29. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2003

Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější)

Musím prohlásit, že mi od komunistů a ODS připadá pokrytecké kritizovat reformu veřejných financí a předkládat ji v rámci této kritiky jako útok na chudé a ohrožení sociálních jistot nejširších vrstev, přestože z krátkodobého hlediska tak tomu skutečně je. Musíme si uvědomit, že jinde než na tzv. chudých (tedy na mase řadových občanů) stát v podstatě ušetřit nemůže, šlo jen o to, která vláda už konečně otevřeně přizná, jak jsme na tom špatně, a vyzve ke stahování opasků a začne konečně něco dělat pro oživení ekonomiky a zlepšení právního, politického a vzdělanostního rámce pro její fungování. Špidla je první geroj ve vládě, který otevřeně prohlásil, že jsme na dně.

Pokusy budovat stát na závisti vůči tzv. bohatým (tedy lidem schopným koncentrovat kapitál a následně jej investovat ve prospěch individuálních i obecných zájmů) a na snaze projíst a plošně přerozdělit ekonomický základ firem těchto tzv. bohatých, jsme tu již měli. Dopadlo to bídně. Ještě mezi námi žije pár z těch milionů pitomců, kteří si mysleli, že národ zbohatne na pronásledování podnikatelů. Jejich důchody jsou směšné a viní z toho všechny možné polistopadové vlády, jen ne sami sebe.

Želbohu je mezi námi i mnoho dětí těch vyvlastněných kapitalistů, kteří bezradnostni z našeho ekonomického a sociálního marasmu sami volí a budou volit komunisty a všechny, kdo volají po pádu vlády.

Čeští bohatí musí být ještě bohatší, jinak se nepozvednou ani střední vrstvy, ani sociální jistoty, jinak bude i nadále chudé i zdravotnictví, kultura a školství.

Ťech pár asociálů a lumpů, kteří hromadí peníze jen pro ně samé a jsou pro ně schopni, všeho nevymýtíme politickými prohlášeními ani bojem proti kapitálu a možná si se všemi neporadí ani lépe fungující právní systém a lepší ekomomická a ekonomicko sociální pravidla. Ale ani tehdy nemusí být věc ztracena, může se totiž u takového mamonáře snadno stát, že i proti svému úmyslu v ekonomice vykoná něco dobrého nebo že jeho potomkům a následovníkům se z takového tatínka či otce firmy udělá špatně a jednou začnou nahromaděné jmění využívat mnohem rozumněji.

V ekonomice (zejména té fungující) snad ani nejde udělat nějaký špatný tah, který by nepřinesl alespoň něco dobrého. Běžný podnikatel je ovšem především člověk, tedy myslící a senzitivní bytost, které není cizí uvažovat, když ne v politických a ekologických, alespoň v sociálních souvislostech.

Takoví v minulosti drželi nejen své zaměstnance (a to i za těch nejhorších společenských podmínek), ale i stát a životní úroveň v něm, a takoví ji budou držet i v budoucnosti, pokud je nebudeme zastrašovat bláboly o milionářské dani a podobně. Jaké obrovské částky odvádějí dnes podnikatelé na daních, místo aby je mohli smysluplně (a tedy většinou ku prospěchu nás všech) investovat, to si neumí představit skoro nikdo. A tyto částky nepřerozdělují ani místní komunity, ani obce či regiony, ale tupý a rozhazovačný stát. Čím víc na podnikatele tlačíme, čím víc omezujeme jejich schopnost koncentrovat a smysluplne vynakládat kapitál, tím víc je nutíme chovat se asociálně, neekologicky, obcházet zákony a vytvářet šedou a černou ekonomiku. V konečném, dlouhodobém a celospolečenském důsledku je nutíme chovat se neekonomicky. Podnikatel, který nemá kapitál, nemá ani peníze na výzkum, vzdělávání a sociální výhody svých zaměstnanců, zejména však nemůže podnikat, investovat a konkurovat.

Nemám nic proti voličům komunistických stran, ale ty u nás tvoří na jedné straně zapšklí důchodci se sklonem k paranoidnímu podezřívání a na druhé straně pár nezralých mladých lidí, kteří si léčí svůj vzdor k vlastním nepovedeným rodičům vzdorem ke všemu, co je užitečné nebo jen činné na vedoucích funkcích v našem státě.

Členové komunistických stran mají alespoň jednu dobrou vlastnost, jsou ochotni pro vlast něco udělat svou politickou angažovaností a díky svému zájmu o věc snad alespoň ve většině případů chápu podstatu demokracie. Žaludek se mi zvedá zejména nad tou mlčící masou komunistických voličů, kteří dodnes za lepší příští nepohli prstem (a angažují se zásadně jen za peníze) a se škodolibou, kazisvětskou radostí dávají ve volbách svůj hlas PROTI.

A že si dnes v parlamentu tak dobře rozumí komunisté se členy ODS? Špidlova úřednická, ale důsledná logika totiž ohrožuje mafiánské posty a klientelistické sítě peněz a moci, které si mnozí členové a příznivci ODS vybudovali. Jsou to navíc sítě, které vyrostly na sítích estébáků a bolševiku budovaných po listopadu 89', takže současný ekonomický fašismus, který u nás bují, je s bolševickými představami o ekonomice úzce spjat.

Chtěl bych tímto vyzvat členy komunistických stran, nenechte se svým vedením zneužívat k politikaření. Váš úkol může být pozitivní a otevřený.

Samozřejmě, že podobné sítě jako lidé blízcí ODS tvořily a tvoří i mafie kolem ČSSD a některé z nich dokonce pomohly Špidlovi k moci. Proto je dnes i uvnitř ČSSD velká nechuť ke Špidlovi a snaha se jej zbavit. Jedni jej neprávem podezřívají z aktivní účasti v nějaké z těchto (konkurenčních) klik uvnitř ČSSD, jiní zjistili, že přestože jej vytlačili na samý trůn politické moci, začíná Špidla nepřímo ohrožovat jejich zájmy. Zároveň si však všichni uvědomují, že pádem Špidly by padla i jejich účast v parlamentu, vládě a na moci vůbec, co se projevilo i na včerejším hlasování o nedůvěře vládě. Vznikla tak pro občana výjimečně prospěšná situace, že na čele státu je člověk, který to myslí upřímně, a ač není rozeným vizionářem a státotvorcem, dokáže racionálně uvažovat a za výsledným cílem se pohybovat s vytrvalostí bullteriéra. Špidla je intelektuálem a přestože ve srovnání např. s Havlem, Klausem či Zemanem působí trochu šedivě, jeho přínos může být mnohem výraznější a na rozdíl od nich také působí více autenticky.

Nechme Špidlu (a jeho vládu) zatím, kde je; trocha stability a transparentnosti naší politice neuškodí. Ještě nepřišla doba, kdybychom museli Špidlu vnímat jako něco morálně opotřebovaného, co vyčerpalo své možnosti. Hlavně opozice uvnitř ČSSD ani v parlamentu nenabízí nikodo lepšího, důvěryhodnějšího. Nebudu ty ambiciózní pány jmenovat, ale neumím si je na Špidlově místě představit. Vím, že v nejsilnějších politických stranách jsou lidé, kteří by si zasloužili dostat se na výsluní politické slávy a moci, ale jejich vlastním stranám to ještě nedošlo. Špidla může mít tedy ještě dostatek času, jakkoliv již od začátku jeho zvolení vypadala jeho pozice tak nejistě, že vyvolával sázky, zda vydrží do švestek. Nastal čas slivovice, radostného vinobraní, utahování opasků a dýmek míru.

                 
Obsah vydání       29. 9. 2003
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Most: ODS chce stůj co stůj prosadit oplocený a střežený tábor pro neplatiče Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Topolánek chtěl nahradit druhou ligu krajským přeborem Josef  Trnka
29. 9. 2003 Kouzelné zrcadlo literatury Radek  Sárközi
29. 9. 2003 Paradox: Opuštěné důlní areály nemohou a bývalá kasárna mohou být komerčně využívány Jaroslav  Hlaváček
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
29. 9. 2003 Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější) Darius  Nosreti
29. 9. 2003 Jak se Praha rozloučila s básníkem Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 "Kubánský socialismus přežil, protože je nezávislý" Zdeněk  Jemelík
29. 9. 2003 Kubánské velvyslanectví: "Policie selhala - záměrně?"
29. 9. 2003 Jerusalem Post: "Musíme zabít teroristy i Arafata"
27. 9. 2003 Evropský parlament: Malá zpráva o velkém dosahu
27. 9. 2003 "Lhal jsi, oni zemřeli," vyčítají američtí rodiče Bushovi
27. 9. 2003 Labourističtí poslanci jsou s Blairem nespokojeni
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Mzdy, odbory a sociální politika RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější) Darius  Nosreti
9. 9. 2003 Nezaměstnanost v ČR lze snížit spotřebou zboží domácí provenience Michal  Rusek
9. 9. 2003 Kdo nemá rád odbory...?! Ladislav  Žák
18. 8. 2003 V současné době peníze nejsou kryté zlatem, ale dluhy Josef  Hromádko
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
8. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy - další reakce čtenářů   
7. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy - reakce čtenářů   
7. 8. 2003 Jak stát nechrání zaměstnance   
6. 8. 2003 Jak se v ČR kradou platy Jan  Čulík
4. 8. 2003 Jsou učitelé darmožrouti a vyděrači? Jan  Pacovský
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
18. 7. 2003 Ohlédnutí za odboráři: fiasko protestů proti reformě veřejných financí Ondřej  Slačálek
16. 7. 2003 Jsme vzdělanostní ekonomikou, nebo úřednickou? Jaroslav  Vávra
7. 7. 2003 Školští bossové, bosorky, kantorské prázdninové osudy a marné volání ... Ivo V. Fencl
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri

Reforma veřejných financí a tvorba rozpočtu RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2003 Rušení malých škol z finančních důvodů je velmi krátkozraké Michal  Rusek
29. 9. 2003 Bohatí musí být bohatší (a Špidla silnější) Darius  Nosreti
29. 9. 2003 Koniec významu sociálnej demokracie: privatizácia sociálnych mechanizmov sa šíri rýchlosťou epidémie Egon  Matzner
26. 9. 2003 Život na dluh Josef  Vít
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Mlynář škodí Českému Telecomu i českému státu Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Český Telecom porušuje zákon o telekomunikacích, telekomunikační licence, telekomunikační vyhlášky a stavební vyhlášky   
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
18. 8. 2003 V současné době peníze nejsou kryté zlatem, ale dluhy Josef  Hromádko
18. 8. 2003 Papierová pomoc z Bruselu Damas  Gruska
12. 8. 2003 Je to jiný Ivan Svítek?   
7. 8. 2003 Kdo je větší žrout peněz než České dráhy?   
5. 8. 2003 ODS ukazuje atrofické svaly Petr  Baubín
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva