Naopak mnozí gynekologové zastávají názor, že zabránění zygotu v jeho usazení v děložní stěně potratem není. Redakční článek končí názorem, že rozhodnutí zdali spolknout "morning-after" pilulku by mělo být naprosto jednoznačně ponecháno na ženě samotné a na jejím svědomí.

Poznámka M. K.: Svobodu, kterou začínají některé americké státy poskytovat lékárníkům, že ti nemohou být nuceni prodávat výrobky nebo služby, které nejsou v souladu s jejich morálním přesvědčením nebo vírou, bude v budoucnu jistě možné rozšířit. Třeba na číšníky. Je známo, že příslušníci některých církví (muslimi, mormoni) nesmějí pít alkohol. Jak se zachová takový číšník, jestliže si host objedná pivo, víno nebo whisky? Jiní věřící nesmějí jíst vepřové maso (muslimové, židé) kdežto jiní (hinduisté) nesmějí jíst hovězí. Odmítnou takoví číšníci přijímat objednávky na vepřová žebírka nebo roštěnku? Každý může namítnout, že nikdo by ty číšníky přece nenutil, aby oni sami pili alkohol nebo jedli vepřové, takže by měli své hosty obsluhovat podle toho, co ti si objednali. Číšníci si vybrali své zaměstnání s vědomím, oč mohou být v restauraci žádáni, podobně jako lékárníci vědí o všeobecném rozšíření antikoncepčních prostředků v lékárnách. Ani je nikdo nenutí, aby oni sami (ony samy) polykali/y antikoncepční pilulky nebo používali/y antikoncepční prostředky. Jejich ochrana, bude-li rozšiřována i na jiná zaměstnání, může nepěkně zkomplikovat život spotřebitelům - i těm různě věřícím.

                 
Obsah vydání       26. 5. 2004
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám
26. 5. 2004 Irák: rozpory mezi britskou a americkou vládou
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán
25. 5. 2004 Zmanipuloval Írán americké neokonzervativce, aby zaútočili na Irák?
25. 5. 2004 Byla to skutečně svatba, ne teroristické hnízdo
26. 5. 2004 Dokážeme ještě čelit manipulaci? Jan  Sýkora
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
26. 5. 2004 O lobbismu, o nezávislosti a o ochraně novinářů Jan  Čulík, Radko  Kubičko
26. 5. 2004 Češi a Němci: sporná minulost Jan  Baláč
26. 5. 2004 Edvard Beneš - chycen v pasti mezinárodních vztahů Ondřej  Slačálek
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství
25. 5. 2004 Protiromské vysílání České televize Petr  Uhl
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
25. 5. 2004 NESEHNUTÍ proti vyzbrojování Libye
25. 5. 2004 Novinári v putách, alebo kto je vlastne priateľom USA ? Lubomír  Sedláčik
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004
26. 5. 2004 Přímá demokracie pro Českou republiku? Jiří  Polák
26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
26. 5. 2004 Putin slíbil, že Rusko ratifikuje Kjótský protokol
26. 5. 2004 O homosexuálech: Jakápak diskriminace Petr  Švec
26. 5. 2004 Kto tvorí urbanizovanú chudobu? Mike  Davis
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení
25. 5. 2004 Politika, nebo spíš móda snižování daní? Jan  Hošek
25. 5. 2004 Vysoké daně... a které? Pavel  Urban
25. 5. 2004 O snobství Bohumil  Kartous
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
26. 5. 2004 Češi a Němci: sporná minulost Jan  Baláč
26. 5. 2004 Edvard Beneš - chycen v pasti mezinárodních vztahů Ondřej  Slačálek
26. 5. 2004 Dokážeme ještě čelit manipulaci? Jan  Sýkora
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
26. 5. 2004 O lobbismu, o nezávislosti a o ochraně novinářů Radko  Kubičko, Jan Čulík
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace   
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv   
26. 5. 2004 Amnesty International: USA odsouzeny za porušování lidských práv   
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   
25. 5. 2004 Novinári v putách, alebo kto je vlastne priateľom USA ? Lubomír  Sedláčik
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
8. 4. 2004 Právo na rodinu, aneb o čem odpůrci potratů nemluví Tomáš  Klas
1. 4. 2004 Existuje jediná cesta, jak zabránit vysokému počtu interrupcí - otevřená sexuální výchova Jaroslav  Zvěřina
1. 4. 2004 Ani ve starověku se interrupce nepokládaly za trestné Anna  Čurdová
24. 3. 2004 K hádkám o Palestincích a o potratech Jan  Hruška
18. 3. 2004 O "kriminálních výstřelcích", potratech a zdích Jiří  Králíček
18. 3. 2004 Potraty: Pavel Mareš argumentuje věcně a přesně   
18. 3. 2004 Otázka, kdy začíná lidský život, je nesmírně závažná   
18. 3. 2004 Polemika s Pavlem Marešem je beznadějná Jana  Malá
17. 3. 2004 Palestina, Izrael a interrupce Pavel  Mareš
15. 3. 2004 Potraty: Argumentace pana Mareše je nepoctivá Aleš  Kubeczka
15. 3. 2004 Nevnucujte ženám zákaz potratů   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
11. 3. 2004 Křesťané jsou v Česku už zase "tmáři" Pavel  Mareš