8. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2004

Co je účelem rozhovoru s politikem?

Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř

V rozhovoru Václava Moravce s Václavem Klausem v neděli večer v České televizi byl výsledek nerozhodný, a byl tedy vlastně výhrou pro Klause.

Moravec nyní uvádí své "Otázky Václava Moravce" na ČT velmi profesionálně, soustředěně a - právem - sebevědomě. Navzdory tomu, že se Moravec ptal věcně, kokrétně a nenechal Klause od otázek uhýbat, přesto nebyl Moravcův nedělní rozhovor s Václavem Klausem z novinářského hlediska příliš úspěšný. Nepřinesl totiž mnoho nového - Klaus se Moravcovi nedal a neřekl skoro vůbec nic. Většině otázek se vyhnul. Jen vytvářel "obraz příjemného, lidského a rozumného prezidenta". Rozhovor byl zajímavým výchozím materiálem pro úvahu, k čemu jsou rozhovory s politiky v médiích a jak by se měly dělat.

Asi bylo chybou vysílat ten rozhovor z Pražského hradu. Poskytlo to Klausovi podstatnou výhodu. Pokud měl totiž rozhovor hodnotit jeho práci během prvního roku, kdy Klaus zastával prezidentský úřad, jako člověka a politika, asi nemělo místo, kde se rozhovor konal, podporovat u diváka identifikaci Václava Klause s prezidentskou funkcí. Tím se totiž do určité míry znemožnila analýza Klause jako člověka a politika v dané funkci, protože mu vysíláním rozhovoru (málem jsem napsal "projevu") z Hradu umožnila, aby se jako člověk tou funkcí zaštítil a zakryl.

S politiky je potíž. Mají mediální poradce, od psychologů až po prezentační odborníky, a ti určují do nejmenší podrobnosti, jak má politikův veřejný obraz vypadat, jak má politik vystupovat a co má říkat - vytvářejí jeho pozitivní, virtuální image. Klaus je v tomto smyslu naprostý profesionál. Problém je, že se při tomto způsobu vystupování o skutečné politice, o realitě nedozvíme skoro nic.

Jedním z největších problémů novinářské práce v dnešní době je jak proniknout pod tento uměle vytvářený, pozitivní image. John Humphrys, moderátor ranního publicistického pořadu rozhlasu BBC Radio 4, nedávno konstatoval, že účelem jejich pořadu mimo jiné je pokud možno vyvést politiky z míry, aby řekli něco, co neměli v úmyslu. Když je totiž rozhovor pod plnou kontrolou politika, je v podstatě nepotřebný - není ničím víc než PR.

Klaus se ve svém rozhovoru s Moravcem na Pražském hradě nesmírně kontroloval. Umí to. Byl po celou dobu v sedle. Jediné znejistění a jedinou podivnou grimasu na jeho tváři jsme krátce zaznamenali na začátku rozhovoru, kdy - pro Klause překvapivě - vyšel Moravec z rozhlasového rozhovoru vedeného s ním před deseti lety, a Klaus si na něj nepamatoval. V tu chvíli jsme mohli vidět v Klausově tváři něco až jako obavu, s čím na něho moderátor přijde. Ta se však rychle rozplynula a po zbytek pořadu byl rozhovor plně pod Klausovou kontrolou.

Sporná byla ta část rozhovoru, kdy Václav Klaus zneužil televizního vysílání k prezentaci své nové knihy obsahující jeho novinové články a projevy. Hovořil o ni, nastavil titulní stránku na kameru, kamera úslužně zabrala detail knížky a Klaus knihou listoval. Kupodivu jiným výtiskem téže knihy, zdá se, přitom listoval i Václav Moravec. Bylo to předem dohodnuto? Bylo podmínkou, že Klaus poskytne České televizi rozhovor, že bude moci svou knihu ve veřejnoprávní televizi takto zadarmo inzerovat?

Václav Moravec se za poslední týdny, kdy začal uvádět v České televizi své otázky, výrazně vypracoval. Patří nyní bezpochyby k jednomu z nejlepších televizních a rozhlasových moderátorů v České republice. Bohužel, zdá se, ani on na Václava Klause nestačí. Abychom se dověděli něco nového, abychom měli možnost nahlédnout pod pokličku, bylo by nutno Klause vyvést z míry.

Otázka však je, zda jsou v českém prostředí rozhovory a la John Humphrys přijatelné. Od Moravce se asi těžko očekávalo, aby Klause vyvedl z míry. Klause český lid v současnosti miluje - pro dvě třetiny veřejnosti Klaus víc než uspokojivě hraje roli prezidenta. Loni jsem se z Hradu dověděl, že český národ chce mít prezidenta, který reprezentuje - chodí dobře oblečen, vybraně hovoří, vypadá diplomaticky. Je-li tomu tak, v tom případě Moravcův profesionálně vedený, i když nakonec neuspokojivý rozhovor splnil společenskou objednávku.

                 
Obsah vydání       8. 3. 2004
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Komu prodá Francie zbraně? Simone  Radačičová
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
6. 3. 2004 Českého lva po zásluze získal vynikající film Nuda v Brně Jan  Čulík
6. 3. 2004 Purim mezi dobrem a zlem Štěpán  Kotrba
8. 3. 2004 Prezidentova smrt ohrožuje stabilitu Makedonie Miloš  Kaláb
8. 3. 2004 Kráčíme k širokopásmovým zítřkům Miloslav  Sova, Pavel  Sviták
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
5. 3. 2004 Blair obhajoval doktrínu dalších preventivních vojenských útoků
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
8. 3. 2004 USA: Většina konvenčních plodin kontaminována geneticky modifikovanými plodinami   
8. 3. 2004 Velitel britské armády: Právní ujištění, že je útok na Irák legální, přišlo teprve 5 dní před válkou   
8. 3. 2004 Moravcovi se v ČT nepodařilo narušit Klausův krunýř Jan  Čulík
8. 3. 2004 Hochhuth stále ještě aktuální Miroslav Václav Steiner
8. 3. 2004 Globalizace pro lidi: Vize změny   
8. 3. 2004 "Jaksi" obnovený a už bezobsažný stereotyp? Miloš  Dokulil
5. 3. 2004 Za co vděčíme nacionalismu Martin  Škabraha
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
4. 3. 2004 Slovensko: Já su havíř, kdo je - míň? Lubomír  Sedláčik
4. 3. 2004 Jak přimět poslance k reakci?   
4. 3. 2004 Politika nanic Martin  Škabraha
3. 3. 2004 Východní bouře Romů a co dál? Ivan  David
3. 3. 2004 Rekviem za odvinuté zavináče Štěpán  Kotrba
3. 3. 2004 Zeměpisná označení: jsou čeští výrobci připraveni na zánik současné právní ochrany po vstupu do EU? Ludmila  Štěrbová