21. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 4. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > >

Čtvrtek 8. dubna 2004

Ve Fallúdži zuří urputná bitva

Boje mezi iráckým odporem a US okupanty zuří ve Fallúdže už čtvrtý den. US letadla a vrtulníky zasypávají během ranních hodin bez míření město raketami a bombami a působí škodu a zkázu v obleženém městě. Obránci iráckého odporu odrazili opakované útoky okupačních sil a způsobili během čtvrtka Američanům desítky mrtvých a zraněných. Korespondent al-Džazíry oznámil, že bombardéry F-16 útočily na čtvrť Nizal ve východní části města. Těžké boje vypukly v ulicích mezi okupanty a bojovníky odporu ve čtvrti Džawlan na severozápadě města.

Svědkové sdělili, že americký vrtulník byl v úterý ráno sestřelen v zahradě ve čtvrti Džawlan. Korespondent al-Džazíry oznámil, že okupační síly se sněží převzít moc nad mešitou al-Chulafa' ar-Rašídín na východním okraji města a že znovu dobyly mešitu Abd al-Azíze as-Samarrá'ího ve čtvrti Nizal. Ze střech mešity a vysokých budov US agresoři střílí po iráckých civilistech na ulicích a v okolních domech.

Táhir al-'Isáwí, ředitel nemocnice ve Fallúdže, ve čtvrtek řekl, že počet iráckých obětí od počátku US útoku v pondělí vzrostl na 280 mrtvých a 400 raněných, a varoval, že počet mrtvých poroste, budou-li vojenské operace pokračovat - a to zřejmě budou. (Později byl počet mrtvých a raněných hlášen 300 a 500 a stále stoupal.)

Prohlášení, které adresovali ulamá a imámové mešit ve Fallúdži US silám, je varovalo před pokusy zaměřit se na mešity nebo je obsadit, což by znamenalo útoky na svatá místa a domy modliteb. Mluvčí amerických okupačních sil, generál Mark Kimmitt, řekl, že útoky na irácké mešity byly vyvolány vojenskými potřebami.

Humanitární pomoc Fallúdži se ve čtvrtek přiblížila k okraji obleženého města, ale bude-li se tam moci dostat, je následkem obstrukcí amerických velmi pochybné. Tisíce Iráčanů se vydaly pochodem z Bagdádu do Fallúdže, aby přinesly humanitární pomoc obleženým obyvatelům města. Pochod byl odpovědí na výzvu vydanou islámskými organizacemi pro přípravu mírových pochodů, vyzývající k poskytnutí humanitární a lékařské pomoci Fallúdže. Korespondent al-Džazíry oznámil, že US okupační vojáci zabránili stovkám vozů naložených pomocí ve vstupu do města.

US okupanti se pětkrát pokusili dostat se do Fallúdže, ale ani jednou neuspěli

US okupačním silám se ve čtvrtek nepodařilo dostat se do Fallúdže, odkud korespondent Mafkarat al-Islam oznamoval, že US síly se pětkrát pokusily na město zaútočit. Tři z těchto pokusů směřovaly na čtvrť Džawlan, oblast, která klade nejhouževnatější odpor US agresorům a kde probíhají četné boje.

Obyvatelé oznamují, že po jednom neúspěšném pokusu zůstalo nejméně 15 mrtvých Američanů, kterým se nepodařilo uniknout z intenzívní palby odporu. Ti, kteří se dostali pryč, unikli teprve po přivolání letecké podpory, ale ta odletěla ze scény boje jako první, protože vrtulníky se obávaly přistát, aby se nestaly terči střelby. Obyvatelé Fallúdže předpokládají, že v těchto neúspěšných pokusech bylo zabito mnoho US vojáků.

US agresoři mění po třech dnech neúspěšných pokusů zlomit vzdorné město svou strategii proti Fallúdže

Korespondent al-Džazíry v obleženém městě oznámil, že v odpověď na opakované krvavé porážky z rukou bojovníků iráckého odporu bránících Fallúdžu, změnili US agresoři ve čtvrtek svou strategii a používají více bombardérů F-16 místo vrtulníků, které irácký odpor po několik posledních dní úspěšně sestřeloval. V dodatku korespondent poznamenal, že US armáda si začala vybírat za terč irácké civilisty. Američtí ostřelovači usazení na budovách střílejí na ty, kdož se pohybují na ulicích.

Al-Džazíra: USA užívají ve Fallúdže mezinárodně zakázané tříštivé střely

Očití svědkové podávají zprávu, že americké bombardéry bombardovaly vzdorné město Fallúdžu mj. tříštivými bombami. TV al-Džazíra oznámila, že US bombardéry ve čtvrtek kolem 21:45 mekkánského času těžce bombardovaly čtvrť Džawlan mezinárodně zakázanými tříštivými bombami.

Bojovníci odporu sestřelili během čtvrtka nad Fallúdžou čtyři vrtulníky; od úterý tedy celkem dvanáct.

Očití svědkové ve městě podle al-Džazíry potvrdili, že bojovníci iráckého odporu sestřelili ve čtvrtek dva vrtulníky ve čtvrti Karma na severní straně města. Předtím al-Džazíra informovala o sestřelení dvou jiných vrtulníků ve čtvrti Džawlan. Všech dvanáct amerických vrtulníků bylo sestřeleno při pokusech dostat se do města; v úterý byly sestřeleny tři, ve středu pět.

Odpor ve čtvrtek vyřadil z boje 10 US tanků kolem Fallúdže

Bojovníci odporu bránící obležené město vyřadili podle korespondenta webové stránky Mafkarat al-Islam v různých částech města z boje deset US tanků. Obyvatelé se domnívají, že počet zničených tanků je ještě vyšší. Podle korespondenta byly dva tanky zneškodněny ve čtvrti Džawlan, pět na silnici mezi Bagdádem a Fallúdžou a tři na silnici do Ámíríje. Počet US ztrát na posádkách není jistý, protože americká strana je nesděluje.

Zpráva: raketový útok odporu na US síly zabil nebo zranil US velícího důstojníka ve Fallúdži

Objevily se zprávy, že US velitel vojenské operace ve Fallúdži byl zabit nebo zraněn ve čtvrtek odpoledne kolem 17:50, kdy rakety iráckého odporu udeřily do prozatímního amerického vojenského velitelství za US základnou. Velitelství dosud sídlilo ve městě, odkud však bylo přede třemi dny evakuováno. Tuto zprávu se zdají potvrzovat zvěsti o skutečnosti, že velký počet US sil začal později téhož dne ustupovat od západní strany města - čtvrtí Džawlan a Dubbat, které byly největšími terči útoků ze země i vzduchu. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bylo možno spatřit US obrněné vozidlo, jak ujíždí ve směru k Bagdádu, zjevně na útěku z Fallúdže.

Zbývající US síly se soustředily na východní a jižní straně města. Největší US vojenské operace byly zaměřeny opět na čtvrti Dubbat, Šahada' a Džawlan, které byly dál intenzívně ničeny. Zprávu o zranění nebo usmrcení US velitele nebyla ovšem potvrzena z jiných zdrojů, US armáda nikdy nesdělila, kdo vlastně je velitelem Fallúdže.

Celá Fallúdža je terčem útoků námořní pěchoty; pokračující agrese už přinesla 300 mrtvých a 500 zraněných Iráčanů

TV al-Džazíra oznámila, že celé město se stalo terčem zbraní, používaných US námořní pěchotou v nahodilé střelbě bez zaměřování cílů. Podle al-Džazíry ztráty mezi Iráčany stále rostou vlivem blokády města a proto, že US okupační vojáci střílejí na sanitky a brání jim odvážet raněné. Ošetřovny jsou i tak přeplněny raněnými, kterým se do nich podařilo dostat, ale je nedostatek všech nezbytných potřeb.

Korespondent al-Džazíry poznamenal, že městské fotbalové hřiště bylo změněno na společný masový hrob, do kterého jsou pohřbíváni mrtví po bombardování, protože Iráčané teď nemohou zřizovat řádné hroby. Také zahrady u domů se používají jako pohřebiště, řekl al-Džazíře jeden z obyvatel, jehož rodiče byli zabiti a on se nemohl dostat na hřbitov, aby je pohřbil tam, protože američtí ostřelovači stříleli na každého, kdo vystrčil hlavu kdekoli ve městě. Pohřbil tedy rodiče na dvorku svého domu.

Korespondent oznámil, že podle lékařských zdrojů zemřelo 300 lidí při střelbě, bombardování a zásazích raket, a asi 500 bylo zraněno - tyto údaje lze považovat za polooficiální.

Navzdory takovému krveprolití a záměrné střelbě do civilistů, žen, dětí a starců tříštivými bombami a střelami ostřelovačů, arabská i mezinárodní média a OSN věnují brutálním útokům na Fallúdžu a odvaze jejích hrdých obyvatel malou pozornost. Jeden ze starších vousatých šajchů shrnul ducha lidí tohoto města takto: "Buď život se ctí nebo mučednictví." Dodal, že lidé nepřijmou kapitulaci, i kdyby blokáda měla trvat rok.

US média přiznávají jednoho zabitého námořního pěšáka ve Fallúdži

Americká Associated Press přiznala ve čtvrtek, že jeden okupant z námořní pěchoty byl zabit v kulometné palbě iráckého odporu ve Fallúdži. Bližší detaily sděleny nebyly.

Humanitární konvoj bagdádských obyvatel se vydal do Fallúdže, ačkoli se jej síly US snažily zastavit. Vyrazil od mešity Umm al-Qurá v západním Bagdádu se zásobami potravin, nápojů a léků.

Tisíce sympatizujících Iráčanů, ať sunnitů nebo ší'itů, podnikly tuto cestu přes US vojenské zátarasy ve snaze přinést pomoc hlavního města obležené statečné pevnosti Fallúdže. Okupační jednotky v obrněných vozidlech se pokoušely konvoj aut a pochodujících zastavit před Fallúdžou, kde čtyřdenní ofenzíva US námořní pěchoty naráží na zuřivý odpor.

US jednotky byly ohromeny, když se obyvatelé vesnic západně od hlavního města přidávali ke konvoji a metaly kameny i urážky na obléhající okupační jednotky. Asi 20 km od Bagdádu byla US hlídka vystavena útoku iráckého odporu právě před příchodem tohoto průvodu a ozbrojené bojovníky odporu pak bylo možno vidět, jak tančí kolem dvou hořících US vojenských vozidel. Další dvě vozidla se pokusila pochod zastavit, ale byla donucena se uhnout, když se účastníci pochodu vzali za ruce a pokračovali v cestě s voláním "Alláhu akbar."

US okupační jednotky vyzbrojené kulomety a v opancéřovaných vozidlech zatarasily opět cestu dále na západ, ale i tentokrát byly donuceny nechat projít Iráčany, kteří je opět zasypali krupobitím kamení.

"Ani sunnité, ani ší'ité, ale islámská jednota", skandovali pochodující. "Jsme sunnitští a ší'itští bratři a nikdy nezradíme svou zem." Nesli portréty ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra, stejně jako podobizny sunnitského šajcha Ahmada Jásína, duchovního vůdce palestinského Hamásu, zavražděného nedávno sionisty.

Síly odporu obsadily Hadíthu po útěku US sil

Korespondent al-Džazíry oznámil, že US okupační vojáci byli přinuceni ustoupit z města Hadítha západně od Bagdádu po útoku sil odporu, který zničil dvě US vojenská vozidla. Bojovníci odporu se okamžitě po odchodu Američanů rozmístili po městě.

Odpor zničil pět US vojenských vozidel v Abú Ghurajb západně od Bagdádu

Pět US vojenských vozidel bylo zničeno raketou odporu v Abú Ghurajb, západním předměstí Bagdádu. Korespondent al-Džazíry oznamuje, že US vrtulník ostřeloval místo útoku z kulometu. Nejsou zprávy o dalším rozsahu ztrát a škod.

Britské jednotky prchají z Basry

Britské okupační síly opustily ve čtvrtek odpoledne Basru a ustoupily na okraj města, když ší'itský i sunnitský odpor ve městě zesílil. Dva britské tanky byly zapáleny ve čtvrtek po západu slunce a jeden britský voják byl údajně zabit. Irácká loutková policie, která byla v Basře sestavena z brigád Badr a milic Hizb ad-Da'wa - obě ší'itské organizace kolaborovaly s loutkovou tzv. vládní radou, - zmizela z města, když stoupenci Muqtady as-Sadra vyčistili ulice.

Odpor sestřelil britský letoun nad Majsánem

Britský průzkumný letoun byl sestřelen nad Madžídíjí v Majsánu, kde podle zprávy al-Džazíry došlo k boji. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že britské síly začaly ustupovat z Basry a město bylo ve čtvrtek očištěno od britských sil.

Japonské a holandské velitelství ostřelována odporem

Z jihoiráckého města Samáwa oznamuje korespondent al-Džazíry, že byl očitým svědkem toho, jak se velitelství japonských a holandských okupačních sil dostala do palby iráckého odporu. Zprávy o způsobených škodách nejsou.

Irácká organizace drží japonské rukojmí,aby přinutila Tokio stáhnout japonské síly

Irácká organizace jménem Oddíly mudžáhidů vyhrožuje, že zabije tři Japonce, o nichž říká, že je drží jako rukojmí, pokud japonská vláda nenařídí stažení japonských okupačních sil z Iráku. V prohlášení na videu zveřejněném al-Džazírou daly Oddíly mudžáhidů Tokiu tři dny od okamžiku vysílání, aby stáhlo japonské invazní oddíly a řekly, že tři Japonce zabijí, pokud se tak nestane. Video ukázalo tři Japonce obklopené bojovníky odporu, kteří také ukazovali na kameru japonské pasy.

Tokio odmítlo požadavky mudžáhidů

Japonská vláda odmítla přistoupit na požadavek mudžáhidů, aby stáhla japonské okupační síly z Iráku a žádá bezvýhradné propuštění rukojmích.

Jihokorejci rukojmími v Iráku

V Soulu nejmenovaný zdroj ministerstva zahraničí oznámil, že irácké organizace drží osm Jihokorejců jako rukojmí. Jeden z nich byl propuštěn. Později téhož dne bylo oznámeno i propuštění ostatních sedmi.

Oznámeny tři exploze v Bagdádu

Ve čtvrtek bylo v Bagdádu slyšet tři exploze, přičemž alespoň k jedné z nich došlo v sídle US okupačního velitelského komplexu, známého jako "zelená zóna", v centru města.

Loutková policie: bomba v Bagdádu zabila pět lidí

Zdroje loutkové policie v Bagdádu oznámily, že došlo k explozi v severní části Bagdádu, která zabila pět Iráčanů a zranila 18 dalších. Žádné další informace loutková policie neposkytla.

Pátek 9. dubna 2004

Po roce: rostoucí odpor činí okupaci stále beznadějnější

Rok po US okupaci Bagdádu, "Madínat as-Salam" - "Města míru", jsou brutální americké okupační síly stále zapletenější do situace, která se pro ně stává den ode dne beznadějnější. Irácký odpor pokračuje a stupňuje své útoky navzdory brutálnímu použití vysoce vyvinutých zbraní konstruovaných proti neozbrojené civilní populaci.

Prudký výpad odporu na US síly ve čtvrti Džawlan po intenzivních US leteckých útocích a dělostřelecké palbě

Zuřivý boj propukl krátce před páteční půlnocí (mekkánského času), když se US námořní pěšáci pokusili prolomit od západu přístup do Fallúdže ve čtvrti Džawlan, další útok mířil na území kolem al-Džisr al-Qádim ("Starý nadjezd") vlevo od fallúdžské hlavní nemocnice, která byla okupována US agresory, a od zbytku města. Po prudkém útoku následovalo intenzivní bombardování města, při němž bylo zničeno několik domů a zůstaly desítky mrtvých a raněných.

Ve stejnou dobu oznámila al-Džazíra, že američtí agresoři ostřelovali severozápadní část Fallúdže z minometů a US letectvo slídilo po temném nebi nad městem.

Právě o půlnoci mekkánského času, v prvních minutách 10. dubna, korespondent al-Džazíry ve Fallúdže oznámil, že bombardéry F16 obnovily bombardování čtvrti Džawlan. Neřekl nic o ztrátách způsobených bombardováním, neboť je bylo těžko odhadnout před rozedněním, zvláště, když americké síly a ostřelovači mířili na ambulance a civilní auta v ulicích.

Po intenzivním bombardování a prudkém útoku následovalo ujištění US velitele v Iráku, generála Marka Kimmitta, že "zastavení palby" ohlášené v pátek v noci, stále platí.

Fallúdža, irácká vzdorná bašta svobody, bojuje už pátý den

Po celé čtyři dny za zuřivého bombardování ze vzduchu mařili obránci iráckého odporu ve Fallúdži jeden americký útok za druhým. Vyčerpaní, zničení, zkrvavení, frustrovaní američtí okupanti - v osobě správce L. Paula Bremera - vyhlásili "zastavení palby" na území kolem Fallúdže, ale americké letouny a vrtulníky pokračovaly ve svých vražedných hodinových útocích ze vzduchu na obyvatele a obhájce irácké bašty svobody.

Webová stránka Mafkarat al-Islam, která má ve Fallúdži korespondenta, oznámila, že US síly nezměnily svůj úmysl dostat do města a požádaly o posily, aby mohly útok obnovit v příštích dnech.

Rozhodnut nedopřát agresorovi čas, aby znovu nabral dechu, pokračoval odpor bez přestání ve svých útocích. 9 minut po Bremerově vyhlášení "zastavení palby" oznámil US velitel okupační námořní pěchoty, že "zastavení palby" skončilo, zatímco armádní generál Mark Kimmitt trval na tom, že stále platí. Západní agentury hlásily, že boje ve Fallúdži jsou méně intenzivní, než v předchozích čtyřech dnech.

Očití svědkové oznámili, že došlo k útoku na US vojenský konvoj na okraji Fallúdže a že byl zapálen. Korespondent al-Džazíry oznámil, že irácký odpor v pátek zvýšil počet útoků proti okupačním silám ve městě a okolí.

Korespondent al-Džazíry popisuje podmínky ve městě jako "strašné", s těly nebo jejich částmi ležícími v ulicích po střelbě US leteckých sil. Mraky kouře se valí ze všech částí obleženého města. Sanitky a osobní auta se vyhýbají objevujícím se letounům, které míří na vše, co se na ulicích hýbe, aby odvážely těla, jejich části a raněné - většinou ženy a děti - do provizorních ošetřoven a márnic. Fallúdžská hlavní nemocnice byla vážně poškozena americkou střelbou už v první den amerického útoku, lékaři byli nuceni zřídit polní nemocnice.

Lékaři z fallúdžské nemocnice říkají, že zdravotní situace v obleženém městě hrozí katastrofou, protože počet mrtvých a raněných neustále roste. Mnozí ze zraněných si přejí raději zemřít, protože je nemožné dostat se do ošetřoven ve městě.

Korespondent al-Džazíry sděluje, že odpor vede po celých pět dní tvrdé boje ve čtvrti Džawlan, protože americké tanky, vrtulníky a děla stále střílí na tuto mírumilovnou obytnou čtvrť.

Obyvatelé Fallúdže, z nichž mnozí jsou nyní bez domova a rodin, se začali pokoušet o únik z nelidského, zlého snu, který Američané uvrhli na jejich město, které ostřelují z letounů, děl a tanků. Korespondent al-Džazíry však sděluje, že velký počet vozů obsazených těmito uprchlíky je nucen se vracet zpět do hořícího města, protože okupanti zablokovali cesty.

Sa'dalláh ar-Ruwaj, hlava městské rady, řekl, že těla mrtvých a raněných plní nemocnice a márnice. Člen městské rady a ředitel fallúdžské nemocnice vyzval prostřednictvím al-Džazíry svět, aby usiloval o zastavení bombardování a střelby na město, umožnění přísunu lékařské pomoci a uložení raněných a mrtvých do ošetřoven a márnic.

Irácký odpor zničil u Fallúdže několik amerických vojenských vozidel

Svědkové sdělili, že v pátek odpoledne zaútočili bojovníci iráckého odporu na US vojenský konvoj u vstupu do obležené Fallúdže. TV al-Džazíra oznámila, že po útoku odporu zůstalo několik zničených amerických vojenských vozidel. Korespondent al-Džazíry právě hovořil s lidmi z Fallúdže na střeše, když k útoku došlo. Kamerou se podařilo zachytit útok na film, ukazující stoupající sloupy černého kouře z města.

Těžké boje a intenzivní bombardování pokračují ve Fallúdže v pátek odpoledne a večer

Ahmad Mansúr, hlavní korespondent al-Džazíry ve městě, v pátek oznámil, že americké letectvo provedlo nepřerušované a těžké bombardování v různých částech města. US agresoři při něm použili letectvo a dělostřelectvo, střelba po sobě zanechala desítky mrtvých a raněných, protože tvrdý boj mezi agresory a bojovníky odporu pokračoval v několika obvodech města. Americká agrese pokračovala navzdory "zastavení palby", vyhlášenému L. Paulem Bremerem, které mělo údajně začít v noci na pátek.

Lékařské zdroje ve Fallúdži: 450 Iráčanů mrtvých, 1000 raněných

Al-Džazíra oznámila s odvoláním na lékařské zdroje ve Fallúdži, že útoky US agresorů na město přinesly 450 mrtvých a více než 1000 raněných Iráčanů.

9 US okupačních vojáků zabito u Abú Ghurajb

V pátek bylo nejméně 9 amerických okupačních vojáků zabito a neurčený počet dalších zraněn při raketovém útoku na US vojenský konvoj s palivem u Abú Ghurajb, západního předměstí Bagdádu, kde mají okupanti velkou základnu a koncentrační tábor pro irácké zajatce. Korespondent al-Džazíry sdělil, že útok zničil tři tankery s palivem a poškodil tři vozidla. Později téhož dne USA oficiálně přiznaly, že jeden z jejich vojáků byl při útoku zabit.

Reportér AFP v pátek sdělil, že odpor nyní kontroluje silnici spojující Fallúdžu s Abú Ghurajb.

1 americký voják zabit při útoku odporu v severním Bagdádu

Bojovníci iráckého odporu v pátek zaútočili na americkou základnu v severní části Bagdádu lehkými zbraněmi a granáty a zabili jednoho amerického vojáka.

US velení chce vyhnat TV al-Džazíru z Fallúdže

Vystrašeni tím, že tým reportérů a kameramanů TV al-Džazíra v obležené Fallúdže minutu po minutě eviduje americké válečné zločiny v irácké baště svobody, US vojenští představitelé údajně vyžadují, aby tým al-Džazíry opustil město před tím, než budou US souhlasit se zastavením palby ve městě. Al-Džazíra vyslala do obleženého města jako šéfa svého týmu skvělého korespondenta-veterána Ahmada Mansúra. Mansúrovi a jeho kolegům se podařilo dostat do Fallúdže den před tím, než Američané zahájili útok na 300 000 obyvatel města a dokázali popsat jejich vzdorné odmítnutí kapitulace a vyhlášení džihádu a odporu.

US agresoři stříleli v pátek dvakrát na tým TV al-Džazíra

Později v pátek korespondent al-Džazíry ve městě oznámil, že US okupační vojáci stříleli ve městě na tým al-Džazíry. Řekl, že US síly pálily do míst, kde tým pracoval. Američané v pátek dvakrát zahájili palbu na tým al-Džazíry. Podle korespondenta jim kulky létaly nad hlavami a kolem nich. Tým pak opustil místo, které bylo příliš otevřené a přemístil se na bezpečnější.

US generál Mark Kimmitt: "lživé vysílání" al-Džazíry ve Fallúdže

US okupační velitel v Iráku, brigádní generál Mark Kimmitt obvinil TV al-Džazíru z "šíření lží" o jeho okupačních jednotkách. Kimmitt prohlásil v interview al-Džazíře, že relace Ahmada Mansúra lžou o tamní situaci. Když se al-Džazíra otázala, zda se Kimmitt díval na záběry mrtvých a raněných v jejím vysílání z Fallúdže, Kimmitt přiznal, že to nebyla "lež", ale řekl, že US okupační síly pouze odpovídaly těm, kdo útočili na ně, a proto také americké útoky nejsou porušením tzv. "zastavení palby", které Američané vyhlásili v noci místního času a hned nato porušili.

US přiznávají, že tři námořní pěšáci byli ve čtvrtek zabiti západně od Bagdádu

V pátek US agresoři opožděně přiznali, že síly iráckého odporu zaútočily ve čtvrtek na US okupační vojáky západně od Bagdádu a zabily tři Američany z námořní pěchoty.

Exploze v Bagdádu

Krátce před 23:00 mekkánského času v pátek al-Džazíra oznámila řadu silných explozí, jež bylo slyšet v centru Bagdádu.

Na první výročí americké okupace hlavního města Iráku zazněla v pátek Bagdádem exploze a zvedl se mrak kouře v severozápadní části města u hlavní mešity Umm al-Qurá.

Další silná exploze zazněla v soukromém klubu Nádi al-Álawíja al-'Iráqí, který je umístěn na náměstí Firdaws v centru Bagdádu blízko hotelu Sheraton a dalších hotelů, užívaných okupačními silami a jejich přisluhovači. Území je považováno za "bezpečné pro okupační síly a úředníky", v pátek ráno v něm byl vyhlášen zákaz vycházení. Nejsou přesné zprávy o rozsahu ztrát a škod, pokud byly výbuchem způsobeny, ale korespondent al-Džazíry naznačil, že exploze byla "extrémně silná" a bylo ji slyšet až v kanceláři al-Džazíry. US okupační vozidla bylo vidět z místa ujíždět.

Odpor bojuje s americkými agresory v Miqdádíji

Síly iráckého odporu vyřadily z akce jeden americký tank a několik US vojenských vozidel po ostrém boji v Miqdádíji.

Miny odporu explodovaly u Hítu a zabily a zranily americké vojáky

Čtyři miny iráckého odporu, položené u silnice v distriktu 'Ásaf 3 km západně od Hítu, explodovaly pod americkou hlídkou, zapálily dvě US vojenské transportéry a zabily a zranily několik amerických okupačních vojáků.

Odpor zranil tři španělské okupační vojáky v Díwáníji

Tři španělští agresoři byli zabiti, jeden z nich vážně, ve městě Díwáníji v pátek ráno. Španělské ministerstvo obrany oznámilo, že vojáci padli do léčky při přejíždění mostu ve městě. Jeden ze zraněných utrpěl vážné zranění očí a zad, ale není v ohrožení života. Španělští okupační vojáci - dva vojíni a kapitán - byli cílem útoku protitankových zbraní a utrpěli zranění šrapnely.

Silná exploze na US základně v Kirkúku

Silná exploze otřásla v pátek letištěm v Kirkúku v severním Iráku. US okupační jednotky změnily letiště na svůj oblastní štáb.

Zákaz vycházení v Mósulu po sérii útoků odporu

Loutkový guvernér Mósulu v pátek vydal zákaz vycházení ve městě po 12 hodin po řadě útoků iráckého odporu na různá postavení amerických agresorů. AFP oznámila, že bezpečnostní situace se pro Američany a jejich lokaje ve městě velmi zhoršila. US okupační síly a jejich loutková tzv. civilní ochrana bojovaly s bojovníky odporu zvláště na pravém břehu Tigridu, který město rozděluje.

List Spojených arabských emirátů al-Baján oznámil, že podle očitých svědků v pátek síly odporu použily minometů k útoku na US vojenské pozice v Prezidentském paláci (který okupovaly a zřídily v něm svůj štáb) ve čtvrti al-'Arabí. Čtyři minometné střely dopadly do štábu. Kromě toho byl v boji iráckého odporu s US okupačními silami zasažen US štáb v mósulské čtvrti Dubbat několika minometnými střelami.

Jižní Irák

V jižním Iráku stále probíhá boj mezi okupačními silami a stoupenci ší'itského vůdce Muqtady as-Sadra. US armáda prohlásila, že je připravena znovu převzít kontrolu nad Kútem, z něhož přede dvěma dny uprchly ukrajinské okupační síly před opozicí. US síly údajně mají nyní kontrolu nad centrem Kútu a kolony jejich ozbrojených vozidel se objevily v ulicích města s Ukrajinci, sloužícími americkým okupantům.

Čtyři Italové a dva Američané zajati a drženi jako rukojmí

Bojovníci iráckého odporu zajali v bagdádském předměstí Abú Ghurajb čtyři italské a dva americké rukojmí. Reuters oznámil, že podle svědků bylo vidět několik rukojmích v místní mešitě. Jeden z Italů byl údajně raněn do ramene a oba plakali.

US okupační vojáci v tanku poblíž vesnice Dhahab al-Abjád řekli, že opravdu viděli, že bylo několik Američanů uneseno, ale nesdělili žádné podrobnosti kromě toho, že "proto jsme uzavřeli ulici".

Zdroje odporu sdělily agentuře Reuters, že čtyři Italové, kteří byli vzati jako rukojmí, byli zajati při jízdě autem, v němž byly zbraně. Současně dodaly, že Američané byli zajati při jiné příležitosti.

TV al-'Álam: jeden Američan a jeden Brit v pátek zabiti

TV al-'Álam oznámila, že v pátek byl při útoku iráckého odporu zabit západně od Bagdádu jeden americký voják. Britský "bezpečnostní strážce", pracující pro americkou společnost v Iráku, byl podle British Foreign Office zabit téhož dne při jiném incidentu.

Španělský okupační vrtulník zabil sedm muslimských věřících v mešitě v Kúfě a pak ostřeloval obytnou čtvrť

Očití svědkové oznámili, že nejméně sedm Iráčanů bylo zabito a více než šest zraněno, když španělský okupační vrtulník na ně zahájil palbu při vycházení z mešity ve městě Kúfa po pátečních společných modlitbách. Podle zpráv španělský vrtulník také vystřelil čtyři rakety na obytnou čtvrť města a zcela zničil tři obchody.

Španělský agresor zastavil průvod Muqtady as-Sadra na cestě do kúfské mešity

Agentury oznámily, že US a španělské okupační síly zastavily v pátek as-Sadrův průvod a zabránily mu v cestě do mešity ve městě Kúfa na páteční společné modlitby.

Irácká loutková policie se rozkládá

US Associated Press oznámila, že během bojů tohoto týdne v Iráku se jasně ukázalo, že irácká loutková policie opustila řadu svých pozic a nyní zůstává stranou a sleduje, jak odpor přebírá úlohu v ulicích iráckých měst. Americké vedení se obává, že úloha jejich loutkové policie skončila.

V Nadžafu například loutková policie v pátek loutková policie sledovala, jak před jejich velitelství dorazil malý kamion s tuctem stoupenců as-Sadra, aby objekt převzali, a nekladli jim žádný odpor.

Jeden loutkový policista řekl americké Associated Press: "Nechceme do toho vůbec zasahovat. Jestliže Jeho Excelence Muqtadá as-Sadr vydal nařízení, jsme povinni ho uposlechnout a já jsem připraven teď policii opustit, budu-li o to požádán, protože jsme sem od začátku přišli na základě instrukce, která pravila, že budeme sloužit městu, ale teď se stáváme terči útoků."

Mnoho měst jižního Iráku nyní přechází pod kontrolu ší'itských milic, řízených Muqtadou as-Sadrem a známých jako Mahdího armáda - loutkoví policisté jsou nuceni jim přenechávat svá místa a nebrání se tomu navzdory skutečnosti, že US okupační představitelé spoléhají na loutkovou policii, že udrží jejich "řád" v Iráku.

Loutkoví policisté si dlouho stěžovali, že američtí okupační vojáci jim nedůvěřují, zatímco místní populace na ně hledí skrz prsty. Často byli nuceni zasahovat proti vlastním příbuzným. Nedávno US generál Martin Dempsey přiznal, že v převážně ší'itské části Bagdádu známé jako Madínat as-Sadr tři loutkoví policisté, z niž jeden byl plukovníkem, prohlásili, že jsou na straně Muqtady as-Sadra.

Karbala

V Karbale a okolí bylo možno pozorovat vážné srážky mezi Mahdího armádou na jedné straně a polskými a bulharskými okupačními silami na druhé straně. Útoky na polské stanoviště přinesly podle zprávy z lékařských zdrojů 15 mrtvých včetně šesti Íránců.

Násiríja

Korespondent al-Džazíry v Násiríji oznámil, že italské okupační síly přesunuly své tanky na březích Eufratu z větší části města, která je nyní pod kontrolou stoupenců Muqtady as-Sadra.

Bremer svolal svou loutkovou radu

Ve stínu těchto událostí US správce L. Paul Bremer svolal na schůzi svou loutkovou tzv. prozatímní vládu lokajů. V obavách, souvisejících s některými americkými zvěrstvy, se někteří členové loutkové rady pokusili distancovat od zločinů svých amerických pánů. Jeden člen rady, 'Adnán al-Badžádží, řekl, že použití síly Američany v posledních dnech je neomluvitelné bez ohledu na okolnosti. Vyjádřil své "promiňte" nad "zabitím velkého počtu nevinných civilistů" brutální okupací US vlády, které on sám sloužil od svého příchodu do Iráku před rokem.

Jak roste zoufalství mezi americkými okupačními představiteli v Iráku, Washington spustil nátlakovou kampaň na asi 12 národů, aby vyslaly své jednotky do Iráku umírat za Ameriku. Začal naléhat na Francii, Pákistán a Indii. Dokud se arabské státy se Spojenými státy nesblíží, ani Amerika nestáhne své jednotky z Turecka.

Britský list The Independent poznamenal, že rychlý obrat situace v Iráku byl vyvolán Bushovou administrativou, která nutila OSN, aby kryla okupaci a přijala roli v americkém propagačním cirkuse kolem konce června, kdy má být "moc" v Iráku přenesena z amerických lokajů v tzv. prozatímní vládní radě na jinou skupinu amerických sluhů. Washington doufá, že druhá skupina loutek "iráckých vůdců" získá požehnání OSN a tím lehký pláštík "legitimity", že je schválena mezinárodními imperialistickými kruhy.

Sobota 10. dubna 2004

Krátce před 1:00 hodinou v neděli bylo oznámeno, že okupační síly a lidé ve Fallúdži se dohodli na 12hodinovém přerušení palby počínající nedělí. Reuters informoval s odvoláním na člena irácké vyjednávací delegace, že vůdcové kmenů a náboženských komunit ve Fallúdže požádají bojovníky odporu, aby dohodnutý klid zbraní zachovali.

Hadžim al-Hasaní, člen US loutkové tzv. prozatímní vládní rady a mluvčí Islámské strany řekl al-Džazíře, že bude-li klid zbraní dodržen, může být po 12 hodinách prodloužen. US brigádní generál Mark Kimmitt řekl, že 12hodinové příměří ve Fallúdže nebylo vázáno žádnými podmínkami, ale že američtí okupanti jsou připraveni odpovědět ihned, pokud se na ně zaútočí. To bylo využito k hromadnému porušování zastavení palby už předtím, když bylo vyhlášeno v pátek.

Qahtán ar-Rabi'í, člen Irácké islámské strany, účastnící se oficiální delegace náboženských vůdců, snažících se dosáhnout klidu zbraní, přišel v sobotu do Fallúdže, aby jednal s místními vůdci. Řekl, že se bude snažit o to, aby zastavení palby nastalo v neděli v 10:00 místního času. Ar-Rabi'í po návratu do Bagdádu a po setkání s US okupačními představiteli včetně L. Paula Bremera sdělil tisku stručně výsledky své mise. Uvedl, že doufá v zastavení palby na základě dohody o stažení US námořní pěchoty z obleženého města.

Bašta svobody Fallúdža pokračuje v tvrdém odporu

Jeden US námořní okupant byl v sobotu ve Fallúdže zabit a další zraněni v boji s odporem, jak podle očitých svědků informovala al-Džazíra. Obyvatelé obleženého města také oznámili, že nad Ámíríját al-Fallúdža byl sestřelen americký vrtulník.

US ministerstvo obrany přiznalo, že dva z jeho vojáků a neurčený počet žoldáků (které Pentagon nazývá "podnikatelé") byli zabiti při útoku na americký konvoj s palivem na silnici spojující Bagdád s Fallúdžou.

V sobotu okupační síly zahájily opakované útoky na některé části města, jako čtvrť Džawlan, ihned po vypršení času tzv. "zastavení palby", které nebylo nikdy zachováno. Mrak černého kouře pokryl město po přeletu US bombardérů.

Mnoho obyvatel Fallúdže se snažilo dostat z obleženého města, ale cesty blokovaly US síly, které většinu východů z města uzavřely. Ti, kteří se dokázali dostat pryč, využili kamenitých a neschůdných stezek, procházejících kruhem US okupačních sil kolem města. Tito uprchlíci z Fallúdže, kteří se dostali do Abú Ghurajb, západního předměstí Bagdádu, tam byli přijati jako hrdinové.

Skupina představitelů tzv. Islámské strany a reprezentantů rady muslimských ulamá společně s jednotlivci z loutkové tzv. prozatímní vládní rady přijeli do Fallúdže zapřísahat bojovníky odporu, aby přijali zastavení palby, které vyhlásili vyčerpaní a frustrovaní američtí agresoři po velké sérii krvavých útoků podniknutých odporem. Rada muslimských ulamá zapřísahala syny a dcery Fallúdže, aby přijali zastavení bojů a vyzkoušeli "serióznost" druhé strany tj. amerických agresorů. Vyzývali také bojovníky odporu, aby propustili všechny "civilisty", které eventuálně zadržují - tedy americké žoldáky.

Podmínky odporu pro dohodnutí zastavení palby ve Fallúdže v odpověď na podmínky amerických agresorů

TV al-Džazíra ve zprávě z Fallúdže odhalila podmínky předložené iráckým odporem ve městě a podmínky navržené US agresory k zastavení palby na iráckou baštu svobody.

Podle al-Džazíry irácký odpor žádal následující:

1. Zastavení všech leteckých útoků okupačních sil proti Fallúdže

2. Zastavení všech vojenských operací a útoků námořní pěchoty proti městu.

3. Úplný ústup okupačních sil z města.

4. Kompenzace pro ty, kdož utrpěli škody americkými vojenskými operacemi.

Ze strany US okupačních sil bylo k zastavení palby vyžadováno:

1. Vydání všech osob, které zabily čtyři americké žoldáky ve Fallúdži.

2. Vydání arabských dobrovolných bojovníků ve Fallúdži.

3. Vydání seznamu jmen "disidentských" členů irácké loutkové policie, kteří ve městě odevzdali své zbraně bojovníkům odporu.

4. Závazek nezačínat palbu na US síly.

TV al-Džazíra oznámila, že texty obou souborů podmínek pocházejí od zdrojů z řad duchovních vůdců města.

Videozáznam amerického zajatce ve vysílání al-Džazíry

TV al-Džazíra odvysílala videozáznam Američana, zajatého iráckým odporem při pátečním útoku na americký konvoj u Abú Ghurajb. Zajatý Američan v něm prohlásil, že se domnívá, že útok na konvoj přežil jako jediný. Řekl, že věznitelé s ním zacházejí dobře a má veškerou péči.

Vysílání TV připojilo vzkaz bojovníků odporu s názvem "Poselství iráckých mudžáhidů americkým silám". Poselství, čtené jedním z bojovníků odporu zatímco kamera zabírala zajatce, pravilo: "Toto je jeden z vašich zajatců, kteří padli nedávno do rukou mudžáhidů během obležení hrdinského města mešit (tj. Fallúdže). Se zajatcem bude nakládáno v souladu s tím, co předepisuje naše tolerantní islámská šarí'a. Informujeme vás, že naším jediným požadavkem je ukončení blokády města mešit do 12:00, počínaje 6:00 dnešního dne, soboty 10. dubna 2004. Po uplynutí stanovené doby s ním bude naloženo hůře než s těmi, kdo byli pobiti nebo zraněni ve Fallúdže."

V sobotu australská TV společnost ABC vysílala záběry téhož amerického zajatce sedícího na zadním sedadle vozu s maskovaným bojovníkem odporu, jak říká: "zaútočili na náš konvoj".

US brigádní generál Mark Kimmitt řekl v sobotu, že třetí brigáda okupantské námořní pěchoty bude vyslána k Fallúdže, aby posílila pošramocené americké síly, které obnoví útok na město. Třetí brigáda bude připojena ke dvěma brigádám, kterým nařídil znovu obklíčit Fallúdžu v počtu 1 200 mužů.

Americká Associated Press citovala Kimmitta, když řekl, že námořní pěchota ukončí tzv. "zastavení palby", které Amerika porušila krátce po jeho vyhlášení - aby připravila údernou operaci proti Fallúdže, pokud politické rozhovory nepovedou k dohodě.

US agresoři utrpěli v posledním týdnu svých útoků těžké ztráty - většinou neoznamované US médii ani armádou. Donald Rumsfeld zrušil dovolené všech vojenských osob v okupovaném Iráku, čímž potvrdil těžkosti Američanů jako agresorů v zemi, což veterán amerických senátorů Edward Kennedy srovnal s americkou pokořující porážkou ve Vietnamu.

Jeden z US námořních pěšáků byl podle AFP zabit a další zraněn v sobotu odpoledne ve Fallúdže v boji proti iráckému odporu, bránícímu obležené město. Došlo k tomu poté, co irácký odpor zahájil opakované útoky proti US agresorům.

Brigády Ahmada Jásína: máme 30 cizích rukojmích

Brigády mučedníka Ahmada Jásína, operující v rámci iráckého odporu ve Fallúdže, v sobotu oznámily, že drží 30 zahraničních rukojmích. Organizace zveřejnila prostřednictvím TV al-Arabíja videozáznam, na němž hrozí, že zabijí rukojmí, pokud US agresoři neukončí obléhání Fallúdže. Na záznamu maskovaný muž s kalašnikovem oznamuje, že Brigády mučedníka Ahmada Jásína drží japonské, bulharské, "izraelské", americké, španělské a korejské rukojmí v celkovém počtu 30 osob.

Maskovaný mluvčí žádal "odchod amerických sil a jejich spojenců z Iráku a ukončení obléhání Fallúdže" a sliboval, že pokud se tak nestane, rukojmí budou zabiti a jejich těla vystavena a znesvěcena. "Usekneme jim hlavy a vystavíme je v ulicích jako připomínku mrtvých ve Fallúdže," řekl.

Řekl dále, že Brigády Ahmada Jásína už zabily čtyři Američany, jejichž těla mají. Videozáznam ukázal pohled na tělo ležící v krví prosáklém oblečení, neukázal však obličej. TV al-Arabíja uvedla, že mluvčí brigád hovořil z oblastí Ramádí.

Mluvčí brigád také potvrdil útok brigád na americký okupační konvoj, k němuž došlo na dálnici západně od Bagdádu, a řekl, že při něm byli zabiti čtyři Američané a zapáleno několik vozidel.

Na konci záznamu bylo vidět členy Brigád Ahmada Jásína zvedající kalašnikovy a volající "Alláhu akbar!"

Boje v Ramádí

Korespondent al-Džazíry oznámil, že poblíž města Ramádí bylo zabito sedm Iráčanů a pět zraněno americkou střelbou na městskou čtvrť Súfíja. Sdělil s odvoláním na svědky, že řada amerických okupačních vojáků byla také zraněna při útoku na východní část města. Západně od Ramádí mezi městy 'Ana a Rawa byla zraněna řada dalších okupačních vojáků explozí bomby pod US hlídkou.

US přiznávají smrt letce a zranění dvou dalších

US armáda přiznala, že jeden člen leteckých sil byl zabit a dva zraněni při sobotním minometném útoku na US okupační leteckou základnu západně od Bagdádu. Podle komuniké amerických okupantů je jeden ze zraněných v kritickém stavu na základně v Baládu. Další byl ošetřen a propuštěn z nemocnice. Tento útok naznačuje, že odpor rozšířil rozsah svých akcí.

US okupanti zabili v sobotu čtyři děti a jednu ženu v Kútu

Pět iráckých civilistů bylo v sobotu zabito v Kútu během US bombardování tohoto jihoiráckého města. Podle zprávy al-Džazíry šlo o čtyři děti a jednu ženu.

Odpor zabil jednoho Američana a tři zranil při útoku na US základnu

Síly iráckého odporu zaútočily na US základnu minomety a zabily jednoho okupačního vojáka a zranily tři další, jak oznámila TV al-Džazíra s obvoláním na americký zdroj, který si nepřál být jmenován. O kterou základnu šlo, nebylo řečeno.

Boje v bagdádské čtvrti A'zamíja

Očití svědkové oznámili, že boje mezi iráckým odporem a US okupačními vojáky propukly v bagdádské čtvrti A'zamíja. Desítky bojovníků odporu bojovaly s americkými tanky. Střelou US byl zabit irácký taxikář.

Odpor zaútočil na US konvoj západně od Bagdádu, zničil nákladní auto a zajal řidiče

Síly iráckého odporu vyřadily z akce americký tank na dálniční spojce západně od Bagdádu. Svědkové řekli, že z kolony amerických nákladních aut zůstalo po útoku jedno hořící auto a jeho řidič byl podle nich zajat.

rácký odpor zničil US tank Abrams v Bagdádu

Útok odporu v Bagdádu zapálil americký tank Abrams. Podle AFP k tomu došlo na silnici k letišti v jižní části iráckého hlavního města. Okupační síly oblast uzavřely a zakázaly novinářům přístup.

Požáry kolem US okupačního štábu v Bagdádu

Četné exploze otřásly Bagdádem v blízkosti US hlavního štábu, tzv. "zelené zóny" Američanů. Bylo vidět stoupat sloupy kouře. Americký okupační mluvčí ovšem prohlásil, že šlo o plánované ničení nadbytečné munice.

US prohlašují, že usmrtily 12 bojovníků odporu v Mósulu

US okupační síly sdělily v komuniké, že 12 bojovníků odporu bylo zabito a jejich vozidlo zničeno palbou US okupantů. US prohlášení také tvrdilo, že Američané zabili další nejméně tři Iráčany ve srážce, k níž došlo v pátek při demonstraci před mósulskou radnicí.

V Mósulu nalezena těla

Mrtvoly ředitele místní odbočky Iráckého červeného půlměsíce v Irbílu a jeho ženy byly nalezeny v Mósulu.

Útok na španělskou okupační základnu

Irácké ší'itské síly patřící ke stoupencům Muqtady as-Sadra zaútočily v pátek ráno na španělskou okupační Plus Ultra brigádu podle přiznání zveřejněného španělskými představiteli v sobotu. Odpor podnikl útok na základnu španělských agresorů al-Andalus, ležící mezi Nadžafem a Kúfou s použitím minometů, pušek a raketometů.

Honduraský okupant zraněn při útoku odporu v Nadžafu

Honduraský agresorský voják byl v pátek zraněn při minometném útoku na okupantskou hlídku na silnici do Nadžafu v jižním Iráku. Voják byl údajně raněn šrapnelem do levé ruky a levé nohy.

Řada britských agresorů zabita při útoku na základnu v provincii Majsán

Síly iráckého odporu podle zpráv vysílání TV al-Džazíra v sobotu v noci mekkánského času zaútočily na britskou okupační základnu v jihoirácké provincii Majsán, zabily velký počet britských okupačních vojáků a zničily řadu vojenských vozidel.

Oddíly mudžáhidů propustily tři japonské rukojmí

V neděli večer organizace oddíly mudžáhidů oznámila své rozhodnutí propustit tři japonské rukojmí, zadržované 24 hodin, jako odpověď na výzvu rady muslimských ulamá. Další podrobnosti nebyly k dispozici. US okupační mluvčí oznámil, že dva američtí vojáci jsou pohřešováni po útoku iráckého odporu na americký konvoj západně od Bagdádu. Podle zprávy americké Associated Press "zmizeli" dva vojáci kolem 0:25 místního času během útoku poblíž Saddámova mezinárodního letiště, nyní okupovaného US okupačními silami.

Americká TV společnost CNN oznámila z Pentagonu, že dva američtí vojáci a velký počet těch, které nazývají "americkými civilisty"- míněni jsou žoldáci - byli zřejmě zajati bojovníky odporu.

Nezvěstní němečtí strážci

Německá vláda oznámila, že dva Němci, strážci německého vyslanectví v Bagdádu, zmizeli v Iráku při cestě z jemenského Ammánu do Bagdádu.

Neděle 11. dubna 2004

Irácký odpor sestřelil US vrtulník a zabil dva členy jeho posádky

Irácký odpor sestřelil v neděli ráno US okupantský vrtulník AH-64 Apache v Abú Ghurajb západně od Bagdádu.

US přiznávají osm zabitých Američanů během dvou dnů

US okupační velitelství v neděli přiznalo, že osm okupačních amerických vojáků bylo zabito při různých útocích odporu v předchozích dvou dnech. Americké komuniké sdělilo, že čtyři z mrtvých patřili k 1. ozbrojené divizi a byli zabiti při dvou útocích 9. dubna v Bagdádu. Další tři patřili k 1. divizi pěchoty a byli zabiti (a další dva zraněni) nedaleko Tikrítu také 9. dubna. Jeden námořní pěšák byl zabit 10. dubna oři bojích v provincií Anbar (kde leží mj. Fallúdža).

Situace ve Fallúdže

Podle korespondenta al-Džazíry ve Fallúdži byla v neděli dohodnuté zastavení palby dodržováno oběma stranami dík úsilí rady muslimských ulamá a Islámské strany Iráku; došlo jen k několika přestřelkám.

'Ala' Maki, zástupce Irácké islámské strany, řekl, že 80% bojovníků odporu bylo ochotno respektovat zastavení palby, zbývajících 20% bylo nutno s velkým úsilím přesvědčit.

Obyvatelé Fallúdže sbírají těla zabitých americkým bombardováním a pohřbívají je na městských hřbitovech nebo jiných pohřebních místech. Očekává se, že zastavení palby vadrží nejméně do pondělí.

US ostřelovači zabili 11 a zranili 50 osob na ulicích Fallúdže během "zastavení palby"

TV al-Džazíra oznámila z nemocničních zdrojů z Fallúdže, že 11 osob bylo zabito a 50 dalších zraněno během neděle ve městě ostřelovači, kteří navzdory zastavení palby, jež začalo platit v noci místního času a k němuž US síly přistoupily.

Odpor zranil ve Fallúdži dva námořní pěšáky, zabit jeden bojovník odporu

Dva US námořní pěšáky zabilo ostřelování odporu v neděli. Později byl zabit jeden bojovník odporu v kulometné přestřelce s okupačními vojáky.

Ředitel fallúdžské nemocnice: 600 Iráčanů zemřelo při útoku USA na město

Ředitel největší fallúdžské nemocnice řekl v nedělí, že více než 600 Iráčanů bylo zabito v US vojenské kampani proti městu. Varoval, že počet je jen přibližný, protože mnohé rodiny se nemohly dostat ze svých domů a pohřbili své mrtvé na zadních dvorcích domů.

US generál prohlásil, že drží jako zajatce 60 bojovníků odporu

US brigádní generál Mark Kimmitt v neděli prohlásil, že americké okupační síly zajaly během bojů o Fallúdžu 60 bojovníků iráckého odporu. Tvrdil, že mezi zajatci jsou Arabové z Egypta, Súdánu a Sýrie.

Američané ztratili v sobotu lidi a vozidla v bojích u Fallúdži

Bojovníci iráckého odporu podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam v sobotu zaútočili ve čtvrti Džawlan na skupinu US vojáků, tvořenou střelci a pěšáky a chráněnou ozbrojenými vozidly. Zničili šest obrněných vozidel, zabili jejich posádky a zničili další tři doprovodná vozidla. Všichni vojáci se stali snadnou kořistí bojovníků odporu a byli vesměs pobiti, hlásil reportér.

Irácký odpor sestřelil v sobotu čtyři vrtulníky

Bojovníci iráckého odporu sestřelili během soboty čtyři americké vrtulníky. První byl sestřelen ve čtvrti Džawlan, druhý sestřelila raketa v Dughajzí. Třetí se podařilo sestřelit na cestě k Ramádí, čtvrtý a poslední vrtulník toho dne byl sestřelen v Saqlawíji. Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži oznámil, že v Saqlawíji byly dva vrtulníky sestřeleny také v pátek.

Útok odporu na US konvoj blízko Bagdádu

Podruhé téhož dne zaútočily síly iráckého odporu na americký okupační zásobovací konvoj blízko města Taramíja, předměstí Bagdádu. Jedno nákladní auto bylo zapáleno, když iráčtí chlapci házeli na okupační vozidla kameny. Vrtulník Apache se nad místem výhrůžně vznášel.

Korespondent Mafkarat al-Islam zařadil následující zprávu

Irácký odpor dostal US síly do potíží, v jakých se od vstupu do Iráku ještě nedostaly. Síly odporu obsadili cesty mezi americkými vojenskými jednotkami od Abú Ghurajb do Fallúdže a tím Američany dostaly po všech stránkách na kolena. Ve většině případů jsou nuceni přepravovat zásoby a pomoc pouze vzduchem. Ve Fallúdži získal odpor tu výhodu, že může dostávat pomoc od bratří v Abú Ghurajb a Ramádí, kteří obsadili všechny silnice dosud používané US konvoji.

US okupační síly se v sobotu stáhly z průmyslového obvodu Fallúdže, v němž byly jejich síly dosud soustředěny. V neděli se stáhly ze čtvrti Najdat a okolí a nyní jsou soustředěni v obytné čtvrti, kde byl ve čtvrtek zabit jejich velitel - o čemž Mafkarat al-Islam referoval už hodinu potom. Američané rovněž opustili čtvrti Nizál a Šukr.

US síly se rovněž stáhly ze Saqlawíje a z blízkosti Abú Ghurajb a Ramádí, protože nemohou dostávat posily, protože předchozího dne byl konvoj se zásobami totálně zničen útokem odporu. Tento útok zřejmě přežil jediný voják, jenž byl zajat, o kterém přišla zpráva minulého dne.

Zdroje z iráckého odporu se vysmívají prohlášení generála Kimmitta, který řekl, že vyšle k Fallúdže další brigádu. Zdroj to komentoval: "Budou muset přijít vzduchem" a dodal: "Jak mohou zvítězit, když jim k tomu nestačily dvě brigády a musejí posílat další?"

Odpor zničil US obrněné vozidlo a zabil ve Fallúdži čtyři US vojáky

Bojovníci iráckého odporu zaútočili na americké obrněné vozidlo, zapálili je a zabili čtyři členy jeho posádky v neděli ve fallúdžské čtvrti 'Askarí. Podle zprávy Mafkarat al-Islam obrněnec kontroloval území před americkým ústupem ze čtvrti.

Bojovníci odporu zapálili v Abú Ghurajb tři vozidla a tanker s palivem

Síly iráckého odporu zapálily v neděli v Abú Ghurajb tři americké Humwee. Podle zprávy TV al-Džazíra zničily také tanker s palivem.

Americký voják zraněný minulý týden v neděli zemřel

Jeden Američan údajně zemřel v neděli na následky zranění z boje s iráckým odporem v Bá'qubě na severovýchodě od Bagdádu.

20 kurdských pešmergů přisluhujících US zabito

Nejméně 20 členů kurdské kolaborantské šovinistické milice "Pešmerga", patřících k tzv. Kurdské demokratické straně vedené Má'súdem Barzáním, bylo v neděli zabito, když bojovali ve službách amerických okupantů ve Fallúdži. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že skupina 40 pešmergů bojovala po boku Američanů a nejméně 20 z nich bylo zabito v Saqlawíji.

Barzáního pešmergové hráli značnou roli během americké invaze do Iráku, když pomáhali otevřít severní přístupy do země okupantům.

US okupanti přepadli mešitu, zničili pomoc věnovanou Fallúdže

US okupační síly podnikly v neděli ráno razii ve velké a historické mešitě Abú Hanífa v bagdádské čtvrti A'zamíja. Zničily velké zásoby pomocného materiálu, který věnovali Iráčané a který měl být zaslán obyvatelům Fallúdže, odříznutým od potravin a další pomoci díky US embargu. Američtí křižáci také přepadli Kulliját al-Imám al-A'zam (Kolej Abú Hanífa) a studentské ubytovny a zničili budovu.

Reproduktory bagdádských mešit vyzývají Iráčany k darování léků pro statečnou Fallúdžu

Mešity v Bagdádu vyzvaly v neděli Iráčany, aby urychleně darovali léky, které budou zaslány lidu obležené Fallúdže, kde utrpěly nemocnice a kliniky vážné škody. Podle zprávy egyptské agentury pro třední východ mešity rovněž vyzvaly asociace a organizace, které mají sanitky, aby využily příměří mezi silami odporu a US okupanty k transportu raněných z fallúdžských nemocnic do Bagdádu.

Výbuchy otřásly Bagdádem

Silné exploze otřásly v neděli ráno celým Bagdádem. Kouř stoupal ze štábu amerických okupantů - z Republikánského paláce. Nejsou žádné bližší informace.

Irácký odpor zničil poblíž Bá'quby tři US vozidla

Bojovníci iráckého odporu za)útočili v noci ze soboty na neděli na US okupační vojáky ve východní části Bá'quby Sadá. K bojům došlo též v centru města a výbuchy byly podle korespondenta al-Džazíry ve městě slyšet v různých částech Bá'quby. V průběhu bojů byla zničena tři vozidla Američanů.

Odpor zaútočil minomety na britskou základnu v Basře

Bojovníci iráckého odporu stříleli z minometů na základnu britských okupantů ve čtvrti Tuwajsa v Basře. Korespondent al-Džazíry oznámil, že v noci zaútočily na britský štáb dva minomety a že k jejich stíhání byly vyslány vrtulníky.

Majsán: loutková policie zmařila raketový útok odporu

Ve městě Majsán v neděli odhalila podle zprávy TV al-Džazíra loutková policie rakety, namířené proti místní britské okupační základně.

Brigády Mahdího bojují s US agresory ve třech čtvrtích Kirkúku

Stoupenci ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra zaútočili v sobotu večer na US okupační síly ve třech převážně ší'ítských částech východního Kirkúku s minomety a raketomety. Velitel loutkové policie ve městě řekl AFP v neděli, že čtyři ze ší'itských bojovníků odporu padli jako mučedníci v boji a řada dalších byla zajata. Šlo o čtvrti Uruba, Wahda a Nasr. Další podrobnosti nebyly k dispozici.

Italové zničili as-Sadrovu úřadovnu v Násiríji

Italské okupantské síly s použitím dynamitu zcela zničili as-Sadrovu kancelář v jižní části Násiríje.

Irácký odpor propustil osm cizích rukojmích

Organizace iráckého odporu oznámila, že propustila osm zahraničních rukojmích, kteří podle sdělení byli zajati jako řidiči nákladních aut, vezoucích zásoby pro US okupační síly v Iráku. K propuštění došlo jako odpověď na výzvu rady muslimských ulamá. Jedná se o rukojmí několika národností: 3 Pákistánce, 2 Turky a po jednom Indovi, Nepálci a Filipínci. Videozáznam TV al-Džazíry ukázal propouštění, při němž každý z propuštěných udal své jméno a zemi původu a ukázal na kameru identifikační kartu a pas.

Maskovaný muž při tom řekl: "Rukojmí byli propuštěni v odpověď na apel rady ulamá, abychom propustili civilní zajatce poté, co rukojmí slíbí, že už nikdy nebudou spolupracovat s okupačními silami. Tímto také manifestujeme světu, že chceme respektovat ostatní tak dlouho, dokud oni budou respektovat nás a nebudou spolupracovat s agresí proti nám."

Maskovaného bojovníka bylo pak na záznamu vidět, jak předává propouštěným rukojmím irácké peníze.

Otázka propuštění japonských rukojmích

Jistý zmatek nastal v situaci kolem tří japonských rukojmích, zadržovaných skupinou bojovníků odporu, nazývanou Oddíly mudžáhidů. V sobotu bylo oznámeno, že oddíly nařídily je propustit, ale v neděli předseda "Výboru na obranu iráckého lidu" řekl al-Džazíře, že oddíly navzdory jeho úsilí své rozhodnutí nesplnily.

Němečtí "strážci" pravděpodobně mrtvi

Německá vláda oznámila, že dva muži, údajně strážci německého vyslanectví, kteří zmizeli v sobotu cestou z Jordánska do Bagdádu, byli pravděpodobně zabiti.

Videozáznam dvou mrtvých Američanů, vysílaný al-Džazírou, tvrdí, že šlo o agenty CIA

Al-Džazíra obdržela videozáznam ukazující dvě zkrvavená mrtvá těla v civilních oblecích, ležící na ulici a obklopená iráckými civilisty. Střelné rány bylo vidět u jednoho na zádech a u druhého na noze. Mluvený komentář říkal, že oba mrtví byli členy americké CIA, působící v Iráku.

Zdroj ZDE ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       21. 4. 2004
21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"
21. 4. 2004 Básně do čekárny - z nových členských zemí EU
21. 4. 2004 Dva muži brutálně zbiti strážníky městské policie v Praze
21. 4. 2004 Izrael: Mordechai Vanunu na svobodě
21. 4. 2004 USA: Tábor v zálivu Guantánamo je "protizákonný"
21. 4. 2004 Iráčané Američanům: "Kdy už odejdete?"
21. 4. 2004 O nenásilí Martin  Škabraha
21. 4. 2004 USA Today: další novinářský skandál
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku
21. 4. 2004 Děti Země zvou na Ropáka roku
21. 4. 2004 Srbsko: Démoni skutečně pořád nespí? Matyáš  Zrno
21. 4. 2004 Život dr. Abdela Azize Al Rantissiho ve zkratce
21. 4. 2004 Zakladateľ štátu sa už nikdy nestane jeho prezidentom! Jan  Dancer
21. 4. 2004 Po prehre vlády prehra Mečiara Peter  Weiss
21. 4. 2004 Nesmrteľný antimečiarizmus Robert  Žanony
21. 4. 2004 Slovenské voľby - pohľad zvonku Martin  Muránsky
21. 4. 2004 Adiós koalícia Adrian Peter Pressburg
21. 4. 2004 Migrácia v EÚ: Kto a koľko? Ľubomír  Tokár
21. 4. 2004 Ještě jednou Tento měsíc menstruuji Martina  Pachmanová
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004
21. 4. 2004 Je ČSSD křehká květinka? Oldřich  Průša
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury
20. 4. 2004 Cyrilu Svobodovi zůstalo alespoň pět prstů Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 MRSA - "Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus"
20. 4. 2004 Bůh je mrtev. Dnešním náboženstvím je sport :) Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 V Tibetu je ropa! Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Uhl a Hůlová: Nechť se Greenpeace obrátí proti Brezinovi na soud
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
20. 4. 2004 "Půl milionu" britských důchodců terčem zneužívání
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?
20. 4. 2004 Válka: Cizí jazyky nejsou potřeba? Jakub  Leiter
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
20. 4. 2004 V ghettu všech ghett
20. 4. 2004 Říšský ministr dr. Goebbels k českým novinářům a kulturním pracovníkům
20. 4. 2004 Existují utajované zbraně hromadného ničení? Mojmír  Babáček
19. 4. 2004 Kontrolovat mocné a dávat prostor bezmocným Jan  Čulík
20. 4. 2004 Rovnost, skromnost, bratrství! Petr  Horák
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc   
14. 4. 2004 Bush: "Zůstaneme pevní"   
14. 4. 2004 Televize BBC: Špatné zprávy pro prezidenta Bushe z Iráku   
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří   
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.