13. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2004

V Evropě se rodí základy nové evropské politiky

EUROVOLBY

Zatímco většina českých politických uskupení zdůrazňuje to, že do Evropy hodlají hájit "národní zájmy", v Evropě samotné vznikají silné základy k tomu, aby se po rozšíření začala vážně uskutečňovat idea "otců zakladatelů": skutečná evropská politika.

Kdo se ještě bojí federální Evropy?

Vstoupili jsme do Evropy. Všimli jste si toho? Kromě titulků, co všechno od 1. května zdraží či nezdaří a co si o tom myslí řadoví občané, odehrává se již od listopadu loňského roku něco, co může radikálně proměnit celou politickou mapu Evropy. Jedná se o trend, který rozhodně stojí za povšimnutí: jde totiž o vznik celoevropských politických stran. Děje se na širokém vějíři ideologických koncepcí: zleva doprava, a často i napříč dosavadními zavedenými stranickými řády.

Pilířem pro takovou možnost je tzv. regulace č. 2004/2003 Evropského parlamentu a Rady ze 4. listopadu 2003. Tento akt umožňuje v souladu s článkem 191 Smlouvy o Evropském společenství a s přihlédnutím k proceduře článku 251 smlouvy, zahájit velkorysý projekt. Můžeme tomu říkat evropská stranická politika, chcete-li, přičemž "politickou stranou" se míní "sdružení občanů, které spojují politické cíle". Co je na tom až tak nového? Především podmínky vzniku, které upravuje článek 3 zmíněné regulace. Pro vznik evropské strany postačí, aby měla legálního partnera v jedné čtvrtině členských států Evropské unie, a to alespoň na jedné ze tří úrovní: regionální, národní či evropské. Jako podmínka pro existenci postačí tříprocentní úspěch alespoň v jedné čtvrtině členských zemí v evropských volbách. Pro menší politické subjekty se tím otevírá dosud nevídaná možnost: podílet se na politice v rozměrech, které jim dosud neumožnila ani národní legislativa. Ta totiž zcela protiústavně a v rozporu s demokratickou kulturou upřednostňuje velké strany.

Dvě Evropy, jedna realita

Není proto divu, že při tak velkorysém rozložení demokratického rámce vznikají zárodky evropských politických stran jako houby po dešti. Byly položeny základy Evropské strany zelených, Evropské liberální a reformní strany, Strany evropské levice a naposledy také strany, která by podle Françoise Bayroua, předsedy Svazu pro francouzskou demokracii (UDF), neměla být ani "socialistická, ani konzervativní". V tomto duchu se také nesla oslava v Paříži 9. května ke Dni Evropy, na které jsem se jako zástupce Cesty změny účastnil.

Po svém návratu do Prahy jsem si ze zprávy agentury ČTK přečetl, že toho 9. května byla v Paříži nová evropská centristická strana "založena". Není to zcela pravda. Všichni politikové ze "staré Evropy", kteří o potřebě vzniku takového uskupení mluvili -- a kromě Françoise Bayroua tuto myšlenku podpořil zejména Francesco Rutelli, předseda italského centristického uskupení La Margherita a bývalý starosta Říma, Gérard Deprez, předseda belgického Hnutí občanů pro změnu, ale i Josep Antoni Duran y Lleida, předseda Demokratického svazu Katalánska -- ti všichni zdůrazňovali, že založení strany, která by se mohla jednoduše jmenovat Demokratická strana, visí ve vzduchu. To ale neznamená, že taková strana vznikla.

Vznik takového uskupení je totiž opravdu reálně možné připravit až po evropských volbách, alespoň pokud by se jí měli účastnit i zástupci té "nové Evropy". Sjednocená Evropa už zkrátka přestává být pouze umných logopedickým cvičením pro několik zasvěcených, ale realitou téměř každodenní. Proto tu byl George Lanzmanis z uskupení Lotyšská cesta. Proto jsem tu byl také já za Cestu změny, která má ambici podílet se na sjednocení české liberální scény. Evropská realita, o níž platí, že více federalismu, znamená více demokracie, vstoupila i na českou politickou scénu. Měli bychom proto sledovat každé hnutí, které se odehrává i za hranicí našich navyklých představ.

Základ nové evropské iniciativy, která postupně vzniká za účasti zástupců Francie, Itálie, Belgie, Katalánska, Velké Británie, Polska, Lotyšska a České republiky, ale i dalších oslovených zemí, má původ na půdě evropského parlamentu. Hybným momentem pro tuto iniciativu bylo již dříve přijetí některých výrazně protievropských konzervativních uskupení do frakce Evropské lidové strany (EPP): zejména problematického hnutí Forza Italia Silvia Berlusconiho a naposledy i značně neobvykle vstřícného postupu předsedy EPP vůči Konzervativní straně britského lídra Michaela Howarda. EPP, která tradičně seskupuje v Evropském parlamentu křesťansky orientované formace, a to se silným sociálním akcentem, má ve svých základních dokumentech federalistickou a proevropskou orientaci.

To je ovšem v zásadním rozporu s politikou nynějšího předsedy EPP Hanse-Gerta Pötterlinga, který za cenu posílení velikosti této frakce obětuje na oltář i tyto svatosvaté zakladatelské principy. "Trhlina pro mne začala tehdy, když v rámci EPP zcela vážně navrhli, aby se místo Romano Prodiho stal předsedou Evropské komise Silvio Berlusconi," řekl k důvodům pohybu François Bayrou. Nynější předseda Evropské komise Romano Prodi, který neskrývá zájem vrátit se do Itálie a vymést z ní Silvia Berlusconiho, je také vnímán jako logický předseda nově vznikající evropské strany.Někteří z europoslanců se proto rozhodli z frakce EPP vystoupit: patří k nim i bonvivánský veterán, europoslanec Jean-Louis Bourlanges, který spolu s dalšími rebely stojí u kořene pohybu, který by měl zajímat nejen každého kandidáta do Evropského parlamentu, ale i každého českého voliče, který se rozhodne jít své kandidáty volit.

Dnes už je více než zřejmé, že frakce EPP, kam hodlají vstoupit nerozborně téměř všechny české tzv. pravicové strany (tedy od ODS přes KDU-ČSL až po -- pro mne zcela záhadně -- Evropské demokraty) je nejen rozpolcena vedví, ale hrozí ji dokonce ztráta "prvenství". Kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová dojemně ukazuje koláč, který má voliče přesvědčit, že vstupuje do nejsilnější frakce Evropského parlamentu. Omyl! Pokud dojde k tomu, že v této frakci posílí frakce euroskeptiků (a nikdo nepochybuje, že taková je vedle britských konzervativců například i ODS), míří právě kandidáti KDU-ČSL, ale i Evropských demokratů zcela vedle...

Je možné, že tyto zprávy dosud do Prahy a jinam nedorazily. Patří ke kouzlu Evropy, že vstupujeme dveřmi, aniž jsme je museli vyrážet. Tak dlouho jsme totiž ťukali na vrata, až jsme úplně zapomněli, co za těmi vraty chceme vůbec dělat. Na rozdíl od komunistů a socialistů většina kandidátů tzv. pravicových stran dosud neví, k jaké frakci se hodlá přiřadit. Někteří dokonce trvají na tom, že to není důležité. Pro evropskou politiku je ale nezbytné se rychle zorientovat, abychom nebyli stále vnímáni jako chudí a trochu zmatení příbuzní. Ta druhá Evropa...

Jedna frakce, dvě strany

Aby nebylo mýlky. Frakce jsou jedna věc a strany věc druhá. Zatímco pomalu ale jistě opouštějí frakci EPP její nejsilnější poslanci, již několik měsíců se někteří z nich pokoušejí vedle liberální a reformní strany ELDR založit právě druhou stranu uvnitř evropské liberální frakce ELDR. Frakce ELDR je třetí nejsilnější frakcí, postaví-li se ale navíc posílena o novou Demokratickou stranu, na obě nohy, není vyloučeno, že spojení liberálové a centristé budou nejsilnější skupinou v Bruselu. Hra na to, zda bude příští předseda Evropského parlamentu opět liberál či konzervativec je již dnes otevřena. Dohoda mezi EPP a ELDR může pokračování i v možném zániku dosud nejsilnější frakce. Například i přejmenováním ELDR třeba na frakci Evropská demokratická strana.

Taková politika vypadá možná nepřehledně. Už jenom proto, že česká politická scéna občas vypadá, že nezvládla základní abecedu politické kultury. Ne, že by se o to někteří z jejich aktérů nesnažili, posttotalitní reflexy ale bohužel převládají do té míry, že se Evropská unie se stále podvědomě i vědomě srovnává se Sovětským svazem a Brusel s Moskvou. Za národní zájmy se vydává něco, co nikdy národním zájmem nebylo. Evropská politika, do níž musíme umět vstoupit s otevřeným hledím, není zápas Davida s Goliášem. Chceme-li, abychom nebyli za hloupé Honzy či nesrozumitelného Švejka, měli bychom se naučit, že to je inteligentní hra, kterou bychom měli umět také rozehrávat.

Autor je publicista, kandiduje do Evropského parlamentu za Unii liberálních demokratů na 31. místě.

                 
Obsah vydání       13. 5. 2004
13. 5. 2004 Spojené státy popírají tvrzení Bergovy rodiny
12. 5. 2004 Popraveného amerického rukojmího "varovala armáda, aby z Iráku odejel"
13. 5. 2004 Nové fotografie týrání vězňů "jsou ještě horší"
13. 5. 2004 Do jaké míry bylo týrání iráckých vězňů americkou oficiální politikou?
13. 5. 2004 Krotká okrašlovací akce versus realita zástavby na Budějovickém náměstí v Praze 4 Petr  Kužvart
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
13. 5. 2004 Nacismus páchne smrtí, komunismus voní po šeříku Bohumil  Kartous
13. 5. 2004 Vliv geneticky modifikovaných potravin na lidské zdraví -- propaganda a skutečnost Jan  Kopeček
13. 5. 2004 Odkud jsou květiny darované ke Svátku matek? Miloš  Kaláb
13. 5. 2004 Když chceš s vlky býti, musíš s nimi výti
13. 5. 2004 K pořádkové pokutě pro scénáristu Martina Šmoka Jan  Čulík
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie
12. 5. 2004 Zabývejte se dopravními problémy v Praze kompetentně!
13. 5. 2004 Lidé chtějí auta
12. 5. 2004 Autem až do koupelny Jan  Stejskal
12. 5. 2004 Petru Štěpánkovi ujelo pero Štěpán  Kotrba
13. 5. 2004 Pro KSČM má "stalinismus" stále zásadní význam Milan  Neubert
26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá
12. 5. 2004 Nechte mýho Rummyho na pokoji, vy terrystický ydijoti
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
12. 5. 2004 Další cena za slovník udělena Josefu Fronkovi
12. 5. 2004 Chovají se (britští) novináři destruktivně?
12. 5. 2004 Jak se z cihel stavěl národ Ivo  Bystřičan
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil
30. 4. 2004 Vystěhuje Británie od zítřka na ulici 2500 českých a slovenských Romů?   
29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   

Referendum nejen o Ústavě EU RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá
23. 3. 2004 O referendech ve Švýcarsku   
22. 3. 2004 Zastávám se přímé demokracie Jana  Malá
22. 3. 2004 Referendum: Definujme si svoje záujmy! Tibor  Moravčík
21. 1. 2004 Ako na Slovensku voliči vždy dopadnú   
15. 1. 2004 Bída demokracie Milan  Valach
3. 12. 2003 Akčný deň za referendum o európskej ústave   
15. 9. 2003 Ve švédském referendu zvítězili odpůrci eura   
12. 8. 2003 Nová agenda - silnejšia Európa Martin  Kugla
19. 6. 2003 Statistika výsledků referenda o EU, jak ji nikde neuvidíte   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba
14. 6. 2003 83 procent účastníků referenda zřejmě v pátek hlasovalo ANO