17. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 5. 2004

Adresováno Petru Kužvartovi: O Budějovickém náměstí v Praze

Reakce na tento článek.

Vážený pane kolego,

Omlouvám se, ale byli jsme dokončováním úprav veřejných prostranství na Budějovické a organizací Budějálesu, který pranýřujete ve svém veřejném prohlášení, e-mailových konferencích i na stránkách Britských listů tak zaneprázdněni, že jsme nemohli reagovat okamžitě, píše Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, a pokračuje:

Nadace Partnerství si váží Vaší činnosti při zastupování občanů v kauzách, kde se cítí bezmocní vůči úřadům či investorům a podporuje ji i svými grantovými programy. S většinou argumentace ve Vašem otevřeném dopise souhlasíme. Kromě toho zásadního: Budějáles a celá iniciativa Partnerství pro Budějovické náměstí není tím, čím ji označujete -- zastíracím pozlátkem nepatřičného jednání úřadů a investorů.

Vznikla z úplně jiného a veskrze poctivého popudu vedení České spořitelny zlepšit prostředí betonové džungle před centrálou banky na Budějovické. Banka pozvala na jaře 2003 ke spolupráci Nadaci Partnerství, neboť zná její program Partnerství pro veřejná prostranství (www.nadacepartnerstvi.cz) a její dlouhodobou spolupráci s mezinárodními institucemi, které se obdobnou problematikou zabývají; např. Project for Public Spaces v New Yorku (www.pps.org), prof. Jan Gehl z Kodaňské univerzity (www.gehl.dk) nebo The Prince of Wales Institute for Architecture v Anglii.

Když jsme situaci analyzovali a zjistili složitost majetkových vztahů, orientační a technické problémy bezprostředního okolí stanice metra Budějovická, předložili jsme Spořitelně dvě varianty řešení: buď se bude zabývat pouze zlepšováním bezprostředního okolí vlastních budov nebo se pokusí motivovat také vlastníky a nájemce okolních nemovitostí, veřejné instituce, občanské skupiny a město, aby společně utvořili vizi, jak by měl prostor mezi ulicemi Budějovická, Antala Staška, Poláčkova a Olbrachtova vypadat, a potom ji začali postupně uskutečňovat. Zapojení všech komerčních subjektů je v projektu důležité proto, že s jejich finančním zázemím je možné řadu zlepšení realizovat -- koncept public-private partnership je ve světě běžně používaný přístup. Vedení České spořitelny se rozhodlo pro širší variantu mezi jmenovanými ulicemi. Nikdo z nás si před rokem plně neuvědomil, jak náročná to bude práce. Dále rozšiřovat zájmové území by bylo zcela mimo kapacitu našeho týmu.

Nadace Partnerství provedla analýzy majetkových vztahů, odpovědnosti za údržbu, technických limitů pro možné úpravy, předběžné záměry vlastníků nemovitostí i průzkum názorů veřejnosti a zaměstnanců České spořitelny. V území, kde denně přestupuje, nakupuje či dojíždí za prací 70 000 lidí, chybí především zeleň, místo k sezení, voda, orientační systém, občerstvení... Podrobné výsledky průzkumu i další informace o projektu najdete na stránce www.budejovicka.cz.

Věnovali jsme velkou energii tomu, abychom motivovali ostatní partnery v území, aby se projektu účastnili. Území je problematické i tím, že přímo v jeho centru nikdo nebydlí a jsou zde jen úřady a nákupní plochy. Zpočátku na jednání docházela zástupkyně občanského sdružení, která od platformy nereálně očekávala, že bude řešit investiční záměr Hochtiefu, ale nakonec se ukázalo, že veřejný zájem v rámci daného prostoru nejvíce reprezentovaly okolní školy, jejichž žáci a studenti tráví v okolí Budějovické hodně času.

V obecně nedůvěřivém a skeptickém českém prostředí je velmi těžké přimět lidi a zástupce institucí, aby kolem stolu otevřeně mluvili o svých záměrech. Přesto se nám podařilo dosáhnout dílčího úspěchu. Bohužel ten nejdůležitější partner, Městská část Praha 4, zůstal pasivní a pan starosta Hovorka celou iniciativu ostentativně ignoruje -- zřejmě ji omylem zařadil do škatulky aktivit svých politických protivníků a v jiných kategoriích uvažovat neumí. (Vy jste ji zase zařadil mezi fangle MČ, takže jeden opravdu neví).

Velkou barierou uskutečňování jakýchkoliv pozitivních změn je také hluboká skepse českých partnerů, reprezentovaná tvrzením: "Jo to už se zkoušelo, ale vandalové to hned zničili". "To nebude fungovat", apod.

Proto jsme volili strategii drobných pozitivních změn, která je také jedině reálná z hlediska financování. Připravili jsme realizaci prvních drobných úprav, které reagují na požadavky občanů (sezení, socha, zeleň jakou dovoluje skutečnost, že jsme na střeše metra, základ orientačního systému, grafitti místo šedé betonové zdi u východu k Poliklinice). Tyto úpravy financovala především Česká spořitelna, ale připojila se také Skanska Property a Centromed, vlastník polikliniky.

Zároveň jsme připravili výstavu, která se snaží dát do jednoho prostoru komplexnější informace o prostoru Budějovické. Ta bude veřejnosti k dispozici po dobu 14 dní a veřejnost si sama udělá názor. Už před otevřením byl o výstavu překvapivý zájem; během Budějálesu 13. května byl stan plný a je vidět dvě protichůdné tendence: 1) Lidé mají velký zájem o to, co se kolem děje. Není jim to lhostejné, a to je velice pozitivní. 2) Protichůdná tendence je, že místní lidé jsou velice skeptičtí k tomu, co mohou sami ovlivnit. Jejich zkušenost s úřadem není dobrá.

Je naší poctivou snahou co nejvíce zpětné vazby od veřejnosti posbírat, zpracovat, předat zastupitelstvu, signatářům iniciativy partnerství pro Budějovické náměstí a výsledky zveřejnit na www.budejovicka.cz. Pro každého, kdo má zájem naslouchat, musí mít tyto informace význam a doufáme, že se snad změní i přehlíživý postoj radnice.

Pouliční happening "Budějáles", který ve svém textu ironizujete, byl poselstvím veřejnosti, že se s Budějovickou něco zajímavého děje a my věříme, že je to jenom začátek dlouhodobějšího procesu otevřeného hledání budoucí podoby veřejného prostoru, který je tolik determinován komunistickým pojetím urbanismu.

Co chceme dělat dál? Chceme společně s vlastníky nemovitostí jednat o tom, jaká zlepšení jsou možná a proveditelná, připravit je projektově a postupně realizovat. Soustředíme se na veřejná prostranství v prostoru mezi ulicemi Budějovická, Antala Staška, Poláčkova a Olbrachtova, jejich revitalizaci a na to, aby co nejlépe sloužila lidem. Naším posláním je hledat řešení ve spolupráci s dalšími partnery. Tolik k vysvětlení naší role, motivací a historie v projektu.

Teď explicitně k Vaší námitce, proč se zabýváme "krotkými, vedlejšími" záležitostmi a neřešíme velké problémy, které jmenujete ve svém dopise.

Děláme to, co umíme dobře, o čem máme dost informací, na co máme kapacitu, co můžeme reálně ovlivnit a co považujeme za smysluplné. Ukázat lidem, že je možné byť po malých krocích něco zlepšit je stejně důležité jako vymáhat na veřejné správě transparentnost jejího rozhodování.

Věříme, že oba akcenty mohou být komplementární. S úctou

Miroslav Kundrata

Ředitel Nadace Partnerství

                 
Obsah vydání       17. 5. 2004
17. 5. 2004 Sebevražedný atentát usmrtil šéfa irácké vládní rady
18. 5. 2004 Rumsfeld obviňován z týrání vězňů
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo
17. 5. 2004 Pluk, který se octl uprostřed kontroverze s falešnými fotografiemi, bude stíhán za usmrcení iráckého vězně
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
17. 5. 2004 Brazilec v Americe v arabském oděvu
15. 5. 2004 Šéfredaktor bulvárního listu The Mirror propuštěn za falešné fotografie
17. 5. 2004 Překvapivě jednostranné zpravodajství (nejen) televize Nova Jan  Čulík
17. 5. 2004 Podrývání globální bezpečnosti
17. 5. 2004 Silný kafe: Film, který otevírá českou kinematografii mezinárodní dimenzi Jan  Čulík
17. 5. 2004 Choking Hazard -- zábavná punková parodie na krvavé horory Jan  Čulík
18. 5. 2004 Odpuštěné, nebo pouze zadržené hříchy? Zdeněk  Bárta
17. 5. 2004 Co řekne křesťan na pornografii? Boris  Cvek
17. 5. 2004 Stíny myšlení pana Luboše Dobrovského Josef  Vít
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
17. 5. 2004 Kuba: Až sto tisíc lidí ve vězení Simone  Radačičová
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
17. 5. 2004 Češi podporují Bushe Milan  Valach
17. 5. 2004 Adresováno Petru Kužvartovi: O Budějovickém náměstí v Praze
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
17. 5. 2004 Konference o politické kultuře
17. 5. 2004 Zaměstnanci finančních orgánů chtějí zachovat 13. a 14. platy
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Dokonale zbytečná knížka Jakub  Leiter
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce