28. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 4. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > >

Pátek 16. dubna 2004

Shrnutí bojů ve Fallúdži v noci 12. dne obležení

Boje ve městě a kolem něho shrnul korespondent TV al-Džazíra. Jejich součástí se podle zprávy stalo bombardování tříštivými bombami, celou noc pokračovalo ostřelování kulomety a raketami z amerických vrtulníků. Reportáž z pátečního rána uváděla, že v bojích bylo zabito 6 a zraněno 11 Iráčanů. Podle fallúdžského lékaře dr. 'Isáma Muhammada jejich počty stouply na 15 mrtvých a 20 zraněných.

Navzdory intenzivnímu bombardování ze vzduchu vyřadil irácký odpor během noci podle vyjádření očitých svědků americké obrněné vozidlo.

Rozšířily se také pověsti, že Američané chystají vpád a ovládnutí města, které je už 12 dní obleženo. Přesto město za denního světla prožilo relativně klidný pátek.

Al-Džazíra: probíhají přímé rozhovory mezi vůdci Fallúdže a americkou armádou

TV al-Džazíra informovala z Fallúdže krátce po 20:00 místního času, že došlo k tajným rozhovorům mezi delegací fallúdžkých obyvatel se zástupci Islámské strany Iráku na jedné a Američany na druhé straně. Jde o první oznámené vyjednávání od obležení Fallúdže před 12 dny.

Člen rady ulamá al-Kubajsí: Američané intenzívně bombardují Fallúdžu tříštivými bombami, porušují příměří, o ústupu se otevřeně nic neříká

TV al-Džazíra v pátek citovala člena rady muslimských ulamá, 'Abd as-Salama al-Kubajsího, který řekl, že okupační letectvo intenzivně bombarduje Fallúdžu tříštivými bombami. Bojovníci odporu svedli s okupanty v pátek bitvu, protože Američané pokračovali ve svých pokusech dostat se do vzpurného města.

Na tiskové konferenci v Bagdádu obvinil al-Kubajsí v pátek americké síly z porušování dohody o příměří, kterou zprostředkovala rada ulamá. Řekl také, že Američané zadržovali dodávky potravin a dalších potřeb, určené obležené Fallúdže. Dodal, že Američané zavírají chycené fallúdžské obyvatele do vězení a tam je mučí.

Dohoda o příměří, kterou zprostředkovala rada ulamá mezi americkými agresory a lidem Fallúdže, hovořila o eventuálním ústupu amerických sil od města a uvolnění obležení. Na tiskové konferenci však al-Kubajsí vyjádřil pochyby o amerických prohlášeních, že by byli ochotni ustoupit od obléhaného města, protože kopou kolem města příkopy.

Irácký odpor zasáhl americkou základu, loutková policie s minomety obchází Mósulem

Síly iráckého odporu zasáhly minometnou střelbou základnu okupačních sil v Mósulu v severním Iráku a rovněž stanici loutkové policie ve městě. Brigádní generál Mark Kimmitt řekl, že při útoku bylo zabito osm osob a zraněno 17, ale bez určení identity mrtvých a zraněných.

Ruští a čínští občané opustili bojové linie. Občané okupačních zemí jsou dále brání jako rukojmí

Rada muslimských ulamá oznámila na bagdádské tiskové konferenci, že pomohla evakuovat více než 300 ruských dělníků, které dopravila do Bagdádu. Čínské vyslanectví mezitím sdělilo, že čínští občané, zajatí jako rukojmí, byli propuštěni.

Dánské ministerstvo zahraničí oznámilo, že jako rukojmí byl v Iráku zajat jeden dánský obchodník.

Američtí vojáci s tanky obklopili irácké loutkové vojáky, kteří odmítli bojovat

TV al-Džazíra v pátek oznámila, že před třemi dny byla 36. brigáda Američany nově vytvořené loutkové "irácké armády" obklíčena okupačními vojáky podporovanými tanky a vrtulníky poté, co se její členové odmítli zúčastnit spolu s Američany vojenské operace proti lidu statečné Fallúdže.

Postup agresorů na Kúfu

Kolona US Army, krytá vrtulníky a letadly, zaútočila v pátek na jihoirácké město Kúfu v rámci pokusů o zabití nebo zajetí ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra. Došlo k boji mezi Mahdího armádou a agresory.

Reportérka al-Džazíry v okolí Nadžafu oznámila toho dne ráno, že podle lékařských zdrojů byli v této bitvě zabiti dva iráčtí civilisté a několik dalších zraněno.

USA přiznávají jednoho zabitého a čtyři zraněné Američany v bitvě u Kúfy

Později v pátek oznámil lékařský zdroj v Kúfě, že nejméně pět osob bylo zabito a 20 dalších zraněno ve srážkách, k nimž došlo blízko Kúfy mezi americkými okupačními silami a Mahdího armádou Muqtady as-Sadra. Amerikou zřízené rádio Sawa oznámilo, že v bojích byl zabit jeden US voják a čtyři byli zraněni.

Muqtadá as-Sadr pronesl v pátek kázání v kúfské mešitě

Muqtadá as-Sadr odsoudil americkou okupaci Iráku a tzv. prozatímní vládní radu, která se podřizuje rozkazům amerických okupantů. V řeči, kterou pronesl v pátek v kúfské mešitě na modlitebním shromáždění, odmítl všechno, co se říká o rozpuštění jeho Mahdího armády. Ve čtvrtek náboženský ší'itský představitel ájatolláh Alí as-Sístání varoval Spojené státy před snahou zaútočit na Nadžaf. Američtí agresoři přesto rozhazovali v Nadžafu letáky nazývající as-Sadra "psancem". TV al-Džazíra oznámila, že prostředník v jednání mezi sadrovci a okupanty řekl, že americká strana předkládá nereálné požadavky, které jednání podkopávají. Odmítl sdělit další podrobnosti.

V pátek odpoledne došly z Kúfy zprávy, že městem otřásla řada explozí. Reuters oznámil, že desítky ozbrojených bojovníků odporu spěchaly do boje s okupačními jednotkami.

Muqtadá as-Sadr na pátečním kázání prohlásil, že žádná dohoda podepsaná s okupačními představiteli nemůže mít úspěch. Prohlásil, že je připraven na smrt v boji s cizími vojáky.

Během tohoto prvního vystoupení na veřejnosti po dvou týdnech as-Sadr v pátek ve svém proslovu ve velké kúfské mešitě prohlásil: "Nikdy nedovolíme okupačním silám vstoupit do Nadžafu a na svatá místa, protože to jsou místa, na něž je jim vstup zakázán. Žádné smlouvání nás nemůže přinutit jim vyhovět. Ti kdo útočí na civilisty a nevinné demonstranty ve Fallúdže, musí být podrobeni zkoušce."

As-Sadr rovněž zaujal nepřátelské stanovisko vůči loutkové tzv. prozatímní vládní radě: "Chtěl bych oslovit západní lokaje a říci jim toto: Říkáte, že odmítáme představitele Iráku a neuznáváme vytvořenou vládu, ale my se ve skutečnosti snažíme zabránit zaprodání Iráku a vytvoření vlády zrádců."

Jeden Kanaďan a tři čeští rukojmí propuštěni

Města v jižním Iráku se v těchto dnech změnila ozbrojenými střety mezi okupanty a iráckými obyvateli na válečnou zónu. Desítky Iráčanů byly zabity, stejně jako řada amerických okupačních vojáků.

TV al-Džazíra v pátek večer iráckého času oznámila, že jeden Kanaďan a tři čeští novináři, kteří byli drženi jako rukojmí, byli propuštěni. Reuters oznámil s odvoláním na očité svědky, že Kanaďan byl propuštěn v pátek a předán do sídla Muqtady as-Sadra v Nadžafu.

Al-Džazíra oznámila, že české ministerstvo zahraničí potvrdilo páteční propuštění tří Čechů, držených od neděle jako rukojmí.

Zajatý americký voják se objevil v TV al-Džazíra

Páteční reportáž al-Džazíry ukázala amerického vojáka obklopeného maskovanými bojovníky iráckého odporu s kulomety. Na videozáznamu byl voják identifikován jako jeden ze dvou pohřešovaných amerických vojáků v Iráku, Keith M. Maupin (20) z Batavie v Ohiu. Reportáž ho ukázala sedícího na podlaze mezi pěti maskovanými bojovníky odporu držícími automaty. Dva američtí vojáci a sedm "civilních podnikatelů" bylo oficiálně pohřešováno od té doby, co na jejich konvoj v pátek 9. dubna zaútočil odpor a během boje byli zajati. Druhým nezvěstným vojákem je seržant Elmer C. Krause (40) z Greensboro v Jižní Karolíně.

Síly iráckého odporu zaútočily minomety na britskou základnu v Basře

Podle prohlášení člena místní loutkové rady v Basře, předaného AFP, síly iráckého odporu střílely večer z minometů kolem britské základny v Basře. Britské síly incident nekomentovaly.

Americká námořní pěchota posílila své jednotky podél irácko-syrské hranice

Generálmajor John Suttler, operační důstojník amerického ústředního velitelství řekl v rádiu Sawa, že námořní pěchota zesílí své počty na syrsko-irácké hranici, aby "zmařila pokusy infiltrace do Iráku". Prohlásil, že námořní pěchota je schopna hranici uzavřít, ale někteří arabští dobrovolníci se stále pokoušejí se přes ni dostat.

Americký obchodník unesen z hotelu v Basře

Šéf loutkové policie v Basře, plukovník Chalaf al-Málikí, oznámil v pátek, že z hotelu ve městě, v němž se ubytoval, byl unesen americký obchodník. Podle Associated Press al-Málikí řekl, že Američan byl zajat ve čtvrtek.

Irácký odpor začal používat metodu unášení cizinců, aby vyvinul tlak na okupační síly z různých zemí, sloužících americké agresi. Během posledních osmi dnů bylo uneseno 21 cizinců.

Podle okupační správy byl v Basře unesen obchodník jordánského původu

Okupační představitelé v pátek oznámili, že jordánský obchodník, cestující s pasem Spojených arabských emirátů, byl před pěti dny unesen v jihoirácké Basře. Americký úředník sdělil agentuře Reuters, že Wá'il Mamduh přišel do Basry minulý měsíc a zmizel před pěti dny.

USA přiznávají 88 zabitých Američanů za duben, Rumsfeld vyjádřil překvapení nad růstem počtu amerických ztrát

Tajemník obrany Donald Rumsfeld vyjádřil v pátek ve Washingtonu překvapení nad rostoucím oficiálním počtem zabitých a zraněných vojáků US Army v Iráku během minulých dní, kdy ozbrojený boj odporu eskaloval. Podle oficiální a evidentně podhodnocené statistiky bylo od začátku dubna v bojích s iráckým odporem zabito 88 amerických okupačních vojáků.

Sobota 17. dubna 2004

Fallúdža

Američané znovu obklíčili obleženou Fallúdžu, ostřelovali obytné domy a ostatní budovy ve městě a během pátku zabili 9 a zranili 11 Iráčanů. Kulometná palba však v noci značně ztichla a relativně klidná byla také sobota. Do ulic se podle al-Džazíry vrátil jakžtakž normální provoz. Amplióny na mešitách začaly svolávat dělníky městských služeb, hlavně vodovodů a energetiky, zpět do práce.

Představitelé Fallúdže v pátek pokračovali v přímých jednáních s okupačními silami, další pokračování se plánovalo na neděli. Podle al-Džazíry v pátek americká strana žádala, aby Iráčané vydali arabské dobrovolníky a ty, kdo je v Iráku podporují. V sobotu se v rozhovorech dospělo k dohodě, že Američané ustoupí od západního okraje města blízko budovy fallúdžské nemocnice a lékařský výbor připraví nemocnici k obnovení lékařské služby.

Mezitím rada muslimských ulamá varovala, že kampaň občanské neposlušnosti by se mohla v Bagdádu změnit v protest proti americkému obležení Fallúdže. Člen rady šajch 'Abd as-Salam al-Kubajsí řekl, že okupační síly začaly hloubit příkopy v různých částech Fallúdže, což znamená, že tam hodlají zůstat dlouho.

Útok odporu na americkou předsunutou hlídku v Qá'imu

Okupační štáb v Qá'imu na irácko-syrské hranici se stal v sobotu terčem iráckého odporu. Odpor na něj zahájil v ranních hodinách palbu minomety. Podle svědků rakety směřovaly na dvůr štábu, nebyly však k dispozici žádné zprávy o ztrátách.

Korespondent al-Džazíry v Qá'imu řekl, že ze štábu bylo vidět stoupat silný mrak kouře. Po útoku vypukla mezi odporem a americkými okupačními silami kulometná přestřelka, k níž se přidala kulometná palba z amerického vrtulníku. Na ulicích města zůstali jen bojovníci odporu a tvářemi krytými maskami nebo kúfijemi.

Silná exploze otřásla Bagdádem

V sobotu ráno se v ulicích hlavního města Iráku ozvala mohutná exploze, po ní následovala intenzivní kulometná přestřelka ve čtvrti Karráda. Raněn byl jeden irácký loutkový policista.

V noci z pátku na sobotu prohledávali okupační vojáci oblast kolem mešity u náměstí Firdaws v centru Bagdádu a zatkli dvě osoby. Okupanti uzavřeli okolí mešity vojenskými vozidly a přerušili provoz v oblasti. Nezaútočili však na mešitu.

Útok odporu zabil ve východním Bagdádu čtyři Američany

Nejméně čtyři američtí vojáci byli v sobotu ráno zabiti a řada dalších zraněna při raketovém útoku sil iráckého odporu na okupantskou hlídku, která projížděla čtvrtí Kamalíja ve východní části Bagdádu. Očití svědkové sdělili saúdské agentuře WAS, že bojovníci odporu při útoku automatickými zbraněmi zničili jedno americké vozidlo, které se vzňalo.

Americký voják zemřel na následky pátečního zranění u Nadžafu

Jeden americký voják zemřel podle hlášení TV al-Džazíra na následky zranění, které utrpěl při útoku odporu v jižním Iráku. Oficiální mluvčí okupačních sil v Iráku, brigádní generál Mark Kimmitt, řekl na tiskové konferenci, že voják zemřel na následky zranění, utrpěných v pátek v boji se ší'itskými bojovníky poblíž Nadžafu. Podle Kimmittova sdělení byl voják raněn, když se jeho hlídka stala terčem útoku u řeky Eufrat.

Okupanti uzavřeli dvě dálnice v okolí Bagdádu kvůli "opravám" škod po útoku odporu

Okupační jednotky uzavřely v sobotu večer části dvou dálnic vedoucích do a z Bagdádu, naoko proto, že je nutno opravit škody způsobené výbuchy kladených bomb.

Dva japonští rukojmí, kteří byli více než týden zadržováni silami iráckého odporu, byli v sobotu propuštěni a předáni radě ulamá v mešitě Umm al-Qurá v Bagdádu, kde se s nimi setkal japonský konzul. Charge d'affairs japonského vyslanectví v Iráku poděkoval radě ulamá za jejich snahu o ukončení krize kolem japonských rukojmích.

Situace v Kúfě a Nadžafu

Mluvčí ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra Qajs al-Chaz'alí v sobotu večer oznámil, že vojenská konfrontace mezi Mahdího armádou a americkými agresory je stále pravděpodobnější. V prohlášení vysílaném al-Džazírou al-Chaz'alí řekl, že americká strana přerušila rozhovory, které měly střet mezi oběma stranami odvrátit.

"Očekáváme, že americké síly zaútočí na Nadžaf každým okamžikem," řekl a dodal, že útok bude "nultou hodinou pro zahájení obrovské lidové revoluce".

Ze severní části města, nazývané Bahr an-Nadžaf, kde bylo rozmístěno asi 2 500 okupačních vojáků, bylo slyšet kulometnou palbu. Američtí okupanti se pokoušeli odzbrojit Mahdího bojovníky a zabít nebo zatknout Muqtadu as-Sadra.

Velké napětí trvá v Kúfě v jižním Iráku po srážkách mezi Sadrovou armádou a okupačními vojáky v Umm 'Abbásiját v severní části města. V pátek řekl Muqtadá as-Sadr stoupencům, že nemá v úmyslu rozpustit Mahdího armádu a žádal naopak soud pro všechny, kdo zabíjejí Iráčany.

Muqtadá as-Sadr získal podporu ší'itských představitelů v Iráku, kteří prohlásili, že US požadavek na vydání as-Sadra byl předložen s úmyslem znemožnit vyjednávání. Ší'itští vůdci také varovali Američany před útokem na svatá města Nadžaf a Karbalu hrozbou povolání všeho lidu do zbraně.

Iráčtí loutkoví policisté zabiti v sobotu ráno v Karbale

Tři iráčtí loutkoví policisté byli podle AFP zastřeleni poblíž karbalské mešity. Dr. Sálih al-Hasanawí v Husajnově nemocnici potvrdil jejich smrt. Bojovníci odporu se přiblížili k jejich hlídce a zahájili palbu. Mešita v Karbale je centrem aktivit Muqtady as-Sadra.

Soukromé bezpečnostní společnosti potřebují žoldáky, aby měly přístup k těžkým zbraním

Soukromé vojenské společnosti, tzv. "bezpečnostní poradci", zaměstnávané ochranou cizích podnikatelů, pracujících pro americké okupanty v Iráku, žádají, aby mohly používat silnější zbraně poté, co řada žoldáků byla partyzány zabita.

Podle zprávy britského listu Guardian bezpečnostní firmy cítí, že jejich potřeby mají přednost před potřebami řadových vojáků.

Iráčtí loutkoví vojáci oznámili, že okupační síly v zemi zajaly 200 iráckých příslušníků loutkových vojenských sil, kteří se odmítli účastnit amerického útoku na Fallúdžu. Američané odmítli potvrdit, zda byl kdokoli ze zaměstnanců irácké armády zatčen. Ale příslušníci 36. divize iráckých loutkových sil, jejichž štáb sídlí v Bagdádu řekli agentuře Reuters, že jejich velitelé byli odvezeni minulý týden v noci k Fallúdže. Alí aš-Šammárí řekl agentuře, že Američané Iráčanům nařídili útočit na město, ale ti vyjádřili podiv "jak je možno čekat od Iráčana, že bude bojovat proti Iráčanovi?" a všichni odmítli rozkazu uposlechnout. Aš-Šammárí řekl, že mnozí z iráckých velitelů rovněž nevěděli, že budou vezeni k Fallúdže a jen jim sdělili, aby se připravili k odjezdu. Prohlásil, že neposlušní loutkoví vojáci byli drženi ve stanech na americké základně u Fallúdži a dostávali jen jedno jídlo denně. Aš-Šammárí řekl, že mnozí z jeho druhů z jednotky utekli, ale 200 je stále ještě drženo v americkém táboře.

36. divize je složena z bývalých vojáků armády Irácké republiky a kurdské pešmergské milice. Kurd Buchtjár Sálih řekl, že "tvrdé jednání" Američanů ho zbavilo chuti bojovat. "Bombardují města z letadel a používají tříštivé bomby. Nemohu se toho účastnit."

Minometný útok zabil v Bagdádu Súdánce

AFP oznámila, že v Bagdádu byl zabit jeden Súdánec, když poblíž dvou hotelů v centru Bagdádu explodovala minometná střela. Muž bydlel v jednom z hotelů a v Bagdádu pracoval jako bezpečnostní pracovník ve službách okupačních sil.

Neděle 18. dubna 2004

Boje vypukly na syrské hranici

Americká námořní pěchota podporovaná kulometnou palbou vrtulníků svedla v sobotu bitvu se stovkami bojovníků iráckého odporu poblíž syrské hranice, v níž bylo zabito pět námořních pěšáků. Během dvou dnů bojů bylo podle sdělení z nemocnice zabito nejméně deset Iráčanů včetně šéfa místní loutkové policie.

Jak oznámila Associated Press, podle zpravodajské služby námořní pěchoty zahájilo téměř 300 bojovníků iráckého odporu u Fallúdže a Ramádí ofenzívu proti předsunuté hlídce v sousedství Husajby. Bojovníci iráckého odporu nejprve odpálili bombu u silnice, aby vylákali pěchotu z její základny, a pak, když pěchota odpověděla na tento útok, odpálili 24 minometných střel. Podle novináře z St. Louis Post-Dispatch bylo zabito pět námořních pěšáků a více než devět zraněno. Okupantský policejní mluvčí v Bagdádu neměl žádné informace o údajných mrtvých pěšácích.

Deset Iráčanů bylo zabito a 30 zraněno - mezi nimi bojovníci odporu i civilní kolemjdoucí - řekl Hámid al-Alusí, lékař z nemocnice v blízkém městě Qá'im. Několik civilistů zastřelili ostřelovači pěchoty, když se pokusili vyjít ze svých domů na toaletu, řekl lékař TV al-Arabíja.

Al-Arabíja oznámila, že jedním z těch, které ostřelovači zabili, byl loutkový policejní ředitel ve městě Husajba 'Imád al-Mahlawí, jehož identifikoval jeho bratranec Ádil 'Izz ad-Dín.

Člen Islámské strany Hadžim al-Hasaní v sobotu oznámil, že rozhovory mezi okupačními silami a zástupci Fallúdže pokročily. Řekl, že v dohodě má být obsaženo otevření starého mostu ve městě, který vede k hlavní nemocnici, a že Američané souhlasili se zkrácením zákazu vycházení v té části města, kterou kontrolují, tak, aby začínal ve 23:00. Řekl také, že policejní síly a tzv. civilní obrana se mohou vrátit ke své práci, budou-li těžké zbraně vráceny na policejní stanice. Obyvatelé Fallúdže požadovali, aby bezpečnost Fallúdže byla svěřena raději loutkové policii a tzv. civilní obraně než americkým vojákům.

Organizace iráckého odporu slibují odpověď sionistickým vrahům dr.'Abd al-'Azíze ar-Rantísího

Irácký odpor v neděli slíbil patřičně odpovědět na vraždu vůdce islámského hnutí odporu Hamás dr. 'Abd al-'Azíze ar-Rantísího v Gaze 17. dubna 2004. Podle zprávy přinesené agenturou Quds Press, citující zdroj blízký iráckému odporu, vražda dr. ar-Rantísího nesmí zůstat nepotrestána. Zdroj dodal: "Tak jako byl odpor schopen otřást zemí pod nohama okupantů po vraždě mučedníka šajcha Ahmada Jásína, dnes slibujeme muslimům celého světa, že patřičně odpovíme na vraždu dr. ar-Rantísího a že s milostí Boží odpor získá úctu všech muslimů."

"Ano," praví se v prohlášení, "pracujeme pro Boha a pro osvobození naší vlasti. Neznáme mstu, ale odpovídáme půjčkou za oplátku. Musíme útočit zezadu, jestliže oni útočí zezadu a oplácet jim dvojitou měrou. Ani všechna krev potomků Sijónu se nerovná kapce muslimské krve. Ale s pomocí Boží naše odpověď přinese osvobození." Prohlášení slibuje, že "Brigády mučedníka Ahmada Jásína a Brigády mučedníka 'Abd al-'Azíe ar-Rantísího budou jako vulkán spalující zem pod nohama okupantů."

Američtí okupanti obklíčili obytnou čtvrť v Ámiríjat al-Fallúdža

TV al-Džazíra oznámila z Fallúdže, že okupační síly obklíčily obytnou část Ámiríjat al-Fallúdža, ležící 20 km jižně od města Fallúdža. Američtí agresoři žádali pomocí ampliónů obyvatele, aby vydali osoby, které popisovali jako "teroristy".

V Ámiríjat al-Fallúdža žije asi 80 000 lidí. Teprve v sobotu US Army přiznala, že jeden její voják byl zabit a dva další zraněni, když v Tikrítu v pátek explodovala protitanková střela.

Tři americké agresory zabil odpor u Díwáníje

TV al-Džazíra v neděli oznámila, že tři okupační vojáci byli zabiti v jižním Iráku, když byl jejich konvoj blízko města Díwáníja v noci přepaden bojovníky odporu.

Jeden mrtvý americký voják v provincii Anbar oficiálně přiznán

Podle oznámení US Army byl v sobotu zabit jeden její voják v provincii Anbar.

Irácký odpor zabil okupačního vojáka v Bagdádu

V sobotu ráno byl v Bagdádu zabit jeden americký voják explozí bomby blízko projíždějícího vojenského konvoje. Voják patřil ke komandu Bagdád, které tvoří většinou vojáci 1. jízdní divize.

Zabit 1 americký voják a 2 žoldáci

Dva US žoldáci nebo podobní "civilní podnikatelé" a jeden voják byli v pátek zabiti při raketovém útoku odporu. US Army oznámila tuto skutečnost teprve v neděli s prohlášením, že při tomto útoku byli rovněž zabiti dva iráčtí civilisté.

Cizí podnikatelé prchají z Iráku

Více než 1 500 zahraničních inženýrů a podnikatelů uprchlo z Iráku z obav, že budou uneseni nebo zabiti iráckým odporem, jak sdělil v neděli v reportáži přinesené americkou Associated Press loutkový tzv. ministr bytového hospodářství Baján Báqir.

Američtí agresoři uzavřeli silnice, na nichž se stali terčem útoků odporu

Zdrceni útoky iráckého odporu, okupanti v neděli oznámili, že uzavřeli hlavní dálnici z Bagdádu k jordánské hranici, scénu těžkých bojů na západním přístupu k Bagdádu, jakož i u Fallúdže a Ramádí. Irácký odpor celé dny útočil podél této silnice na konvoje a unášel cizince - včetně amerických vojáků a civilistů.

Okupační armáda také uzavřela úsek dálnice na sever do Turecka mezi Bagdádem a Baládem (42 km na sever). Zavřen byla rovněž 90mílový úsek jižní dálnice spojující Bagdád s Basrou a Kuvajtem.

Irácký odpor při útoku na konvoj jižně od Kirkúku zabil dva řidiče

Síly iráckého odporu zaútočily na konvoj aut jižně od Kirkúku a zabily podle sdělení kapitána loutkové policie Hamda al-'Ábidího AFP dva řidiče. K útoku došlo v neděli na silnici spojující Kirkúk s Tikrítem. Al-'Ábidí řekl, že síly odporu použily při útoku rakety a lehké zbraně.

Španělský premiér nařídil svým okupačním vojákům odejít z Iráku "jak nejdříve to bude možné", když se španělská základna v Iráku stala terčem útoku odporu.

Nastupující španělský premiér José Luis Zapatero řekl v neděli, že nařídil španělským vojákům, aby co nejdříve Irák opustili. Později téhož dne egyptské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že nový španělský ministr zahraničí telefonicky sdělil svému egyptskému partneru Ahmadu Máhirovi, že odchod španělských okupačních sil z Iráku by mohl proběhnout během 15 dní. AFP oznámila, že španělský ministr zahraničí si přál, aby Egypt byl po USA první zemí, jež bude o španělském rozhodnutí informována.

Zdroj ze španělských médií oznámil, že vojáci v Iráku se předešlé noci dostali do minometné palby odporu. Mluvčí uvedl, že bojovníci odporu "dva či tři nebo čtyři" stříleli kolem něho z minometů a pak zmizeli.

V sobotu v noci se bojovníci iráckého odporu utkali ve srážce se španělskými okupačními vojáky. Španělský mluvčí řekl, že v neděli byla situace v Nadžafu mnohem klidnější než v předešlých dnech.

Odpor zaútočil na nizozemské agresory v Samáwě

Nizozemská armáda oznámila v neděli, že nizozemští okupantští vojáci zahájili kulometnou přestřelku se silami iráckého odporu v jihoiráckém městě Samáwa, kde sídlí japonské a nizozemské okupační jednotky. Podle nizozemské armády byl zraněn jeden Iráčan v bitvě a dopraven do nizozemské nemocnice. Nizozemský mluvčí odmítl sdělit, kde k boji došlo, ale prohlásil, že se tak stalo poblíž nizozemského vojenského tábora či štábu ve městě.

Odpor zaútočil v Amará a zranil dva britské okupanty

Dva britští okupační vojáci byli v sobotu zraněni, když se jejich konvoj dostal do palby v jihoiráckém městě Amará, ale jejich zranění nebyla podle nedělního zranění britského ministerstva obrany životu nebezpečná.

Mluvčí ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra řekl v neděli v Nadžafu, že as-Sadr nabídl přerušení palby mezi Mahdího armádou a americkými agresory. Qajs al-Chaz'alí řekl na tiskové konferenci, že bojovníci Mahdího armády jsou ochotni zastavit všechny vojenské operace v Nadžafu a kolem města při příležitosti výročí smrti Proroka Muhammada v pondělí a úterý. Chaz'alí ale výhrůžným tónem prohlásil, že to Američané zvýšili napětí s Mahdího armádou.

Zdroje:

ZDE a ZDE

                 
Obsah vydání       28. 4. 2004
28. 4. 2004 Xenofobie a rasismus na Slovensku se dostávají z chronického do akutního stádia Darius  Nosreti
28. 4. 2004 Zákon o DPH -- mediální fraška Petr  Baubín
28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža
28. 4. 2004 Irák: Američané se připravují na totální válku
28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
28. 4. 2004 Kocourkov na druhou Jan  Čulík
28. 4. 2004 Jak Václav Klaus "privatizoval" české hospodářství Václav  Žák
28. 4. 2004 Překvapení: Praha leží západněji než Vídeň!
28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004
28. 4. 2004 Ze drem vil finali kum tru!!! Oldřich  Průša
28. 4. 2004 Studený čumák 2. Jan  Paul
28. 4. 2004 Vyplašení zajíci během honu Miloš  Dokulil
27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
28. 4. 2004 Silniční spojení mezi českou a polskou částí euroregionu Těšínské Slezsko se zlepšilo Jaroslav  Hlaváček
28. 4. 2004 Bláboly Ludvíka Vaculíka Vladimír  Rott
27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami
27. 4. 2004 Mají příbuzní obětí právo pozabíjet a oloupit rodiny vrahů a těch, kteří jim poskytnou útočiště?
27. 4. 2004 Paříž: "Pánové, to je konec vaší kariéry. Ten zákon jsem udělal já." Jana  Roy
28. 4. 2004 Kypr: Okupace území EU cizí mocností Martin  Mařák
28. 4. 2004 "Za anarchistický svět, proti kapitalistické Evropě"
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog
27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous
27. 4. 2004 Vyberte si vědu a budete mít vždycky o čem psát
27. 4. 2004 Krveprolití ve Fallúdži by znamenalo katastrofu
27. 4. 2004 "Nikdo nemá právo požadovat od občana dokumenty"
26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.