13. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 11. 2003

Kdo vlastně pozval Bushe do Británie?

Nadcházející třídenní návštěva George Bushe v Británii je, zdá se, zdrojem značné kontroverze. Komentátor listu Guardian Jonathan Freedland se snažil zjistit, čí to byl nápad, pozvat Bushe do Londýna, a dospěl k závěru, že jediný, kdo může mít z návštěvy (předvolební) prospěch, je jen Bush sám:

Od 18. do 21. listopadu bude muset Tony Blair hostit v Londýně George Bushe. Blairovým hostem bude dosud snad nejnepopulárnější americký prezident. Bushova návštěva vyvolá protiválečné demonstrace. Blair bude muset vedle Bushe pronášet projevy, v nichž bude nucen znovu hájit vojenský útok proti Iráku. A po dobu čtrnácti dnů, počínaje dneškem, se všichni v Británii budou soustřeďovat na zahraničněpolitickou agendu, nikoliv na domácí agendu - přestože právě zahraničněpolitická agenda způsobuje Blairovi největší problémy.

Podle průzkumu veřejného mínění, publikovaného v úterý v deníku Times, považuje polovina britské veřejnosti to, že je Blair Bushovi blízký, za špatné pro Británii. Příští týden budou Bush a Blair stát v Británii pořád vedle sebe a pořád to bude v televizi. Blaira to musí hodně mrzet.

Nikdo, jak se zdá, neví, kdo Bushe vlastně pozval. "Je to automatické," konstatoval mluvčí britského ministerstva zahraničních věcí. "Všichni američtí prezidenti dostanou pozvání do Británie během svého prvního funkčního období." Až na to, že Bush nepřijíždí na pracovní, ale na státní návštěvu a má ho přijmout královna. To není ani pro americké prezidenty zrovna jednoduché: Clinton musel čekat až do posledního měsíce svého funkčního období, než ho pozvali na čaj u královny. Bush bude v Buckinghamském paláci bydlet!

Kdo to zorganizoval? Podle pracovníků Buckinghamského paláce to zorganizovala britská vláda. Úřad královny to nezorganizoval sám.

Otázkou je, píše dál britský komentátor, co z toho Blair či královna mohou mít. Pro Blaira znamená Bushova návštěva problémy, bez kterých by se jistě rád obešel. Královna nemá ráda politické kontroverze a vzhledem k nedávným událostem kolem prince Charlese asi zrovna nebude chtít, aby její úřad, už tak v obležení, byl ještě spojován s oním "nebezpečným Texasanem".

Ne, jediný prospěch z celé návštěvy může mít jedině Bílý dům, argumentuje autor. V Americe se blíží volební kampaň a Bushovi stoupenci chtějí dokazovat, že Bush není mezinárodně izolován. Chtějí ukazovat, že má spojence a přátele po celém světě.

Americká volební kampaň pro znovuzvolení Ronalda Reagana silně a opakovaně užívala televizní záběry, v nichž byl Reagan zobrazen jako "světový státník", který je doma po celém světě. Velmi často se vysílal záběr, kde Reagan a anglická královna jedou spolu na koni ve windsorském parku. Je zjevné, že Bushův předvolební tým chce také získat podobné záběry George Bushe s anglickou královnou. Američané chtěli, aby se George Bush projel s anglickou královnou po bulváru The Mall v otevřeném kočáře, a byli docela zdeprimováni, když jim bylo řečeno, že to asi nebude z bezpečnostních důvodů možné.

Jeden republikánský zdroj, blízký Bílému domu, má vysvětlení, proč je anglická královna pro Bushe tak důležitá: "Podívejte, Američané nic neznají. Ministerského předsedu Filipín nepoznají. Jedinými vedoucími zahraničními představiteli, které poznají, jsou anglická královna a římský papež. A záběry Bushe s papežem už máme." Takže americký prezident už potřebuje jen záběry s anglickou královnou.

Podle jedné verze se celá Bushova návštěva v Británii koná z iniciativy Američanů. Z Británie však během Bushovy návštěvy však přijdou i záběry protiválečných demonstrantů. To americkým republikánům nevadí, pokud budou demonstranti vypadat jako anarchističtí "šílenci" s železy v obličeji a s roztrhanými šaty. Potvrdí to dojem, že Bushe podporuje celý svět až na pár podivínů - anarchistů. Pokud však budou demonstranti vypadat jako normální Angličané - pro Washington to může být problém.

Je pozoruhodné, pokračuje komentátor, že si Washington může tak jednoduše rozhodnout, že pro svou předvolební kampaň použije Británie jako kulisy - a britská vláda hned udělá, co se po ní chce.

Kompletní článek v angličtině ZDE
                 
Obsah vydání       13. 11. 2003
13. 11. 2003 Mezinárodně hledaný George Novotny poskytl exkluzivní rozhovor Britským listům Jan  Paul
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně
13. 11. 2003 Ještě jednou o českých reakcích na zprávu UNICEFU o dětské prostituci v ČR Pavel  Kelly-Tychtl, Jan  Hošek
13. 11. 2003 Čechy v roce 1499: soudní řízení bylo rychlé a soudci nebrali úplatky
13. 11. 2003 Kdo vlastně pozval Bushe do Británie?
12. 11. 2003 George Soros investuje 15 milionů dolarů proti Bushovi
13. 11. 2003 Môj súkromný berlínsky múr Sylvia  Porubänová
13. 11. 2003 Deset bodů na obranu médií veřejné služby před Břéťou Rychlíkem a jeho přáteli... Štěpán  Kotrba
12. 11. 2003 Občan Klaus překročil Rubikon Karel  Dolejší
11. 11. 2003 Václav Klaus nemá pravdu ohledně vývozu zbraní
12. 11. 2003 Zvláštní přístup Amnesty k puči ve Venezuele
13. 11. 2003 "Nejrasističtější film, jaký kdy byl v Hollywoodu natočen" se promítá v Praze
13. 11. 2003 Paradoxy demokracie Ivan  Štefunko
13. 11. 2003 Kavkaz - potenciálně výbušný region Emil  Souleimanov
13. 11. 2003 "Špinavá válka" proti terorismu: Movimiento Peronista Montenero Monika  Fedošová
13. 11. 2003 Kuba může být odbytištěm pro český průmysl Zdeněk  Jemelík
13. 11. 2003 Castrova zpráva pro OSN: Důsledky půlstoletí americké blokády Kuby
13. 11. 2003 Na Homolce eliminují ftaláty
11. 11. 2003 John Simpson: "Mám pocit viny, že jsem zůstal naživu."
11. 11. 2003 Zavolali: "Pane vrchní!" A střelba přestala
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky
12. 11. 2003 Krátké "turné" Liz Lochhead po Čechách i Moravě Jiří  Lněnička
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003