19. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2004

Několik otázek na George Bushe

Minulou neděli poskytl prezident George Bush pořadu Meet the Press televizní stanice NBC exkluzivní hodinové interview. Moderátorovi pořadu Timu Russertovi se naskytla výjimečná příležitost celou hodinu zpovídat prezidenta v přímém přenosu a to právě v době, kdy poslední vývoj okolo Iráku přímo vybízí k řadě zásadních otázek.

přepis celého rozhovoru je ZDE

Je bohužel až zarážející, jak zoufalým způsobem Russert svoji příležitost nevyužil.

Tento zkušený žurnalista, jenž dokáže svým hostům klást velmi tvrdé otázky na tělo (jak se o tom např. mohli nedávno přesvědčit demokratičtí kandidáti John Edwards, Howard Dean či Wesley Clark), působí v rozhovoru s prezidentem jako špatně připravený začátečník. Nechává bez povšimnutí prezidentovi vytáčky a někdy i prosté lži. Jako by se hlavě státu občas styděl položit otázky, které by ji mohly přimět k odpovědím, jimž se chce očividně (a zcela pochopitelně) vyhnout.

Způsob, jakým Tim Russert vedl interview s prezidentem, přiměl spisovatele a publicistu Erica Altermana, aby vytvořil vlastní seznam otázek, které měly, podle jeho názoru, v rozhovoru zaznít. Přestože se na tyto otázky jen těžko dočkáme odpovědí, samy o sobě stojí za přečtení:

  • Pane prezidente, když jste v červenci 2003 hovořil o vašem rozhodnutí jít do války a odstranit Saddáma Husajna, prohlásil jste: "Dali jsme mu (Saddámovi) šanci, aby vpustil zbrojní inspektory, on však tak neučinil." Od té doby jste tu samou větu pronesl ještě jednou. Upřímně řečeno, moc tomu nerozumím. Vždyť jak všichni víme, Hans Blix a jeho tým zbrojních inspektorů byli v době, kdy jste se rozhodl pro zahájení války, v Iráku a dělali zde svou práci. Pokoušel jste se tímto dvakrát opakovaným prohlášením americké občany oklamat? Nebo je snad zmást? Či jste byl sám zmatený?
  • Pane prezidente, opakovaně jste připustil, že Saddám Husajn neměl nic do činění s teroristickými útoky z 11.9. a že nebyly nalezeny žádné přesvědčivé důkazy, jež by jakýmkoli způsobem svědčily o spojení Saddáma Husajna s útoky či Osamou bin Ládinem. Co jste tedy měl na mysli, když jste řekl: "Pokud jde o válku proti terorismu, nedovedu činit rozdíl mezi Al-Kajdou a Saddámem." Jak to, že nedovedete? Cožpak se od prezidentů neočekává, že právě takové rozdíly činit dovedou? Co vše ještě nedovedete rozlišit?
  • Pane prezidente, když jste žádal Kongres o svolení jít do války s Irákem, vyzval jste dopisem kongresmany, aby vaši žádost podpořili, neboť je třeba "podniknout veškeré nutné akce proti mezinárodním teroristům, teroristickým organizacím a zemím, které připravily, schválily, provedly nebo pomáhaly provést teroristické útoky z 11.9. 2001." Znovu se tedy ptám, pakliže jste neměl žádný důkaz o spojení Husajna s 11. zářím, neusiloval jste o oprávnění jít do války pomocí falešných záminek?
  • 4) Nejprve úryvek z rozhovoru:
  • Russert: Pane prezidente, šéf CIA řekl, že na poradách zaznívaly výhrady a pochybnosti. Když jste však mluvil k národu, prohlásil jste "nemáme pochybnosti." Když viceprezident Cheney hovořil k národu, řekl "nemáme pochybnosti." Ministr zahraničí Powell, "nemáme pochybnosti." Ministr obrany Donald Rumsfeld, "nemáme pochybnosti, víme, kde zbraně jsou." Vy sám jste prohlásil, cituji: "Irácký režim je naprosto naléhavou hrozbou. Saddám Husajn představuje nebezpečí, kterému musíme čelit co možná nejrychleji."
  • Jasně jste vyjádřil, že se jedná o naléhavou hrozbu, které je třeba se bez prodlení postavit.
  • Prezident Bush: Pokud vám mohu připomenout, tak jsem mluvil o vážné a narůstající hrozbě, ale to bychom se dostali ke hře se slovy. Chtěl bych se však s vámi podělit o své tehdejší pocity. Neměl jsem žádnou pochybnost o tom, že Saddám Husajn je pro Ameriku velkým nebezpečím.
  • Russert měl položit doplňující otázku: Ale pane prezidente, při vší úctě, tady nejde o žádnou hru se slovy. Národ jste přesvědčoval, že ho vedete do války kvůli hrozbě, která, jak se ukázalo, neexistovala. Opakovaně jste prohlásil, že jste si jistý, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Bylo zde období, kdy jste "neměl pochybnosti." A najednou se ukázalo, že existovalo mnoho pochybností, v CIA, na ministerstvu zahraničí i na jiných místech. Znamená to, že jste klamal národ a celý svět? Nedlužíte nám omluvu?
  • Pane prezidente, Colin Powell připustil, že by možná válku nepodpořil, kdyby tehdy věděl to, co ví nyní. Jaký na to máte názor vy? Nemluví snad Colin Powell za Spojené státy v otázkách zahraniční politiky? Neobáváte se, že ví něco, co vy nevíte?
  • Když jste byl při návštěvě Polska tázán, kde jsou zbraně hromadného ničení, odvětil jste: "Našli jsme je." Viceprezident Cheney prohlásil, že "nezvratné důkazy" nám potvrzují, že Saddám Husajn ve skutečnosti měl zbraně hromadného ničení. Ze zprávy Davida Kaye však víme, že žádné zbraně nalezeny nebyly. Znamená to, že jste lhal, pane? Lhal viceprezident?
  • David Kay řekl, že věří, že Saddámovy zbraně byly zničeny v polovině 90. let. Neznamená to, že předešlá vláda byla úspěšná v eliminaci Saddámova zbrojního arzenálu?
  • Když Diane Sawyer (reportérka stanice ABC, pozn. překl.) v rozhovoru s vámi podotkla, že zbraně hromadného ničení "není to samé jako přání takovéto zbraně získat," odvětil jste: "A jaký je v tom rozdíl?" Opravdu to nevíte? Myslíte si, že byste měl rozhodovat o rozpoutání preventivních válek navzdory výslovnému nesouhlasu Rady bezpečnosti OSN a většiny světové veřejnosti, když tyto věci nedokážete od sebe odlišit?
  • Pane prezidente, při vší úctě, život 530 rodin těch, kteří v Iráku zatím přišli o život, je již navěky poznamenán. Vypadá to, jako kdybyste chtěl říci, že tyto rodiny přinesly tu největší oběť, protože vaše vláda špatně odhadla situaci? Není tomu tak? Mimochodem, proč jste se nezúčastnil ani jednoho vojenského pohřbu?
  • Tvrdíte, že vaše vláda "skvěle spolupracuje s předsedy Keanem a Hamiltonem" (předsedové komise zabývající se vyšetřováním okolností útoku z 11.9. 2001, pozn. překl.). Přitom ale Kean i Hamilton si několikrát v médiích postěžovali, že Bílý dům a Pentagon jsou mimořádně neochotní ke spolupráci a že již několikrát museli pohrozit předvoláním před komisi, aby se jim dostalo dokumentů, které potřebovali. Chcete říct, že lžou?
  • Podle svých slov jste v 60. a 70. letech podporoval svoji vládu v jejím úsilí vyhrát válku ve Vietnamu. Proč jste tedy nešel do Vietnamu dobrovolně bojovat? Al Gore tak učinil. John Kerry tak učinil. Proč ne vy?
  • Ve svém inauguračním projevu jste hovořil o tzv. "éře odpovědnosti." Mohl byste, prosím, jmenovat jedinou nepříjemnou věc, za kterou jste na sebe vzal během svého působení v úřadě odpovědnost?
Připravil Martin Kloubek

                 
Obsah vydání       19. 2. 2004
18. 2. 2004 Noční můra ministerské byrokracie Luboš  Kotek
19. 2. 2004 5 z 9 britských občanů, vězněných v zálivu Guantánamo, má být propuštěno
19. 2. 2004 Irsko zakázalo kouření v hostincích
19. 2. 2004 "Velká trojka" z EU popírá, že by chtěla uchvátit moc
19. 2. 2004 Britští politikové se hádají ohledně "vlny přistěhovalců" z východu
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe
19. 2. 2004 Častý návrat k fundamentálním principům je absolutně nezbytný pro zachování požehnaných darů svobody Boris  Cvek
19. 2. 2004 O italských politických atentátnících v komunistickém Československu Jan  Čulík
19. 2. 2004 Itálie: Euro jako nástroj ožebračení?
19. 2. 2004 Vyrovnání se s totalitní minulostí Eduard  Vacek
19. 2. 2004 Regulované nájemné je výnosný obchod Přemek  Štipl
19. 2. 2004 Také Vaše dítě čeká, až Vám umřou rodiče? Ladislav  Červinka
18. 2. 2004 Demagogický článek pana Křečka Aleš  Svoboda
18. 2. 2004 Má to pan poslanec Křeček (dobře) spočítané? Jan  Hošek
18. 2. 2004 Poslanec Křeček to má dobře spočítané... Zuzana  Nielsenová
18. 2. 2004 I regulované nájemné je výnosné
19. 2. 2004 Epigramy Václav  Jumr
18. 2. 2004 Rada Evropy: Státní instituci by neměl před novináři chránit zákon o pomluvě
18. 2. 2004 Doporučení Rady Evropy je deklarativní, nikoliv právně závazné
19. 2. 2004 Biblická brána
18. 2. 2004 Slovensko: Sociálna katastrofa už natvrdo Lubomír  Sedláčik
18. 2. 2004 Gendalos a jiná zrcadla Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 OSN: Epidemie HIV/AIDS vážně ohrožuje Rusko
18. 2. 2004 Víte, že Telecom si nahrává některé telefonické hovory? Ladislav  Kahoun
18. 2. 2004 Británie: Přistěhovalci ze střední Evropy nedostanou podporu v nezaměstnanosti
18. 2. 2004 Nechcení chudobní príbuzní Radovan  Geist
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2004 Několik otázek na George Bushe   
13. 2. 2004 USA: Vypadne John Kerry z nominace kvůli "sexuálnímu skandálu"?   
13. 2. 2004 John Kerry odmítá obvinění   
12. 2. 2004 USA: Pokračuje kontroverze ohledně toho, zda byl G. W. Bush řádně na vojně   
9. 2. 2004 George Bush hájil útok na Irák jako "válečný prezident"   
5. 2. 2004 Čtyři důvody, proč Bush čelí "smrti volební urnou"   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
21. 11. 2003 Demokraté a Irák: pohledy uchazečů o prezidentskou nominaci Martin  Kloubek
15. 9. 2003 Bush sa topí v irackej krvi Zolo  Mikeš