26. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2004

Jak Američané a Britové odposlouchávali Radu bezpečnosti OSN

Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce

Katharine Gunová byla pracovnicí britské špionáže. Podepsala Zákon o utajovaných skutečnostech, pak prozradila závažné tajemství týdeníku Observer. Ve středu se rozložilo trestní stíhání proti ní. Ve středu po náhlém propuštění z vězení konstatovala:

"Je to opravdu neuvěřitelné. Jsem velmi ráda. Vůbec nelituju toho, co jsem udělala. Udělala bych to znovu."

Proč byla Katharine Gunová osvobozena? Shrnujeme informace o tomto dramatickém případě především podle vysílání středečního rozhlasu BBC.

Britská prokuratura náhle přestala stíhat bývalou překladatelku Katharine Gunovou, která pracovala pro špionážní a monitorovací středisko GCHQ a sdělila týdeníku Observer, že americká špionáž odposlouchávala členy Rady bezpečnosti OSN. Katharine Gunová byla obviněna z toho, že prozradila podrobnosti americké žádosti, předložené britské špionáži, o pomoc při odposlouchávání telefonů delegátů Rady bezpečnosti OSN před útokem na Irák. Avšak proces proti Gunové se ve středu dopoledne v Londýně rozložil poté, co obžaloba proti ní nepředložila žádné důkazy.

Britská vláda nijak nevysvětlila, proč se takto senzačně rozhodla Gunovou nakonec nestíhat. Z vládních kruhů nyní pronikly spekulace, že se obžaloba zřejmě obávala, že u soudu prohraje u poroty, pokud bude Gunová argumentovat, že chtěla zabránit irácké válce.

Nikdo nepopírá, že americký Národní úřad pro bezpečnost chtěl, aby Británie odposlouchávala telefony delegátů v OSN. To už samo o sobě je skandál. Ještě skandálnější by bylo, kdyby u soudu vyšly najevo tajné podrobnosti o dohodě mezi Amerikou a Británií o odposlouchávání diplomatů. Oficiálně bylo stíhání zrušeno proto, že prý "neexistují dostatečné důkazy". Jenže proč to trvalo tolik měsíců?

Takto celou věc prozradil týdeník Observer dne 2. března 2003:

ODHALENO: AMERICKÉ ŠPINAVÉ TRIKY VE SNAZE ZÍSKAT HLASY PRO ÚTOK PROTI IRÁKU. TAJNÝ DOKUMENT INFORMUJE O AMERICKÉM PLÁNU ODPOSLOUCHÁVAT TELEFONY A ČÍST EMAILY KLÍČOVÝCH ČLENŮ RADY BEZPEČNOSTI OSN.

List pokračoval:

"Spojené státy provádějí tajnou kampaň špinavých triků proti delegátům Rady bezpečnosti OSN v New Yorku jako součást své bitvy získat hlasy ve prospěch války proti Iráku. Podrobnosti o této agresivní odposlouchávací operaci, jejíž součástí je odposlouchávání telefonů doma i v zaměstnání a emaily delegátů RB OSN byly prozrazeny v dokumentu, který získal list Observer."

Explozivní memorandum, datované 31. ledna 2003, popisovalo americký plán zintenzivnit odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN: Angoly, Kamerunu, Chile, Bulharska, Guineje a Pákistánu. Američané považovali hlasy těchto zemí za klíčové pro zajištění rezoluce OSN pro útok na Irák.

Tajný dokument prozradila týdeníku Observer Katharine Gunová. Tato devětadvacetiletá pracovnice britského odposlouchávacího střediska GCHQ strávila své formativní roky na Dálném východě, kde se naučila mandarínské čínštině. Před třemi roky začala pracovat v GCHQ v Cheltenhamu. Přiznala, že týdeníku Observer prozradila tento email. Argumentovala, že její čin byl nutný, aby se zabránilo ilegální válce, v níž mělo zahynout nebo být zmrzačeno tisíce iráckých civilistů a britských vojáků.

Gunová byla propuštěna ze zaměstnání v červnu 2003. V listopadu byla obžalována, že porušila britský Official Secrets Act, zákon o utajovaných skutečnostech tím, že prozradila výzvědné a bezpečnostní informace. Ve středu měl u londýnského soudu Old Bailey začít proces s ní, ale obžaloba konstatovala, že proti ní nepředloží žádné důkazy. Soudce rozhodl, že je nevinná a že může být okamžitě propuštěna. Před soudem Gunová hájila to, co udělala:

"Víte, já neprozrazuju státní tajemství každý den. Ale dospěla jsem k názoru, že tohle byla opravdu zásadní a důležitá otázka, bylo nutno to zveřejnit. Veřejnost si zasloužila vědět, co se děje. Byla jsem zklamána, když došlo k útoku na Irák a nyní, když se dívám na zprávy, desetitisíce lidí bylo usmrceno a zraněno a jejich domovy byly zničeny. Jak můžete nebýt zklamána."

Avšak proč byl tento významný proces zrušen na poslední chvíli? U soudu požadovali právní zástupci Gunové vysvětlení od obžaloby, ale ta mlčela. Spekuluje se, že byl případ zrušen, protože obhájci Gunové požadují, aby bylo soudu prozrazeno, co doporučil britský generální prokurátor Tonymu Blairovi ohledně legálnosti útoku na Irák. Vysvětlil to její obhájce James Welsh:

"Katharine by u soudu argumentovala, že si upřímně myslela, že britská vláda nezaútočí na Irák, kdyby věděla, že OSN neschválí druhou rezoluci o Iráku. Takže my jsme požádali obžalobu, zda tomu tak skutečně je. Chceme vědět, jaké bylo oficiální hodnocení situace pro vládu, zda generální prokurátor usoudil, zda by útok na Irák bez druhé rezoluce byl či nebyl legální."

Fascinující podle rozhlasu BBC bylo, že vláda na zrušení tohoto procesu nereagovala NIJAK. NIKDO ve vládě se k celé této věci nechce vyjádřit. Ministerstvo vnitra odkazuje na ministerstvo zahraničí, to mlčí, úřad Tonyho Blaira: No comment, státní prokuratora: není rozumné spekulovat mimo těch pár vět, které obžaloba řekla u soudu. Prý nebyl ale proces zrušen proto, že se vláda obávala, že by na přetřes přišla legálnost či protizákonnost útoku na Irák. Prý o to vůbec nejde, ale prokuratura odmítla vysvětlit, o co vlastně jde. Jeden zdroj konstatoval, že se vláda obávala pravděpodobnosti, že by porota Gunovou neodsoudila, protože by instinktivně zaujala vůči jejímu postoji, že chtěla zabránit válce, sympatie.

Náměstek šéfredaktora týdeníku Observer Paul Webster konstatoval v britském rozhlase:

"Jsem do určité míry překvapen, překvapen i tím, jak dlouho trvalo prokuratuře, než se rozhodla tento případ zrušit. Zdá se mi, že byl zrušen proto, že by tento proces zasáhl do samého jádra všech těch otázek, o nichž se tak dramaticky diskutovalo před útokem na Irák. Zejména by se to dotklo otázky, zda konflikt, který neschválila druhá rezoluce OSN, byl legální. Protože je zjevné z toho, co bylo ve středu řečeno u soudu, že by obhajovala požadovala podrobné informace od nejrůznějších vládních činitelů ohledně toho, jaký byl v této věci úsudek generálního prokurátora. Je jasné, že Katharine Gunová sama zastávala názor, že konflit bez druhé rezoluce OSN je protizákonný a že akce, na nichž se podílela GCHQ na žádost Američanů, byla také protizákonná. Gunová zastávala názor, že britské instituce byly požádány, aby se účastnily protizákonně na akcích, které mohly vést k ilegální válce."

                 
Obsah vydání       26. 2. 2004
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN
26. 2. 2004 Bývalá britská ministryně: Britští špioni odposlouchávali Kofiho Annana
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce
25. 2. 2004 Británie: Obžalovaná požaduje vysvětlení, proč byla propuštěna
26. 2. 2004 Skandál: radního z reklamní agentury Sazky navrhuje státní instituce ? Jan  Čulík
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
26. 2. 2004 Šéf programu TS Brno v Radě ČRo - to zákon povoluje?
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Jak a hlavně proč vznikl rozhovor s lichtenštejnským knížetem Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
26. 2. 2004 Slovensko, sociální nepokoje a efektivita státních financí Michal  Rusek
26. 2. 2004 Sociálna otázka na Slovensku v popredí záujmu Peter  Weiss
26. 2. 2004 Občania útočia Peter  Takáč
26. 2. 2004 Rómske nepokoje: Strašná reklama pre Slovensko Lubomír  Sedláčik
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Krásně ztracený z Vysočiny hlas Petr  Baubín
25. 2. 2004 Štěpán Kotrba byl zvolen do Rady ČRo
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 "Perfekt tense - Malba dnes" jako institucionalizovaná nuda Jan  Paul
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 The misuses of propaganda Martin D. Brown
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2004 Hans Adam II. Nechci odškodnění, chci svůj majetek v ČR zpět Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Liechtenstein Prince Hans Adam II: I want my property back Ladislav  Kahoun
26. 2. 2004 Já tedy dávám přednost demokracii Jan  Čulík
26. 2. 2004 Budou se v Česku měnit hranice? Jan  Čulík
26. 2. 2004 O lidské malosti Martin  Škabraha
26. 2. 2004 Británie nebude stíhat špionku, aby nevyšly najevo podrobnosti protizákonné akce   
26. 2. 2004 Clare Shortová prozradila, že Britové odposlouchávají generálního tajemníka OSN   
25. 2. 2004 Komise není na příjmu Vít  Novotný
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
25. 2. 2004 Elsteinova zpráva: Zrušte koncesionářský poplatek pro BBC   
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět   
24. 2. 2004 Jen ať si jde, kam ho srdce táhne. Jen ať táhne... Jakub  Leiter
23. 2. 2004 Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu - ale je to legální?   
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"