19. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 12. 2003

Vykašlete se na New York, nakupte vánoční dárky v Bratislavě,

poradil v pátek čtenářům deník Guardian:

"O tom, jak se nakupuje v Bratislavě, tu ještě nemáme žádné recenze," informovaly internetové stránky, věnované turistice. "Proč zrovna vy nenapíšete tu první?" vyzývaly. Bylo nemožné takovou výzvu odmítnout - zejména týden před Vánocemi.

Bratislava sice není New York, ale cestovat do New Yorku stojí majlant a trpíte při tom jetlagem, velkým časovým posunem. V Bratislavě sice nejsou ani obchody Macy's či Bloomingdales, ani Saks Fifth Avenue, nicméně Slovenská rada pro turistiku chválí "explozivní rozvoj města a pět nových nákupních středisek, která vznikla za posledních několik let". Puls se v Bratislavě zrychluje.

Let trval ze Stansteadu (u Londýna) dvě hodiny a stál 150 liber; letadlo bylo plné slovenských studentů, vracejících se domů, nikoliv řvoucích Angličanů chystajících se zahltit své úvěrové karty. Kdybychom dokázali zjistit, jaká se to na Slovensku používá měna (píše reportér), určitě bychom dostali dobrý směnný kurs. Kdo potřebuje New York, který je dnes plný nakupujících britských turistů v důsledku rapidně klesajícího dolaru?

"Jediné, co vím o Slovensku, je to, co jsem se z první ruky dověděl od vašeho ministra zahraničních věcí, který přijel do Texasu," řekl George Bush hrdému slovenskému novináři - poté, co se setkal s premiérem ze Slovinska. Že by bylo Slovensko banánovou republikou?

Koupím tam speciální, mimořádné dárky (chystal se reportér). Bratislava je proslavena křišťálem a porcelánem, silnými alkoholickými drinky a ručně vyráběnými dřevěnými hračkami. Škoda je, (pokračuje reportér), že jsem zmeškal opékání vola, jímž byly vánoční nákupy v Bratislavě oficiálně zahájeny.

Musíme ovšem přiznat, že silueta Bratislavy - paneláky a pak domečky jak z lega, roztroušené na podunajské pláni - se newyorské siluetě holt nevyrovná. Avšak východní šedivost a stalinská uniformita už zmizely - Bratislava je nyní tak dynamická jako každé sousední město - i když první sousední město je Nitra a v něm turistický průvodce poukazuje jako na největší pamětihodnost na hypermarket Tesco.

Konečně zjistíme, že místní měnou je koruna, a dostaneme jich ve směnárně na letišti 40 za euro. Slovensko má brzo vstoupit do Evropské unie a už aby to bylo, píše reportér: nezvládá nutnost přepočítávat všechno přes tři měny.

Bratislavské letiště je malé. Zdá se, že tu vůbec nikdo není, pokračuje autor: Nečekáme déle než půl hodiny na zavazadla a pak čekáme dvacet minut na taxíka. Za 472 korun, tedy asi 12 euro, či jakousi neznámou částku v librách, nás taxík rychle doveze do centra kolem obrovské Ikei - ano, Bratislava už žije v jednadvacátém století. "Přijeli jsme sem nakupovat," oznamujeme recepčnímu v hotelu, který skryje své pobavení a řekne nám, abychom zašli do Auparku na druhém břehu Dunaje. Je to krátká jízda taxíkem, která překvapivě stojí 282 korun, protože taxi stojí dlouho za nehybným kamionem, a tak dojde k hádce.

Aupark je potěšitelně slovenský. U vánočně iluminovaného vchodu se hraje - slovensky - píseň Bílé vánoce a pak Jmelí a víno. Kupuju si červenou Santa Clausovu čepici s blikajícími červenými světýlky, abych se přizpůsobil sváteční scéně. Je to středně velké nákupní středisko, ale příjemně navržené, s nepevnými průsvitnými schody a vodotryskem neohrazeným zídkou - ideální pro náhodné vyklopení obsahu vašeho nákupního vozíku.

Je tady McDonalds, samozřejmě, Benetton, Lagerfeld, kde - což není povzbudivé - nejsou u zboží cenovky, a Gant, kde - a to také není povzbudivé - cenovky umístěny jsou. Kožešinová čepice tu stojí 25 liber, kožená taška 300 liber. Anebo možná špatně počítám ten kurs, přiznává se autor.

Navzdory slovensky psaným obalům desek s vánočními koledami by toto nákupní středisko mohlo být kdekoliv na světě. Proto jdeme raději do centra starého města, po ulicích s vánoční iluminací, v nichž se nepovalují žádné odpadky a které jsou plné krásných dvacítek s neuvěřitelně vysokými lícními kostmi. Na hlavním náměstí je poledne a staří i mladí, zákazníci i ředitelé firem, pojídají u bufetových stolů klobásy a kebab. Ukážu na kotletu a ptám se prodavače, co to je. Začne kvokat a mávat křídly, takže usuzuji, že je to asi kuřecí maso. Dostanu to v housce s nechutnou klihovitou omáčkou - 65 korun, i když se pokusí nevrátit mi zpátky na stovku.

Je načase začít vážně nakupovat. Jsou tady desítky stánků s lidovými výrobky a mě zajímají ručně vyřezávané figuríny. Stojí každá 1300 korun a zdá se mi, že budu moci s majitelem stánku smlouvat. Jenže smlouvat s mužem, který je oblečen v liščím kožichu [v anglosaských zemích se už léta nechodí v kožešinách, pozn. JČ] a má v ruce starodávnou pistoli, je poněkud znepokojující, a tak zaplatím plnou cenu za velkého, deprimovaně vypadajícího poutníka. Bude to překvapení pro mého otce.

Pro manželku kupuju za 780 korun pár ručně vyrobených kožešinových bačkor. Zapomněl jsem, kolik je to v euro či v librách, ale jestliže stál poutník 1300, 780 musí být pakatel. Muž u stánku mi ukazuje, jak se musejí pásky bačkor přivázat k noze. Jeho instrukce jsou naprosto nesrozumitelné. Aspoň budeme mít co dělat dne 25. prosince.

Chtěl jsem si koupit některé z těch proslaveně tvrdých alkoholických nápojů - vrátný v hotelu doporučil slivovici, demenovku a borovičku - ale nemůžu je najít, tak se spokojím s medovinou v atraktivní lahvi ve tvaru podkovy. To bude chutnat mému tchánovi, jemuž ale také chci koupit historii slovenského fotbalu.

Tchyni kupuji sklenici místního medu, sušenky ve tvaru sněhuláka, pokryté polevou a pro malého synovce dřevěného slona, jemuž okamžitě upadne chobot, a nepřijemně vyhlížející čokoládový párek pro svého šéfa v novinách. Pro bratra nemůžu nic najít, tak se holt bude muset taky spokojit s historií slovenského fotbalu. Pro matku hledám něco speciálního, a nakonec jí za 2000 korun (neboli za půldruhého poutníka) koupím křišťálovou vázu. Doufám, že všechny ostatní zákaznice - všechno jsou to starší dámy v kožiších - budou obdivovat můj vkus. Jestli to dovezu zpět do Británie nerozbité, to je otázka.

Rád bych nakupoval dál, ale začíná být problémem, že k dispozici nejsou dostatečně velké igelitové nákupní tašky a baterky v mé vánoční čepici začínají docházet. Budu muset si teď taky sednout a napsat svou první bratislavskou nákupní recenzi, což je úkol, který poněkud komplikuje skutečnost, že okna mého hotelového pokoje vedou k venkovnímu kluzišti, které je přesvědčeno, že hlasitá rap music je pro bruslení dokonalým doprovodem. (Alespoň nehrají Jmelí a víno.)

Jak tak přehlížím nádherné předměty na stole před sebou, které jsem nakoupil, a slyším hysterické řvaní dětí, které se venku srážejí ve tmě na ledu, jedna věc je jasná. Kariéra New Yorku jako globálního nákupního střediska skončila a Bratislava je připravena převzít jeho místo. Jediné, čeho je nyní zapotřebí, je radikální pokles hodnoty poutníka, uzavírá autor.

Kompletní článek v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       19. 12. 2003
21. 12. 2003 Sunday Express: Saddáma zajali Kurdové, nikoliv Američané
20. 12. 2003 Saddámovo zatčení: Datle v prosinci?
21. 12. 2003 Saddám měl být zadržen kurdskými jednotkami, zdrogován a poté vydán Američanům Josef  Brož
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke
20. 12. 2003 Vykašlete se na New York, nakupte vánoční dárky v Bratislavě,
19. 12. 2003 Je vlastenectví pro některé Američany příliš těsně spojeno se zisky?
19. 12. 2003 Chanuka
19. 12. 2003 Rath už bude hodný, dědečku... Štěpán  Kotrba
19. 12. 2003 Britská rozhlasová stanice vyšetřována za pohrdání soudem
18. 12. 2003 Irácká válka v českém parlamentu Štěpán  Kotrba
19. 12. 2003 Guantánamo a Mozartova Kouzelná flétna Jan  Čulík
19. 12. 2003 Proč šíří Silvie Blechová nepravdivé informace? Štěpán  Kotrba
18. 12. 2003 Politický konsensus ve Francii je jiný
19. 12. 2003 Prichádzajú anjeli... Martina  Nemethová
19. 12. 2003 Proč Bůh nemá titul CSc.
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
19. 12. 2003 Nesnáze českého udělování milostí Jan  Čulík
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Američané "mediálně zpracovali" zatčení Saddáma Husajna
19. 12. 2003 Zapatisté v Mexiku: deset let revoluce Ondřej  Slačálek, Alice  Dvorská
16. 12. 2003 Tip na vánoční dárek: nový výbor z Britských listů
19. 12. 2003 Strana chudých a mexické politické elity Jaroslav  Měřička
19. 12. 2003 Nejpřísnější právo může znamenat i největší bezpráví Jiří  Dolejš
18. 12. 2003 Bush: "Irák mohl zasáhnout území USA z českých letadel"
18. 12. 2003 Rub evropské krize: ano, peníze a zase jen peníze... Josef  Brož
18. 12. 2003 Všemohoucí Bůh má rád hříšníky, tvrdě ale trestá hříchy extremistů Ivo V. Fencl
18. 12. 2003 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
20. 12. 2003 Štěpán Kotrba navržen členem Rady Českého rozhlasu Jan  Čulík
16. 12. 2003 Třináct let časopisu Český dialog
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 12. 2003 Sunday Express: Saddáma zajali Kurdové, nikoliv Američané   
20. 12. 2003 Vykašlete se na New York, nakupte vánoční dárky v Bratislavě,   
20. 12. 2003 Saddámovo zatčení: Datle v prosinci?   
19. 12. 2003 Nejpřísnější právo může znamenat i největší bezpráví Jiří  Dolejš
19. 12. 2003 Zapatisté v Mexiku: deset let revoluce Ondřej  Slačálek, Alice Dvorská
19. 12. 2003 Je vlastenectví pro některé Američany příliš těsně spojeno se zisky?   
19. 12. 2003 Nesnáze českého udělování milostí Jan  Čulík
19. 12. 2003 Guantánamo a Mozartova Kouzelná flétna Jan  Čulík
18. 12. 2003 Rub evropské krize: ano, peníze a zase jen peníze... Josef  Brož
18. 12. 2003 Ázerbajdžán: Zemřel Hejdar Alijev Emil  Souleimanov
18. 12. 2003 Vláda rozhodla o stíhačkách - vyhrál švédský gripen Štěpán  Kotrba
17. 12. 2003 Mrtvý nemrtvý Štěpán  Kotrba
17. 12. 2003 Saddámovo zatčení je pro jeho věznitele problémem   
17. 12. 2003 Nic vás nepoškrábe tak krásně jako vlastní nehty   

Vánoce, svátky míru a konzumerismu RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2003 Vykašlete se na New York, nakupte vánoční dárky v Bratislavě,   
30. 12. 2002 Vánoční a novoroční oslavy jako klišé   
30. 12. 2002 Malý Ježíšek a my děti Adama a Evy na planetě Gaia neboli Sličná Ivo V. Fencl
20. 12. 2002 Komenského dvě cesty, to jest kterak skrze Labyrint dnešního světa objeviti Ráj svého srdce Jakub  Žytek
18. 12. 2002 Vánoce Štěpán  Kotrba
18. 12. 2002 Předvánoční projev soudruha Antonína Zápotockého z roku 1952   
18. 12. 2002 NO SANTA: protest proti symbolu spotřebních vánoc Štěpán  Kotrba
7. 1. 2002 Ateisté, křesťané a média na prahu zrcadlového roku Ivo V. Fencl
21. 12. 2001 Místo, kde je domov Vánoc Jan  Čulík
21. 12. 2001 Chtíc, aby spal Adam  Michna z Otradovic
21. 12. 2001 "Konformní" duch vánoc Karel  Řezníček
21. 12. 2001 Komenský a jeho Labyrint: Proměna renesančního člověka v osobnost baroka Kathryn  Murphy
21. 12. 2001 Zdeněk Kalista: Baroko se v nejistotě přibližovalo k Bohu skrze tento svět   
21. 12. 2001 Veselé Vánoce a šťastný nový rok přeje čtenářům redakce Britských listů   
21. 12. 2001 Merry Winterval aneb veselé zimnice Josef  Fronek