26. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 4. 2004

Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"

Usnesení z 20. dubna 2004:

ZO SZ Praha 1 vylučuje svého člena Milana Horáčka ze Strany zelených za opakované a zvláště hrubé porušení stanov.

Dříve, než bylo přistoupeno k hlasování, Olga Lomová informovala přítomné, že předseda SZ, místopředsedkyně Drápalová a lídr kandidátky do EP apelují na přítomné, aby se snažili zaujmout ve věci Milana Horáčka zdrženlivé stanovisko.

6:2:1

V Praze 21. dubna 2004

Saša Uhlová, předsedkyně ZO SZ Praha 1

Odůvodnění:

Milan Horáček od ledna letošního roku soustavně poškozuje dobré jméno české Strany zelených u představitelů evropských zelených stran i u domácí veřejnosti. Používá k tomu nepravdivé informace a výroky, které mají v řadě případů povahu osobních útoků.

  • Dne 12. 1. 2004 Milan Horáček napsal a rozeslal padesáti představitelům evropských zelených stran emotivní dopis ZDE, jehož cílem je "zdůvodnit, proč nepodporuji a nebudu podporovat současné většinové vedení předsedy Jana Beránka a kandidátní listinu pro volby do Evropského parlamentu na čele s Jakubem Patočkou."

    Milan Horáček zde démonizuje předsedu SZ a lídra kandidátky do evropských voleb. Aniž by pro svá tvrzení předkládal konkrétní důkazy, Milan Horáček Evropským Zeleným sugeruje dojem, že oba zmínění představitelé české SZ jsou obdobou někdejších fundamentalistů a "ostatních sektářů ze 70. a 80. let", známých z dějin německé SZ---a tudíž jsou zcela nepřijatelní coby partneři v politických jednáních.

    Poškozuje tak jejich jméno navenek a ztěžuje jim pozici v dalších politických vyjdnáváních na evropské úrovni.

    Milan Horáček se vágně odvolává na informace z kruhů občanských iniciativ a obviňuje Jana Beránka a Jakuba Patočku mj. z toho, že prý v minulosti "obsazovali zištně zdroje peněz a informací" a tvrdí doslova: "Za sametovým a přátelským úsměvem se skrývají profesionálně perfektní manipulace, podvody a lži."

    Přílohou dopisu Milana Horáčka je i do německého jazyka přeložený "Přehled některých porušení stanov a demokratických postupů ve SZ". Tento text obsahuje množství prokazatelně nepravdivých skutečností a osobních útoků, za které bylo jejich autorům uděleno napomenutí Milan Horáček však tento text vydává za pravdivý obraz situace ve straně.

    Uvádí zde i zkreslující informace o průběhu koaličních jednání, o způsobu voleb kandidátů do Evropského parlamentu a o jejich kvalitách, které zpochybňují regulérnost přípravy kandidátky do evropských voleb.

    Dopis Milana Horáčka se záhy začal šířit mimo Stranu zelených, a to dokonce s jeho vědomím a souhlasem. Objevil se v plném znění na Neviditelném psu a v Ekolistu. 3. února Pavel Pečínka dopis obšírně citoval ve Večerníku Praha. 10. února Milan Horáček autorizoval uveřejnění svého dopisu v Britských listech, kde dopis komentoval opět Pavel Pečínka článkem s příznačným názvem "Zelení snad budou v pořádku, až zeslábne problém sektářství". Odstartoval tak sérii dalších vystoupení v českých médiích, která líčí SZ jako stranu vnitřně rozpolcenou a nedemokratickou. Milan Horáček autorizaci těchto (v mnohém nepravdivých) textů potvrdil na jednání pražské revizní komise v dubnu t.r.

  • Nepravdivé informace, které Milan Horáček šíří o české Straně zelených a lídru její kandidátky do voleb do EP, negativně ovlivňují kampaň české SZ do voleb do Evropského parlamentu. Vedou k matení veřejnosti, tříštění sil a v konečném důsledku poškozují také frakci Zelených v EP.
  • O negativním dopadu dopisu a s ním souvisejících článků není pochyb.

    Jednoznačně o tom svědčí komentář redaktorů Britských listů, kde se mimo jiné píše: "Aniž jsme o to příliš stáli, dozvěděli jsme se nepříliš stravitelné podrobnosti ze zákulisí Strany zelených. A aniž jsme o to stáli, nezbývá, než dát Pečínkovi zapravdu a pohřbít zas jednu iluzi."

    Milan Horáček vytváří mezi evropskými Zelenými dojem, že česká Strana zelených je "sektářská" a předseda strany spolu s lídrem kandidátky jsou lidé nepoctiví a zištní. Tím se mj. podílel na tom, že Reinhold Messner, který se původně sám nabídl k účasti na kampani do EP v ČR tuto návštěvu na poslední chvíli kvůli rozporům v SZ a patrně kvůli intervenci DCB odmítl.

  • Vyvíjí další aktivity, jimiž se cílevědomě snaží narušit předvolební kampaň. Milan Horáček osobně zrazoval paní Rut Kolínskou, známou svou dlouholetou prací v neziskovém sektoru a oceněnou r. 2003 cenou Žena Evropy, od jejího úmyslu kandidovat ve volbách do EP za SZ. Mluvil i s dalšími kandidáty a přinejmenším jednoho se mu odradit podařilo. Vzhledem k tomu, že jedním z důvodů Milana Horáčka proč nehodlá podporovat českou SZ ve volbách byla údajná neochota sestavit kandidátku obsahující široké spektrum zajímavých osobností mimo SZ. Jeho snaha odradit známé osobnosti mimo okruh SZ svědčí o tom, že jeho argumentace je účelová a uvádí evropské Zelené v omyl. Ignoruje rozhodovací demokratické postupy ve straně a vyhýbá se diskusi se členy vlastní ZO.

    Veřejně vyslovené odmítnutí podpory řádně zvoleného předsedy SZ i lídra kandidátky do EP zacílené mimo vlastní stranu, aniž by se o této věci diskutovalo uvnitř strany, popírá principy vnitrostranické demokracie.

    Členové ZO Praha 1, jejímž je Milan Horáček členem, avšak schůzí se za dobu svého členství účastnil pouze sporadicky, se již dříve usnesli, že celou záležitost je potřeba osobně projednat přímo s Milanem Horáčkem. ZO Praha 1 na základě svého usnesení z 9. 2. Milana Horáčka pozvala, aby přišel na jednání schůze, kde by situaci vysvětlil, případně se od vystoupení proti řádně zvoleným představitelům SZ v zájmu dobrého jména strany distancoval. Nezávisle na tom se na Milana Horáčka obrátila osobním dopisem jedna z členek ZO Praha 1 a apelovala na něj, aby myslel na katastrofální dopad takové negativní propagandy pro budoucnost celé Strany zelených a aby své osobní antipatie nezveřejňoval v tisku. Jak oficiální dopis ZO Praha 1, tak i osobní dopis zůstaly bez odpovědi. Podobně ignoroval rozhodnutí revizní komise, která se na základě podnětu Olgy Lomové ze ZO Praha 1 usnesla, že k celé záležitosti se Milan Horáček má vyjádřit do konce března tohoto roku.

    Postup Milana Horáčka dokládá, že nesměřuje k prohloubení demokracie uvnitř strany, ale především vede k oslabení pozic stranického vedení, rozdělení strany a potažmo i celé zelené politické scény v ČR a o neúspěch SZ v evropské kampani.

  •                  
    Obsah vydání       26. 4. 2004
    26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    26. 4. 2004 Milana Horáčka zbavili čs. občanství komunisté za totéž, za co Willyho Brandta nacisté
    26. 4. 2004 Veronika Zaňková vypadla ze Superstar aneb debilita rodičů Ladislav  Kahoun
    26. 4. 2004 Čas změny Robert  Bartoš
    26. 4. 2004 Zemřela Estée Lauderová
    24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
    26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona
    23. 4. 2004 Daily Telegraph si spletl Klause se Zemanem Jan  Čulík
    26. 4. 2004 Telegraph News: telegrafické zprávy Štěpán  Kotrba
    26. 4. 2004 Západní policie zasáhly proti internetovým pirátům
    26. 4. 2004 Šaron nezabije Arafata "brzo"
    26. 4. 2004 Forcible deportation of the Sudeten Germans
    26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."
    26. 4. 2004 Pět mosteckých artikulů Miloše Zemana Oldřich  Průša
    26. 4. 2004 Súdán: Zapomenutá válka v Dárfúru Simone  Radačičová
    26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
    26. 4. 2004 Propaganda - stále živá Jan  Hruška
    25. 4. 2004 Kypr "promarnil historickou šanci"
    24. 4. 2004 Stádo Zdeněk  Bárta
    23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
    23. 4. 2004 Evropa: prostor, v němž si jednotliví občané vykalkulují své možnosti Václav  Žák
    23. 4. 2004 British Telecom: Přístup všech občanů v Evropě k broadbandovému internetu je nevyhnutelnou podmínkou hospodářského rozvoje
    23. 4. 2004 IBM: Chcete ekonomicky přežít? Vybudujte si domácí průmysl hi-tech
    23. 4. 2004 Jak na bakterie odolné vůči antibiotikům Miloš  Kaláb
    23. 4. 2004 Whistleblowers: upozorňování na nešvary uvnitř ministerstev i jiných úřadů Miloš  Kaláb
    29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
    7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
    22. 11. 2003 Adresy redakce
    7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
    26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona   
    23. 4. 2004 Jak na bakterie odolné vůči antibiotikům Miloš  Kaláb
    23. 4. 2004 Whistleblowers: upozorňování na nešvary uvnitř ministerstev i jiných úřadů Miloš  Kaláb
    23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
    23. 4. 2004 British Telecom: Přístup všech občanů v Evropě k broadbandovému internetu je nevyhnutelnou podmínkou hospodářského rozvoje   
    22. 4. 2004 Al Jazeera vysílá ověřené zpravodajství   
    22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
    22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
    21. 4. 2004 O nenásilí Martin  Škabraha
    21. 4. 2004 Ještě jednou Tento měsíc menstruuji Martina  Pachmanová
    21. 4. 2004 Srbsko: Démoni skutečně pořád nespí? Matyáš  Zrno
    21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
    21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
    15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
    14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
    14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
    14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
    14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
    16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
    15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
    11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
    11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
    11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
    10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
    10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší