11. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > >

zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Neděle 2. května 2004

Šest Američanů zabito v provincii Anbar

Americká okupační armáda přiznala v neděli večer, že šest jejích vojáků bylo zabito a dalších 30 raněno v minometné palbě iráckého odporu v provincii Anbar. Minometné střely zasáhly americkou základnu u Ramádí, asi dvě hodiny jízdy od Fallúdže. Podle americké Associated Press odmítla americká armáda sdělit další podrobnosti o útoku odporu.

Americká oficiální místa přiznala včetně těchto mrtvých celkem 11 zabitých vojáků během 24 hodin.

Osm explozí zaznělo Fallúdžou

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže oznámil, že ve čtvrtích Džurajfí a Askarí bylo v 11:45 mekkánského času slyšet osm silných výbuchů. Jejich původ nebyl prozatím znám, ani to, zda šlo o útok odporu nebo amerických okupantů.

Obě čtvrti patří ke čtvrtím nejvíce postiženým boji, protože leží blízko železniční stanice, za níž si okupační síly zřídily základnu a soustředily tam své síly.

Jeden Američan zabit a deset zraněno u Kirkúku

Podle prohlášení, vydaného americkým okupačním velitelstvím byl jeden americký voják zabit při bombovém útoku iráckého odporu a deset dalších Američanů bylo přitom zraněno. Ozbrojení bojovníci odporu odpálili výbušné zařízení na silnici a zahájili palbu na americkou základnu u Kirkúku.

Šéf loutkové policie v Kirkúku Turhan Abd ar-Rahmán později řekl, že dva Američané byli zraněni výbuchem bomby poblíž kirkúckého letiště, na němž je nyní základna amerických sil. Útok odporu zasáhl projíždějící hlídku a její vozidlo vyřadil z provozu.

Dva žoldáci z Fidži byli zabiti a dva zraněni

Televize Fidži v neděli oznámila, že dva žoldáci ("bezpečnostní síly") z Fidži byli počátkem týdne zabiti a další dva zraněni při bombovém útoku iráckého odporu na konvoj. Podle agentury Reuters Fidžané pracovali pro "soukromou společnost" v Iráku. Další fidžijský ozbrojenec pracoval pro společnost Global Risks Strategies, jejíž centrum sídlí v Londýně - jde o firmu se stovkami zaměstnanců z Fidži, která dříve pracovala s OSN na mírových misích. V okupovaném Iráku pracují jako strážci důležitých osob, úřadů a naftových polí plně ve službách okupantů.

Osmnáct organizací odporu dalo Američanům 48 hodin na ústup od Fallúdže. Podle odporu během dubna padlo v provincii Anbar 3 000 amerických vojáků

QudsPress zveřejnila prohlášení vydané 18 ozbrojenými organizacemi iráckého odporu, které varuje americké okupační vojáky a vyzývá je k odchodu od Fallúdže do 48 hodin, jinak na ně vší silou zaútočí. Prohlášení odhalilo, že okupační síly utrpěly v průběhu posledního měsíce v provincii Anbar (kde leží Fallúdža) těžké ztráty.

Ve společném prohlášení odporu se praví, že Američané nedodrželi dohodnuté příměří, podepsané zástupci obou stran, pokračovali v blokádě a útocích na město a vesnice v okolí, a že využívali příležitostí k pomstě za své nadměrné ztráty. Jestliže v tom budou pokračovat, podnítí odpor revoluci po celé zemi.

Prohlášení konstatovalo, že okupační síly ztratily za poslední měsíc jen v provincii Anbar více než 3 000 mrtvých a sestřeleno bylo asi 30 letounů různých typů, zničeny desítky tanků a různých obrněných vozidel. Američané použili všech možných způsobů, aby zabránili zprávám o těchto ztrátách proniknout na veřejnost. Podle prohlášení bylo od počátku invaze zabito asi 25 000 okupačních vojáků.

Skupiny odporu se dohodly na odeslání tohoto varování okupačním silám, aby ustoupily a ukončily obležení Fallúdže do 48 hodin. Odpor tím dává okupantům šanci nabrat dech a zahojit své rány. Pokud to neučiní, podnítí odpor revoluci proti nim po celé zemi.

Prohlášení také zaútočilo na členy kolaborantské tzv. prozatímní vládní rady a slíbilo jim trest. Vyzvalo Muwaffaqa ar-Rabí'ího a Ahmada Šalabího, aby se sami bez ochranky odvážili na ulici nebo alespoň do koupelny ve svém vlastním domě a rétoricky se otázalo: "Tihle reprezentují Irák?".

Mezi 18 organizacemi podepsanými pod prohlášením je např. Národní armáda za osvobození Iráku, Armáda stoupenců sunny, Brigády iráckého islámského odporu a Brigády mučedníka Ahmada Jásína.

Americké velení přiznává 4 Američany zabité ve dvou útocích

Americký mluvčí v neděli přiznal, že při dvou samostatných útocích odporu byli zabiti 4 američtí vojáci. Podle AFP k jednomu útoku došlo v Bagdádu, k druhému u Amará. Další podrobnosti mluvčí nesdělil.

Okupační štáb v Nadžafu ostřelován mahdisty

Jak informovala TV al-Džazíra, americký okupační štáb v Nadžafu se v neděli před úsvitem stal terčem silného raketového útoku, na který Američané odpověděli palbou. Al-Džazíra oznámila, že americké síly mají v oblasti několik stanovišť na silnici spojující Nadžaf s Kúfou, aby mohli kontrolovat všechny, kdo by šli do těchto dvou měst, která jsou centry stoupenců Muqtady as-Sadra. Americké velení prohlašuje, že prohlídky mají odhalit stoupence mahdistů.

Mahdisté zaútočili na britské vojáky

Nejméně 6 britských vojáků bylo zraněno při útoku bojovníků Mahdího armády v Amará. Jeden mahdista byl zabit a další vážně zraněn. K útoku došlo hodinu poté, co britští okupanti zajali 15 bojovníků Mahdího armády.

Útok na americký konvoj mezi Basrou a Amará

Očití svědkové oznámili, že Mahdího armáda zaútočila v neděli ráno na silnici mezi Basrou a Amará na americký konvoj složený z několika Humvee a nákladních vozů. Mahdisté zahájili na konvoj intenzivní kulometnou palbu. Podle AFP k útoku došlo poté, co se rozšířila zpráva, že britští okupanti zajali v Amará 15 členů Mahdího armády.

Zatčení oznámil Muhammad al-Músáwí, zástupce Muqtady as-Sadra v Amará. V minulých dnech došlo v Amará k velkým srážkám mezi sadrovci a britskými okupanty.

Británie posílá do Iráku dalších 4 000 vojáků

Velká Británie oznámila, že hodlá do Iráku vyslat posilu 4 000 vojáků, údajně jako náhradu za odcházející Španěly.

Amnesty International: mučení v okupačních vězeních v Iráku

Liberální organizace Amnesty International prohlásila, že bylo odhaleno mučení Iráčanů koaličními jednotkami. Ukázalo se, že toto mučení je v okupačních věznicích běžnou záležitostí. AI žádá nezávislé vyšetření stížností na zneužívání. Associated Press oznámila, že AI získala dostatečné důkazy o zneužívání vězňů americkými a britskými vojáky. Mluvčí AI prohlásil, že jeho organizace už před rokem informovala o mučení v iráckých okupačních věznicích.

Americká plukovnice Karpinski, obviněná z mučení vězňů v Abú Ghurajb, tvrdí, že zodpovědnost nese vojenská výzvědná služba

Americká plukovnice Janice Karpinski, které je dávána vina za mučení praktikované v americkém koncentračním táboře Abú Ghurajb, řekla, že za tyto hrůzy je zodpovědná americká výzvědná služba.

Karpinski, která je nyní vyšetřována, prohlásila, že vězeňský tábor v Abú Ghurajb je pod přísnou kontrolou speciální jednotky důstojníků vojenské výzvědné služby, pravých původců brutálních vyšetřovacích metod, kteří teď za ně nepřijímají žádnou vinu.

Karpinski nyní pobývá jako civilní osoba v Jižní Karolíně. New York Times sdělila, že koncentrační tábor od prosince navštěvovala pouze dvakrát týdně a opakovaně vydávala nařízení, aby se s vězni nakládalo humánně. Nikdy prý nenavštívila cely, kde se tyto hrůzy děly, protože důstojníci výzvědné služby jí to nedovolili.

Americký rukojmí uprchl

Thomas Hamill, kterého odpor před třemi týdny unesl, byl poté, co se mu podařilo utéci, nalezen v neděli jižně od Tikrítu americkými vojáky. Podle amerického mluvčího byl v dobrém stavu.

Pondělí 3. května 2004

Americké síly žádají o jednodenní prodloužení lhůty ke stažení těžkých zbraní z Fallúdže

Americké okupační síly, vyčerpány bojem se silami iráckého odporu ve Fallúdži, požádaly o jednodenní odklad pro stažení své těžké výzbroje z oblasti. Obrátily se o pomoc na prostředníky, kteří se podíleli na vypracování dohody o příměří, podle níž se měli Američané z Fallúdže stáhnout do 12:00 v úterý v poledne. Zprávu o žádosti o prodloužení lhůty zaslal korespondent Mafkarat al-Islam v úterý v 00:54 mekkánského času.

Americké síly v té době okupovaly severovýchod a severozápad Fallúdže.

Cesty z Fallúdže na západ už zcela volné

Korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že v pondělí byly otevřeny všechny cesty z města na západ, tedy silnice do Azraqíje, Ramádí, Saqlawíje a Saddatu. Korespondent sám podnikl několik cest po silnicích do Ramádí a Saqlawíje a zjistil, že jsou bezpečné a zcela zbavené Američanů a jejich kontrolních stanovišť. Americké okupační síly sice ustoupily z okolí města, ale stanoviště na obou jmenovaných silnicích dosud měly, protože vedou těsně kolem jejich základny. Až do dneška bylo celé území krajně nebezpečné, protože je střežili američtí ostřelovači a stříleli po všem, co se hnulo.

Otevřena byla také silnice z Fallúdže do Bagdádu.

Reuters oznámil, že obchody ve Fallúdže jsou opět otevřené a lidé proudí do středu města, kde už policie řídí dopravu. Další policejní vozidla hlídkují v ulicích. Obyvatelé je nazývali hlídkami pouličních bojovníků. Na jejich vozidlech byly jasně patrné díry po šrapnelech.

Fallúdžské nebe je bez amerických letadel

Korespondent Mafkarat al-Islam také oznámil, že v pondělí se na nebi nad městem objevil jediný americký letoun. Ten přeletěl ztichlým nebem v 11:30 a narušil klid města pouze svým hlukem.

Fallúdžtí obyvatelé uctívají bojovníky odporu jako hrdiny

Obyvatelé Fallúdže oslavili v pondělí své vítězství nad Spojenými státy. Bojovníky odporu od rána nosili na ramenou ulicemi města. A ve městě zavládla dobrá nálada. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam se obyvatelé města obraceli na bojovníky odporu se slovy: "Cokoli chcete, je vaše".

Americký ústup od Fallúdže se odkládá: falešné zprávy

V neděli a v pondělí přinášela světová média zprávy o tom, že USA se rozhodly odložit svůj ústup od Fallúdže a z okolí nejméně o dva dny pro "dopravní obtíže".

Podle TV al-Džazíra bývalý irácký generálmajor Jásim Muhammad Sálih al-Muhammadí, někdejší velitel brigády Republikánské gardy, kterého Američané nyní pověřili dozorem nad bezpečností ve Fallúdže, oznámil, že americký ústup byl odložen s odůvodněním, že je nutno odstranit východní bariéru kolem města, přepravit zásoby a zneškodnit pozemní miny a nevybuchlé bomby.

Korespondent Mafkarat al-Islam sdělil, že podle pozorovatelů byl odsun už fakticky dokončen a že tyto zprávy vycházejí z postranních motivů, sloužících zájmům okupantů. Podle pozorovatelů bylo skutečnou příčinou zpráv o odkladu ústupu to, že Američané nechtěli vypadat jako poražení, zvláště ne v očích zemí váhajících, zda ještě posílat své vojáky do služeb amerických okupačních sil. Obraz Američanů, ustupujících před triumfujícím iráckým odporem, není obrazem, který by si přáli šířit po světě.

Korespondent Mafakarat al-Islam oznámil, že Američané ustoupili na území kolem základny Habbáníja asi 20 km od Fallúdže. Dodal také, že se americké síly pokusily soustředit na severní straně města, kde se spojily za čtvrtí Sakání a v polích za železniční stanicí.

Mezitím se v pondělí stovky iráckých rodin vrátily do svých domovů ve městě vzápětí po tom, co americké síly ustoupily z okolí města. Jednotky místní policie a tzv. civilní obrany se rozmístily po městě.

Zprávy o velké roli "cizích bojovníků" rozptýleny

Síly iráckého odporu vyvrátily zvěsti, šířené po měsíce americkými vojáky, že "cizí bojovníci" - tedy Neiráčané - hrají rozhodující roli v odporu proti okupaci Iráku.

Podle americké Associated Press řada vojenských expertů tvrdila, že američtí vůdci mají zájem klást odpovědnost za odpor na Neiráčany a snižovat iráckou ochotu bojovat proti vojenské okupaci své země. Podle vojenských odborníků hráli Neiráčané v odporu velmi malou roli.

Teď ovšem americké vojenské velení v oblasti Fallúdže přiznalo, že asi 90 % bojovníků, kteří se postavili námořní pěchotě, byli Iráčané. Dosud není potvrzeno, že by Američané zajali ve Fallúdže nějakého bojovníka neiráckého původu, i když několik takto "podezřelých" bylo prý zajato.

Po americkém ústupu Fallúdža pohřbívá své mrtvé

Po zastavení amerických útoků na město začali Fallúdžané pohřbívat své mrtvé. V pondělí je přišli pohřbít na městský stadion poté, co mladí muži vykopali k tomu účelu jámy. Těla vyzvednutá z trosek domů ve čtvrtích, které Američané okupovali, byla neprodleně pohřbena, protože se už rozkládala. V oblaku prachu a silného zápachu byli dva i tři členové rodiny pohřbeni ve společném hrobě.

Hamíd 'Isáwí pohřbil v pondělí svou dceru. Žili ve čtvrti Džawlan, na místě těžce bombardovaném Američany, a od minulého týdne nebylo možné těla mrtvých pohřbít. 'Isáwí řekl: "Děkuji Bohu, že mi umožnil vzdorovat Američanům."

Vedoucí kopáčů hrobů byl tak pokryt prachem, že, že se při pocení pokryl vrstvou jílu. Prohlásil, že nejvíce hrobů bylo vykopáno během posledních dvou dnů po ústupu Američanů. Chajri ar-Ráwí poznamenal, že řada hrobů rostla, jak další a další umírali. Ukázal reportérům, kde řada hrobů před měsícem začala, když Američané bombardováním přerušili dodávku vody, a když pak už nebylo jídlo ani léky. V pondělí v poledne bylo pohřbeno 20 neznámých lidí. Jejich hroby byly označeny prostě "mučedník".

Kopáči hrobů návštěvníkům ukázali příkop podél pole, kde byla hlína zjevně rozkopána. Tam byl hrob označený nápisem "špehové", na který plivali ti, kdo přicházeli pohřbít nebo oplakávat své zemřelé přátele a milované. Mladík, který si říkal Jásim, řekl: "Je tam sedm těch, kteří sloužili Američanům a byli zabiti".

Fallúdža odhaluje americké agenty a špehy

Po ústupu Američanů se město vyrovnává s nebezpečím působení amerických agentů a kolaborantů, zvláště po tom, co dohoda o příměří umožnila příchod loutkové policie a tzv. irácké armády do města.

Šajch Džamál Šákir Nizál, jeden z náboženských vůdců statečného města, který byl před několika dny propuštěn z amerického vězení, varoval své spoluobčany, že Američané "používají udavače, zrádce a prostituty, které si za pár dolarů koupili", aby jim sloužili. Fallúdžané s tím souhlasili a říkali, že Američané očekávají, že jejich místní slouhové podkopou svobodu města, a dodávali: "Ale v tom se zmýlili".

Útok odporu na americký konvoj na silnici u Fallúdže

Podle TV al-Arabíja zaútočili bojovníci iráckého odporu na silnici vedoucí k Fallúdže raketami na americký vojenský konvoj. Útok prý zničil jednu cisternu. Američané prostor pak uzavřeli.

Jeden americký voják zabit v Bagdádu

Síly iráckého odporu v pondělí zahájily palbu na skupinu amerických vojáků v jižní části Bagdádu. Podle amerického prohlášení byl jeden Američan zabit a další dva zraněni. Podle Associated Press k útoku na americké vojáky došlo ve chvíli, kdy se pokoušeli zajistit bezpečnost skladu zbraní, který byl minulou noc odhalen. Podle amerického prohlášení vojáci patřili k 1. obrněné divizi, jejíž hlavní štáb sídlí v Německu.

Silné exploze otřásly severozápadním Bagdádem

Reuters oznámil, že v pondělí ve 22:30 otřásla řada explozí severozápadním Bagdádem. Američané přiznali, že došlo k boji mezi jejich silami a bojovníky iráckého odporu. Podle prohlášení okupantů byly exploze způsobeny ostřelováním pozic odporu. Al-Džazíra však informovala, že exploze byly způsobeny útokem odporu na Saddámovo mezinárodní letiště západně od Bagdádu.

Zdá se, že americké postavení nebylo vůbec takové, jaké by si přáli. Associated Press oznámila, že Američané byli nuceni povolat na pomoc dělostřelectvo.

Odpor zničil americké vozidlo a zranil několik vojáků u Bá'quby

Několik amerických vojáků bylo raněno, když na jejich hlídku východně od Bá'quby zaútočili bojovníci odporu. Podle egyptské agentury pro Střední východ odpor zničil jedno americké vozidlo.

Americká armáda prohlásila, že zabila dva partyzány v Mósulu

Plukovník US Army Joseph Beck řekl v Mósulu pro tisk, že v pondělí byli zabiti dva Iráčané, kteří se pokoušeli položit bombu ve čtvrti Wahda na východní straně města.

Mahdího armáda sestřelila nad Kúfou americký vrtulník

Korespondent al-Džazíry v Kúfě oznámil, že podle zdrojů z okolí Muqtady as-Sadra sestřelili jeho lidé ve městě americký vojenský vrtulník. Kusy vraku letounu byly přineseny na ukázku. Mezitím mahdisté předvedli ukázku síly v ulicích Kúfy.

Italští novináři zajati a propuštěni Mahdího armádou

Tým reportérů italské televize byl v pondělí unesen mahdisty. Později byli na základě intervence místního vůdce propuštěni.

Tři americké transportéry a jeden tank zničeny u Nadžafu

Tým italských reportérů po svém propuštění v pondělí v noci oznámil, že v okolí Nadžafu pokračují boje mezi mahdisty a americkými okupanty. Tři americké transportéry a jeden tank byly prý zapáleny.

Al-Džazíra z Kúfy informovala, že okupanti na ostřelování své základny odpověděli kulometnou palbou z vrtulníků na město. Mj. ostřelovali i městskou nemocnici.

Bitva mezi okupanty a mahdisty v Kúfě a u Nadžafu

Podle zprávy Mafkarat al-Islam z pondělí 16:24 mekkánského času došlo v Kúfě k boji mezi americkými okupanty a stoupenci Muqtady as-Sadra. K boji došlo po raketovém a minometném útoku Mahdího armády na americkou základnu severně od Nadžafu. Irácké zdroje sdělily katarské agentuře QANA, že okupanti odpověděli na útok palbou z vrtulníků a ostřelovali různé části Kúfy, ze kterých stoupal dým.

Lékař nadžafské nemocnice al-Hakíma Sabbáh Džábir řekl, že při útoku byl jeden irácký loutkový policista byl zabit a šest dalších zraněno. Očitý svědek Wá'il Abd al-Chidr řekl, že slyšel kulometnou palbu poblíž vojenského stanoviště a dodal, že do nemocnice byly přivezeny dvě zraněné osoby.

Později v pondělí byly zveřejněny zprávy očitých svědků o ostřelování americké základny. Reuters s odvoláním na lékařské zdroje oznámil, že dva Iráčané, z toho jeden už zmíněný loutkový policista, byli zabiti, a 15 dalších zraněno.

V minulých dnech došlo k opakovaným srážkám mezi Mahdího armádou a americkými okupanty, kteří převzali velení nad městem po ustoupivších Španělech. Okupanti poslali do okolí města posily a nadále se snaží o zajetí nebo zabití Muqtady as-Sadra. Důvodem k tomu má být obvinění Muqtady z vraždy proamerického ší'itského vůdce Abd al-Madžída al-Chú'ího v roce 2003.

Mahdisté ostřelují základnu u Nadžafu pravidelně

Američané přiznali, že Mahdího armáda pravidelně ostřeluje jejich základnu u Nadžafu. Plukovník Pat White sdělil, že americký vrtulník hlídkuje na obloze, aby zabránil dalším útokům. Američané prý praktikují "kurzy sebeovládání", aby neodpovídali na minometné útoky a dovedli vyčkat správného času, kdy bude vhodné zaútočit na Nadžaf.

Mahdisté a loutková policie se dohodli na třídenním příměří v Karbale

Vůdce Mahdího armády v Karbale šajch Hamza at-Tá'í oznámil, že jeho síly jednaly s iráckou loutkovou policií ve městě a dosáhly dohody o zastavení palby na tři dny. Dohodu zprostředkovali místní ší'itští hodnostáři. V prohlášení se uvádí, že vůdci kmenů ve městě a členové místní provinční rady se sešli s Muqtadou as-Sadrem v Karbale a vyslovili se proti srážkám mezi mahdisty a loutkovou policií.

Úterý 4. května 2004

Americký ústup otevřel silnici z Fallúdže na severozápad

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké okupační síly dokončily ústup od Fallúdže třemi směry: jižním, východním a západním. Po jejich ústupu byla nyní otevřena i poslední, severozápadní do Fallúdže, od Sakáníje. Tímto směrem bylo před obležením a útokem Američanů na město americké velicí středisko.

Korespondent potvrdil, že sakáníjská silnice byla otevřena kolem 16:00 místního času a péči o bezpečnost silnice převzala místní policie.

Poznamenal rovněž, že loutková policie byla velmi překvapena, jak šťastní byli američtí mariňáci z toho, že opouštějí statečné město. Dokonce tak, že nakonec souhlasili se všemi podmínkami odporu včetně omezení amerických sil v okolí Fallúdže na původní úroveň před obležením. Americké síly také souhlasily s tím, že uvolní všechny pozice, které si vybudovaly během útoku na město.

Americké síly pokračují v evakuaci těžkých zbraní a vybavení od Fallúdže

V úterý večer oznámil korespondent Mafakarat al-Islam, že americké síly stále ještě pokračují ve stahování svých těžkých zbraní - tanků a obrněných vozidel - z bezprostředního okolí Fallúdže. Poznamenal, že k transportu vozidel používají tři cesty.

První cesta vedla po staré bagdádské silnici, druhá po dálnici, která vede od Džordanu k městu Hilla směrem na Bagdád, a třetí byla silnice aš-Šu'la, známá jako al-Qurma.

Poté, co si vyžádalo jeden den prodloužení lhůty na stažení těžkých zbraní, přišlo americké velení opět se žádostí o dalších 12 hodin. Jako důvod udávalo prostě "potíže", na něž ustupující jednotky narážejí při stahování z Džawlanu. Stěžovalo si také na nečekané těžkosti při transportu těžkého vybavení na základnu na Saddámově mezinárodním letišti u Bagdádu.

Ve skutečnosti přitom byla podle korespondenta většina amerického vybavení stažena na vojenskou základnu v Habbáníji 20 km od Fallúdže.

Mezitím bojovníci iráckého odporu ve Fallúdže požádali své bratry v Bagdádu a jeho okolí, aby povolili americkým silám ústup. Starší korespondent Mafkarat al-Islam v Iráku oznámil, že osobně viděl americká vojenská vozidla, dopravovaná z Fallúdže směrem na Saddámovo mezinárodní letiště, a také směrem na základnu Habbáníja.

Jmenován šéf fallúdžské policie

Lidé ve Fallúdže byli docela spokojeni, když slyšeli, že Američany byl jmenován šéfem místní policie ve městě brigádní generál Sábir al-Džanabí. Dohoda o příměří stanovila, že šéf policie nebude jmenován bez souhlasu kmenových vůdců oblasti a lidu Fallúdže. Byly obavy, jak píše korespondent Mafkarat al-Islam, aby ustupující Američané nejmenovali na toto vysoce delikátní místo někoho, kdo bude pouze plnit jejích příkazy.

Také v tomto bodě se Američané podle korespondenta podřídili naléhání představitelů města a jmenovali al-Džanabího, stejně jako se podřídili ostatním požadavkům, jen aby vybředli ze situace, do níž se ve městě dostali. Byli donuceni se smířit s tím, že jim město odmítlo vydat ty, kdož zabili a zohavili těla čtyř amerických žoldáků stejně jako ty členy policie, kteří přešli na stranu odporu.

Sábir al-Džanabí se narodil ve Fallúdže a také ostatní členové policie jsou místními rodáky. Byl jmenován přes námitky loutkové tzv. prozatímní vládní rady a kurdských i ší'itských separatistických stran v ní zastoupených.

Američané také souhlasili s požadavkem představitelů města, že do policie nemá být jmenován nikdo cizí a že všechny posily mají být vybrány z města nebo sousedních měst Ramádí a Saqlawíje, jejichž obyvatelé jsou s Fallúdžany spřízněni.

Američtí okupanti byli na začátku útoku proti městu šokováni, když zjistili, že místní policie bojuje po boku odporu. Několik fallúdžských policistů položilo své životy při obraně města proti okupantům.

Nová hra fallúdžských dětí: zabij nepřítele, jestli vstoupí do města

"Zabiju nepřítele, který vstoupí do města!" teď křičí všechny fallúdžské děti při hře na ulici, jak se tomu naučily při statečném boji svých rodičů proti okupantům.

Malé děti běhají s klacky místo zbraní na ramenou. Svádějí imaginární bitvy na obranu svého města proti americkým okupantům. Nejúžasnější je, že tuto hru hrají hodinu za hodinou a nikdy toho nemají dost. Rodiče sledují hru dětí, smějí se a dodávají kuráž a nadšení do jejich srdcí. Jeden křičí "Synu, támhle je americký voják a chce útočit na naše město! Ukaž mu, jak jsi silný!"

Chlapci si při hře vážou na hlavu kusy látky s nápisy jako "Alláhu akbar", "Obránci Fallúdže" a rukopis prozrazuje, že to mohli psát jen dospělí. Korespondent navštívil dům, kde se otec ptal dětí: "Kdo chce bránit Fallúdžu?" a všechna mládež se nadšeně hlásila. Není divu, že s takovým nadšením mohlo statečné město naučit Američany, "jak je silné".

Výbuch rakety v hlavním americkém štábu v bagdádské "Zelené zóně"

Silná exploze otřásla tzv. "Zelenou zónou" - oblastí Republikánského paláce v Bagdádu, v němž si američtí okupanti zřídili svůj štáb. Zpráva egyptské agentury pro Střední východ, vydaná v úterý odpoledne, neuváděla další podrobnosti.

Silná exploze v Abú Ghurajb

Silná exploze otřásla v úterý ráno západním Bagdádem. Podle agentury Reuters došlo k explozi v Abú Ghurajb v místě známého amerického koncentračního tábora, kde bylo nedávno odhaleno mučení, zneužívání a ponižování vězňů. Z místa stoupaly sloupy kouře, ale příčiny exploze nebyly oficiálně udány.

Čtyři američtí vojáci zemřeli při "nehodě" severně od Bagdádu

Americké vojenské velitelství v úterý oznámilo, že 4 američtí vojáci z 1. pěchotní divize zemřeli, když se u města Chális 60 km severně od Bagdádu převrátilo jejich Humvee.

Bomba zasáhla konvoj s pohonnými hmotami v Kirkúku

Podomácku vyrobená bomba explodovala v úterý v Kirkúku, když ji cestou na letiště míjel americký konvoj s pohonnými hmotami. Podle TV al-Džazíra bylo zraněno několik loutkových policistů.

Podle AFP shořelo obrněné vozidlo. Zdroj z loutkové policie sdělil, že konvoj tvořilo 8 cisteren a 2 vojenská vozidla. Několik Američanů bylo zraněno.

Okupanti přiznávají vraždu 4 iráckých civilistů

Americký vojenský mluvčí přiznal v úterý, že Američané zabili při dělostřelecké palbě 4 irácké civilisty. Poté, co odpor střílel na letoun doprovázející vojenskou hlídku, dělostřelectvo pálilo na místa, o nichž se domnívalo, že jsou tam bojovníci odporu.

Pokus o atentát na kurdského nacionalistického kolaboranta

Bojovníci odporu se v Kirkúku pokusili granátem zasáhnout auto kurdského kolaboranta, člena Národní unie Kurdistánu. Šéf městské loutkové policie generálmajor Turhan Júsúf řekl AFP, že exploze granátu zničila vozidlo, kterým jel Hádí Rahma a rozbila okna v jeho domě. Júsúf nesdělil přesně, jakou funkci Rahma v kurdské straně zastává.

Havárie amerického Humvee zabila a zranila Iráčany

Jeden irácký civilista byl podle sdělení loutkové policie v úterý zabit a tři zraněni, dva z nich vážně, když americké vojenské vozidlo narazilo v centru Kirkúku do jejich auta. Kapitán loutkové policie Salam Abd al-Qádir Zankana řekl AFP, že americká hlídka, složená ze dvou Humvee projížděla v úterý ráno centrem Kirkúku a při střetu s civilním vozidlem zabila Hášima Hasana Muhammada (35) a další tři pasažéry zranila. Dva z nich jsou ve vážném stavu.

Skupina iráckého odporu se přihlásila ke dvěma útokům na okupanty, které provedla koncem dubna

Americká CNN oznámila, že organizace nazývající se Ozbrojené křídlo Tawhídu a Skupina Džihádu v Iráku prohlásila, že uskutečnila koncem dubna dvě akce proti okupačním silám, při nichž zabila desítky okupačních vojáků.

K první akci došlo 29. dubna v Ridwáníji. Abú Husaj as-Súrí namířil s autem naloženým výbušninou na velkou kolonu aut s vojáky, Humvee a obrněnými vozidly, jedoucí do Ridwáníje, a zničil mnohé z nich. Podle prohlášení bylo při útoku zabito více než 70 okupantů.

K druhé operaci mělo dojít 30. dubna v Júsúfíji jižně od Bagdádu, kdy Abú al-Walíd at-Túnisí vjel s autem naloženým výbušninou do kolony pěti vozidel, z nichž v každém jelo asi 15 vojáků. Čtyři z vozidel byla úplně zničena a těla 51 amerických vojáků byla výbuchem roztrhána.

Američané shazují na Karbalu letáky

Americké vrtulníky v úterý shazovaly na Karbalu tisíce letáků vyzývajících mahdisty, aby složili zbraně. Webová stránka kolaborantského rádia Sawa oznámila, že letáky také vyzývaly občany, aby se nebáli zrazovat svou vlast tím, že jim na telefonní číslo uvedené v letáku budou udávat všechny, kdo "porušují zákon". Podle letáků Američané hodlají provádět společné hlídky s kolaboranty z policie a chtějí odzbrojit Mahdího armádu, jíž nazývají "ilegální organizací".

Ozbrojené srážky mezi Mahdího armádou a polskými okupanty

V úterý ráno vypukly v Karbale srážky mezi Mahdího armádou a polskými okupanty podporovanými loutkovou policií. Al-Džazíra přinesla zprávu, že boje nastaly poté, co byly budovy provinční správy a stanice loutkové policie ostřelovány odporem. Rozsah škod a ztrát není znám.

Americká základna v Kúfě terčem útoku mahdistů

Al-Džazíra v úterý odpoledne informovala, že americká základna blízko Sadrovy nemocnice v Kúfě se stala terčem granátového a minometného útoku. Mezitím se stovky obyvatel účastnily pohřbu 20 Iráčanů zabitých okupanty v Nadžafu.

ět Iráčanů zabito při srážkách s okupanty v Kúfě

Irácké lékařské zdroje oznámily, že v noci z pondělí na úterý došlo u Kúfy ke krvavým srážkám mezi americkými okupanty a mahdisty. Pět Iráčanů bylo zabito a 15 zraněno.

Mluvčí Muqtady as-Sadra hrozí všem americkým stanovištím mezi Kúfou a Nadžafem

Mluvčí ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra Ahmad aš-Šajbání řekl pro AFP: "Budeme pokračovat v těžkých útocích na každé stanoviště obsazené Američany mezi Nadžafem a Kúfou". Dále řekl, že američtí okupanti na základně u Nadžafu stříleli na dodávku Mahdího armády na silnici v průmyslové zóně Nadžafu. Řekl: "Amerika je plně zodpovědná za krev nevinných Iráčanů a musí za to nést následky".

Mahdího armáda kontroluje velkou část Amará

Irácký svědek oznámil, že mahdisté kontrolují velkou část města Amará, které leží v britské okupační zóně.

Dominikánská republika jako první stáhla své vojáky z Iráku

Podle španělských médií se Dominikánská republika v pondělí stala první zemí, která stáhla svůj okupační kontingent z Iráku. Všech 303 Dominikánců bylo staženo poté, co se Španělsko rozhodlo odejít z Iráku.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       11. 5. 2004
11. 5. 2004 Generál Taguba: Za týrání Iráčanů mohli američtí velitelé
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?
11. 5. 2004 Červený kříž: Až 90 procent osob bylo v Iráku zatčeno omylem
11. 5. 2004 Podrobnosti mučení v Iráku
11. 5. 2004 Wall Street Journal zveřejnil zprávu Červeného kříže o týrání iráckých vězňů
10. 5. 2004 Podpaľačský útok neonacistov na kanceláriu Ľudí proti rasizmu
11. 5. 2004 Na "válku proti terorismu" doplácejí chudí
11. 5. 2004 Poslali by Češi Hanu do koncentráku? Boris  Cvek
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
11. 5. 2004 Jaroslav Hutka -- písničkář vandalem? Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Odvážně a suverénně, ale také v tragickém smutku? Miloš  Dokulil
11. 5. 2004 O nekontrolované moci médií Bohumil  Kartous
10. 5. 2004 Blair: o týrání vězňů nevěděl
10. 5. 2004 Britský filmový producent David Puttnam volá po odstoupení Tonyho Blaira
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby
11. 5. 2004 Irácké povstání Oskar  Krejčí
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004
11. 5. 2004 Francouzští zemědělci: strach z rozšíření Simone  Radačičová
11. 5. 2004 Jednání EU-Středomoří zdramatizoval střet kvůli Blízkému východu
11. 5. 2004 Vzniká proeurópska centristická strana
11. 5. 2004 Naše setkávání s Bohumilem Sedláčkem režírovala snad sama Prozřetelnost Ivo V. Fencl
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 1. máj 2004 -- ľavica mimo mesta Martin  Muránsky
11. 5. 2004 Od sociálnej demokracie k sociálnej ekológii Eduard  Chmelár
11. 5. 2004 Cyperská otázka Peter  Greguš
11. 5. 2004 Špinavá tvár vojny Radovan  Geist
11. 5. 2004 USA: dolary jen pro ty Kubánce, kteří nejsou v komunistické straně Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 Kuba--USA: Svoboda za každou cenu Štěpán  Kotrba
11. 5. 2004 První máj s Fidelem: Lidstvo bude muset bojovat o víc než o ekonomickou spravedlnost Fidel Castro Ruz
10. 5. 2004 Český chřestýš Efraim  Israel
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů
10. 5. 2004 Je mučení vůbec někdy ospravedlnitelné?
10. 5. 2004 Jsou Bush a Rumsfeld skutečně šokováni mučením ve věznici Abu Ghraib? Fabiano  Golgo
10. 5. 2004 Týrání iráckých vězňů: Oficiální americká politika?
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické
10. 5. 2004 Fotografie nahých vězňů jsou pro Araby strašlivou urážkou
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
10. 5. 2004 Špidla se snaží zlo alespoň oslabit Boris  Cvek
10. 5. 2004 O svobodě, humoru a taktu Pavel  Kelly-Tychtl
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2004 Irácké povstání Oskar  Krejčí
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
11. 5. 2004 Wall Street Journal zveřejnil zprávu Červeného kříže o týrání iráckých vězňů   
11. 5. 2004 Červený kříž: Až 90 procent osob bylo v Iráku zatčeno omylem   
11. 5. 2004 Podrobnosti mučení v Iráku   
11. 5. 2004 Generál Taguba: Za týrání Iráčanů mohli američtí velitelé   
10. 5. 2004 Je mučení vůbec někdy ospravedlnitelné?   
10. 5. 2004 Jsou Bush a Rumsfeld skutečně šokováni mučením ve věznici Abu Ghraib? Fabiano  Golgo
10. 5. 2004 Fotografie nahých vězňů jsou pro Araby strašlivou urážkou   
10. 5. 2004 Blair: o týrání vězňů nevěděl   
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické   
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů   
9. 5. 2004 Proč Západ proti týrání iráckých vězňů nezasáhl už dávno?   
8. 5. 2004 Červený kříž: Varovali jsme USA, že dochází k týrání iráckých vězňů už loni   
8. 5. 2004 Sexuální ponižování iráckých vězňů je oficiální americkou politikou   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.