9. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 4. 2004

Pohled z druhé strany

Zpravodajství iráckého odboje I.

Na internetové stránce Albasrah jsem našel týdenní zpravodajství hnutí iráckého odporu proti americkým okupantům (Iraqi Resistance Reports), píše Petr Cironis a pokračuje: Vzhledem k tomu, že jinak máme k ruce jen ty informace, které pustí Spojené státy (ani informace z al-Džazíry a al-Arabíje se moc nedozvídáme), myslím, že by to mohlo být zajímavé čtení pro čtenáře BL a pomohlo by jim to udělat si na celý konflikt vlastní, propagandou nepředžvýkaný názor. Mým přáním je, aby byla slyšena i druhá strana a ne jen ta jediná správná.

Posílám Vám překlad posledního zpravodajství za dny 1. - 3. dubna. Další zprávy Vám budu po překladu průběžně zasílat podle toho, jak se na stránce Albasrah budou objevovat.

Pohled z druhé strany

Irácký odboj uvádí, že od května 2003 do ledna 2004 měly USA v Iráku mnohem větší ztráty než uvádějí:

Počet mrtvých = 3857
Počet zraněných = 4520

Ztráty na:
strojích = 1244
vlakových vagonech = 67
vrtulnících = 61
dopravních letadlech = 6
letadlech F16 = 3
vojenských člunech = 5
naftovém potrubí = 91
Bombardované vojenské tábory a utajené ztráty = 127


Zdroj: http://muslimskelisty.nazory.cz/zp132.htm

Zprávy iráckého odporu za dny 1. - 3. dubna 2004

Čtvrtek 1. dubna 2004

Útok odporu na konvoj USA poblíž Fallúdžy

Bojovníci iráckého odporu ve čtvrtek zaútočili 2 km od Fallúdžy granátomety na okupační US vojenský konvoj, zabili jednoho a zranili tři US okupanty a podle svědků zapálili auto. Televizní noviny US Associated Press ukázaly kouř valící se z auta, které zůstalo opuštěno u silnice na okraji města. Podle svědků bylo auto zasaženo raketovým granátem. Američtí okupační mluvčí zpočátku odmítali útok potvrdit. Německá tisková agentura oznámila, že svědkové viděli US okupační jednotky odvážet jednoho mrtvého a tři raněné.

Odpor vypálil rakety na US základnu v Kirkúku

Tři okupační US vojáci byli ve čtvrtek zraněni, když síly iráckého odporu podle zprávy al-Džazíry vypálili rakety na americkou okupační základnu v Kirkúku na severu Iráku.

Dvě bomby zasáhly US konvoj s pohonnými hmotami v severním Bagdádu

Bojovníci iráckého odporu odpálili ve čtvrtek dvě nálože blízko konvoje s pohonnými hmotami, doprovázeného US agresory ve čtvrti Šula v severním Bagdádu. Podle svědků byl zraněn jeden Iráčan, pravděpodobně kolaborant s US okupanty. Zraněn byl podle zpráv také jeden Američan.

Auto s výbušninou v Ramádí

Bojovníci iráckého odporu odpálili ve středu večer auto s výbušninou v Ramádí. Podle mluvčího US okupantů podplukovníka Steve Muraye zabili 6 Iráčanů a zranili 4 další.

Loutkový policista unesen v Kirkúku odporem

Irácké síly odporu unesly ve čtvrtek ráno v Iráku loutkového policistu a zahájily palbu na další na stanovišti v prvním incidentu toho druhu. Generálmajor Unwan Ámín, velitel loutkové tzv. civilní obrany v Kirkúku řekl AFP, že "je to poprvé, kdy byl v Kirkúku unesen policista".

Řekl, že bojovníci odporu stříleli a zranili dalšího policistu, pak vpadli na stanoviště a unesli jeho kolegu. Poté sebrali policejní auto a odjeli.

Hišám Muhammad, ředitel kirkúcké nemocnice, řekl, že zraněný policista Abdalláh Husajn je ve vážném stavu. Byl střelen do nohy a do hrudníku, podrobil se operaci, při níž mu byla vyňata kulka. Kirkúk získával během minulého týdne stále více zkušeností s aktivitami odporu.

Komuniké Jednotné národní rady iráckého odporu

Komuniké vydané Jednotnou národní radou vyzývá Iráčany, kteří se zmýlili a kteří slouží okupaci tou či onou formou, aby prohlédli a přidali se k odporu ve všech jeho formách.

Komuniké praví, že Národní rada se zformovala před deseti měsíci z příslušníků vojska Irácké republiky, hrdinů Irácké národní bezpečnosti, šajchů a hodnostářů kmenů a vesnic, vůdců mudžáhidů, různých islámských sil a desetitisíců iráckých vlastenců, kteří odmítají okupaci a podlézavost kolonialistům, aby organizovala zásady, z nichž vycházejí operace odporu. Její program je sestavován podle vývoje vojenské a politické situace.

Komuniké praví, že politický program iráckého odporu žádá absolutní a úplné odmítnutí okupace, jejích agentur a všech struktur, organizací a skupin, které z ní vzešly. Komuniké vyzývá k pokračování odporu ve všech jeho formách - ozbrojenými útoky, demonstracemi, protesty a bojkotem okupace všemi možnými způsoby.

Komuniké žádá obnovení státu se všemi jeho národnostmi, suverénními a státními institucemi, ukončení okupace, obnovu armády a předání moci do rukou těchto institucí, které by po dva roky sloužily v prozatímní podobě. Poté by byly vypsány nové volby nového Národního shromáždění pod dohledem Arabské ligy a mezinárodních pozorovatelů.

Komuniké žádá vytvoření poradní rady, která by se účastnila s radou ministrů na přípravě definitivní ústavy, jež by mohla být předložena lidovému referendu. Národní shromáždění a poradní rada by pak zvolily prezidenta a viceprezidenta republiky, který by byl ve funkci 5 let. Byla by nastolena politická svoboda, včetně svobody zakládat politické strany a organizace a občanské sociální organizace.

Komuniké klade důraz na nutnost vypracování zákona o autonomii iráckého Kurdistánu tak, aby zaručoval národní a kulturní práva regionu bez porušení irácké státní jednoty a suverenity.

Brigády mučedníka Ahmada Jásína si získaly důvěru útoky na Fallúdžu

Organizace iráckého odporu pod jménem Brigády mučedníka Ahmada Jásína si získaly ve středu důvěru dvěma útoky na Fallúdžu, po nichž zůstalo pět mrtvých US vojáků a 4 američtí žoldáci. (Podle zprávy TV al-Arabíja)

Tatáž organizace oznámila spolu s jinými skupinami svou účast i na dřívějších operacích ve městě. Její jméno figuruje spolu s jinými na komuniké, šířeném v pondělí ve Fallúdži.

Odpor zaútočil na loutkové policisty v Báqubě, tři zabil a dva zranil

Síly iráckého odporu zaútočily ve čtvrtek na stanoviště loutkové policie severně od Bagdádu, přičemž zabily tři loutkové policisty a zranily další dva. Dva ze zabitých byli důstojníci loutkové policie. Jeden ze zraněných řekl AFP, že dva vozy bojovníků odporu ve čtvrtek vyrazily směrem ke stanovišti a bojovníci spustili palbu z automatických pušek. Jeden z bojovníků odporu zvolal "Alláhu akbar" a hodil ruční granát.

Americké mrtvoly převzaty loutkovou policií z Fallúdžy

Irácká loutková policie převzala tělesné pozůstatky čtyř amerických okupantů zabitých ve středu ve Fallúdži. Loutková policie předala mrtvoly svým americkým bossům.

V Sulajmániji řinčelo vězení

Prudký konflikt vypukl ve vězení Mu'askar as-Salam v Sulajmániji v severním Iráku, při němž došlo k použití nožů, klacků a kamenů. Egyptská agentura pro Střední východ citovala iráckého loutkového bezpečnostního úředníka, který řekl, že loutkovým bezpečnostním silám se podařilo konflikt potlačit. Asi 314 vězňů bylo umístěno do samovazby a ranění dopraveni do nemocnice. Žádné další informace o okolnostech konfliktu nebyly dostupné.

Irácká loutková policie střílela na demonstraci v Basře: jeden protestující mrtev, dva těžce zraněni

Irácké loutkové bezpečnostní síly zahájily palbu na Iráčany, demonstrující ve čtvrtek v Basře proti ztrátě zaměstnání. Podle přiznání loutkových představitelů moci byl jeden z demonstrantů zabit kulkou loutkové policie a další dva zraněni.

Demonstranti házeli kameny na britská vojenská vozidla, která demonstraci obklíčila. Chálid Abdalláh, irácký lékařský zdroj informací, řekl, že zranění těch dvou jsou velmi vážná a záchrana jejich životů bude obtížná.

Sto sionistických (izraelských) společností pracuje pod záštitou USA v okupovaném Iráku

Sionistický list Ma'ariv, noviny vycházející v okupované Palestině, oznámil, že více než sto "izraelských" společností teď operuje v USA okupovaném Iráku. Noviny napsaly, že US okupace usnadnila proniknutí těchto společností do Iráku, když dostaly kontrakty na jména evropských a amerických společností. Další sionistické firmy operující v okupované Palestině poslaly US správě žádosti o možnost profitovat podobným způsobem z okupace Iráku.

Ačkoli zprávy o sionistických obchodních aktivitách v Iráku čile kolovaly řadu měsíců, článek v Ma'arivu vyvrátil veškeré pochyby, když uvedl některé společnosti jmenovitě. Společnost Dan, prodávající autobusy, opravuje a prodává do Iráku staré autobusy, které se používaly v okupované Palestině a jinde. Velmi aktivní je bezpečnostní společnost Rafinteks, která se specializuje na obchod zbraněmi a střelivem. Společnost Delta, specializovaná na oblečení, jež je jednou z největších sionistických firem, se již pokoušela dříve uzavřít kontrakty s arabskými obchodníky, a nyní je podle Ma'arivu aktivní v okupovaném Iráku. List také uvedl, že řada dřívějších "izraelských" vládních úředníků pracuje nyní v Iráku jako předsedové a ředitelé těchto společností, což potvrzuje přítomnost sionistické inteligence v okupovaném Iráku.

Počátkem března se iráckému odporu podařilo zabít šest agentů Mossadu při útoku na kanceláře jejich "společností" v Iráku. US námořní žoldáci v souladu s dohodou se sionistickými představiteli zabránili novinářům ve fotografování mrtvých.

Oficiální US statistiky: březen 2004 přinesl nejvyšší počet amerických vojenských mrtvých od "konce bojových operací".

V komentáři k oficiálním statistickým ztrátám utrpěným americkými okupačními silami v Iráku US Associated Press ve čtvrtek uvedla, že březen 2004 byl poznamenán nejvyššími ztrátami na mrtvých od prohlášení prezidenta Bushe o konci bojových aktivit v zemi k 1. květnu 2003. Podle oficiálních statistik, které jsou zřejmě podhodnoceny, zemřelo jen za tento měsíc asi 50 amerických okupačních vojáků, nepočítaje v to různé "podnikatele" a jiné žoldáky sloužící US okupaci.

Pátek 2. dubna 2004

Exploze odporu zasáhla US konvoj severně od Fallúdže

Výbušné zařízení položené iráckým odporem vybuchlo v pátek ráno, když US okupační konvoj jel po silnici severně od Fallúdže. TV al-Džazíra oznámila, že US agresorské síly okamžitě uzavřely okolí útoku a zahájily razii a pátrání po bojovnících odporu. Nebyly hlášeny žádné ztráty Američanů.

Bomba odporu zabila US agresorského vojáka v Bagdádu

Jeden US okupační voják byl v pátek ráno zabit, když v Bagdádu explodovala bomba iráckého odporu. Podle US vojenského mluvčího o tom informovala TV al-Džazíra.

Přiznána konečně čtvrteční smrt příslušníka US námořnictva

US armáda v pátek přiznala, že jeden agresor z řad US námořnictva byl ve čtvrtek zabit při útoku iráckého odporu západně od Bagdádu (podle zprávy TV al-Džazíra).

Irácký odpor provedl atentát na šéfa loutkové policie v Kúfě

Šéf loutkové policie v Kúfě se stal v pátek večer terčem atentátu iráckého odporu. Jak sdělil stanici TV al-Džazíra důstojník loutkové policie Alí al-Husajn, čtyři bojovníci odporu zahájili z auta palbu na podplukovníka Saída al-Džabburího, velitele loutkové policie ve městě, když se po práci vracel domů do čtvrti Adala. Jeho řidič byl vážně zraněn.

Exploze otřásla centrem Bagdádu

Silná exploze zatřásla podle TV al-Džazíra v pátek středem Bagdádu. Svědkové uvedli, že k výbuchu došlo krátce po poledni místního času. Byla dost silná, aby otřásla okenními tabulemi celého centra Bagdádu.

Sebevrah odporu zaútočil na radnici v Rijádu poblíž Kirkúku

Sebevrah iráckého odporu způsobil v pátek v 11 hodin dopoledne explozi u vchodu do radnice v Rijádu 16 mil západně od severoiráckého Kirkúku. Bojovník odporu zahynul a dvě další osoby byly při explozi zabity. Plukovník loutkové policie Sarhat Qádir řekl, že američtí okupační vojáci byli v té době uvnitř budovy, ale tvrdil, že nebyli zraněni.

Podle generálporučíka irácké loutkové policie Šajrgo Šakira Hakima měl útočník pás s výbušninou na zádech a byl zastaven u vchodu do budovy hlídkou, které se zdál podezřelý. Sebevrah-mučedník okamžitě vyhodil do vzduchu sebe a dva ze strážců. Hakim řekl, že identita bojovníka odporu je prozatím neznámá, ale že vyšetřování pokračuje.

Podle saúdské tiskové agentury WAS uzavřely okupační síly okamžitě po útoku město Rijád a zabránily novinářům i obyvatelům ve vstupu. Bylo také možno pozorovat intenzivní přelety US vojenských letadel nad uzavřeným městem.

Sobota 3. dubna 2004

Útok odporu zničil dvě US vozidla v Abú Ghurajb

Irácký odpor zaútočil v sobotu s raketomety na předměstí Bagdádu Abú Ghurajb na kolonu US vojenských vozidel. Podle očitých svědků, citovaných TV al-Džazíra, zničila léčka odporu dvě vozidla.

Po útoku US okupační síly uzavřely oblast a nebylo možno získat informace o případných US ztrátách.

Odpor odpálil auto s výbušninou blízko US hlídky u Báquby

Výbušninou naložené auto explodovalo v sobotu blízko US okupační vojenské hlídky nedaleko Báquby severně od Bagdádu. Prameny z irácké loutkové policie a očití svědkové oznámili, že výbuch zranil několik US okupačních vojáků a poškodil dvě vojenská vozidla. Zdroje uvedly, že auto s výbušninou, které parkovalo u silnice ve vesnici Aswad blízko Báquby, explodovalo, když ho míjela americká hlídka. Zasažen výbuchem byl také jeden civilista.

Odpor ostřeloval raketami US velitelství v Kirkúku

Bojovníci iráckého odporu ostřelovali minomety a raketomety kirkúcké letiště, které okupovali US agresoři a přeměnili je na své oblastní velitelství. Kirkúk je asi 200 km severně od Bagdádu.

Podle listu al-Baján zasáhla palba US velitelství v sobotu v 8,15 místního času. Mluvčí US okupantů nepřiznal útok otevřeně, ale potvrdila ho irácká loutková policie. O ztrátách nebo škodách ovšem nepodala žádné informace.

Atentát odporu na šéfa loutkové policie západního Bagdádu

Bojovníci iráckého odporu, převlečení za policisty a v autě loutkové policie, zahájili v sobotu ráno palbu na šéfa loutkové policie v Mahmúdíji, když odcházeli z domu ve čtvrti Chadr v západní části Bagdádu a zabili ho i jeho pomocníka. Svědkové uvedli, že viděli vozidlo loutkové policie, ze kterého bojovníci odporu stříleli na vůz se šéfem policie. Pak bojovníci odporu sebrali zbraně policejního šéfa a jeho společníka a odjeli.

K tomuto atentátu došlo necelých 24 hodin poté, co byl spáchán atentát na šéfa loutkové policie v Kúfě.

Pokus o atentát na člena báqubské loutkové rady

Člen místní loutkové rady v Báqubě přežil v sobotu pokus iráckého odporu o atentát, při kterém bojovníci odporu ostřelovali jeho auto. Zdroj z místní loutkové policie sdělil, že na vůz Abú Saída, který jel po silnici z Báquby do sousední vesnice Kan'an, střílelo více než dvacet bojovníků odporu.

Raketa zranila obyvatele čtvrti Dura; obviněni Američané

Raketa, která v sobotu dopadla do čtvrti Dura v severním Bagdádu, zranila nejméně dvě osoby. Irácká loutková policie oznámila, že raketou byla úplně zničena část jednoho domu. Rozzlobení obyvatelé obvinili ze zničení domu americké okupační síly.

Srážka milic s okupačními silami v Kúfě

TV al-Džazíra oznámila z Kúfy, že v obvodu Sahla na severu města došlo k ostrému střetu mezi ozbrojenou milicí, nazývající se Milice hněvu, a hlídkami okupačních jednotek, podporovanými střelbou z vrtulníků. Ke srážce došlo předchozí noc, ale údaje o ztrátách a škodách, jakož i o výsledku chybí.

Činitel loutkové policie v Nadžafu postřelen a vážně zraněn

Bojovníci odporu stříleli na loutkového ředitele úřadu pro potírání zločinu v obvodu Ghari města Nadžafu, vážně zranili jeho a jednoho z jeho pomocníků. Major Muhammad Abú Usajbí dostal už několik dní předtím varování. Přeložila Eva Cironisová

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       9. 4. 2004
12. 4. 2004 USA: V Iráku byly usmrceny stovky lidí, krizi vyvolali Američané
12. 4. 2004 Nynější iráckou krizi "vyvolali Američané svým příliš razantním přístupem"
12. 4. 2004 USA: Ve Fallúdži jsme zabíjeli jen povstalce
12. 4. 2004 Hody, hody, dej sem prachy! Jan  Paul
9. 4. 2004 Česká drahota Radek  Mokrý
11. 4. 2004 Boží hod velikonoční - máme být svědky vzkříšení Zdeněk  Bárta
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
9. 4. 2004 Národ, který nechce být svůj Efraim  Israel
11. 4. 2004 Kopanec výš - do Evropy Štěpán  Kotrba
11. 4. 2004 Tony Blair o Iráku: Budeme bojovat dál
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří
8. 4. 2004 Kde jsou lidé hloupější, v ČR nebo v Británii? Jan  Čulík
9. 4. 2004 Strieder rezignoval na všechny své úřady
9. 4. 2004 Bude Evropa kolonizována muslimy?
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 Architektonická soutěž na novostavbu vědecké knihovny v Ostravě. Ano, nebo ne? Martin  Strakoš
9. 4. 2004 Evžen Tošenovský: Je zbytečné dělat architektonickou soutěž na ostravskou vědeckou knihovnu
9. 4. 2004 Média jsou hrozná
9. 4. 2004 Bez ochrany nevyjíždím Štěpán  Kotrba
8. 4. 2004 Sebrané vytáčky Kamila Čermáka Jan  Čulík
9. 4. 2004 "Demokrati" proti "totalitě"... anebo to je naopak? Ondřej  Slačálek
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
9. 4. 2004 Ještě o Černobylu
8. 4. 2004 Radioaktivita z Černobylu
9. 4. 2004 USA se chystají napadnout teroristy uvnitř Pákistánu Miloš  Kaláb
9. 4. 2004 Není pravda, že silnice negenerují další automobily/Jak ubohé a smutné Jan  Bláha, Petr  Soukup
8. 4. 2004 Týden Pesachu a Velikonoc
7. 4. 2004 K Velikonocům I.... Miloš  Dokulil
7. 4. 2004 K Velikonocům II Miloš  Dokulil
9. 4. 2004 Šálóm - křest Kláry Ester Zdeněk  Bárta
8. 4. 2004 Entente cordiale: je to láska nebo nenávist ? Jana  Roy
8. 4. 2004 Resonance UK 104,4 FM live
8. 4. 2004 Speciální hospodářská zóna Východ: požehnání nebo prokletí?
8. 4. 2004 Politováníhodný výhřez mravní a intelektuální invalidity Petr  Kužvart
8. 4. 2004 Los Angeles Times: Pán prstenů je absolutní nuda
8. 4. 2004 Co je příčinou světového antiamerikanismu?
8. 4. 2004 Ivan Jaroslav  Hutka
8. 4. 2004 Právo na rodinu, aneb o čem odpůrci potratů nemluví Tomáš  Klas
8. 4. 2004 Musíme pracovat pro nový světový řád Mahathir bin Mohamad
8. 4. 2004 ČR patří k zemím EU s nejnižším počtem vysokoškolsky vzdělaných občanů
9. 4. 2004 Socialistická internacionála: Deklarace za Sao Paula
7. 4. 2004 Chcete učit češtině na Glasgow University?
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří   
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.   
7. 4. 2004 Iráčtí emigranti podávali falešné informace   
7. 4. 2004 "40 osob usmrceno" při americkém útoku na iráckou mešitu   
6. 4. 2004 USA čelí v Iráku vzbouření   
26. 3. 2004 Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky Jan  Keller
25. 3. 2004 Americká vláda jako oběť ideologické zaslepenosti   
24. 3. 2004 Válka nezmenšila nebezpečí terorismu, nýbrž je naopak zvětšila Milan  Opočenský
24. 3. 2004 11. září: šokující důkazy o tajných ujednáních, promrhaných příležitostech a tragických chybách   
23. 3. 2004 Američtí činitelé začínají svědčit při vyšetřování 11. září   
22. 3. 2004 Stažení španělských vojáků z Iráku bylo nepochybně cílem Al-Kajdy Marino  Radačič
22. 3. 2004 Historie odsoudí Bushe a Blaira za ilegální válku   
19. 3. 2004 Do země sedmitisícovek, kde devítky nestačí Karel  Dolejší
19. 3. 2004 Španělé neměli lepší východisko pro snížení svého ohrožení než říci NE Iráku Tomáš  Gawron

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.