28. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2004

Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC

středa 15.15: Britský lord Hutton právě zveřejnil svou zprávu o okolnostech smrti vládního experta dr. Davida Kellyho. Tvrzení v reportážích BBC, že britská vláda "zdramatizovala" svou oficiální zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení ze září 2002 bylo "neopodstatněné", konstatuje více než tří set stránková zpráva lorda Huttona.

Hutton kritizoval BBC za to, že si řádně neověřila před odvysíláním svých reportáží informace v nich obsažené. Kritizoval ji i za to, jak reagovala na stížnosti z Downing Street. Hutton nevyloučil, že britská vláda mohla podvědomě "posílit" některé formulace ve své oficiální zprávě o Iráku. Dodal, že je přesvědčen, že dr. Kelly spáchal sebevraždu. Hlavní příčinou smrti bylo krvácení z levého zápěstí, které si dr. Kelly podřezal. K jeho smrti zřejmě přispěla i velká dávka tablet Coproxamolu a srdeční choroba. Nikdo jiný se na Kellyho smrti nepodílel.

Britská vláda však podle jeho zprávy neměla žádnou nepoctivou či podvodnou strategii, jejímž účelem by bylo prozradit v jejím boji s BBC jméno dr. Kellyho novinářům. Britské ministerstvo obrany však "nese vinu a musí být kritizováno" za to, že nesdělilo dr. Kellymu, že hodlá novinářům potvrdit jeho totožnost jako podezřívaného zdroje výroků, sdělených reportéru BBC Andrewu Gilliganovi. Vzhledem k tomu, že reportáže Andrewa Gilligana byly "nepořádné", nedá se zpětně určit, co dr. Kelly Gilliganovi řekl či neřekl. Lord Hutton ve své zprávě plně podpořil britskou vládu.

Podrobnosti v angličtině BBC

Lord Hutton ve středu plně podpořil to, jak se britská vláda chovala během aféry kolem dr. Davida Kellyho a obvinil BBC z "defektní" šéfredaktorské práce. Britská vláda se jen snažila bránit se před obviněními, že se celou záležitost snaží zamést pod koberec, a právem zastávala názor, že nebude možno udržet jméno dr. Kellyho v tajnosti v důsledku toho, že o celou záležitost projevovaly sdělovací prostředky velký zájem.

Vládní zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení vypracoval malý tým ze Spojeného výboru pro rozvědku a "celkovou odpovědnost za zprávu" měl předseda tohoto výboru John Scarlett. Zveřejněnou zprávu výbor "plně schválil".

Lord Hutton ostře kritizoval BBC. Konstatoval, že vedení BBC si řádně neuvědomilo, že poznámky reportéra Andrewa Gilligana neobsahovaly důkazy pro Gilliganova nejzávažnější tvrzení a že vedení BBC, včetně Rady BBC mělo tento rozdíl zkoumat a poznat.

Informace o tom, že Saddám Husajn má možnost použít zbraní hromadného ničení do 45 minut, pocházelo ze zdroje, který považovaly výzvědné služby za spolehlivý a tvrzení novináře Andrewa Gilligana, že vláda věděla, že se tato informace nezakládá na pravdě, bylo tedy "nepodložené".

V předchozích verzích vládní zprávy se tvrzení o 45 minutách nevyskytovalo, protože přišlo až později.

Někteří pracovníci uvnitř výzvědných služeb vyjádřili znepokojení nad tímto tvrzením, ale formulace, obsažené ve zprávě, schválil nakonec Společný výbor pro rozvědku po zvážení tohoto znepokojení.

Alastair Campbell, šéf Downing Street pro komunikace zdůraznil, že ve zprávě nesmí být nic, co by by výzvědné služby "stoprocentně neschválily".

Scarlett přijal připomínky z Downing Street pouze tehdy, když se shodovaly s informacemi z výzvědných zdrojů. Podle Huttona nebylo "nevhodné", aby Downing Street činila Společnému výboru pro rozvědku připomínky k tomu, jak zprávu psát.

"Není možno úplně vyloučit", že touha premiéra Blaira vydat co nejpřesvědčivější zprávu, mohla "podvědomě ovlivnit" Scarletta a Spojený výbor pro rozvědku, aby jazyk zprávy učinili důraznější, než by tomu bylo normálně.

Dá se říci, že zpráva byla "zdramatizována", pokud to znamenalo, že se snažila argumentovat co nejsilněji ve prospěch útoku na Irák, pokud to výzvědné informace dovolovaly.

Avšak v kontextu Gilliganovy reportáže znamenalo slovo "zdramatizovat" "okrášlit výzvědnými informacemi, o nichž bylo známo, že jsou falešné či nespolehlivé". Toto tvrzení je "nepodložené".

Není vyloučeno, že dr. Kelly skutečně sdělil reportéru Gilliganovi, že Alastair Campbell byl odpovědný za přepsání zprávy o Iráku proto, aby byla "dramatičtější". Dr. Kelly neřekl, že vláda pravděpodobně věděla, že je tvrzení o 45 minutách chybné a přesto ho včlenila do zprávy o Iráku ani že toto tvrzení nebylo do zprávy včleněno, protože pocházelo pouze z jediného zdroje a vláda si tedy nemyslela, že je pravdivé. Gilliganova reportáž byla v těchto dvou bodech "nepodložená".

Styky dr. Kellyho s reportérem Gilliganem byly neschválené a byly porušením předpisů britské státní správy.

Je možné, že dr. Kelly řekl Gilliganovi více, než měl v úmyslu a možná si v době jejich schůzky dost dobře neuvědomil vážnost situace, k jejímuž vzniku přispěl.

Po odvysílání Gilliganovy reportáže si dr. Kelly zjevně vážnost situace uvědomil a také si uvědomil, že jeho schůzka s reportérem Gilliganem byla nepovolená.

Právo sdělovacích prostředků, včetně investigativní novinářské práce, "je životně důležitou součástí demokratické společnosti". Avšak toto právo je omezeno tím, že sdělovací prostředky "nesmějí šířit falešná obvinění a vytvářet pochybnosti o integritě jiných lidí, včetně politiků".

Šéfredaktoři musejí "vážně zvažovat" formulaci každé reportáže, obsahující taková obvinění, a rozhodovat, zda je správné takovou reportáž publikovat či vysílat.

Redakční systém BBC je "defektní", protože Gilligan měl možnost odvysílat svou reportáž, aniž by její transkript předem schválili editoři.

Alastaira Campbella kritizoval lord Hutton za to, že "zvýšil teplotu" vládního sporu s BBC tónem svých stížností. Avšak Hutton konstatoval, že si Rada BBC měla uvědomit, že její legitimní úsilí chránit nezávislost BBC nebylo neslučitelné s vyšetřováním stížností od Alastaira Campbella.

Lord Hutton konstatoval, že se možná v budoucnosti ukáže, že tvrzení o tom, že Saddám Husajn mohl užít zbraní hromadného ničení do 45 minut, je nepravdivé, avšak obvinění od reportéra Gilligana, že vláda věděla, že je toto tvrzení nepravdivé, když ho včleňovala do své zprávy o Iráku, bylo "nepodložené", protože šéfové rozvědky se domnívali, že zdroj, odkud tyto informace přišly, byl spolehlivý.

Hutton konstatoval, že Gilliganova reportáž byla "vážným obviněním" a pošpinila integritu britské vlády.

Tonymu Blairovi se dostalo v Dolní sněmovně od labouristických poslanců, krátce poté, co se tam po ukončení Huttonova projevu u nejvyššího soudu dostavil, podstatných ovací.

Další podrobnosti např. ZDE
a ZDE
                 
Obsah vydání       28. 1. 2004
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil
28. 1. 2004 ČT: druhý krok správným směrem Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 O Kájínkovi a vizuální manipulaci Jan  Paul
28. 1. 2004 Human Rights Watch: USA a Británie nezaútočily na Irák z humanitárních důvodů
28. 1. 2004 Americký viceprezident Cheney už netvrdí, že měl Irák ZHN
27. 1. 2004 Tony Blair přežil
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík
28. 1. 2004 Ministr Gross: Návrat krále a otisky prstů v českých pasech Radek  Batelka
28. 1. 2004 Křik poplašených slepic Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Jak mailovat Britským listům
28. 1. 2004 Jak jsem večeřel s Castrem
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
27. 1. 2004 Sdělovací prostředky v Evropě
26. 1. 2004 George Soros: Spojené státy jsou v rukou extremistů
27. 1. 2004 Bush politicam suam defendit
27. 1. 2004 Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem Radek  Mokrý
27. 1. 2004 I v Německu zuří bouře ohledně vysokého školství
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení
27. 1. 2004 Stane se Francie muslimskou zemí?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
28. 1. 2004 ČT: druhý krok správným směrem Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC   
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil   
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
27. 1. 2004 Britská ironická komedie The Office vyhrála dva Zlaté glóby   
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Propagace fašismu v České televizi?   
23. 1. 2004 Hromadné sdělovací prostředky a metody manipulace veřejným míněním Noam  Chomsky
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
22. 1. 2004 ČRo 6 a česká sekce BBC: Kvalitní rozhlasové stanice by měly navzájem spolupracovat Jan  Čulík
21. 1. 2004 Dr. David Kelly dnes večer "vstane z hrobu"   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC   
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil   
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
22. 1. 2004 Případ dr. Kellyho: BBC udělala chyby, ale britská vláda zneužila výzvědné informace k politickým cílům   
22. 1. 2004 BBC ve vysílání kritizovala svého generálního ředitele   
21. 1. 2004 Dr. David Kelly dnes večer "vstane z hrobu"   
20. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho: 48% Britů zastává názor, že Blair lhal   
12. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho povede k radikální reformě v britské špionáži   
4. 1. 2004 Reportér Andrew Gilligan má dostat čtvrt milionu liber za svou knihu o Kellygate   
7. 12. 2003 Irácký plukovník: "Saddam skutečně měl možnost použít ZHN do 45 minut"   
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně