22. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 9. 2003

Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde...

Starost města Slaný Ivo Rubík umí jednu věc výborně - mediálně prodat i ústup z bojiště. Namísto věcného přístupu, kterým by dokázal, že hurá akce, zvaná "nulová tolerance" se proměnila k lepšímu a nenese už s sebou prvky sociálně segregační či rasistické nátakové akce - mobbingu, pokračuje starosta v mediální masáži svých spoluobčanů. Naposledy mu nezanedbatelný prostor dali jedna mladá, nadaná redaktorka Práva a jeden mladý, nadaný redaktor ČTK...

Tragedií redaktorky Práva je, že v městě Slaný navštívila zřejmě pouze starostu. Nebylo jí divné, proč "najednou" oni nepřizpůsobiví občané sami a dobrovolně malují společné prostory v ubytovně, což je povinnost majitele objektu. Nabylo jí divné, za jakých podmínek a z jakých důvodů dnešní "ubytovaní" vyměnili své nájemní smlouvy, chráněné zákonem, za smlouvy "ubytovací", ve kterých mají pouze povinnosti, ale práva žádná. Neptala se po výši "nájemného" a neprohlédla si kvalitu "bytů", v nichž snad nic není podle norem. Nebylo jí proto divné, za co vydala radnice oněch osm milionů korun z obecní kasy. Jestli za železná okna od chlíva, která nejdou otevřít, nebo za turecké záchody, které prosakují stropem, za betonové podlahy nebo za zazdění třetiny "ubytovny". Paní redaktorka se spokojila s tím, co jí řekl starosta Rubík, a udělala z něj téměř vzor spravedlnosti a všech politických ctností. A to v deníku, jehož název je Právo.

Stejnou nedůsledností se vyznačuje i "zpráva" ČTK. Z ní je zřejmé, že redaktor tiskové kanceláře se také na místě nebyl podívat a "zprávu" vytvářel po telefonu. Jinak by neměl problém se sehnáním kontaktu na Jakuba Poláka, šéfredaktora romského měsíčníku Amaro Gendalos. Ve sdružení Dženo i ve slánském Mexiku má jeho mobil každý... Obě zprávy se podobají jak vejce vejci. Začínám chápat, proč někteří absolventi FSV UK mají přezdívku Hotlajn či Sedmilhář...

Zřejmě bude nutné udělat co nejrychleji ve Slaném právní jasno. Aby mediální úlety starosty Rubíka nezůstaly bez odpovědi. Aby bylo zřejmé, jak se kolaudoval dům na ubytovnu, jaké hygienické, stavební a další podmínky byly splněny, zač radnice vydala osm milionů, jakým "zázrakem" se podařilo donutit obyvatele Mexika k změně nájemních smluv. Z čeho platí radnice projekty na detašovaný "koncentráček" v sousední obci, zda diskusní fóra radnice naplňují trestný čin šíření rasové nenávisti.

Kam se poděly peníze, které "ubytovaní" předali správcové proti podpisu na stvrzence a které už na radnici nedorazily a ta je vymáhala po zchudlých nájemnících znovu. Jak plní "ubytovna" hygienické normy a jestli ubytováním lidí v tomto objektu nebyl porušen zákon o zdraví lidu. Jak je možné, že jednou se správcová podepisovala na stvrzenky jako radnice, jindy jako uklízecí firma... Bude toho víc, co bude starosta Rubík muset vysvětlit - a to nejspíše policii a u soudu, aby ho už konečně přešla chuť na vystěhovávání lidí na ulici.

Slánská radnice zřejmě vystěhuje další neplatiče

Právo, 19. 9. 2003, Eva Havelková

Další rodině notorických neplatičů na ubytovně Mexiko ve Slaném na Kladensku hrozí vystěhování na ulici. Horváthovi dluží městu několik měsíců dvacet tisíc korun na nájemném a 16. září jim vypršel konečný termín zaplacení.

"Nezaplatili, ani osobně nepřišli s nějakým návrhem, který by ukázal jasnou vůli platit. Krom tedy nějakého lejstra, na kterém se zaručuje mediálně známý anarchista Jakub Polák, že rodina bude splácet. Ale pan Polák není člověk ani představitel žádné organizace, která by mohla ve vyjednávání být partnerem samosprávě," řekl Právu starosta města Slaný Ivo Rubík (ODS). Rodině Horváthových vystěhování skutečně hrozí každou hodinou. "Může to být ještě dnes, či zítra, anebo za týden. Záleží na úřednících radnice. Přesto ještě mají Horváthovi šanci zaplatit a dohodnout se. Nesmějí ale poslouchat falešné rady od aktivistů, kteří jim dávají plané naděje," potvrdil včera starosta. Podle něj se městu tzv. nulová tolerance vůči neplatičům vyplácí. "Za ty tři měsíce, co se řídíme nulovou tolerancí, začalo mnoho neplatičů ve městě opět platit nájem, snížil se počet přestupků nepřizpůsobivých občanů a na ubytovně Mexiko se snaží uklízet. Dokonce si svépomocí vymalovali. To je konečně pozitivní věc. Vždyť město investovalo do této ubytovny za deset let osm miliónů korun. To jsme nedali do žádného jiného městského domu, který by za tu dobu jeho obyvatelé opět tak zdevastovali," uvedl Rubík. Slánská radnice pokračuje v postupu, který nedávno kritizoval ombudsman Otakar Motejl. Další rodiny by na ulici ovšem údajně již skončit neměly. Horváthovi jsou podle Rubíka zřejmě poslední, které vystěhování čeká. Motejl zaslal Rubíkovi dopis, v němž vyjádřil nad postupem vedení města znepokojení. Vystěhování neplatičů v dopise sice za nezákonné neoznačil, ale upozornil na to, že vystěhované rodiny měly na byty v Mexiku původně dekret, který jim bývalé vedení města změnilo na ubytovací smlouvu. Na základě nové smlouvy byly všechny rodiny nakonec vystěhovány.

Slánská radnice vystěhuje z ubytovny Mexiko další rodinu

Zpravodajství ČTK, 18. 9. 2003, Michal Půr

SLANÝ 18. září (ČTK) - Slánská radnice vystěhuje z ubytovny Mexiko další rodinu neplatičů. Pokračuje tak v postupu, který nedávno kritizoval ombudsman Otakar Motejl. Vystěhování v nejbližších dnech čeká rodinu Horváthových, která měla dlužnou částku uhradit do úterý. "Promeškali svoji šanci, navíc neukázali sebemenší snahu s dluhem něco udělat," řekl dnes ČTK starosta Slaného Ivo Rubík (ODS).

Další rodiny by na ulici údajně již skončit neměly. Horváthovi jsou podle Rubíka zřejmě poslední, které vystěhování čeká. "Máme ještě jednu rodinu, která nám dluží větší částku, ale ta za mnou včera (ve středu) přišla a slíbila, že dluh splatí ve dvou splátkách. Ostatní dluží nejvýše 4000 a to se dá bez problémů splatit," dodal.

Kvůli vystěhování několika rodin z ubytovny Mexiko se slánská radnice dostala do sporu s ombudsmanem. Motejl zaslal Rubíkovi dopis, v němž vyjádřil nad postupem vedení města znepokojení. Vystěhování neplatičů v dopise sice za nezákonné neoznačil, ale upozornil na to, že vystěhované rodiny měly na byty v Mexiku původně dekret, který jim bývalé vedení města změnilo na ubytovací smlouvu. Na základě nové smlouvy byly všechny rodiny nakonec vystěhovány.

Rubík nařkl ze spoluzodpovědnosti za postup proti Horváthovým anarchistického aktivistu Jakuba Poláka. "Pan Polák rodině celou dobu radil, že se nemusí o nic snažit a že je nikdo nevystěhuje. Udělali chybu, že ho poslouchali a nesnažili se se svým dluhem něco dělat," dodal. Polákovo vyjádření se ČTK nepodařilo získat.

                 
Obsah vydání       22. 9. 2003
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"
22. 9. 2003 Cancún: to, že se rozhovory rozložily, je pozitivní
22. 9. 2003 Proč nosí státní zástupci taláry? Karel  Mašita
22. 9. 2003 Kábulský knihkupec chce žalovat norskou reportérku
22. 9. 2003 Infantilní poslankyně vyučovala předsedu vlády způsobům Josef  Trnka
22. 9. 2003 Budou čeští lékaři vraždit diplomaty?
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
22. 9. 2003 Bushova "cestovní mapa" patří do koše
22. 9. 2003 Jaké poučení z pochodu kůrovcovou Šumavou? Petr  Kužvart
22. 9. 2003 Konec nudy v Brně Čestmír  Kopecký
22. 9. 2003 Jednoduché účtovníctvo -- daňová bomba pre podnikateľov Andrej  Sablič
22. 9. 2003 Česká média píší Mugabemu
22. 9. 2003 "Odstraňte Špidlův apartheid"
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
22. 9. 2003 V úterý 23. září startuje další ročník festivalu Prix Bohemia Radio
22. 9. 2003 Zklamání z nezdaru: průběh konference WTO v Cancúnu Ludmila  Štěrbová
22. 9. 2003 WTO: Deklarace ministrů a pracovní program - Doha, 9. - 14. listopad 2001
22. 9. 2003 WTO: Rozhodnutí o otázkách, týkajících se provádění dohod - Doha, 9. - 14. listopad 2001
22. 9. 2003 WTO: Deklarace o Dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví a veřejném zdraví - Doha, 9. - 14. listopad 2001
22. 9. 2003 100 let "panspermie"
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 Krajina na rázcestí
22. 9. 2003 Kurdi: jazýček na váhach mieru
19. 9. 2003 Agrární skandál za více než půl miliardy Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Arcibiskup ujišťuje, že dialog papež -- Castro na Kubě pokračuje
20. 9. 2003 Philips v České republice vyrábí televizní obrazovky nelegálně
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Slaný: Co se opět nedozvěděl divák České televize Štěpán  Kotrba
17. 9. 2003 Jak být terénním sociálním pracovníkem Jana  Chalupová
17. 9. 2003 Slaný: v úterý k exekuci nedošlo, matka se vzepřela nátlaku Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slaný: namísto smírného řešení "koncentrák" Štěpán  Kotrba
16. 9. 2003 Slánský starosta: Je to tak prosté... Ivo  Rubík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 Paní Chalupové: Ta myšlenka vypadá hezky, ale.. Pavel  Urban
15. 9. 2003 Slaný: "Máme takového starostu, jakého jsme si už podruhé zvolili..." Štěpán  Kotrba
13. 9. 2003 Britské listy a Amaro Gendalos podaly stížnost generálnímu řediteli ČT na Události a Večerníky   
12. 9. 2003 ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 Ombudsman se bude znovu a podrobněji zabývat kauzou Slaný Štěpán  Kotrba