11. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 11. 2003

Václav Klaus nemá pravdu ohledně vývozu zbraní

tisková zpráva Amnesty International

V reakci na pondělní vystoupení prezidenta České republiky Václava Klause v televizní stanici BBC vydává Amnesty International stanovisko k některým tvrzením, které prezident prezentoval.

Václav Klaus označil obvinění z prodeje českých zbrani do krizových oblasti za urážku a důrazně je popřel. Informace o těchto prodejích přitom čerpá Amnesty International z otevřených zdrojů, jako je například vládni zpráva o ručních a lehkých zbraních, údaje z celních zpráv nebo z registru OSN.

Nejenže svým výrokem Václav Klaus zpochybnil všude po světě uznávanou činnost Amnesty International, ale i údaje české vlády či OSN. Z těch totiž vyplývá že Česká republika v tomto roce a v letech minulých prodala zbraně do některých rizikových států, kde zuří nepokoje či občanské války. Pakliže Václav Klaus tvrdí, že vývoz zbraní z České republiky je dostatečně kontrolován, patrně zapomíná na případy, kdy se zbraně českého původu prokazatelně objevily například v Alžírsku, Angole, Kolumbii, na Srí Lance, v Zimbabwe či Jemenu. Tyto státy přitom nemohou rozhodně být považovány za politicky stabilní.

Některé z těchto vývozů se přitom v minulosti staly předmětem kritiky i českých politiků. Vývoz českých pušek a tanků do Jemenu kritizoval například poslanec za ODS a stínový ministr obrany Petr Nečas. "Skutečně nevím, jestli ty tanky nejsou reexportovány, byl by to průšvih." (viz Respekt 14.6. 2003). "Je pravda, že lov je součástí jemenské kultury, ale množství tam vyvezených zbraní se zdá příliš velké," komentoval Nečas v roce 2001 vývoz českých pušek opět do Jemenu (viz AP 27.11. 2001).

Na evropské úrovni se Česká republika zavázala dodržovat Evropský kodex o obchodu se zbraněmi (EU Code of Conduct on Arms Exports). V poslední hodnotící zprávě Evropské komise byla ale Česká republika napomenuta za nedostatečnou implementaci této smlouvy.

Pakliže prezident považuje informace Amnesty International za "politické formulace", zpochybňuje tím práci organizace, která má mimo jiné statut pozorovatele v rámci OSN a dalších organizaci po celém světě. Amnesty International je politicky i ekonomicky nezávislá organizace, která se po celém světě zabývá především bojem za dodržování lidských práv. Veškeré aktivity Amnesty International jsou financovány z příspěvků od členů AI a sponzorských darů, přičemž jsou odmítány veškeré finanční prostředky pocházející od vlád či politických stran anebo od subjektů, které jsou podezřelé z porušování lidských práv.

Právě nezávislost na vládách, politické ideologii, ekonomických zájmech či náboženství přinesla Amnesty International celosvětově velmi dobrou reputaci, respekt a učinila z ní jednu z nejdůvěryhodnějších nevládních organizací světa.

"Amnesty International je celosvětové hnutí, které již od roku 1961 aktivně vystupuje na obranu a podporu základních lidských práv. Ve svých aktivitách si velice pečlivě udržuje politickou nezávislost a nemá nejmenší politické ambice. Je to jeden z důvodů, proč se těší ve světě všeobecné vážnosti a respektu. Je nositelkou Nobelovy cenu míru za příspěvek k zajišťování půdy pro svobodu a spravedlnost a tím rovněž pro mír ve světě," řekl Marian Zajíček, předseda Koordinačního výboru Amnesty International v České republice.

Pro další informace kontaktujte:

Karel Dolejší

Koordinátor kampaně Control Arms AI ČR

Tel.: +420 606 175 602

Jan Pavelka

Tiskový mluvčí

AI ČR

Tel.: +420 224 946 9

Poznámka JČ: Pokud Václav Klaus v rozhovoru v pořadu Hardtalk skutečně zpochybňoval práci organizace Amnesty International, mohl tím jedině udělat hlupáka sám ze sebe a postavit se vedle nejrůznějších podivných diktátorů, kteří jediní také zpochybňují práci této mezinárodní humanitární organizce. Zavedený zvyk některých českých novinářů a politiků zpochybňovat osoby či organizace, které se vyjádří kriticky vůči nějakému aspektu života v České republice, v mezinárodním kontextu nefunguje.

Doufáme, že budeme moci přinést alespoň shrnutí rozhovoru Tima Sebastiana s Klausem.

                 
Obsah vydání       11. 11. 2003
11. 11. 2003 Václav Klaus nemá pravdu ohledně vývozu zbraní
11. 11. 2003 Jak mizejí pracovní příležitosti z Evropy
11. 11. 2003 Vítejte, přátelské bomby
11. 11. 2003 Británie: Televizní publicistika "je v úpadku"
11. 11. 2003 Lze měřit počet andělů na špičce nože? Štěpán  Kotrba
11. 11. 2003 Východisko tkví v mediální vzdělanosti Ivan  Jemelka
11. 11. 2003 Bolívie Ignacio  Ramonet
11. 11. 2003 O dětské prostituci, která "neexistuje"
10. 11. 2003 Pomluvy kolem prince Charlese jsou prý projevem mocenského boje
10. 11. 2003 Památce všech, kdo zahynuli při válce v Iráku Jan  Čulík
8. 11. 2003 "Je budoucí britský král vlastně královna"?
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 Americká stanice CBS se kvůli protestům rozhodla stáhnout z programu film o Reaganovi Martin  Kloubek
10. 11. 2003 Otčina Roman  Weber-Pachola
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003