3. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2004

Stažení USA?

Na počátku roku 2003 probíhala v USA a v celém světě velká debata, zda by měly SUA vstupovat do Iráku. Nyní se rozvinula debata, zda by se USA měly z Iráku stáhnout. Okupace vůbec neprobíhá tak, jak americké úřady doufaly a předpokládaly. Rozšiřuje se ozbrojený odpor Iráčanů. Americké síly jsou rozmístěny tak, že nedokáží kontrolovat irácké území. Iráčané jsou stále otevřeněji nepřátelští k USA a všem, kdo je podporují, a to včetně Irácké vládní rady, kterou dosadily USA coby svého věrného spojence. Centristické elementy establishmentu USA, které podporovaly rozhodnutí amerického prezidenta, a pokud byly v Kongresu, tak pro ně i hlasovaly, jsou nyní ve značných rozpacích a nevědí, jaké mají zaujmout stanovisko

Jedním východiskem může být tvrzení (které je tím nejpřijatelnějším ospravedlněním, jaké bylo používáno skupinami, které usilovala o to, aby byl Sadám Husajn zbaven moci), že i když bylo ospravedlnitelné jít do Iráku, válka byla vedena špatně. USA se o ní pokusily s příliš malou armádou. Nepodařilo se jim "získat srdce a mysli" iráckého lidu. Vláda neměla plán pro období po Sadámovi a dopustila se vážných chyb. To není z pohledu Bushovy administrativy příliš silný nesouhlas. Zjevným důsledkem takové kritiky je výzva ke zvýšení naší vojenské síly v Iráku, vynakládání více peněz na jeho obnovu a obnovení původní koncepce. To je stanovisko republikánských "kritiků" jako např. senátorů McCaina a Hagela.

Vedení demokratů, a zejména senátor Kerry, jdou o krok dál. Tvrdí, že USA by měly "pozvat" (požádat o pomoc) OSN a NATO, což měl podle nich Bush udělat už od začátku. Už se nezmiňuje fakt, že ani OSN ani NATO zřejmě nepřijmou pozvání do katastrofální oblasti, jíž vytvořily USA. Ale tito lidé mají jeden argument, který byl velmi jasně vyjádřen v úvodníku New York Times z 25. dubna: Tato strana uznala, že bylo omylem napadnout Irák bez široké mezinárodní podpory, a od té doby tu několik věcí nasvědčovalo tomu, že Bushova představa, že zde vytvoří stabilní demokracii, je pouhým snem. Ovšem opustit nyní Irák by znamenalo vytvoření tak strašlivé situace, že jsou USA povinny zůstat, dokud existuje jakákoli naděje, že bude dosaženo nějakého pokroku... Teď není chvíle vhodná k vycouvání a už vůbec ne k polovičatým řešením.

Jenže boj o Falůdžu a vítězství amerických ozbrojených složek v Nadžáfu ukázaly, že polovičatá řešení jsou jedinou realistickou volbou. "Úplná" řešení slibují Spojených státům jen horší katastrofu.

Co by se ve skutečnosti stalo, kdyby se USA stáhly? Především potřebujeme vědět, co znamená ono "stažení se" -- jednalo by se o všechny vojáky nebo jen o některé, došlo by k němu okamžitě, brzy nebo "až se situace stabilizuje"? Je jasně vidět, že dnes v Iráku neexistuje žádná ústřední vláda a ani žádná armáda (protože USA rozpustily jedinou, kterou Irák měl). Je tam jen málo policejních sil. Zástupce OSN, Lakhdar Brahímí, říká, že doufá, že dosáhne dohody pokud jde o podobu nové centrální vlády koncem května. Šlo by patrně o "prozatímní" vládu "odborníků", a to až do uspořádání voleb, plánovaných na leden 2005.

Americký prokonzul Paul Bremer mezitím říká, že doufá v obnovu irácké armády s využitím některých starých generálů, kteří byli členy strany Baas pouze "nominálně". Za to jej ostře napadl bývalý favorit Pentagonu Ahmed Šalabí, který má na starost "debaasifikaci" Iráku. Šalábí, který není schopen ukázat, že by měl kdekoli v Iráku jakoukoli lidovou podporu se také staví proti plánu Brahímího, který by jeho (i jeho "stranu") odstranil z vlády, pravděpodobně natrvalo. Takže tu nejspíš bude nějaká armáda kolem ledna 2005. Existují také různě důležité "milice" -- přinejmenším dvě kurdské, dvě šíitské a pravděpodobně jedna, která by mohla být snadno utvořena v sunnitských oblastech. To je zdroj často používaného argumentu, že pokud by Irák byl ponechán sám sobě, vypukla by v něm občanská válka. To se zdálo být pravděpodobnější před třemi měsíci. Americká nekompetentnost vytvořila nacionalistické vztahy mezi těmito rivalskými frakcemi. A americké vojenské akce ve Falůdží a Nadžáfu mohou vést k nové jednotě, nebo přinejmenším k něčemu, co bude dost silné na to, aby to postačilo k radikálnímu omezení pravděpodobnosti něčeho podobného tomu, co se v devadesátých letech 20. století odehrálo v Bosně.

Nedávno jsme se dozvěděli z knihy Boba Woodwarda, že Colin Powell připomněl Georgi W. Bushovi v době, kdy se rozhodoval o napadení Irák "zastaralou" teorii intervence na zahraniční území: "Pokud je dobudete, vlastníte je." To je to, co nám nyní říkají New York Times: "USA jsou povinny pokračovat." Povinny? Určitě ne z hlediska práva. A z morálního hlediska? Podívejme se na to blíže.

Pokud někoho zraníte a zhoršíte tak jeho situaci, měl byste zůstat na místě a poskytnout mu pomoc? Ano, pokud to bude skutečná pomoc a bude chtěná osobou, jíž pomáháte. Ale určitě ne, pokud to situaci jen zhoršuje. Osobně nevím, že by Bremer a generál Abazáid něčemu pomáhali. Situace se stále zhoršuje. A Iráčané -- a to i ti Iráčané, kteří byli dříve vůči útočníkům tak či onak přátelští -- si nyní nejhlasitěji stěžují právě na to, že USA Irák značně poškozují, a zdá se, že se to bude stále zhoršovat. Důvod je jednoduchý. USA toho dnes mohou udělat pro mír a stabilitu v Iráku jen málo, o demokracii, jíž chtěly do Iráku údajně přinést ani nemluvě.

Iráčané mají dva zásadní důvody k hořkosti vůči americkým okupantům. Ti totiž zraňují (a zabíjejí) všechny možné lidi, kteří nejsou bojovníky ve svém pochopitelném úsilí chránit životy amerických vojáků a patrně též obnovit pořádek. A zadruhé (a to je pravděpodobně důležitější) Iráčané nejsou přesvědčeni o tom, že by Američané byť i jen chtěli odejít. A mají dobré důvody o tom pochybovat, i když o tom Bushovi úředníci tak dlouho mluví. USA v Iráku staví stálé vojenské základny. USA prohlásily, že "suverenita", která má být obnovena 30. června je pouze "částečná". Se suverenitou to je ale jako s panenstvím -- buď suverénní jste anebo ne. Není nic mezi tím. Budou-li americké ozbrojené síly v Iráku moci jednat tak, jak budou pokládat za vhodné i po 30. červnu, země nebude svobodná -- bude to kolonie.

Co tedy mohou USA dělat? Domnívám se, že vzhledem k tomu, že v zemi neexistuje žádná centrální vláda a armáda, by okamžité stažení USA skutečně mělo za následek chaos. USA by se ale mohly nyní zavázat k tomu, že předají 30. června prozatímní vládě plnou suverenitu (která by omezila uplatnění americké armády na plnění příkazů této vlády). Mohla by okamžitě umožnit obnovu irácké armády. A mohla by se zavázat k okamžitému stažení amerických sil řekněme k lednu roku 2005. A především by se do budoucna mohla zříct všech aspirací na americké vojenské základny v Iráku.

Znamená to nějaká rizika z čistě amerického úhlu pohledu? Ovšemže znamená. Nacházíme se ale ve slepé uličce, do níž USA dostala Bushova administrativa a tohle je nelepší způsob, jak z ní uniknout, a možná také jediný způsob. Bude nová vláda Iráku přátelská vůči USA? Velmi pravděpodobně ne. USA nedokázaly vyjít s Irákem ani v době, kdy byl u moci ve skutečnosti takřka bezzubý Sadám Husajn. Ale pokud uděláte nějakou skutečně velkou chybu, tou nejlepší věcí, jíž můžete udělat, je přiznat si to snažit se minimalizovat její následky. Udělá to George Bush? Takřka jistě ne. Udělá to John F. Kerry? Snad, ale rozhodně si tím nemůžeme být jisti.

Přeložil Ondřej Slačálek. Anglický originál ZDE

Zdroj: FERNAND BRAUDEL CENTER
Binghamton University, USA
© Immanuel Wallerstein 2004

Všechna práva vyhrazena. Autor dává svolení šířit tento text elektronicky a publikovat ho na nekomerčních internetových stránkách, pod podmínkou, že nebude krácen a že bude publikováno toto copyrightové oznámení. Přejete-li si text přeložit, publikovat ho na komerčních stránkách či tiskem, obraťte se na autora.

                 
Obsah vydání       3. 5. 2004
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení
3. 5. 2004 Britští vojáci "si vyměňovali fotografie týraných vězňů"
2. 5. 2004 Jsou či nejsou "britské" fotografie mučení z Iráku pravé?
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci
3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů
3. 5. 2004 V Izraeli nemůže být pánem Arab
3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš
30. 4. 2004 Izrael používá teroristické metody Jana  Malá
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
2. 5. 2004 Google nabídne své akcie jen Američanům
3. 5. 2004 Kuba: Nový proces s disidenty Simone  Radačičová
2. 5. 2004 Zpátky domů do Evropy Zdeněk  Bárta
3. 5. 2004 Generálov pád Peter  Greguš
3. 5. 2004 Medzi politikou a rozumom Erich  Goode
3. 5. 2004 Zločin a zisk Radovan  Geist
3. 5. 2004 Pochod za životy žien Oľga  Pietruchová
3. 5. 2004 Ešte to len začína Radovan  Geist
30. 4. 2004 Příslib z Východu
30. 4. 2004 Vystěhuje Británie od zítřka na ulici 2500 českých a slovenských Romů?
1. 5. 2004
30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Marx, marxismus-leninismus a socialistické zkušenosti v moderním světovém sytému Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
22. 3. 2002 Politika levice ve věku přechodu Immanuel  Wallerstein

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
16. 4. 2004 Opouští Štěstěna prezidenta Bushe? Miloš  Kaláb
15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
31. 3. 2004 Losnu nebo Mažňáka?! Ondřej  Slačálek
26. 3. 2004 Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky Jan  Keller
26. 3. 2004 Bush vyvolal novou kontroverzi   
15. 3. 2004 Ta ostuda - americký demokratický kandidát John Kerry umí francouzsky   
5. 3. 2004 Bush terčem kritiky, že v předvolební reklamě zneužil 11. září   
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe   
13. 2. 2004 USA: Vypadne John Kerry z nominace kvůli "sexuálnímu skandálu"?   
13. 2. 2004 John Kerry odmítá obvinění   
12. 2. 2004 USA: Pokračuje kontroverze ohledně toho, zda byl G. W. Bush řádně na vojně   
9. 2. 2004 George Bush hájil útok na Irák jako "válečný prezident"   
5. 2. 2004 Čtyři důvody, proč Bush čelí "smrti volební urnou"