7. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > >

sestavil Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Čtvrtek 29. dubna 2004

Fallúdža

Ve čtvrtek pozdě odpoledne, krátce po oznámení, že došlo k uzavření dohody o omezení americké přítomnosti kolem města, Reuters oznámil, že očití svědkové hlásili, že americká letadla ostřelovala tři obvody města. Svědkové uvedli, že jedním z cílů bombardování byla čtvrť Džawlan, kde se v minulých dnech bojovalo. Někteří pozorovatelé byli znepokojeni, když slyšeli nové zprávy o plánovaném americkém "ústupu" od Fallúdže. Obávali se, že by mohlo jít o přípravu letecké kampaně. Bylo také známo, že prezident George Bush donedávna tvrdil, že nařídil ukončit současný stav ve Fallúdže.

Očití svědkové sdělili Reuterovi, že blízko stanoviště na kraji Fallúdže Američané stříleli na minibus s civilisty. Zdroj z irácké loutkové policie odhadl, že byli zabiti 4 civilisté. Svědkové uvedli, že byla zabita celá sedmičlenná rodina, která se pokoušela uniknout z obleženého města.

Americký mluvčí prohlásil, že v minibusu byli ozbrojenci, kteří po Američanech stříleli. Kapitán James Itch pravil, že Američané na ně museli střílet těžkými kulomety. Associated Press ale potvrdil, že v minibuse byla sedmičlenná rodina a že všichni její členové byli všichni povražděni.

Velitel námořní pěchoty v polích kolem Fallúdže ve čtvrtek oznámil, že se jeho síly začnou v pátek stahovat z průmyslové části na jihu města a že bezpečnost města zůstane v rukou iráckých loutkových sil.

Podplukovník Brennan Byrne řekl pro tisk, že 1. prapor 5. regimentu námořní pěchoty se dá na plánovaný ústup. Řekl dále, že pěchota od severní části Fallúdže ustoupí 2. května.

Plánovaný ústup Američanů následoval po rozhovorech velitele amerických sil generálporučíka Jamese Conwaye se "skupinou Iráčanů" za zavřenými dveřmi. Podle dohody mají irácké loutkové síly střežit obvod Fallúdže do 10.5. a dovolit rodinám, které z města uprchly, návrat, a to v počtu 200 rodin denně. Conway prohlásil, že po 10. květnu převezmou ostrahu města společné hlídky bojovníků loutkových sil.

Předseda rady iráckých ulamá Hárith ad-Dárí obvinil americké okupanty, že maří vyjednávání s odporem a že potají plánují vpád do města. Po čtvrtečních rozhovorech s generálním tajemníkem Ligy arabských států Amrem Músou v Káhiře ad-Dárí řekl, že požádal LAS, aby sjednotila postoje arabských států v Iráku a aby informovala OSN a arabské státy o tom, co se v Iráku skutečně děje. Ad-Dárí dodal, že nevidí důvod k optimismu, pokud jde o možnost ústupu Američanů od Fallúdže v blízké budoucnosti.

"Vzpoura": iráčtí loutkoví vojáci ve Fallúdže odmítli bojovat za Ameriku

Britský list The Independent ve čtvrtek informoval, že loutkový tzv. ministr obrany Iráku Alí Abd al-Ámir Álawí oznámil, že řada vojáků 36. brigády loutkové irácké armády, se opět "vzbouřila" - jak on to nazval - poté, co se musela účastnit tvrdých bojů proti odporu. Álawí prohlásil, že "vzpouru" zavinila nepřítomnost velitelů a zranění jejich zástupců. Námořní pěchota prý oddělila "vzbouřence" od vojáků, kteří byli ochotni dále kolaborovat a zabíjet své bratry. Podle Independentu "vzpoura" vypukla mezi jednotkami sestavenými z Kurdů a Arabů. Zatímco Arabové odmítli dále bojovat, Kurdové zůstali věrní svým pánům.

Okupanti propustili fallúdžského álima šajcha Nizála

Následkem silného tlaku odporu, zvláště statečných obránců Fallúdže, američtí okupanti propustili sunnitského náboženského vůdce, jednoho z fallúdžských ulamá, šajcha Džamála Nizála. Šajch Džamál byl zatčen před 8 měsíci za nabádání k odporu proti okupantům.

Podle Associated Press šajch Džamál prohlásil, že jeho propuštění bylo součástí dohody mezi obyvateli Fallúdže a americkými okupačními představiteli. "Velmi jsme ve vězení trpěli, ale s pomocí Boží a také lidu Fallúdže, jsem získal svobodu. Děkujeme Bohu za fallúdžské vítězství." Šajch Džamál byl jedním z největších oponentů amerických okupantů.

Bomba odporu zabila 9 a zranila 2 americké vojáky u Mahmúdíje

Devět amerických okupačních vojáků bylo podle al-Džazíry ve čtvrtek zabito výbuchem auta s výbušninou, nastraženého iráckým odporem jižně od Bagdádu. Al-Džazíra dodala, že dva další američtí vojáci byli při útoku zraněni. Podle přiznání amerického komanda bylo zabito osm vojáků. Auto vybuchlo u Mahmúdíje kolem 11:30, vojáci příslušeli podle amerického prohlášení k 1. obrněné divizi a zranění byli vrtulníkem přepraveni do bagdádské vojenské nemocnice.

Americký voják zabit při útoku odporu

Ve čtvrtek krátce před úsvitem byl podle oficiálního amerického oznámení při útoku odporu ve východním Bagdádu zabit jeden americký okupant.

Bomba iráckého odporu zabila u Bá'quby amerického okupanta

Kolem 10:00 explodovala u silnice u Bá'quby nálož a zabila jednoho amerického vojáka a zranila druhého. Podle loutkové policie byl zabit i jeden irácký civilista.

Boj odporu s okupanty v Bagdádu

Agentury oznámily, že v bagdádském odvodu Šu'la došlo k prudké srážce mezi odporem a okupanty.

Noční bitva okupantů s mahdisty v Bagdádu

K prudkému boji mezi Američany a Mahdího armádou Muqtady as-Sadra došlo v noci ze středy na čtvrtek v bagdádském obvodu Madínat as-Sadr. Svědkové uvedli agentuře pro Střední východ, že slyšeli prudkou střelbu z kulometů a děl a na obloze viděli mnoho vrtulníků. Přestože boj trval několik hodin, nejsou zprávy o rozsahu škod.

Raketový útok na nákladní auto

Bojovníci odporu západně od Bagdádu zaútočili na americké vojáky a zapálili jejich vozidlo. Kolem hořícího vozidla se shromáždila skupina Iráčanů a skandovala hesla na podporu Muqtady as-Sadra.

V tunelu vybuchla bomba

Jen několik metrů od tábora OSN v tunelu ve východním Bagdádu explodovalo výbušné zařízení.

Tři Iráčané zabiti raketou spadlou na dům u Bajdží

Tři příslušníci irácké rodiny byli zabiti a pět dalších zraněno, když na jejich dům v obvodu Sínijá u Bajdží severně od Bagdádu dopadla raketa či minometná střela.

Jihoafričan zastřelen v Basře

Palba bojovníků odporu na auto zabila ve čtvrtek v Basře občana Jihoafrické republiky. Podle jiné zprávy šlo možná o Australana. Associated Press uvedla, že řidič auta byl těžce zraněn, stejně jako další muž v autě, prý člen bezpečnostní služby. Britský vojenský mluvčí prohlásil, že k útoku došlo blízko naftového čerpadla používaného okupantskou společností South Company v centru Basry.

Exploze džípu v Basře

Podle další zprávy z Basry explodoval ve čtvrtek na jihu města džíp s kuvajtskou poznávací značkou.

Útok odporu na štáb Japonců ve Samáwě

Japonský okupační mluvčí oznámil, že ve čtvrtek došlo k několika výbuchům u štábu japonské armády v Samáwě na jihu Iráku. Prohlásil, že výbuchy nezpůsobily žádné ztráty ani škody. Podle egyptské agentury pro Střední východ japonský mluvčí odmítl podat další informace o povaze útoku.

Odpor zranil loutkového úředníka ropné správy

Zdroje irácké loutkové policie ve čtvrtek ráno oznámily, že síly odporu zranily úředníka dohlížejícího na ropná zařízení na severu Iráku.

Útok na ochranku ropné společnosti v Kirkúku

Korespondent al-Džazíry v Kirkúku informoval, že bojovníci odporu napadli žoldáky "bezpečnostní služby" střežící ropná zařízení pro americkou North Company, a zranili 4 osoby, z toho 1 vážně.

Útok na americkou základnu v Nadžafu

Očití svědkové oznámili, že americká okupační základna v Nadžafu se ve čtvrtek stala terčem silné minometné palby mahdistů. Podle Associated Press americký vojenský mluvčí přiznal, že k události došlo, ale tvrdil, že nezpůsobila žádné škody.

Američtí okupanti zastřelili u Nadžafu Iráčanku

Nemocniční zdroj z Nadžafu oznámil, že jedna irácká žena byla zabita a šest dalších civilistů bylo zraněno kulometnou palbou amerických okupantů. Ke střelbě došlo ve spojitosti s bojem mezi okupačními jednotkami a mahdisty.

AFP oznámila, že pomocník Muqtady as-Sadra Husám al-Musáwí v Nadžafu řekl, že došlo k novým bojům mezi mahdisty a okupační armádou, obklopující město. Al-Musáwí slíbil, že na útok na město Mahdího armáda odpoví velmi tvrdě.

USA vysílají další tanky a obrněná vozidla, odpor jim zasazuje tvrdé rány

V souvislosti s růstem útoků iráckého odporu posílají američtí agresoři do Iráku další tanky a obrněná vozidla, některé z nich určené pro fallúdžskou frontu. Velitel operací generál John Sattler řekl, že výstroj byla odeslána na žádost polních velitelů v okupovaném Iráku, kde je třeba větší palebné síly u Fallúdže i na jiných místech západně od Bagdádu. Také 1. pěší divize u Tikrítu potřebuje posily.

Sattler prohlásil, že ve Fallúdže je 1500 bojovníků odporu včetně členů republikánské elitní gardy a arabských dobrovolníků.

Americký generál Richard Meyers, velitel spojeneckého štábu připustil, že přísun těžké techniky souvisí se zřejmým růstem počtu útoků iráckého odporu proti okupantům v různých částech Iráku.

Pátek 30. dubna 2004

Další americký pokus dobýt Falllúdžu porušením dohody o příměří

V pátek časně ráno provedli námořní pěšáci kontrolu nádraží, ležícího na severozápadě města. Síly iráckého odporu se soustředily v budově naproti nádraží a postavili se mariňákům na odpor, ale okupanti na ně začali útočit ve čtyřech tancích Abrams.

Během noci ze čtvrtka na pátek obnovily americké letouny prudký útok na město, útočily zvlášť na čtvrť Džawlan a čtvrti na západní straně města. Pátek byl třetím dnem leteckého bombardování města.

Mezitím američtí ostřelovači, rozmístění na řadě míst na obvodu města, pokračovali ve střelbě na místa, o nichž se domnívali, že by tam mohli být členové odporu, a na místa, kde se bojovníci odporu zabarikádovali. Tyto útoky byly porušením dohody o příměří, uzavřené ve čtvrtek. Dohoda stanovila, že v pátek se začne uvolňovat obklíčení města.

Zprávy: námořní pěchota ustupuje z průmyslové zóny Fallúdže

Později po rozednění začaly v pátek přicházet zprávy, že americká námořní pěchota se balí a ustupuje z pozic, na nichž byla soustředěna jihovýchodně od Fallúdže. AFP oznámila, že členové 1. praporu 5. pluku námořní pěchoty začali opouštět své pozice v průmyslové zóně. Asi 70 či 80 mariňáků se údajně ještě soustředilo v opuštěné továrně na sodu a očekávali, že rozkaz k ústupu dostanou během dne.

BBC ve čtvrtek oznámila, že námořní pěchota se na ústupu dohodla, ale zprávy z Pentagonu popíraly jakékoli povědomí o takovém plánu.

Jihoafričan zabit ve Fallúdže

Jihoafrické ministerstvo zahraničí oznámilo, že v pátek byl ve Fallúdže zabit jihoafrický občan. Úřední sdělení neobsahovalo žádné podrobnosti o útoku. Reuters oznámil, že podle jihoafrického mluvčího bylo v Iráku zabito celkem šest Jihoafričanů. Mluvčí je popisoval jako "civilisty", ačkoli prokazatelně šlo o žoldáky.

Americká armáda dokončuje ústup ze Saqlawíje

V pátek v poledne americké okupační síly vyhlásily v Saqlawíji zákaz vycházení. Šlo zřejmě o pokus Američanů zabránit útokům odporu na ustupující vojáky. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam Američané svůj ústup ze Saqlawíje na území severozápadně od Fallúdže dokončili.

K ústupu amerických vojáků došlo poté, co se jim nepodařilo ani s pomocí leteckých sil získat kontrolu nad vzpurným, statečným městem a poté, co se potvrdilo, že Pentagon přiznal nejtěžší ztráty, jaké v Iráku utrpěl od jara 2003.

Srážky odporu s ustupujícími Američany ve čtvrti Džawlan

Síly iráckého odporu se pustily do boje s americkými okupačními sílami v pátek odpoledne v 17:20, když se Američané pokusili zaútočit na čtvrť Džawlan. Američané se pokoušeli krýt probíhající ústup ze čtvrti Džawlan do obytné čtvrti Sakání.

Korespondent Mafkarat al-Islam v pátek v noci z Fallúdže oznámil, že bojovníci odporu odrazili americké síly před Džawlanem, takže se Američanům nepodařilo postoupit ani o krok.

Korespondent popřel zprávy mluvící o tom, že se Fallúdža stala terčem leteckého útoku. "Došlo jen k pozemnímu pokusu o útok," tvrdil a dodával: "Při leteckém útoku vrtulníků by došlo ke ztrátám. Dosud však nemám žádnou zprávu, že by při pokusu o dobytí čtvrti došlo k nějakým ztrátám."

Americká námořní pěchota chce po loutkové policii, aby jí kryla týl při útěku od Fallúdže

Americké okupační síly, utíkající od Fallúdže, požádaly irácké loutkové policisty, aby kryli jejich ústup ze čtvrti Nu'ajmíja a z průmyslové zóny, odkud se mají podle korespondenta Mafkarat al-Islam během soboty úplně stáhnout.

Američtí okupanti předávají své pozice, z nichž se stahují, irácké loutkové policii, protože se obávají, že by je jinak neprodleně po jejich ústupu obsadili bojovníci odporu a pronásledovali by Američany.

Sebevražedný útočník způsobil těžké ztráty Američanům u Fallúdže

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam irácký odpor v pátek v noci oznámil, že exploze, k níž předtím došlo na zemědělských pozemcích u vjezdu do americké vojenské základny u severovýchodního vstupu do města, byla dílem sebevražedného bojovníka v autě s výbušninami.

Korespondent sdělil, se podle oficiálního amerického mluvčího byli výbuchem zabiti dva američtí okupanti a šest dalších zraněno. Tento počet je značně podhodnocen, protože podle korespondenta byla exploze tak silná, že byla slyšet do vzdálenosti dvou a půl kilometru.

Bojovníci odporu zastřelili dva americké vojáky prchající od Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bojovníci odporu zabili v pátek večer při západu slunce dva americké mariňáky, kteří ustupovali z průmyslové zóny do zemědělské oblasti na severovýchodě. Tam se v pátek soustředila část okupačních sil, zatímco část zůstala ve čtvrti Džawlan.

Američtí vojáci opouštějící Fallúdžu se ukryli u základny Habbáníja

Korespondent Mafkarat al-Islam v pátek informoval, že po celý pátek až do večera pokračoval ústup Američanů z města. Američané zaujali pozice u základny Habbáníja asi 20 km západně od Fallúdže.

Korespondent napsal, že množství amerických sil, které hledají bezpečnější pozice na západ a na sever od Fallúdže, je stále nejasné. Americký mluvčí brigádní generál Mark Kimmitt předtím prohlásil, že okupační vojáci neustupují, ale pouze se přemisťují. Byla to chabá snaha zakrýt fakt, že Američané za sebe na frontovou linii u Fallúdžy nastrčili své irácké slouhy, aby kryli jejich ústup. Okupanti uvolnili čtvrť Nu'ajmíja a průmyslovou zónu poté, co utrpěli těžké ztráty.

Jeden Američan zraněn u Hítu

Bomba nastražená partyzány na dálnici u města Hít vybuchla, když ji míjela americká okupační hlídka. Jeden voják byl zraněn a jedno vozidlo bylo silně poškozeno. Podle katarské agentury QANA se Američané po útoku rozmístili po okolí a jejich sanitky prohledávaly okolí.

Bomba odporu zasáhla americkou hlídku v Tikrítu

Bomba nastražená odporem v pátek v poledne vybuchla pod vozem okupační hlídky v Tikrítu. Agentura QANA neuvedla zprávy o škodách či ztrátách.

Rakety odporu zasáhly bezpečnostní síly v Bagdádu

Američané přiznali, že několik raket vystřelených odporem zasáhlo štáb loutkové tzv. civilní obrany v bagdádské čtvrti Ša'b. TV al-Arabíja v pátek oznámila, že americké síly okamžitě celou oblast uzavřely a odmítly sdělit něco o počtu raněných. Okupanti zneškodnili jednu nevybuchlou raketu u silnice.

Kilometr hlavního iráckého ropovodu v plamenech

Mohutný požár zachvátil ropovod mezi Kirkúkem a jednou z největších rafinérií v Iráku v Bajdží. Oheň se údajně rozšířil 1 km po délce ropovodu. Podle al-Arabíje se u požáru v pátek ráno objevila vozidla tzv. civilní obrany.

Filipíny zaplatily první daň za své služby USA

Filipínská prezidentka v neděli oznámila, že jeden filipínský "zaměstnanec" ve službách amerických okupantů byl zabit v Iráku. Gloria Arroyová prohlásila jeho zabití za terorismus a neudala žádné podrobnosti.

Katarská vláda pod tlakem USA nařídila al-Džazíře, aby "se přizpůsobila"

Katarský ministr zahraničí Hamád ibn Jásím slíbil USA, že se bude snažit působit na al-Džazíru, aby přezkoumala způsob svého zpravodajství v Iráku. Washington naléhal na Katar, aby al-Džazíru cenzuroval.

Po rozhovorech, které vedl ibn Jásím ve Washingtonu s viceprezidentem Dickem Cheneyem a tajemníkem obrany Donaldem Rumsfeldem, řekl médiím: "Nejsem za al-Džazíru zodpovědný".

Americké ministerstvo obrany platilo Ahmadu Šalabímu 340 000 dolarů měsíčně

Americký kongresman Jesse Jackson ve čtvrtek večer řekl, že hodlá navrhnout přerušení vyplácení "mzdy" 340 000 dolarů, které od Pentagonu měsíčně pobíral odsouzený defraudant Ahmad Šalabí, hlavní kolaborant z tzv. irácké "vládní rady". Jackson na zasedání rozpočtového výboru sněmovny reprezentantů řekl, že státní departement dříve Šalabímu posílal peníze za věrné služby, ale nyní by to měl zastavit kvůli "problémům důvěryhodnosti". Ministerstvo obrany pak podle AFP vyplácení zastavilo.

Sobota 1. května 2004

Irácký odpor odvrátil americký útok na čtvrť Džawlan

Ve zprávě odeslané v pátek v noci ve 20:49 mekkánského času korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že se američtí vojáci pokusili o silný a koncentrovaný útok na čtvrť Džawlan. Korespondent sděloval, že tento výpad nevypadal jako další pokus krýt americký ústup, ale šlo skutečně o útok na město.

Bojovníci odporu svedli s útočníky bitvu trvající od 19:45 do 20:20 místního času a útok odrazili, přičemž způsobili Američanům ztráty, nemohli však přesně udat jejich množství.

Je možné, že příčinou tohoto posledního útoku byl pokus Američanů zabezpečit si prostor kolem svých pozic proti čtvrti Džawlan, kde bylo soustředěno nejvíce bojovníků odporu. Tato čtvrť, přinejmenším její nižší konec, leží nejblíže americkým liniím a je téměř opuštěna civilním obyvatelstvem.

Je třeba poznamenat, že americké síly už ustoupily z některých sektorů kolem Fallúdže a ponechaly si před městem dvě postavení: jednak severovýchodní zemědělskou oblast za železniční tratí, jednak severozápadní oblast za čtvrtí Džawlan.

Americké jednotky se soustřeďují k ústupu

V bulletinu, odeslaném v pátek v noci ve 23:35 mekkánského času, korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké okupační síly se začaly soustřeďovat na severní straně Fallúdže, kde mají dvě základny - tedy na severozápadě za obytnou čtvrtí a na severovýchodě v zemědělské oblasti za železnicí.

Obyvatelé Fallúdže pozorovali toto soustřeďování a obávali se toho, co to může znamenat, neboť se domnívali, že se armáda chystá k ofenzívě proti městu. Část obyvatelstva věřila, že jde prostě o přemisťování amerických sil, které se stahují na jedno místo, aby se mohly lépe chránit před útoky odporu.

Bojovníci odporu se soustředili v severních čtvrtích města a připravovali se na možnost, že se okupanti pokusí na město zaútočit. V ostatních částech města - centru, východě, jihu a jihovýchodě - byla však situace klidná.

Odpor zablokoval okupantům přístup do obvodu Džurajfí a zabil dva mariňáky

V sobotu odpoledne otřásla podle korespondenta Mafkarat al-Islam okrskem Džurajfí severně od Fallúdže silná exploze. Došlo k ní přesně v 15:53 místního času a výbuch byl slyšitelný v různých částech Fallúdže.

Korespondent sdělil, že k explozi došlo při odpovědi bojovníků odporu na útok okupačních vojáků doprovázených Humwee na Džurajfí, který měl krýt současný ústup amerických jednotek za železniční trať. Podle korespondenta bojovníci odporu odpálili dvě rakety na vozidlo, jakmile uviděli okupační vojáky pokoušející se dostat do Džurajfí. Zásah byl přesný, vozidlo bylo úplně zničeno a dva vojáci v něm byli zabiti. Pěšáci pak utekli. Korespondent sdělil, že okupační síly používají tento způsob útoků k usnadnění ústupu svých sil, aby tímto drobným střetem zaměstnali bojovníky odporu.

Fallúdža slaví ústup amerických okupantů

Lidé Fallúdže vyšli v sobotu do ulic a na oslavu svého vítězství nad americkými okupačními silami, které blokovaly jejich město téměř měsíc, ukazovali znamení "Viktoria". Demonstranti nesli na pochodu ulicemi iráckou vlajku s nápisem Alláhu akbar a provolávali hesla oslavující obranu a odpor proti okupantům.

Mezitím místní policie začala zřizovat hlídky v jednotlivých částech města. Okupační vojáci údajně prohlásili, že opraví mešitu, kterou zničil jejich letecký útok.

Bojovníci odporu zůstávají v pohotovosti, místní policie převzala americké posty kolem města.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že policisté spolu s tzv. civilní obranou se začali rozmisťovat po městě a zaujímat místa, z nichž ustoupili američtí vojáci. Stalo se tak na řadě míst, zvláště v průmyslové zóně a ve čtvrti Nu'ajmíja. Americké síly odmítly poskytnout čtyři Humwee, aby se účastnily společných hlídek s iráckou policií, ač se tak mělo stát podle dohod z minulého týdne. Americké síly to odmítly pravděpodobně z obav o bezpečnost svých vojáků.

Bojovníci odporu mezitím zůstávali v pohotovosti, připraveni na všechny možnosti.

Do Fallúdže se vrací normální život

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že po týdnu blokády se v sobotu do města vrací normální život. Obchody se začaly opět otvírat a obyvatelé odstraňovali z ulic šrámy po bojích a začínali město opravovat.

Podle korespondenta se do dětských tváří začal vracet úsměv a bylo možno vidět po ulicích běhat děti s iráckou vlajkou, na níž je vyšito heslo Alláhu akbar a oslavovat tak návrat míru a bezpečnosti do města.

Naopak jeden fallúdžský občan vzal novou vymyšlenou, modro-bílo-žlutou vlajku "izraelského" stylu loutkových představitelů a pověsil ji na zadek svého osla na znamení odmítnutí symbolu, který se okupanti pokoušeli zemi vnutit.

Americké B-52 se objevily nad Fallúdžou

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam se v sobotu nad městem objevily americké bombardéry B-52. Poprvé je bylo možno pozorovat ve 14:45 místního času.

Objevení se těchto bombardérů byla neobvyklá událost. Nad obleženým městem se pravidelně objevovaly vrtulníky Apache, i když v posledních dnech se jejich počet zmenšil poté, co jich několik sestřelil irácký odpor.

Později korespondent oznámil, že pravidelné letecké hlídky se nad městem objevovaly od 6:00 do 18:00. Naznačoval, že tyto manévry mají zastrašovat Iráčany, zatímco Američané ustupují od města k základně Habbáníja 20 km od Fallúdže.

Civilní ztráty ve Fallúdži dosáhly čísla 1200, odpor ztratil 15 bojovníků

Počet civilních obětí americké agrese proti Fallúdži byl vyčíslen na 1200 mrtvých, z toho 267 žen a více než 67 dětí - ostatní byli mužští obyvatelé města. Statistiku oznámil korespondent Mafkarat al-Islam. Příčinu toho, že většinu mrtvých představují muži, lze hledat ve skutečnosti, že většina mužů své děti a ženy poslala z města hned na počátku americké agrese.

Počet 1200 samozřejmě ještě vzroste. Muž, který udal, že se jmenuje šajch "Záfir" vysvětlil, že mnoho rodin pohřbilo své mrtvé na svých vlastních dvorcích, protože se nemohly dostat na hřbitovy nebo do nemocnic. Mnoho dalších zemřelo podobně ve čtvrti Askarí ve svých domech a jejich smrt nebyla dosud zjištěna, protože kurdští ostřelovači sloužící okupantům znemožnili jakoukoli komunikaci. Dalším faktorem je skutečnost, že ve čtvrti Talla byly soustředěny americké síly a zatím se neví, co se tam všechno stalo.

Je také možné, že některé rodiny pomřely hlady během obležení, když jim došlo jídlo a vinou ostřelovačů nemohl nikdo vyjít z domů.

Korespondent naopak oznámil, že počet celkových ztrát bojovníků odporu dosáhl pouhých 15.

Američané se hystericky radovali z ústupu od Fallúdže

Irácká policie byla na jednom místě překvapena při přebírání pozice od ustupujících Američanů, protože našla mariňáky hystericky vykřikující a povykující radostí nad tím, že opouštějí Fallúdžu. Jejich reakce vyvolala podle korespondenta Mafkarat al-Islam smích a posměšky policistů.

Američtí vojáci berou cigarety a jídlo za uvolnění cesty vracejícím se Fallúdžanům

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam očití svědkové mezi obyvateli Fallúdže, kteří se vraceli do města přes křižovatku Nu'ajmí oznamovali, že američtí okupační vojáci vymáhají od civilistů za průchod křižovatkou cigarety a jídlo.

Totéž líčili navrátilci už v pátek. Irácký odpor ničil americké zásoby a znemožňoval jejich přísun, takže vojáci zakoušeli nedostatek.

Irácký odpor hrozí vypálením budov, na nichž by byla vyvěšena kolaborantská vlajka

Oddíly iráckého odporu začaly rozesílat úřadům a institucím varování, aby nevyvěšovaly nově vymyšlenou modro-bílo-žlutou vlajku "izraelského" stylu na svých budovách. Někteří úředníci v Bagdádu a Bá'qubě nalezli tato varování na branách svých budov. Pokud by novou vlajku vyvěsili, hrozil jim odpor podle QudsPress vypálením.

Naopak mnozí Iráčané vylepili na svých obchodech oznámení, že nikdy nevyvěsí vlajku, která se podobá "izraelské". Např. na jednom oznámení v bagdádské A'zamíji bylo možno číst: "Nikdy nevyvěsíme jinou než legální iráckou vlajku". A nad oznámením byla umístěna správná irácká vlajka s nápisem Alláhu akbar.

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže oznámil, že policie ve městě odmítla vyvěsit loutkovou vlajku a žádala, aby na všech policejních stanicích a stanovištích vlála původní irácká vlajka.

Mluvčí Arabské ligy v Káhiře Husám Zakí řekl, že loutková vlajka nesmí být použita v jednací hale Arabské ligy při konferenci arabských ministrů zahraničí ani při arabském summitu, jenž se sejde v květnu v Tunisu.

Dva američtí vojáci zabiti odporem v Ghazálíji

Podle TV al-Arabíja v sobotu zaútočili bojovníci odporu na americkou kolonu v Ghazálíji. Podle očitých svědků byli při útoku zabiti dva američtí vojáci a jejich cisterna zničena. Na místo útoku pak spěchaly hasičské vozy.

Bomba vybuchla pod americkou kolonou v Džádiríji

Bomba nastražená odporem vybuchla pod americkou vojenskou kolonou na přejezdu Tabíqajn v bagdádském obvodu Džádiríja. Podle katarské agentury QANA nedošlo k žádným zraněním, jen ke zničení přístupové cesty k nadjezdu. Americké jednotky a loutková policie prostor uzavřely a zastavily provoz.

Jeden Američan zabit při útoku v severním Iráku

Jeden americký voják byl zabit a dva byli zraněni explozí bomby u silnice, kterou projížděl jejich konvoj. Podle TV al-Džazíra k explozi došlo blízko Mósulu a bylo zničeno několik vozidel.

Dva mariňáci zabiti

Americké velení přiznalo, že dva příslušníci námořnictva byli zabiti v provincii Anbar, kde Američané vedli operaci proti iráckým partyzánům.

Dva žoldáci zabiti a pět zraněno při útoku odporu v Mósulu

Americký okupační mluvčí v sobotu oznámil, že dva žoldáci (tzv. "pracovníci bezpečnostních služeb") byli zabiti a pět dalších zraněno v Mósulu, když pod jejich autem vybuchla bomba. Američané pak uzavřeli okolí a pokoušeli se najít útočníky. Místní zdroje oznámily, že žoldáci pracovali pro společnost Global Risk Star, která ochraňuje konvoje s ropnými produkty pro okupanty.

Tři Britové zraněni

Britské zdroje oznámily, že tři britští vojáci byli v sobotu zraněni ve srážce mezi okupačními silami a mahdisty. Reuters uvedl, že Mahdího armáda na Brity zaútočila v Amará poté, co bylo zatčeno několik jejích velitelů.

Odpor ostřeloval minomety okupační letiště v Amará

Podle Reuters zaútočily síly odporu v sobotu minomety na letiště v Amará, které používají angloameričtí agresoři.

Sto iráckých vědců a učenců zavražděno za rok okupanty

Ředitelka tiskového střediska pro sledování okupace Iráku Eman Ahmad prohlásila, že američtí okupanti jsou zodpovědní za všechny násilnosti, k nimž od okupace v Iráku došlo. Středisko se věnuje vytváření detailního obrazu všeho dění v okupovaném Iráku včetně náhodné střelby, kolektivního věznění a vražd. Dodala, že okupanti nesou odpovědnost za povraždění asi stovky iráckých vědců a učenců.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       7. 5. 2004
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů
9. 5. 2004 Proč Západ proti týrání iráckých vězňů nezasáhl už dávno?
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické
8. 5. 2004 Sexuální ponižování iráckých vězňů je oficiální americkou politikou
8. 5. 2004 Americká armáda je bezbranná vůči moderní technologii
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney
7. 5. 2004 Jak se Donald Rumsfeld hájil v americkém Kongresu
8. 5. 2004 Červený kříž: Varovali jsme USA, že dochází k týrání iráckých vězňů už loni
7. 5. 2004 Bush věděl o týrání vězňů už letos v lednu - mlčel
7. 5. 2004 Další britský voják potvrdil týrání iráckých vězňů
7. 5. 2004 Sankce proti Kubě a Pákistánu: Nejpitomější politika na této planetě
9. 5. 2004 Čečenský prezident zavražděn
9. 5. 2004 Conrad Black, bývalý majitel deníku Daily Telegraph, obviněn z defraudace
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
7. 5. 2004 "Jaký to úspěšný den pro prolhané, narkotika zneužívající primadony"
7. 5. 2004 Učitelka vyhrála soud proti zaměstnavateli Petr  Jindra
7. 5. 2004 Jak vymýtit korupci u policie Miloš  Kaláb
7. 5. 2004 Dolly Buster jako boží poselství českému národu Darius  Nosreti
7. 5. 2004 Greenpeace a genetické inženýrství: Riziko pro objektivitu Dalibor  Šrámek
7. 5. 2004 Není marné mít ve vyšším věku dítě, ale... Jan  Stejskal
7. 5. 2004 Třeba to funguje...
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004
7. 5. 2004 Začíná světu docházet ropa?
7. 5. 2004 Jak trestat nedodržení zákonné povinnosti zajistit objektivitu a vyváženost ? Štěpán  Kotrba
7. 5. 2004 Letenka do noci
7. 5. 2004 Nová německá politika Josef  Vít
6. 5. 2004 Pomníček
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora
6. 5. 2004 Co je podstatou hnusu
6. 5. 2004 Zásadní chybou je vnímat muslimský svět podle vlastní civilizace
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2004 V Americe vychází najevo, že týrání vězňů bylo systematické   
9. 5. 2004 Americká armáda potvrdila existenci ještě daleko strašnějších fotografií a videozáběrů   
9. 5. 2004 Proč Západ proti týrání iráckých vězňů nezasáhl už dávno?   
8. 5. 2004 Červený kříž: Varovali jsme USA, že dochází k týrání iráckých vězňů už loni   
8. 5. 2004 Sexuální ponižování iráckých vězňů je oficiální americkou politikou   
8. 5. 2004 Americká armáda je bezbranná vůči moderní technologii   
7. 5. 2004 Bush věděl o týrání vězňů už letos v lednu - mlčel   
7. 5. 2004 Sankce proti Kubě a Pákistánu: Nejpitomější politika na této planetě   
7. 5. 2004 Další britský voják potvrdil týrání iráckých vězňů   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
6. 5. 2004 Britská vláda naléhá, aby The Mirror jmenoval své zdroje   
6. 5. 2004 Velitel amerických vězení v Iráku se omluvil za týrání vězňů   
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.