6. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 10. 2003

Jak se z lesa ozývá...

Reflexe kauzy Tvrdík v celostátních denících a v televizích

zpracoval kolektiv autorů Newton I.T.

Jmenování Jaroslava Tvrdíka prezidentem ČSA vyvolalo velký zájem médií, a to zejména v negativním slova smyslu. Nesouhlas se týkal především spojení bývalého vrcholového politika s řídící funkcí ve státním podniku, což bylo často médii interpretováno jako přidělení "trafiky". Někteří novináři se pokoušeli rozkrýt pozadí jmenování J. Tvrdíka a zmiňovali v této souvislosti neprůhlednost zájmu státu ve státních firmách, která může být podhoubím pro korupci. Jako člověka, který měl na dosazení Jaroslava Tvrdíka do ČSA největší podíl, uváděla média nejčastěji Stanislava Grosse. Novináři také často zpochybňovali důvod odvolání Miroslava Kůly - vážnou ekonomickou situaci aerolinek.

Cílem analýzy společnosti Newton IT bylo zjistit, jak o kauze informovaly celostátní deníky a televizní stanice, a to v období od 14.8.2003 do 14.9.2003.

Důvodem nespokojenosti byly mimo jiné Tvrdíkovy manažerské i lidské schopnosti, přičemž se často připomínalo jeho působení na ministerstvu obrany. Donedávna oblíbeného politika začala média označovat za padavku, neschopného manažera, slabocha, labilního dezertéra a podobně. Neodpustitelná se jeví zejména jeho zmatená demise, kterou většina kritiků připomínala. Vytažený argument o neznalosti angličtiny jmenování na přesvědčivosti nepřidal. I přes velký zájem médií se sám Jaroslav Tvrdík k celé záležitosti dlouho nevyjadřoval. Až 13. září - jedenáct dní po jmenování - vyšel v MF Dnes článek, v němž Hana Lešenarová popisuje setkání s Jaroslavem Tvrdíkem na neformální večeři. Bylo to první Tvrdíkovo setkání s novináři v roli prezidenta ČSA.

Vývoj medializace kauzy podle hodnocení

  • První spekulace o možném nástupu Jaroslava Tvrdíka do čela ČSA se v celostátních denících a televizních stanicích objevily 14.8.2003, kdy média převzala zprávu vydanou internetovým deníkem Euro OnLine. Kromě Mladé fronty DNES a Primy TV uvedla média server Euro OnLine jako svůj zdroj. Již první den se objevil jeden negativní příspěvek, a to ve Zpravodajském deníku televize Prima, kdy redaktor přirovnal bývalého ministra k "horkému bramboru".
  • K samotnému jmenování Jaroslava Tvrdíka prezidentem ČSA došlo 2.9.2003. Ten den informovaly o kauze zejména televizní stanice, a to vždy bez hodnotového zabarvení. Následující den byla medializace kauzy nejvyšší a z více než 40-ti % negativní.
  • Nejvíce negativních příspěvků bylo o kauze zveřejněno 4.9.2003, kdy začala sledovaná média hojně spekulovat o výši platu prezidenta ČSA, a 8.9.2003.

Média informující o kauze nejčastěji

  • Nejvíce se kauze věnoval deník Mladá fronta DNES, který také uveřejnil nejvíce negativních příspěvků. Z procentuálního hlediska byl ke jmenování nejkritičtější Deník IMPULS.

  • Většina negativně laděných příspěvků v Mladé frontě DNES měla formu komentáře nebo analýzy, ve zpravodajských příspěvcích se negativní zabarvení objevilo dvakrát. Nejvíce negativních příspěvků v rámci zpravodajství publikovaly Haló noviny (všech 8 negativních příspěvků mělo formu zpravodajství)

Autoři informující o kauze nejčastěji

Témata spojovaná s kauzou

  • Vedle samotného jmenování Jaroslava Tvrdíka prezidentem ČSA reflektovala sledovaná média nejvíce politický rozměr celé kauzy. Přirovnání přidělení funkce k "trafice" se objevilo v 36 příspěvcích, nejčastěji v Deníku IMPULS (12 příspěvků).
  • Negativně byl hodnocen způsob jmenování nového prezidenta ČSA, tedy absence výběrového řízení a odborná způsobilost Jaroslava Tvrdíka. Vedle chabé znalosti angličtiny poukazovala média na jeho neznalost problematiky aerolinií.
  • Sledovaná média také několikrát vzpomněla Tvrdíkův odchod z pozice ministra obrany, např.: "A hlavně: až se časem opět vzbouří piloti, můžeme už nyní předvídat Tvrdíkovu reakci. Nejdřív se rozbrečí, pak uteče, a nakonec se bude skrývat před veřejností s vysvětlením, že se za své manažerské selhání hluboce stydí" (Jaroslav Plesl, Lidové noviny 23.8.2003).

Vybrané výroky osob v kauze jmenování

Koaliční politici:

Milan Šimonovský, ministr dopravy (KDU-ČSL): "Já se přiznám, že to také pro mě bylo překvapení, že o tom se mnou nikdo nejednal, ale nakonec ta jednání proběhla, akcionář tuto představu má a my ji respektujeme"

ČT 1 2.9.2003

Vladimír Špidla, předseda vlády (ČSSD): "Je to rozhodnutí dozorčí rady. Je důležité, aby se odehrálo v rámci zákona. Pokud se tak odehraje, a o tom vůbec nepochybuji, tak je to v pořádku"

ČT 1 2.9.2003

Cyril Svoboda, ministr zahraničních věcí (KDU-ČSL): "Já myslím, že bychom neměli mít fary pro bývalé ministry a že by ta funkce šéfa ČSA měla projít výběrovým řízením"

Prima TV 2.9.2003

Bohuslav Sobotka, ministr financí (ČSSD): " >Myslím si, že prospěje komunikaci mezi společností a státem, jestliže v jejím čele je člověk, který má zkušenosti z vysokého státního úřadu " (ČT 1 7.9.2003). "Víte, já jsem s kolegou Tvrdíkem neměl vždy úplně ideální vztahy ve vládě, koneckonců on z vlády odešel poté, kdy se mi podařilo prosadit větší úspory v armádě, než byla jeho osobní představa, ale já se přesto teď nebudu připojovat k té kampani, která se rozpoutala v médiích vůči Jaroslavovi Tvrdíkovi"

TV Nova 7.9.2003

Opoziční politici:

Petr Bendl, stínový ministr dopravy (ODS): "Tato situace spíše vypadá tak, že se panu exministrovi hledá dobré teplé místečko .... Je otázka, jestli může neúspěšný ministr být úspěšným manažerem takovéto významné firmy"

ČT 1 2.9.2003

Pavel Bém, primátor Prahy (ODS): "Já jsem přesvědčen, že pan Tvrdík nás přesvědčí, že je dobrý prezident"

Prima TV 2.9.2003

Martin Kocourek, poslanec (ODS): "Je to v přímém rozporu s tím, co říká Vladimír Špidla, který bojuje proti klientelismu. Toto je přesný důkaz klientelismu, který podle mě zatím v poslední době nemá obdoby"

Prima TV 14.8.2003

Miroslava Němcová, místopředsedkyně PSP ČR (ODS): "Popírá to teze premiéra o tom, že chce nastavit nějakou jinou kulturu v České republice a potvrzuje to prorůstání sociální demokracie s nějakými vlivnými lobbyistickými skupinami"

ČT 1 7.9.2003

Miloslav Ransdorf, místopředseda ÚV KSČM: "Pokud by měl být pan Tvrdík stejně úspěšným členem vedení ČSA, jako byl úspěšným poslancem a ministrem, myslím si, že by bylo potřeba bránit všemi prostředky tomuto jeho postupu"

Haló noviny 19.8.2003

Odborníci:

Jan Slabý, ekonom: "Těžko odhadovat, jestli nástup pana Tvrdíka bude znamenat otočení ve výsledcích hospodaření ČSA. Každopádně lze ale říci, že pan Tvrdík nemá zkušenosti s pozicí vrcholového manažera v takto významné společnosti"

ČT 1 2.9.2003

Zdeněk Zbořil, politolog: "Mohou svého bývalého postavení a znalostí, kterých tam nabyli, zneužívat k prostě nějaké formě řekněme mimoekonomického nátlaku"

Prima TV 14.8.2003

Josef Lžičař, právník: "Vzniká tu podezření ze střetu zájmů ... Nedá se jednoznačně tvrdit, že došlo k porušení zákona. Muselo by se prověřit, jakou rozhodovací pravomoc pan Tvrdík v obou firmách má a zda měl možnost ovlivnit zakázku"

Deník IMPULS 11.9.2003

Vývoj medializace kauzy podle typu příspěvku

Vývoj medializace kauzy podle typu média

Mediální obraz Jaroslava Tvrdíka jako člověka byl zejména v komentářích deníků a televizí jednoznačně nelichotivý. Komentáře byly velmi emotivně zabarvené, občas obsahovaly až osobní invektivy: Miloš Čermák považuje Tvrdíka za anglicky špatně mluvícího a roztomile bezradného

ČT 11. 9. 2003

Jaroslav Rejžek jej v ironické narážce na jeho znalost angličtiny nazval "polyglotem"

LN 11. 9. 2003

Novináři nešetřili despektem vůči psychické odolnosti Jaroslava Tvrdíka. Jiří Bigas jej velmi expresivně pojmenovává jako "psychicky labilního lampasáka, ale vždy věrného grossovce."

Deník Impuls 16.8.2003

Jaroslav Plesl sarkasticky přidává k exministrovu jménu nelichotivou přezdívku, když jej označuje za "Jaroslava Měkkýše Tvrdíka". Miloš Čermák také soudí, že "v tvrdém byznysu" nebudou na novináře zabírat "mediální finty, jako bylo například tykání moderátorce Kotle či vyhrožování psychickým zhroucením" (ČT 4.9.2003). Komentátoři si zkrátka nebrali servítky vůči exministrovi, který, jak přiznává třeba Pavel Verner, byl "kdysi velepopulární"

Právo 13.8.2003

Také v článku, který popisuje průběh neformální večeře Jaroslava Tvrdíka s redaktorkou MF Dnes, je přítomný ironický podtón. Hana Lešenarová o prezidentovi ČSA píše, že "je plný energie a srší nápady" (MF Dnes 13.9.2003), což může vypadat jako pozitivní fakt, vykresluje ho ale v článku spíše jako člověka, který "pořád nestíhá jíst", nepustí nikoho ke slovu a na svém novém působišti zatím řeší "problém hromadících se plastových lahví po vypitých minerálkách"

MF Dnes 13.9.2003

Metodika hodnocení:

negativní - příspěvky, které jsou zaměřeny negativně vůči faktu, že byl Jaroslav Tvrdík dosazen do čela ČSA

neutrální a ambivalentní - příspěvky, z nichž se nedá vyčíst postoj autora případně zpravodajské příspěvky, které bez emočních výrazových prostředků popisují kauzu, příspěvky hodnotící kauzu stejnou měrou pozitivně i negativně

pozitivní - příspěvky, které hodnotí kladně, že se Jaroslav Tvrdík stal šéfem ČSA.

                 
Obsah vydání       6. 10. 2003
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Miloslav Ransdorf má "silnou slabost" pro Janu Bobošíkovou Josef  Trnka
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...
6. 10. 2003 Poslanci ve Sněmovně si požívají různě Karel  Mašita
4. 10. 2003 V Iráku nebyly nalezeny žádné zbraně hromadného ničení
3. 10. 2003 DOKUMENT: Návrh Ústavy EU
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností
3. 10. 2003 Ve zdravotnictví je třeba hledat úspory - ale jinde, než podnikáme my... Josef  Zábranský
6. 10. 2003 Co mám rád na Miloši Zemanovi, aneb v tomhle bordelu chybí komik... Ladislav  Kahoun
3. 10. 2003 Lidé umírají? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2003 Ako čo najlepšie zomrieť
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných
3. 10. 2003 "Nulová tolerance" - nová politická doktrína ODS Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných   
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností   
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Ještě jednou Guantánamo Martin  Kloubek
1. 10. 2003 Zeman na Žofíně   
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
30. 9. 2003 Stane se Matka Tereza novým rychlostním svatým?   
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul