26. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2004

Nesmírně dramatický den na britské politické scéně

Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN

Británie odposlouchávala Kofiho Annana a jiné činitele v OSN po dlouhé roky, konstatovala ve čtvrtek v britském rozhlase Clare Shortová, bývalá ministryně Blairovy vlády pro zahraniční rozvoj.

Zcela bezprecedentně vystoupila ve čtvrtek ráno v britském rozhlase bývalá členka britské vlády a konstatovala, že její země prováděla a provádí špionáž proti nejrespektovanější mezinárodní instituci a jejímu generálnímu tajemníkovi, konstatovaly ve čtvrtek večer televizní zprávy Channel Four News a pokračovaly:

Je také velmi neobvyklé, že premiér Tony Blair prohlásil o Shortové, osobě, která s ním zasedala ve vládě, že je "naprosto neodpovědná". Avšak Tony Blair nepotvrdil ani nepopřel, co Shortová řekla. A ve zprávách Channel Four News zdůraznila Shortová, že britskou rozvědku ochromil Tony Blair, nikoliv ona. Dodala, že se Blair loni jen naoko usiloval o dohodu ohledně irácké krize v OSN. V televizi Channel Four konstatovala Shortová ve čtvrtek večer, že je vedena svým svědomím.

OSN reagovala se znepokojením. Konstatovala, že odposlech organizaci ochromuje a musí skončit.

Čtvrtek byl nesmírně dramatickým dnem na britské politické scéně. Stín války proti Iráku stále přetrvává a vytváří opakované krize. Shrnujeme informace především podle čtvrtečního večerního vysílání Channel Four News:

Jak jsme už referovali, poté, co se ve středu rozložil soudní proces proti Katharine Gunové, překladatelce ze špionážního střediska GCHQ z Cheltenhamu, která prozradila, že americký Úřad pro národní bezpečnost požadoval, aby britské výzvědné služby pomohly s odposlechem členů Rady bezpečnosti OSN, politický vývoj v Británii ve čtvrtek nabral vyšší obrátky. V ranním rozhlasovém publicistickém pořadu rozhlasu BBC "Today" prozradila Shortová, že Británie odposlouchává telefonní rozhovory generálního tajemního OSN Kofiho Annana. Výroky Shortové vyvolaly zuřivost v Downing Street a vážné znepokojení v New Yorku.

Pokud skutečně britská vláda nařídila britské špionáži, aby odposlouchávali generálního tajemníka OSN, bylo by to porušením mezinárodního práva právě v době, kdy Británie a Amerika argumentovaly, že je nutno zaútočit na Irák, aby bylo mezinárodnímu právu učiněno zadost. Clare Shortová řekla v rozhlase toto:

Shortová: Tyhle věci se dělají. A v případě Kofiho Annana se už to dělá dost dlouho.

Moderátor: Dovolte mi, abych tu otázku zopakoval. Vy si myslíte, že Británie se na tom podílí?

Shortová: Ale já to vím. Já jsem četla transkripty rozhovorů Kofiho Annana. Sama jsem s ním hovořila a myslela jsem si při tom, Panebože, tohle vyjde v transkriptu a lidi budou vidět, co on a já říkáme.

Na své pravidelné měsíční tiskové konferenci ve čtvrtek v poledne musel Tony Blair na obvinění vznesená Clare Shortovou reagovat:

Tony Blair: Já se nebudu vyjadřovat ohledně práce, kterou dělají naše bezpečnostní služby. To neudělal nikdy žádný premiér, já se k tomu nebudu vyjadřovat. Neinterpretujte to, jako že potvrzuji, že tvrzení Clare Shortové z dnešního rána jsou pravdivá. Prostě pochopte: Já se nebudu vyjadřovat k práci našich bezpečnostních služeb. Chci ale říci: Jednáme v souladu s domácím i mezinárodním právem a jednáme v nejlepším zájmu této země a naše bezpečnostní služby jsou životě důležitou součástí ochrany této země.

Jestliže britská vláda neporušila mezinárodní právo, to by znamenalo, že Tony Blair neautorizoval odposlouchávání Kofiho Annana. Avšak, jak na to poukázala reportérka Channel Four News, čím více se Blair do Shortové navážel, tím víc riskoval, že vytváří dojem, že prozradila autentické tajemství:

Tony Blair: Opravdu považuji to, co dnes ráno Clare Shortová řekla, jako naprosto neodpovědné. A pro ni naprosto typické. Naše bezpečnostní služby, zejména dnes, kdy hrozí globální terorismus, vykonávají absolutně životní úkol pro tuto zemi. Mnoho jejich pracovníků působí za velmi nebezpečných okolností. A je vrchol neodpovědnosti vystavit je tomuto veřejnému zpochybňování a kritice, způsobem, který nijak nepomůže bezpečnosti této země.

V týdnech před útokem na Irák zápasil Blair s obrazem, který vytvořila levice, že Kofi Annan usiluje o mír a že Blair a Bush jsou naproti tomu váleční štváči. Za scénou se Blairovi činitelé ve čtvrtek zoufale snažili ujistit Kofi Annana, že mu důvěřují:

Tony Blair: Já mám obrovský respekt pro Kofiho Annana. Je to můj osobní přítel i člověk, pro něhož má velký osobní respekt. Spolupracujeme s OSN nesmírně dobře. A chci taky zdůraznit: Clare Shortová neodstoupila z vlády kvůli našemu rozhodnutí jít do války, pro válku ona hlasovala. Rezignovala proto, že britská vláda řádně nezaangažovala OSN v Iráku po válce. Ale dnes je OSN v Iráku velmi aktivně angažovaná v politických procesech.

Novinář: Obvinění, že odposloucháváte pracovnu generálního tajemníka OSN je tak vážné, že veřejnost, a přece i on, si zaslouží, abyste to veřejně popřel, můžete-li, anebo abyste to přiznal, pokud je to skutečně nutné.

Tony Blair: Ne, na to nikdo nemá nárok. Protože kdybych to udělal ve věci tohoto tvrzení, jak budu proboha reagovat na všechna další tvrzení, a já opakuji: neinterpretujte to, co jsem právě řekl, jako že je to tvrzení pravdivé.

Clare Shortová odstoupila z funkce ministryně pro zahraniční rozvoj před tři čtvrtě rokem. Jako tato ministryně měla přístup k dokumentům britského ministra zahraničních věcí. Také, jako ostatní členové vlády, má povinnost dodržovat Zákon o utajovaných skutečnostech. Ten Zákon se nyní bude přepracovávat poté, co se ve středu rozložil proces proti Katharine Gunové. Blair jen pokrčil rameny nad názorem, že by mělo být proti Shortové zahájeno trestní stíhání.

Ve čtvrtek večer britská vláda jednala o tom, co si počít s Clare Shortovou. Někteří by ji chtěli vyloučit z Labouristické strany, avšak Downing Street se obává, že to by z ní učinilo mučednici. A je to teď otázka důvěry: komu budou voliči a OSN věřit, Clare Shortovi či Tonymu Blairovi.

Channel Four News vysílaly ve čtvrtek večer s Clare Shortovou tento pozoruhodný rozhovor:

Moderátor Jon Snow: Clare Shortová, když jste dnes ráno šla do studia, byla jste úmyslně rozhodnuta říct to, co jste řekla?

Shortová: Ano, samozřejmě. Řekla jsem dvě důležité věci. První věcí je to, že Británie podle mého názoru nevhodně narušuje soukromí generálního tajemníka OSN, projevuje mu neúctu a já si myslím, že by to neměla dělat, vzhledem k tomu, že USA, jak ostudné, zamýšlely odposlouchávat úřady některých nepermanentních členů Rady bezpečnosti OSN. Myslím, že je správné, aby lidé v Británii věděli, že Británie odposlouchává generálního tajemníka. Domnívám se, že jestliže to zveřejním, toto odposlouchávání skončí, a tak jsem to udělala schválně a myslím, že bylo správné to udělat, protože se to nijak netýkalo britského národního zájmu ani nikoho jiného v Radě bezpečnosti OSN. To se jen pan premiér začal vyjadřovat pompézně, protože nevěděl, co jiného má říct.

Druhou věcí je, že právníci Katharine Gunové říkají, že se chystali argumentovat, že ona není ničím vinna, protože právní oprávnění pro válku bylo pochybné, a my chceme důkazy o tom, jak dospěl britský generální prokurátor ke svým názorům. Takže ti právníci argumentují, že názor generálního prokurátora, že válka proti Iráka byla oprávněná, že špatný, a mají pravděpodobně pravdu. A to je opravdu velmi, velmi vážné. A hovoří se o tom, že výzvědné materiály byly přehnány právě proto, aby to umožnilo generálnímu prokurátorovi říct, že válka bude legální. To je, o co jde. To je tou nejvážnější věcí v celé záležitosti.

Moderátor: Avšak pan premiér poukazuje na to, že to, jak jste veřejně hovořila o výzvědných službách, je neodpovědné, pro vás charakteristické, a pak to rozšířil a řekl, že lidé, kdo něco takového dělají, ohrožují životy našich agentů a naše výzvědné služby.

Shortová: Ale to vůbec není pravda. Co má pan premiér na to říct? Má říct: Ano, je to pravda, odposloucháváme úřad Kofiho Annana - což nechce říct. Anebo má říct: že to není pravda, v kterémžto případě by lhal. Tak musí začít říkat něco pompézního o národní bezpečnosti. Každý občan v této zemi si to může posoudit sám. O žádný britský národní zájem vůbec nešlo, když jsem prozradila, že se odposlouchávají soukromé rozhovory Kofiho Annana, ani to nijak neohrožuje nikoho, kdo pracuje pro britské výzvědné služby. Jediné, k čemu dojde, je, že ten odposlech teď skončí a Kofimu Annanovi se dostane řádného respektu, jak je to správné.

Moderátor: Ale vždyť vy víte lépe, než kdokoliv jiný, že to nepřestane. Vždyť to pokračuje od studené války. Rusové to dělali, Američané to vždycky dělali a přece jste vždycky musela předpokládat, že odposloucháváme všechno.

Shortová: Nepředpokládala. Četla jsem výzvědné zprávy o rozvojových zemích v OSN, systematicky, po dobu šesti let. My neodposloucháváme všechny pořád. V některých případech je naprosto správné, že shromažďujeme výzvědné informace, a mám mnoho respektu pro lidi, kteří pracují v rozvědkách -

Moderátor: Tak to byly zprávy o jeho telefonních rozhovorech?

Shortová: Byly to zprávy o jeho telefonních rozhovorech. Nemyslím si, že bychom to měli dělat, že bychom to měli získávat. Dostáváme transkripty jeho soukromých telefonních rozhovorů. Myslím, že to není správné, je to narušení jeho soukromí, projevuje to neúctu. Nemám k tomu co dodat. Ale myslím si, že to teď přestane, a to bylo mým úmyslem. A je to správné.

A druhá věc, kterou chci říct je, že pověst britských výzvědných služeb zdiskreditovali ti lidé, kteří přehnali jejich informace o hrozbě z Iráku. Odpovědnost za to leží v premiérových rukou. Právě pan premiér podvrátil pověst a důvěryhodnost tím, že zveřejnil zavádějící údaje o výzvědných informacích z Iráku -

Moderátor: Když jste se stala ministryní v britské vládě, nepřijala jste povinnost, že neporušíte Zákon o utajovaných skutečnostech?

Shortová: No, říká se, že když prozradíte, kolik se objednává toaletního papíru, porušili jste Zákon o utajovaných skutečnostech. Jsem si zcela jista, že jsem neporušila nic, co by jakkoliv poškodilo jakýkoliv britský zájem. Jsem si naprosto jista, že čest naší země vyžaduje, abychom takto nezneužívali soukromí generálního tajemníka OSN. Ostatní jsou jen kecy.

Moderátor: Proč jste to ale prozradila až teď? Proč jste to neřekla Kofimu Annanovi, když jste byla ministryní, pozor, vaše rozhovory jsou odposlouchávány.

Shortová: Velmi jsem o tom uvažovala. Chtěla jsem mu to říct, bylo to pro mě dilema. Už ho teď tak často nepotkávám. Myslím na to už dlouho -

Moderátor: Svým způsobem jste byla součástí toho spiknutí, když jste byla ve vládě.

Shortová: To je pravda. Ale to už je za mnou a rozhodla jsem se to zveřejnit. Je to cesta mého svědomí, není to možná dokonalá cesta, ale je to věc svědomí a nic to nemá společného se Zákonem o utajovaných skutečnostech, nemá to nic společného s britskou národní bezpečností.

Moderátor: Bylo zjevné, že pana premiéra to velmi rozhněvalo a hledá způsoby, jak vás potrestat.

Shortová: Uvidíme. Zrovna se netřesu.

Moderátor: Co se týče otázky, zda byla válka v Iráku legální, proč si myslíte, že včerejší případ [Katarine Gunové] byl pro otázku, zda jít do války, tak důležitý?

Shortová: Tahle záležitost oficiálního názoru britského generálního prokurátora byla tak podivná. Na ministerstvu zahraničí byli dva poradci. Jedna poradkyně varovala, že Británie nemá legální právo jít do války a rezignovala, druhá, říkala, že možná podle rezoluce 1441. Všichni čekali na názor generálního prokurátora. Ten pořád nepřicházel. Moji lidé na ministerstvu byli nesmírně znepokojeni. Na ministerstvu obrany mi bylo řečeno, že armáda varuje, že do války nepůjde. Na poslední chvíli, v den, kdy rezignoval Robin Cook, přišel generální prokurátor do vlády a řekl důrazně: nemáme svolení o tom jednat, už nebude další dokumentace. Je to velmi podivné.

Moderátor: Šlo o tu druhou rezoluci OSN, nebo šlo ještě o něco jiného?

Shortová: Bylo to zveřejněno.

Moderátor: Kompletní názor generálního prokurátora nebyl zveřejněn.

Shortová: To nebylo obecně k dispozici.

Moderátor: Vy jste to neviděla.

Shortová: No, nikdo to neviděl. Moji lidé, kteří jednali s armádou, nikdo. Možná, že něco se skrývá v kanceláři generálního prokurátora. Menzies Campbell, ze strany Liberálních demokratů, opakovaně zdůrazňuje, že každý ví, že právníci rozhodují na základě podkladů. Jaké byly jeho podklady? Na základě jakých faktů se rozhodoval? Pokud to bylo řádné rozhodutí, bylo na něho naléháno? To jsou velmi závažné otázky. A byly výzvědné informace zdramatizovány, aby generální prokurátor mohl shledat, že existuje právní důvod jít do války. To je ta nejdůležitější otázka.

Moderátor: Co si vy myslíte, že je odpovědí na tyto dvě otázky?

Shortová: Protože jsem zrušila své cesty a četla jsem všechny výzvědné zprávy, vím, že bezpečnostní služby zastávaly názor, že Saddám chce vyrábět zbraně, nemyslely si, že je něco skrytého, že by si režim chtěl vyvinout jaderné zbraně, kdyby mohl, ale že by to trvalo více než pět let od té doby, kdy by dostali materiál. To si myslely výzvědné služby. A to bylo zdramatizováno, aby z toho vznikl dojem, že se stalo něco naléhavého a my musíme rychle zaútočit. Ale výzvědné služby toto nesdělovaly.

Já jsem si nemyslela, že jsme měli z Iráku odejít. Lidi trpěli, byly uvaleny sankce, Saddám Husajn skutečně neplnil požadavky OSN, ale nebyl žádný spěch.

Moderátor: A odkud vznikl ten spěch?

Shortová: USA se rozhodly jít do války a určily si datum. A Británie to podpořila, snažila se všechno uspěchat. Příslib druhé rezoluce OSN nebyl upřímný, docházelo k pokusům zastrašovat delegáty, aby pro tu rezoluci hlasovali, a bylo to velmi odvážné, že spousta všech těch malých zemí odolala všemu tomu tlaku, který byl na ně vyvíjen. A pak jsme byli podvedeni ohledně postojů Francie. A to je celý příběh. Je to ošklivý příběh. Irák je v chaosu, lidi trpí, mnoho lidí zemřelo a bude umírat dál. Tohle není hra. Mělo by se to všechno dostat na veřejnost. Jako země si to musíme vyřešit.

Moderátor: Měla jste v životě mnoho hlučných dní, ale málokterý byl hlučnější než tento. Kde myslíte, že to skončí pro vás?

Shortová: Já s tím nemám problém. Dosáhla jsem věku a etapy, kdy jsem svobodná a můžu říkat pravdu a můžu se chovat odpovědně vůči svému svědomí. Tohle není o mně. Je to o Blízkém východě a o Iráku, o naší zemi, o její cti, o mé straně, o mé vládě a její cti. Jediné, co já mohu udělat, je sehrát svou roli a upozornit lidi na tyhle věci. A země si pak bude muset rozhodnout, co udělat.

Moderátor: Ale šéf vaší strany to považuje za vysoce neodpovědné jednání.

Shortová: No tak on to musí říkat. Co má říkat jiného? Buď řekne, že ona nemluví pravdu, a to by lhal, anebo řekne, řekla pravdu, a všichni budou strašně šokováni, a tak musí říct něco jiného. Je to odvádění pozornosti. Tak říká, že se chovám neodpovědně. On to umí dobře.

                 
Obsah vydání       26. 2. 2004
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN
26. 2. 2004 Bývalá britská ministryně: Britští špioni odposlouchávali Kofiho Annana
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna
26. 2. 2004 Skandál: radního z reklamní agentury Sazky navrhuje státní instituce ? Jan  Čulík
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
26. 2. 2004 Šéf programu TS Brno v Radě ČRo - to zákon povoluje?
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Jak a hlavně proč vznikl rozhovor s lichtenštejnským knížetem Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
26. 2. 2004 Slovensko, sociální nepokoje a efektivita státních financí Michal  Rusek
26. 2. 2004 Sociálna otázka na Slovensku v popredí záujmu Peter  Weiss
26. 2. 2004 Občania útočia Peter  Takáč
26. 2. 2004 Rómske nepokoje: Strašná reklama pre Slovensko Lubomír  Sedláčik
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Krásně ztracený z Vysočiny hlas Petr  Baubín
25. 2. 2004 Štěpán Kotrba byl zvolen do Rady ČRo
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 "Perfekt tense - Malba dnes" jako institucionalizovaná nuda Jan  Paul
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 The misuses of propaganda Martin D. Brown
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce   
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN   
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 Elsteinova zpráva: Zrušte koncesionářský poplatek pro BBC   
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět   
24. 2. 2004 Jen ať si jde, kam ho srdce táhne. Jen ať táhne... Jakub  Leiter
23. 2. 2004 Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu - ale je to legální?   
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"