21. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 11. 2003

Demokraté a Irák: pohledy uchazečů o prezidentskou nominaci

Za rok se budou ve Spojených státech konat prezidentské volby. Zatímco Republikáni mají o svém kandidátovi jasno (s G.W. Bushem žádný jeho stranický kolega o nominaci bojovat nehodlá), Demokraté si budou systémem primárek v příštích několika měsících Bushova protikandidáta teprve vybírat. Zájemců o nominaci je mezi Demokraty letos více než obvykle (9), i když samozřejmě jen někteří mají reálnou šanci ji skutečně získat. Ačkoli nominačním kláním obvykle dominují témata domácí, je letos jedním z hlavních kritérií, podle kterého Demokraté vyberou Bushova vyzyvatele, i postoj kandidáta k válce v Iráku a jeho návrhy řešení současné situace v této zemi. Irák by se totiž mohl stát nečekaně jedním z hlavních demokratických trumfů v prezidentských volbách. Z Bushova iráckého triumfu se totiž poslední dobou stává prezidentova noční můra.

Následující přehled si klade za cíl alespoň stručně nastínit postoje všech demokratických kandidátů k válce v Iráku a jejich návrhy na stabilizaci současné situace v této arabské zemi. Stručný je jednak z důvodu úspornosti, jednak i proto, že většina kandidátů zatím používá dosti vágních formulací a žádnou podrobně vypracovanou strategii nemá. Přesto snad tento přehled pomůže vytvořit si určitou představu o tom, jak se k irácké problematice staví významní představitelé opozice a jakým směrem by se americká politika na Středním východě ubírala v případě, že by příští rok ve Spojených státech zvítězil demokratický kandidát.

Howard Dean

Bývalý guvernér státu Vermont je asi nejžhavějším kandidátem na zisk nominace. Jeho preference a finanční příspěvky na kampaň stoupaly za poslední čtvrtletí závratným tempem. Před pár měsíci by to možná pro něho bylo ještě nevýhodou, ale nyní mu v jeho kampani silně nahrává fakt, že se od začátku stavěl proti útoku na Irák.

Ačkoli Saddámův režim byl podle Deana obludný, pro bezpečnost Spojených států nepředstavoval bezprostřední nebezpečí. Spojené státy nebyly oprávněny jít do války a už vůbec ne samostatně. Vládě vyčítá obelhávání lidí a absenci jasné válečné i poválečné strategie. Amerika kvůli tomu teď musí platit vysokou cenu.

Dean je však přesvědčen, že když už americká vojska v Iráku jsou, nemohou teď jen tak odejít. "Nemůžeme jen tak odejít a dovolit, aby v Iráku zavládl chaos, nastoupil fundamentalistický režim a Irák se stal základnou pro Al-Kajdu." Amerika podle něho ale musí více uplatnit mezinárodní přístup. "Ke zvládnutí situace (v Iráku) potřebujeme více sil. Obrátil bych se na naše arabské spojence, na NATO a OSN." Cílem, jak zdůrazňuje, by mělo být to, co slíbila současná vláda -- stabilní, soběstačný a svobodný Irák.

Strategie k dosažení tohoto cíle by měla být podle Deana založena na partnerství tří stran -- USA, mezinárodního společenství a Iráčanů -- a programu, který, mimo jiné, zahrnuje tyto body: 1) koalice pod velením NATO udrží pořádek a zajistí odzbrojení, 2) civilní vláda v Iráku se přemění v mezinárodní orgán schválený Radou bezpečnosti OSN, 3) program ropa za potraviny by se měl přeměnit v program ropa za rekonstrukci a hradit tak alespoň částečně rekonstrukci země, 4) Spojené státy by měly svolat mezinárodní dárcovskou konferenci, která by Americe pomohla ulehčit finanční břímě rekonstrukce Iráku, 5) demokratický přechod by měl trvat 18-24 měsíců, i když americká vojska, v případě nutnosti, by mohla zůstat i déle.

John Kerry

Šance senátora z Massachusetts na nominaci stále žijí, ačkoli poslední dobou ztrácí trochu dech. Kerry je jeden z kandidátů, kteří podpořili útok na Irák. Vyčítá však Bushovi, že balamutil národ zkreslenými informacemi o nebezpečnosti Saddámova režimu.

Je rovněž pro zapojení více zemí do řešení situace v Iráku. Obrátil by se na OSN a NATO se žádostí o vyslání jednotek. Velení by si však měly ponechat Spojené státy. Slibuje vytvoření konkrétního plánu na předání moci iráckým úřadům. Snažil by se urychlit výcvik a vybavení iráckých bezpečnostních složek, stejně jako obnovu zdrojů vody a elektřiny a rekonstrukci celé infrastruktury.

Klíčové je pro něho obnovení důvěry spojenců v americkou vládu. Jen tak bude také možné, aby se více podíleli na nákladech spojených s kontrolou a rekonstrukcí země. Kerry také tvrdí, že by se rázně postavil zájmům velkých společností, jako např. Halliburton, které chtějí z Iráku jen profitovat.

Joseph Lieberman

Senátor z Connecticutu se do povědomí širší veřejnosti zapsal jako viceprezidentský kandidát po boku Ala Gorea v minulých prezidentských volbách. Letos chce být kandidátem své strany přímo na funkci prezidenta. Šance se mu dávaly veliké, dnes již ho však jako favorita jmenuje málokdo. Odepisovat ho by zatím ale bylo předčasné.

Lieberman, jako mnoho Demokratů v Kongresu, válku s Irákem podpořil. Nyní se zasazuje o mezinárodní správu Iráku. Požádal by NATO, aby převzalo velení nad jednotkami v Iráku, stejně jako tomu bylo v Kosovu. Spojené státy si podle Liebermana nemohou nárokovat jednostranné velení a zároveň po spojencích žádat významnou pomoc.

Požaduje co nejrychlejší předání pravomocí iráckým úřadům, aby Iráčané mohli mít pocit, že si budoucnost své země vytvářejí sami. Podle Liebermana je také potřeba dát Iráčanům a celému světu jasně najevo, že o irácké ropě budou rozhodovat sami Iráčané. Navrhuje vytvořit mezinárodní agenturu, která by dohlížela na průhlednost ropných kontraktů. Všechny zisky z prodeje ropy by měly jít na rekonstrukci země.

Wesley Clark

Do nominačního klání se penzionovaný generál Clark zapojil až v září, avšak v preferencích ihned nechal své soupeře daleko za sebou. U veřejnosti se sympatický generál těší velké popularitě, u politiků Demokratické strany už takové nadšení nevyvolává. Působí zatím trochu rozpačitě, v debatách je nejistý, je na něm vidět politická nezkušenost. Bude zajímavé sledovat, zda voliči v primárkách (ty první v Iowě Clark ještě vynechává) dají přednost dobře vypadajícímu a populárnímu Clarkovi, či některému z jeho politicky protřelejších rivalů.

Ačkoli Clark v tématech domácí politiky poněkud tápe, v případě Iráku má naopak ze všech kandidátů asi nejucelenější a nejpropracovanější strategii. (v angličtině na http://clark04.com/issues/iraqstrategy/) Stejně jako většina ostatních kandidátů by Clark rád v Iráku angažoval OSN a NATO a ukončil tak americký monopol na okupaci a rekonstrukci země. Vojenské jednotky by přešly pod vedení NATO. Dočasná koaliční správa, de facto řízená Američany, by měla být nahrazena novým dočasným úřadem, ve kterém by, stejně jako v Bosně, byli zástupci Evropské Unie, Spojených států, sousedních zemí a všech ostatních zemí, které mají zájem podílet se na rekonstrukci a demokratizaci Iráku. Mezitím je však nutné co možná nejrychleji převádět pravomoci na novou reprezentativní iráckou vládu. Nová vláda má reprezentovat zemi navenek a mít současně plně pod kontrolou příjmy z ropy, fondy a státní majetek. Vláda by ihned započala práci na nové ústavě, kterou by nepsali Američané, ani lidé jimi jmenovaní. Ústava by stanovila podmínky pro konání svobodných a spravedlivých voleb.

Dennis Kucinich

Člen Sněmovny a bývalý starosta Clevelandu patří k nejlevicovějšímu proudu ve straně. Kdyby nebyl Demokrat, mohl by se klidně uplatnit i mezi Zelenými Ralpha Nadera. Jeho šance v nadcházejících primárkách jsou však naprosto minimální.

Od začátku tvrdil, že útok na Irák byla chyba. Ačkoli Spojené státy, podle Kuciniche, dosáhly v Iráku vojenského vítězství, vládě se nepodařilo válku ospravedlnit. Podařilo se jí naopak Spojené státy izolovat od mezinárodního společenství a udělat z Ameriky zemi daleko nebezpečnější než byla dříve.

Kucinich prosazuje, aby kontrolu nad Irákem převzala OSN. "Prezident musí jít do OSN a přednést svůj záměr převést veškerou administrativní a bezpečnostní odpovědnost v Iráku na Organizaci spojených národů. OSN by pomohla Iráčanům dosáhnout rychle sebeurčení." Amerika by měla ihned ukončit svoji okupační správu a zrušit veškeré uzavřené kontrakty na rekonstrukci Iráku (irácká vláda by uzavřela kontrakty nové podle svého vlastního uvážení). Americké jednotky by se měli urychleně vrátit domů, nejlépe do konce tohoto roku. Brzy poté, co by OSN vstoupila do Iráku, by proběhly celostátní volby, jež by určily zástupce do ústavodárného shromáždění. Následovaly by volby, na základě kterých by vznikla nová vláda.

Dick Gephardt

Kongresman z Missouri je jediným kandidátem, který se již o nominaci jednou ucházel (neuspěl v roce 1988). V Demokratické straně se těší velké vážnosti, u veřejnosti však příliš populární není. Ačkoli před nadcházejícími primárkami v Iowě v tamější průzkumech vede, nedá se předpokládat, že by takovou podporu jako na Středozápadě získal i na Východě a Jihu.

Gephardt od počátku podporoval Bushovo válečné úsilí a podpořil i nedávnou Bushovu žádost o uvolnění dalších 87 miliard na Irák a Afghanistan. Prezidentovi pouze vyčítá, že se více nesnažil zapojit do válečného úsilí i NATO a OSN. Jeho postoje k Iráku jsou vděčným cílem kritiky zvláště pro Howarda Deana -- jednoho z hlavních protiválečných kandidátů.

Žádný plán řešení situace v Iráku Gephardt neprezentoval. Snaží se soustředit na domácí tématiku a debatě o Iráku se spíše vyhýbá.

John Edwards

Senátor ze Severní Karolíny by favority mohl potrápit v jižních státech, bylo by však velkým překvapením, kdyby to byl právě on, kdo získá nominaci.

Edwards válku v Iráku podpořil. Stejně jako řada ostatních apeluje ve prospěch zapojení většího počtu mezinárodních sil pro udržování pořádku v Iráku. Mírové jednotky mají přejít pod vedení NATO. Má se vytvořit svobodná vláda, která bude vládnout v souladu s přáním samotných Iráčanů. Irácká vláda, ne USA či jiné země, by měla výhradní kontrolu nad iráckým ropným bohatstvím.

Do větších podrobností se Edwards nepouští, Irák není jeho silné téma.

Carol Moseley Braun

Bývalá senátorka za Illinois je naprostým outsiderem nominačního klání a i ona sama si je toho vědoma. Dalo by se říci, že jen využívá publicity, které se kandidátům dostává, aby mohla účinněji prezentovat otázku rovných práv pro ženy.

Proti válce v Iráku od počátku protestovala. Žádnou strategii, byť jen rámcovou, nemá. Pouze apeluje na to, aby se americkým jednotkám v Iráku poskytla maximální pomoc, aby tak mohly svou misi co nejdříve dokončit a vrátit se domů.

Al Sharpton

Stejně jako Carol Mosley Braun je i reverend Al Sharpton kandidátem spíše symbolickým. Ve velké politice teprve sbírá zkušenosti. Jeho ústřední platformou je rasová rovnost a vzdělání.

O zahraniční politice se prakticky nezmiňuje. Ví se pouze, že byl proti útoku na Irák a podporuje větší úlohu OSN při řešení mezinárodních konfliktů.

                 
Obsah vydání       21. 11. 2003
21. 11. 2003 Spolek Šalamoun Klausovi podruhé: Je důležité v ČR udělovat milosti
21. 11. 2003 Americký psychiatr: Procesy se zadržovanými z Guantánama nemohou být spravedlivé
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním
22. 11. 2003 22. listopad: 70. výročí hladomoru na Ukrajině 1932 - 1933
21. 11. 2003 Masakry v Istanbulu
21. 11. 2003 Uděláme ze dvou předmětů jeden? Co třetího nabídne chystaný koktejl? Miloš  Dokulil
21. 11. 2003 Demokraté a Irák: pohledy uchazečů o prezidentskou nominaci Martin  Kloubek
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
21. 11. 2003 Náčelník generálního štábu AČR dnes navštíví největší posádku na Moravě Jaroslav  Hlaváček
21. 11. 2003 Suzuki, nový žák
20. 11. 2003 Richard Perle: Útok proti Iráku byl protiprávní
21. 11. 2003 Kontrarevolúcia 14 rokov po Nežnej Pavol  Fabian
21. 11. 2003 Povaha dnešní krize Štěpán  Kotrba
20. 11. 2003 Aktuálně: Četka geniální a neomylná ... ... ale nepravdivá
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Zařízení k zabránění opuštění místa nedovoleného parkování Vladimír  Just
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just
20. 11. 2003 Třešnička na dortu Vladimír  Just
20. 11. 2003 Smysluplný Vladimír  Just
20. 11. 2003 George Novotny: "Nehledá mě Policie ČR, Interpol ani FBI"
19. 11. 2003 "Mou celoživotní vášní je umění" Jan  Paul
20. 11. 2003 Proč princ Charles nejezdí do Ameriky
20. 11. 2003 Promyšlená manipulace se sentimentem Američanů -- i to je válka v Iráku Robin  Ujfaluši
19. 11. 2003 Jsme s vámi, buďte s námi Štěpán  Kotrba
19. 11. 2003 Strategie pro ně prospěšná Rudolf  Hegenbart
22. 11. 2003 Adresy redakce
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
21. 11. 2003 Demokraté a Irák: pohledy uchazečů o prezidentskou nominaci Martin  Kloubek
15. 9. 2003 Bush sa topí v irackej krvi Zolo  Mikeš