7. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michal Moore: Dude, Where\'s My Country? (Hele, vole, kde je má zem?)
7. 10. 2003

Hele, vole, kde je má zem?

Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu

Známý americký televizní reportér Michael Moore, který letos dostal Oscara za svůj film o tom, jak se Američané zabíjejí střelnými zbraněmi, Bowling for Columbine recenze v BL ZDE a ZDE, už zaútočil na amerického prezidenta George Bushe svým bestsellerem Stupid White Men (Pitomí bělošští muži). V kritice nyní pokračuje novou knihou Dude, Where's My Country? (Hele, vole, kde je má zem? [vysvětlení viz na konci článku]). V ní dává Georgi Bushovi sedm otázek. První z nich zní:

1. Je pravda, že vy a vaše rodina jste měli obchodní styky s rodinou bin Ladinových mnohokrát během posledních pětadvaceti let?

Salem bin Ladin, Usámův bratr, poprvé začal cestovat do Texasu v roce 1973, později tam koupil pozemky, postavil si tam dům a založil na letišti v San Antonio firmu Bin Laden Aviation.

Rodina bin Ladinů patří v Saúdské Arábii k těm nejbohatším. V podstatě postavila celou zemi. Tito mnohonásobní miliardáři brzo začali intenzivně podnikatelsky spolupracovat i s americkými firmami Citigroup, General Electric, Merrill Lynch, Goldman Sachs a Fremont Group.

Podle časopisu New Yorker vlastní bin Ladinova rodina také část firmy Microsoft a část letecké a zbrojní firmy Boeing. Věnovala 2 miliony dolarů Harvardské univerzitě, vlastní pozemky v Texasu a domy na Floridě a ve státě Massachusetts.

George Bush senior, pokračuje Moore, se po odchodu z prezidentské funkce stal vysoce placeným poradcem jedné z největších amerických zbrojovek Carlyle Group. Bin Ladinova rodina investovala do Carlyle Group nejméně 2 miliony dolarů. Bush junior byl do roku 1994 šéfem firmy CaterAir, kterou vlastnila Carlyle Group.

Přestože George Bush junior tvrdil, že tito bin Ladinové nemají nic společného se zloduchem Usámou a nestýkají se s ním, posléze byl zveřejněn videozáznam, na němž je Usáma, jeho matka, jeho sestra a dva jeho bratři na svatbě Usámova syna, která se konala pouhých půl roku před útokem z 11. září. CIA ví, že Usáma bin Ladin měl přístup k rodinnému bohatství bin Ladinových, jeho osobní podíl je nejméně 30 milionů dolarů.

2. Jakého charakteru jsou ony speciální styky mezi rodinou Bushových a saúdskou královskou rodinou?

Nejvýznamnějším dodavatelem ropy pro Spojené státy je Saúdská Arábie. V roce 1990, kdy Saddám Husajn okupoval Kuvajt, se cítila ohrožena sousední Saúdská Arábie a jí právě tehdy přišel George Bush senior na pomoc. Podstatná část americké ekonomiky byla vybudována ze saúdských peněz. Saúdská Arábie má ve Spojených státech investice na kapitálovém trhu ve výši trilionu dolarů a další trilion dolarů má uložený v amerických bankách. Kdyby Saúdská Arábie náhle stáhla ze Spojených států své peníze a přestala jim dodávat ropu, USA by se ocitly ve vážné situaci.

3. Zaútočil dne 11. září na Spojené státy z jeskyně v Afghánistánu "jeden chlapík závislý na dialýze", anebo vaši přátelé ze Saúdské Arábie?

Michael Moore nevěří, že by člověk v jeskyni v Afghánistánu, závislý na dialýze, dokázal řídit a koordinovat akci 19 teroristů po dobu dvou let tak přesně, aby tři ze čtyř unesených letadel zasáhla své cíle. Jak to všechno z jeskyně zkoordinoval?

Moore se dále ptá: "Kdyby byli únosci letadel, kteří zaútočili jimi na WTC, ze Severní Koreje a usmrtili by 3000 lidí, nenapsala by druhý den americká média, že "Na USA zaútočila Severní Korea"? Proč nikdy nenapsala americká média, že dne 11. září na USA zaútočila Saúdská Arábie?

Proč, když Kongres zveřejnil své vlastní vyšetřování událostí z 11. září, zcenzuroval George Bush 28 stran tohoto textu, které se zabývaly rolí Saúdské Arábie při tomto útoku?

Co když dne 11. září nedošlo k "teroristickému" útoku na WTC, ale k vojenskému útoku proti USA? Je přece nesmírně obtížné zasáhnout letadlem pětipatrovou budovu, jako je Pentagon, v rychlosti 800 km/hod. To dokáže jen zkušený letec, letec z vojenského letectva.

Byli snad tito piloti ze saúdského letectva, ptá se americký novinář. Co když to nebyli teroristé, ale vojenští piloti, kteří se přihlásili k sebevražedné akci? Co když to udělali na žádost saúdské vlády či některých členů saúdské královské rodiny?

4. Proč jste, Georgi Bushi, dovolil soukromému saúdskému letadlu ve dnech po 11. září 2001 přiletět do USA a odvézt členy bin Ladinovy rodiny ze Spojených států do Saúdské Arábie, aniž by se řádně podrobili vyšetřování od FBI?

Soukromým letadlům, pod dohledem saúdské vlády, a se souhlasem amerického prezidenta Bushe bylo dovoleno vstoupit do amerického vzdušného prostoru po 11. září v době, kdy nikdo jiný nesměl cestovat letadlem. Tato letadla shromáždila 24 členů rodiny bin Ladinových, pobývajících v USA a nejprve je odvezla na "tajné shromaždiště v Texasu". Pak odletěli do Washingtonu, do Bostonu a nakonec do Paříže. Nepodrobili se žádnému policejnímu výslechu.

5. Proč ochraňujete právo potenciálních teroristů vlastnit zbraně?

V prvních dnech po 11. září 2001 začala FBI vyšetřovat, zda někteří z 186 zatčených podezřelých si zakoupili před 11. září střelné zbraně. Když se o tom dověděl generální prokurátor John Ashcroft, okamžitě toto vyšeteřování zakázal.

6. Jste si vědom, že když jste byl guvernérem v Texasu, příslušníci Talibanu tam jednali s vašimi přáteli z ropných a plynárenských společností?

Podle BBC navštívila delegace Talibanu v době, kdy byl George Bush jr. guvernérem v Texasu, tento americký stát a jednala tam se zástupci ropného a energetického gigantu Unocal o jeho plánech vybudovat plynovod z Turkmenistámu přes Talibanem ovládaný Afghánistán a do Pákistánu.

Podle různých zpráv jednali činitelé Bushovy vlády s Talibanem a posílali mu zprávy ještě v létě roku 2001. Tento represivní režim v Afghánistánu tehdy americké vládě jaksi nevadil. Co bylo obsahem tohoto jednání?

7. Co znamenal váš výraz onoho rána dne 11. září v oné kalifornské škole, když jste byl informován o útocích proti Pentagonu a WTC?

11. září 2003 byl George Bush junior na návštěvě v základní škole v městě Booker na Floridě. Šéf Bushova štábu vstoupil do učebny, kde před třídou dětí, jíž měl předčítat, seděl George Bush, a šeptem ho informoval o útoku na WTC.

V tu chvíli Bushova tvář nabyla prázdného výrazu, bez emocí, jako by byl George Bush částečně ochromen. Seděl tam tak bez hnutí asi sedm minut.

Možná, spekuluje Michael Moore, v tu chvíli George Bush uvažoval o svých saúdských přátelích - o rodině bin Ladinů a o tom, co všechno by se mohlo provalit.

O pokrytectví amerických médií

Ve výňatku ze své nové knihy Michael Moore pokračuje:

V Las Vegas byl použit ozbrojený transportér k tomu, aby rozdrtil francouzský jogurt, francouzský chléb, lahve francouzského vína, vodu značky Perrier, vodku Grey Goose, fotografie Jacquese Chiraca, průvodce po Paříži a fotokopie francouzské vlajky. Pro americkou televizní stanici je přirozeně daleko důležitější nikoliv vyšetřovat, zda má Irák zbraně hromadného ničení, ale vysílat reportáže o tom, jací jsou ti Francouzi hajzlové.

Televize Fox News vysílala záběry setkání Jacquese Chiraca se Saddámem Husajnem - už nedodala, že se to setkání uskutečnilo v sedmdesátých letech. Americká média však už neodvysílala film z doby, kdy Saddám Husajn obdržel klíče od města Detroit, ani film ze začátku osmdesátých let, kdy Donald Rumsfeld navštívil Saddáma v Bagdádu a jednal tam s ním o irácko-íránské válce. Záběry, jak Donald Rumsfeld objímá Saddáma Husajna, se jaksi pro vysílání v americké televizi nehodily.

Kniha Michaela Moora Hele, vole, kde je má zem? vychází v britském nakladatelství Allen Lane dne 7. října 2003. Na internetu je k dispozici v knihkupectví Amazon.com.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jeden čtenář nám v úterý ráno napsal:

Moorův název filmu Dude, Where's My Country? je očividně parafráze názvu této komedie: ZDE, který byl do české distribuce uveden jako "Hele, vole, kde mám káru?", takže jestli chcete pointu toho vtípku přenést i do češtiny, doporučil bych překlad ve stylu "Hele, vole, kde je má zem?"

                 
Obsah vydání       7. 10. 2003
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
4. 10. 2003 V Iráku nebyly nalezeny žádné zbraně hromadného ničení
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
7. 10. 2003 První mužská, "stoprocentně spolehlivá" antikoncepce
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...
7. 10. 2003 "Euro-Slovensko"? Miroslav  Hetteš
3. 10. 2003 DOKUMENT: Návrh Ústavy EU
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?   
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
7. 10. 2003 O houkající policii jak za Husáka Jakub  Žytek
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných   
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností   
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Ještě jednou Guantánamo Martin  Kloubek

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
2. 4. 2003 Michael Moore zamýšlí ve filmu dokázat styky mezi Bushem a bin Ladenem   
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
11. 3. 2003 Ještě k Bowling for Columbine Jindra  Vavruška
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
3. 2. 2003 Michael Moore: Jak se Američané ze strachu zabíjejí Tomáš  Linhart