20. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2004

Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu

Británie zavádí na poslední chvíli určitá omezení vůči případným přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy pro dobu po 1. květnu 2004, kdy středoevropské země vstoupí do Evropské unie. Učinila to pod tlakem xenofobního, bulvárního tisku, a také proto, že britská vláda s překvapením zjistila, že překážky přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy postavily do cesty skoro všechny země Evropské unie. Přesto však zřejmě zůstane Británie otevřenější pracovníkům ze střední Evropy než jiné státy EU.

(Vysílalo se ve čtvrtek v 18.10 hodin v pořadu Názory a argumenty stanice ČRo 6)

19. ledna 2004 jste si mohli povšimnout na titulní straně bulvárního britského deníku The Sun, ekvivalentu českého Blesku, obrovského titulku ROMOVÉ BRITÁNII: NASHLEDANOU V KVĚTNU! List, který se jinak zahraniční, nebo dokonce středoevropskou tematikou skoro vůbec nezabývá, vyslal své reportéry do Polska a na Slovensko a na mnoha stránkách, jak už to u bulváru bývá zvykem, když se chytí nějakého tématu, vylíčil srdceryvně, co se prý pro Británii chystá. List mimo jiné napsal:

Cikánské ghetto ve vesnici Stráně pod Tatrami u Kežmaroku připomíná středověk. Otevřené stoky a špinavé dřevěné brlohy jsou hanbou národu, který se má stát partnerem Británie v Evropské unii. Vodu nosí lidé v kyblících. Muži sbírají denně v lese dříví. Setkali jsme se s ubohými rodinami v Polsku a na Slovensku, které se nemohou dočkat, než budou moci uprchnout před pronásledováním, chtějí přijet sem a pracovat zde. Cikáni, kteří jsou rozhodnuti uniknout zoufalé chudobě ve východní Evropě, se připravují zaplavit Británii po statisících. Už jen počítají dny do 1. května, kdy země jako Polsko a Slovensko vstoupí do Evropské unie. Británie přislíbila, že je přijme s otevřenou náručí - na rozdíl od partnerů v EU, jako jsou Francie, Německo, Itálie a Španělsko. A včera nám řekl jeden vděčný otec dvou dětí v Polsku: "Všichni zoufale chceme do Británie. Chceme lepší život. Určitě se vydám v květnu autobusem do Londýna."

Deník The Sun pak vypočítal, na co všechno si takový Rom v Británii na sociálních dávkách přijde.

Britskou vládu tato kampaň zaskočila. Někteří komentátoři poukazují na to, že se Tony Blair natolik věnoval Iráku, že prý jaksi pozapomněl, že dochází k rozšiřování Evropské unie. Jiní konstatují, že britskou vládu nepříjemně překvapilo to, že většina ostatních členských zemí EU postavila občanům ze středoevropských zemí, kteří by chtěli pracovat v západní Evropě, do cesty bariéry. Jeden čelný labouristický poslanec konstatoval, že by prý nevznikl žádný problém, kdyby většina "starých" členských zemí EU zůstala Středoevropanům otevřena. Protože však nakonec jím zůstaly otevřeny jen Velká Británie a Irsko, znamená to, že většina přistěhovalců bude směřovat do těchto dvou zemí, a tak prý musela i Británie na poslední chvíli udělat něco proti "zneužívání svého sociálního systému". V květnu čelí Blairova vláda, která má u britských voličů už tak potíže kvůli kontroverzní válce v Iráku, komunálním volbám. Nemůže si tedy dovolit v předvolebním období nereagovat na útoky bulvárního tisku. Opatření, zaměřená proti Středoevropanům, jsou populistická. Účelem je, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Xeonofobie má v bulvárním tisku v Británii úrodnou půdu. Potíž je, že o střední Evropě mají obyčejní lidé v západní Evropě jen minimální informace. Žádné televizní pořady o tom, co bude znamenat rozšíření EU a co je to za země, které do EU vstupují, se na Západě nevysílaly. Nikdo neprojevil zájem, a teď na poslední chvíli lidé zjišťují, že se bude dít něco, o čem nevědí nic. Představa, že se náhle sebere celá středovýchodní Evropa a přestěhuje se do Británie, je přitom arogantní. Studie zaznamenávají, že lidé jen neradi opouštějí svou rodnou zemi: dělají to většinou jen tehdy, když už není zbytí.

Britská vláda tento týden přijala opatření, podle nichž nebudou smět příchozí ze středovýchodní Evropy, ucházející se v Británii o zaměstnání žádat o sociální podporu ani o státní dotaci na bydlení po dobu dvou let. Podrobnosti nových opatření budou oznámeny parlamentu v pondělí. Pikantní je, že se tato omezení mají týkat jen výlučně postkomunistických zemí: občané z Kypru a z Malty budou na Západě moci pracovat bez překážek. Někteří labourističtí poslanci jsou novým opatřením znepokojeni: velmi jim vadí dvojí metr. Britští konzervativci však poukazují na obrovský rozdíl v platech mezi Británii a středovýchodní Evropou: "Vzhledem k tomu, že průměrná mzda ve východní Evropě dosahuje jen poloviny minimální mzdy v Británii, mnoho ze 75 milionů Východoevropanů bude chtít do Británie přijet i navzdory tomu, že nebudou mít nárok na podporu v nezaměstnanosti," varoval stínový konzervativní ministr vnitra David Davies. Konzervativci chtějí, aby britská vláda zavedla pro Středoevropany nutnost žádat o pracovní povolení, to však Blairova vláda odmítla. Zdůrazňuje, že vítá příchozí pracovníky ze středovýchodní Evropy a doufá, že jejich příchod povede k oživení jak britské, tak jejich domácí ekonomiky.

Ne všichni v Británii jsou však kritičtí. Jak napsal deník Times možná trochu idealisticky, příliv středoevropských přistěhovalců velmi prospěje "ospalé a rozmazlené západoevropské mládeži", která bude mít najednou konkurenci, cituji:

"Upřímně řečeno, západoevropské střední vrstvy nebudou ani tušit, co se jim stalo. Tam za bývalou železnou oponou je totiž obrovský rezervoár šťastných a spokojených, optimistických mladých lidí, jimž je něco nad dvacet, mají seriózní vzdělání, umějí několik jazyků a také vynikajícím způsobem anglicky, mají pozoruhodnou pracovní etiku a nesmírně skromné očekávání, co se příjmů a ubytování týče, vzhledem k tomu, že po celý život žili s celou rodinou v dělnických bytech v paneláku. Tato konkurence nesmírně prospěje našim vlastním dětem."

Uvidíme.

                 
Obsah vydání       20. 2. 2004
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?
19. 2. 2004 5 z 9 britských občanů, vězněných v zálivu Guantánamo, má být propuštěno
20. 2. 2004 Britský soud: policie neprávem odvezla demonstranty z místa demonstrace
20. 2. 2004 Výročí Jiří  Bakala
18. 2. 2004 Noční můra ministerské byrokracie Luboš  Kotek
20. 2. 2004 Koľko ľudí imigruje do EÚ?
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Veľká výzva pre EÚ
20. 2. 2004 Má ještě pravolevé dělení politického spektra vypovídací schopnost? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Konferencia vo Versailles Peter  Greguš
20. 2. 2004 Volebný trik alebo vášnivý europarlamentarista? Robert  Žanony
20. 2. 2004 Neviditelný Bůh Zdeněk  Bárta
19. 2. 2004 Itálie: Euro jako nástroj ožebračení?
19. 2. 2004 Častý návrat k fundamentálním principům je absolutně nezbytný pro zachování požehnaných darů svobody Boris  Cvek
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
18. 2. 2004 Gendalos a jiná zrcadla Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 "Naši" v Evropském parlamentu Oskar  Krejčí
18. 2. 2004 Rada Evropy: Státní instituci by neměl před novináři chránit zákon o pomluvě   
18. 2. 2004 OSN: Epidemie HIV/AIDS vážně ohrožuje Rusko   
18. 2. 2004 Víte, že Telecom si nahrává některé telefonické hovory? Ladislav  Kahoun
18. 2. 2004 Noční můra ministerské byrokracie Luboš  Kotek
17. 2. 2004 Pro tisíce lidí je i regulovaný nájem nezaplatitelný Stanislav  Křeček
17. 2. 2004 Je společná evropská armáda jedním z bilderbergských projektů? Štěpán  Kotrba