11. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 11. 2003

Pomluvy kolem prince Charlese jsou prý projevem mocenského boje

Celý nynější "skandál" se prý datuje do doby před osmi lety, v říjnu 1995, kdy se prý pomocný komorník prince Charlese, George Smith, který byl ve stavu nervového selhání po rozpadu jeho manželství, svěřil o nejrůznějších věcech Elisabeth Burgessové - která byla také zaměstnankyní prince Charlese.

Mimo jiné Smith tvrdil, že se stal obětí znásilnění. Tvrdil také, že došlo i k jiným znásilněním a také si stěžoval - bez důkazů - že byl sledován a že se stal terčem výhrůžek. Prý byl také svědkem toho, že se princ Charles "podílel na sexuálním incidentu". Právě tuto informaci nesměl britský bulvární list Mail on Sunday publikovat, protože se ji podařilo bývalému královskému zaměstnanci a nyní volnému poradci prince Charlese Michaelu Fawcettovi umlčet soudním příkazem, napsal včera list Guardian.

Smith byl podle listu zjevně "osobou v rozkladu". Byl to alkoholik a nic si nepamatoval. Ukázalo se, že jeho tvrzení jsou absolutně nepodložená.

Avšak o Smithových tvrzeních se dověděla princezna Diana a stala se součástí podzemní války mezi Dianou a princem Charlesem.

Princezna navštívila Smithe v nemocnici s magnetofonem. Nahrála si veškeré jeho zmatená svědectví. V roce 1996 s nimi konfrontovala Charlese, i když není známo, zda se ho přímo zeptala na to, zda něco měl s Fawcettem. V dokumentaci je zaznamenáno, že zaměstnanci u dvora zastávali názor, že Diana Fawcetta "nenáviděla" a ve svém videodeníku zaznamenala, že prý měl Fawcett na Charlese "nezdravý" vliv.

Avšak podle listu Guardian je velmi nepravděpodobné, že by Diana věřila Smithovým tvrzením. Zdrojem její "nenávisti" vůči Fawcettovi bylo něco jiného: byla přesvědčena, že princovi zaměstnanci se proti ní spikli a umožňovali Charlesovi, aby se setkával s Camillou Parker Bowlesovou.

Nikdo tvrzení George Smithe nevěřil. Smith, který se prý bál mocných osob v princově domácnosti, svá tvrzení stáhl, přijal finanční odškodné a odešel ze svého zaměstnání v paláci.

Tak by bývala byla celá záležitost úspěšně zametena pod koberec Avšak následujícího roku zahynula princezna Diana při autonehodě a její komorník Paul Burrell si z její rezidence odnesl mj. i mahagonovou krabici s jejími soukromými dopisy a nahrávkou, obsahující Smithova tvrzení.

Policie začala vyšetřovat tvrzení na pásku, ale nenáslodovalo trestní stíhání. Smith nebyl považován za spolehlivého svědka.

Avšak informace začaly pronikat na veřejnost. Smithovi začaly platit různé deníky, včetně listu Mail on Sunday, a začalo pronikat tolik nepodložených tvrzení, že byl požádán nový účetní odborník prince Charlese Michael Peat, aby celou věc vyšetřil a vydal zprávu. V té se pravilo, že o nic nejde a že se nic nestalo.

Avšak Peatova zpráva zcela přešla tvrzení, týkající se obvinění, že se princ Charles podílel na inkriminovaném sexuálním aktu.

V neděli prozradil Mark Bolland, bývalý tiskový tajemník prince Charlese, že se ho Michael Peat ptal, zda si myslí, že je princ Charles bisexuální. Nic z toho však nebylo zveřejněno. To podle listu Guardian způsobilo, že celá Peatova zpráva byla nepřesvědčivá, neboť podstatou mnoha nepodložených zpráv a obvinění, které měla vyšetřovat, byly mocenské poměry a soupeření v Charlesově domácnosti.

List Mail on Sunday nyní nabízí dalším zaměstnancům královské rodiny půl milionu liber za prozrazení případných dalších "tajemství" z královských kruhů. Zpráva o sexuálním aktu, na němž se měl podílet princ Charles, je sice podložena místopřísežným prohlášením George Smithe, avšak ničím dalším.

                 
Obsah vydání       11. 11. 2003
11. 11. 2003 Václav Klaus nemá pravdu ohledně vývozu zbraní
11. 11. 2003 Jak mizejí pracovní příležitosti z Evropy
11. 11. 2003 Vítejte, přátelské bomby
11. 11. 2003 Británie: Televizní publicistika "je v úpadku"
11. 11. 2003 Lze měřit počet andělů na špičce nože? Štěpán  Kotrba
11. 11. 2003 Východisko tkví v mediální vzdělanosti Ivan  Jemelka
11. 11. 2003 Bolívie Ignacio  Ramonet
11. 11. 2003 O dětské prostituci, která "neexistuje"
10. 11. 2003 Pomluvy kolem prince Charlese jsou prý projevem mocenského boje
10. 11. 2003 Památce všech, kdo zahynuli při válce v Iráku Jan  Čulík
8. 11. 2003 "Je budoucí britský král vlastně královna"?
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 Americká stanice CBS se kvůli protestům rozhodla stáhnout z programu film o Reaganovi Martin  Kloubek
10. 11. 2003 Otčina Roman  Weber-Pachola
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003