20. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2004

Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?

"Pět z devíti britských občanů, vězněných v Guantánamu, se vrací domů. Britská vláda konstatuje, že pro Británii hrozbou nejsou" - to byl titulek středečních večerních televizních Channel Four News, které se případu dlouhodobého zadržování osob bez soudu v americkém táboře na Kubě věnovaly podrobně. Pořad začal slovy: "Přivezeni v železech a s roubíky, jsou zadržováni a vyslýcháni už dva roky. Nyní smějí hrát fotbal a pět Britů bude osvobozeno. Ale byli čtyři ostatní, kteří zůstávají, zrazeni? Je to zásadní otázka ze sféry lidských práv, která rozdělila i Británi a jejího nejbližšího spojence, USA."

Tito lidé byli uvězněni v zahraničí, mimo ochranu amerického zákona, bez ochrany Ženevských konvencí, beze styku s právníky či se svými rodinnými příslušníky, a byli zadržováni za podmínek, které britští soudci charakterizovali jako 'blízké mučení'. A to všechno bylo ospravedlněno útoky organizace al Kajda z 11. září.

Ze čtyř Britů, kteří musejí v Guantánamu zůstat, dva čelí americkému vojenskému tribunálu, osud dvou dalších zůstává nejasný. Ve středu večer konstatoval britský ministr zahraničí, že Británie v této věci s Washingtonem nesouhlasí:

Jack Straw: "Vojenské komise v jejich současném složení neposkytují takový proces, jaký my bychom poskytli britským občanům."

Britský ministr vnitra uvedl, že vrácení vězni nebudou zřejmě v Británii souzeni:

David Blunkett: Myslím, že uvidíte, že nikdo, kdo byl zahrnut v dnešním prohlášení nezosobňuje hrozbu bezpečnosti britského lidu."

Americký Nejvyšší soud bude v nejbližší době rozhodovat o tom, zda je tábor v zálivu Guantánamo legální. Je celá tato záležitost ohrožena?

Pět nyní jmenovaných Britů bude odvezeno domů během několika týdnů, ale vzrůstají obavy o čtyři ostatní - že byli obětováni za krátkodobý politický prospěch.

Středeční oznámení bylo v Guantánamo naprosto nečekané, i když se připravovalo už dlouhou dobu. Osud zbývajících čtyř Britů zůstává nejasný. Dva z nich mají být postaveni před soud u vojenských komisí přímo v Guantánamu.

Žádné podrobnosti o této dohodě nebyly zveřejněny, ani se neví, zda učinila britská vláda v této věci Američanům nějaké ústupky, až převezme odpovědnost za propuštěné vězně, které Američané vždycky považovali za teroristickou hrozbu. Mluvčí Bílého domu znovu zdůraznil, že jde o "hrozbu naší zemi", "proto byli tito lidé v Guantánamo zadrženi". "Získali jsme ujištění od vlád z těch zemí, kam tyto vězně navracíme, že zajistí, aby tito lidé v budoucnosti nebyli znovu hrozbou."

Avšak vzhledem k tomu, že po dvou letech věznění nejsou k dispozici žádné důkazy, na základě nichž by těchto pět lidí mohlo být postaveno před tribunál amerických vojenských komisí, je velmi obtížné si představit, že by tito vězni mohli být postaveni před soud v Británii.

Od války v Afghánistánu, kdy bylo těchto pět osob zajato, bylo odepřeno jejich rodinným příslušníkům, aby se s vězni osobně setkali. Jejich rodiny vítají americké rozhodnutí s úlevou.

Co se týče dvou Britů, kteří mají být postaveni v Americe před soud, k tomu řekl britský ministr zahraničí Jack Straw:

"Naším postojem je i nadále, že tito vězni by měli buď postaveni před soud v souladu s mezinárodními normami, anebo by měli být navráceni do Spojeného království."

Zdá se, pokračoval reportér Channel Four News přímým přenosem ze zálivu Guantánamo, že oznámení o propuštění britských vězňů je součástí širšího pokusu rehabilitovat tamější tábor, který je kritizován jako urážka spravedlnosti po celém světě.

Celkem bylo propuštěno už asi 80 zadržovaných osob.

Guantánamo je snad nejutajovanější částí Karibské oblasti, ale nyní se připravuje na reflektory světa. Do soudní budovy na tamějším kopci přijedou mezinárodní novináři: tam se budou soudit teroristé z organizace al Kajda.

Záporná publicita o zálivu Guantánamo způsobila, že jsou američtí velitelé nervózní a neprozradí nic. I když je už plně připravena soudní síň, nikdo nedostane povolení se tam podívat. Dokonce i umístění nábytku je služebním tajemstvím.

Účelem nynější prohlídky zálivu Guantánamo pro novináře bylo sdělit světu, že tato "fronta" v "globální válce proti terorismu" je místem plným integrity a slušnosti. Avšak to je argumentace, konstatoval novinář z Channel Four News, která je neslučitelná s režimem, který se ani neodváží vpustit kamery dovnitř tábora. Novináři se tam sice smějí podívat, ale jediné fotografické záběry, které jsou povoleny, jsou pořízeny americkým ministerstvem obrany.

Tábor je deprimující, nikoliv však brutální. Spojené státy důrazně popírají, že by užívaly mučení anebo vůbec jakéhokoliv fyzického kontaktu při výslechu. Vězni jsou však umisťováni na samotku, pokud se začnou táboru protivit.

Americké ministerstvo spravedlnosti však konstruuje rádoby soudní rámec pro Guantánamo, aby to alespoň vypadalo, že se věci dějí řádně podle zákona. Asi půl tuctu vězňů, jimž bylo řečeno, že možná budou postaveni před tribunál, včetně dvou Britů, bude brzo přesunuto do jiného tábora. Tam budou prý mít tito vězni právo na soukromé rozhovory s právníkem, což dosud měli zakázáno.

Dnešní dohoda o propuštění pěti Britů přichází pouhý týden poté, co Spojené státy oznámily, že osoby zadržované v Guantánamu budou moci předstoupit před armádou jmenovanou komisi, která bude rozhodovat o jejich podmínečném propuštění. Ve středu bylo také oznámeno dánskému vězni, že bude propuštěn z Guantánama. Proč že to americká vláda najednou dělá, ptal se britský reportér. Protože její činnost najednou velmi podrobně sleduje americký Nejvyšší soud. Letos na jaře se bude Nejvyšší soud zabývat precedenčním případem a musí rozhodnout, zda mají americké soudy jurisdikci nad Guantánamo. Je zajímavé, že dva britští vězni, kteří jsou součástí tohoto precedenčního případu, jsou nyní náhle propouštěni.

Americká armáda se zjevně obává, že by mohla jejich moc nad ostatními zadržovanými osobami mohla ochromit "skupina otrávených soudců", jak to charakterizoval jeden americký důstojník.

Podle britských reportérů pochybnosti o tom, zda Američané v Guantánamu porušují lidská práva, dále zůstávají: "Neukázali nám velké části tábora, nesměli jsme vidět, jak se provádějí výslechy, celé rozsáhlé plochy tábora nám byly zakázány. Velmi silně nám chtěli ukázat, že nynější tábor Delta je úplně jiný než původní tábor X. Tam jsme byli odvezeni včera, nesměli jsme tam kupodivu filmovat. Tábor X je dnes jen soustavou prázdných klecí, v nichž kdysi byli zadržováni v červených kombinézách. Tento tábor je nyní uzavřen a Američané nyní tvrdí, že nový tábor je daleko lepší. Je to skutečně úplně jiné prostředí, části jsou velmi moderní, jsou tu elektronické dveře, nemocnice. Ta je daleko lepší, než jaká by byla v rodných zemích těchto zadržovaných osob. Avšak skutečným mučením v zálivu Guantánamo není, že by Američané tyto vězně bili. Je jím to, že tito lidé žijí v absolutní nejistotě. Nevědí, jak dlouho budou vězněni, proč jsou vězněni, a netuší, zda kdy budou propuštěni."

Menzies Campbell, mluvčí britských liberálních demokratů, k tomu řekl:

"Jsem si jist, že tito propuštění vězni nám sami budou chtít říct, co se s nimi stalo, jakému zacházení byli podrobeni a pokud je pravda, jak říká ministr vnitra, že je nepravděpodobné, že budou postaveni před soud, pak bude okamžitě vznášena otázka, proč proboha byli uvězněni a vězněni tak dlouho?

                 
Obsah vydání       20. 2. 2004
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?
19. 2. 2004 5 z 9 britských občanů, vězněných v zálivu Guantánamo, má být propuštěno
20. 2. 2004 Britský soud: policie neprávem odvezla demonstranty z místa demonstrace
20. 2. 2004 Výročí Jiří  Bakala
18. 2. 2004 Noční můra ministerské byrokracie Luboš  Kotek
20. 2. 2004 Koľko ľudí imigruje do EÚ?
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Veľká výzva pre EÚ
20. 2. 2004 Má ještě pravolevé dělení politického spektra vypovídací schopnost? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Konferencia vo Versailles Peter  Greguš
20. 2. 2004 Volebný trik alebo vášnivý europarlamentarista? Robert  Žanony
20. 2. 2004 Neviditelný Bůh Zdeněk  Bárta
19. 2. 2004 Itálie: Euro jako nástroj ožebračení?
19. 2. 2004 Častý návrat k fundamentálním principům je absolutně nezbytný pro zachování požehnaných darů svobody Boris  Cvek
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
20. 2. 2004 Brzo, Mičurine, brzo... Tomáš  Koloc
20. 2. 2004 Přistěhovalectví ze střední Evropy: Britská vláda ustoupila populismu Jan  Čulík
20. 2. 2004 Premiér zkolaboval při jednání parlamentu, Nova hledá náhradníka Štěpán  Kotrba
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
18. 2. 2004 Gendalos a jiná zrcadla Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 "Naši" v Evropském parlamentu Oskar  Krejčí
18. 2. 2004 Rada Evropy: Státní instituci by neměl před novináři chránit zákon o pomluvě   
18. 2. 2004 OSN: Epidemie HIV/AIDS vážně ohrožuje Rusko   
18. 2. 2004 Víte, že Telecom si nahrává některé telefonické hovory? Ladislav  Kahoun
18. 2. 2004 Noční můra ministerské byrokracie Luboš  Kotek
17. 2. 2004 Pro tisíce lidí je i regulovaný nájem nezaplatitelný Stanislav  Křeček
17. 2. 2004 Je společná evropská armáda jedním z bilderbergských projektů? Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   
13. 2. 2004 USA: Bushova popularita poklesla   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
13. 2. 2004 OSN: Volby se v Iráku v dohledné době konat nebudou   
12. 2. 2004 Pentagon: Tři měsíce v Iráku stály 14 miliard dolarů   
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval