8. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 9. 2003

ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza?

Při zpravodajství hraje hlavní roli schopnost novináře analyzovat, co se před ním odehrává, a vybrat ze změti zdánlivě chaotických útržků informací, co je na dané události jejím nejdůležitějším a nejcharakterističtějším rysem. Čeští novináři to buď neumějí, anebo to spíš umějí až příliš dobře: využívají podprahové manipulace k - dosti průhledné - emocionální propagandě. Docela zajímavé srovnání v tomto smyslu nabízí jedna včerejší zpráva - tatáž zpráva o tom, že al Kajdá údajně vydala na pásku nové prohlášení - jak ji zpracovaly internetové stránky BBCi (v angličtině) a co s tou zprávou udělala v Praze ČTK :). Pomiňme skutečnost, že ČTK zprávu vydala o téměř dvě hodiny později než společnost BBC, a podívejme se na rozdíly ve zpracování, které jsou skutečně zajímavé.

ČTK, zdá se, podléhá nutkání šířit jednoduchou, bulvárně zabarvenou, emocionalitou naplněnou propagandu. Ještě v neděli po půlnoci měla Česká tisková kancelář na svých stránkách České noviny informaci o novém audiozáznamu, údajně od organizace al Kajdá, jako hlavní zprávu dne. "Al-Káida slíbila v nahrávce nové protiamerické útoky" - varuje černobíle ČTK s podtextem: "Bojte se lidé, budou další katastrofy":. Snaha o zastrašení lidí emocionální manipulací. Nebo ne?

Zpráva ČTK ZDE

Al-Káida slíbila v nahrávce nové protiamerické útoky

Teroristická síť Al-Káida Usámy bin Ládina slíbila další protiamerické útoky, které prý budou tak ničivé, že Washington zapomene na hrůzy sebevražedných atentátů z 11. září 2001. Údajný mluvčí Al-Káidy takto pohrozil ve zvukové nahrávce, kterou odvysílala televize Al-Arabíja.

"Oznamujeme, že přijdou nové útoky, které přimějí Ameriku zapomenout na atentáty z 11. září," prohlásil mluvčí Al-Káidy v nahrávce datované 3. září, který se představil pod jménem abú Abdar Rahmán Nadždí.

"Ujišťujeme muslimy, že řady členů Al-Káidy se zdvojnásobily. Chystané mučednické operace vám naše slova dokážou," uvedl dále mluvčí. "Naším cílem je bojovat s Američany a zabíjet je všude na Zemi a vyhnat je z Palestiny, Arabského poloostrova a Iráku," řekl Nadždí v letos již šestém zvukovém záznamu, kterým Al-Káida hrozí Spojeným státům.

Všimněte si, že pro zvýšení emocionálního efektu opakuje zpráva ČTK hlavní výhrůžku z audiozáznamu (že Washington zapomene na útok z 11. září) hned dvakrát. Dalším bulvárním zdůrazněním je, že už je to letos šestý pásek. (Soudný analytik by však měl rozhodnout, co tyto pásky znamenají, jestli si je nenahrává někdo doma...:)) Zajímavé je také, že citace, jak je uvádí ČTK, vytvářejí dojem zuřivého, zabedněného šílence; BBC (viz níže) cituje trochu jinak a v její verzi prohlášení nepostrádá určitou míru racionality. Zpráva BBC je prostě, zdá se mi, férovější a objektivnější.

V ČTK je "hrůznost" emocionální "zprávy" dále "potvrzena" nábožně citovanou zvěstí přímo z Moskvy - pardon, z Washingtonu: nekritické citace z amerických zdrojů jsou pro ČTK dnes tak charakteristické, jako bývalo za komunismu opisování zpráv TASSU. Přitom se ve světě hodně poukazuje na to, že se dosud nenašly - navzdory předchozím "věrohodným" zprávám amerických úřadů, žádné irácké zbraně hromadného ničení. To by soudného novináře mělo vést k tomu, aby si dával na americké propagandistické zdroje pozor. Ale ČTK je zjevně nepoučitelná:

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti a FBI tento týden varovaly, že USA čelí hrozbě útoku ze strany Al-Káidy, která má nadále Američany na mušce a dva roky po atentátech na New York a Washington je stále přítomna v amerických městech.

Takže, lidé, bojte se!! ČTK varuje!

To, co - právem - zpravodajství BBC z této informace vytklo jako její jádro, má ČTK až na samém konci své zprávy jen jako jakousi podružnost:

V dnes zveřejněné nahrávce mluvčí Al-Káidy rovněž popřel, že by se organizace podílela na atentátu proti významnému šíitskému duchovnímu Muhammadu Bakru Hakímovi, který byl spáchán 29. srpna v iráckém Nadžafu.

Nejrůznějších pásků a pofidérních varování - údajně od Al Kajdy - bylo v minulých měsících už tolik, že - přirozeně - internetové zpravodajství BBC v angličtině vůbec tuto zprávu neuvádí jako hlavní informaci dne. Neuvedlo ji ani perexem na své hlavní stránce; v neděli večer ji mělo zařazenou jen drobným titulkem mezi "další hlavní zprávy".

BBC tuto zprávu přitom vydalo v neděli v 15.29 britského času, (rozdíl je jedna hodina), České noviny až v 18.19. Proč to dvouhodinové zdržení?

Myslím, že je dost zajímavé, že tato zpráva, jak ji vydalo internetové zpravodajství BBC v angličtině je koncipována naprosto jinak než verze, jakou publikovala ČTK. Anglický originál naleznete ZDE. Překládáme do češtiny prvních několik odstavců:

"Al Kajdá" popírá útok v Iráku

Údajný mluvčí organizace al Kajdá odvysílal zprávu, která varuje před dalšími protiamerickými útoky, ale popřel, že by al Kajdá hrála jakoukoliv roli minulý měsíc při ničivém bombovém atentátu v iráckém svatém městě Nadžaf.

Z atentátu v Nadžafu, který způsobila dne 29. srpna bomba umístěná v automobilu, který usmrtil čelného šiitského muslimského duchovního Mohammeda Bakra al Hakima a nejméně dalších 80 osob, obviňovali někteří iráčtí šiité al Kajdu.

Zvukový záznam se vysílal v neděli v dubajské televizní stanici al Arabiya, která mluvčího identifikovala jako Abd al-Rahmana al Nadždiho.

Varoval, že "budou nové operace uvnitř i mimo [Afghánistánu], které způsobí, že Spojené státy zapomenou na události z 11. září [2001]."

Nadždi konstatoval, že šéf Talibanu, mullah Muhammad Omar, a šéf al Kajdy Osama bin Ladin "sami řídí boje z Afghánistánu".

K útoku v Nadžafu řekl: "Silně popíráme jakoukoliv roli al Kajdy při bombovém atentátu, který usmrtil Mohammeda Bakra al Hakima, znásilnil posvátnost jednoho božího domu a usmrtil nevinné lidi. Takové cíle nemáme. Naším hlavním cílem je bojovat proti Američanům a usmrcovat je, kdekoliv jsou na naší planetě, a vyhnat je z Palestiny, z arabského poloostrova a ze starobylého Iráku." Z usmrcení ajatolláha Hakima obvinil "Američany a židy", kteří "se ho chtěli zbavit, protože věděli, jak loajální je vůči Iráku."

Minulý měsíc odsoudilo americké ministerstvo zahraničí televizi al Arabiya jako "neodpovědnou" za to, že odvysílala záběry maskovaných mužů, vyhrožujících, že usmrtí členy irácké správy, jmenované Američany. Tato panarabská televizní stanice začala vysílat letos v březnu.

Zpráva BBC začíná novou informací, tedy tím, co je skutečně jádrem zprávy - že audiozáznam popírá podíl al Kajdy bombardování v Nadžafu, zaujímá k autentičnosti audiozáznamu skeptické stanovisko (viz uvozovky už v titulku zprávy), nepodlézá Američanům tím, že by nekriticky citovala jejich varování, cituje věcné části audiozáznamu a dává podstatně větší prostor "druhé straně", pomíjí emocionální šum a ze zprávy racionálně, uměřeně a s odstupem vybírá, co je podstatné.

Myslím, že hlavním rozdílem je toto: přicházející informace, které se opakují, nejsou novináři běžně považovány za zprávu. Tak mi za komunismu vadilo, že západní novináři nechtěli psát o útlaku v Československu, protože "to nebyla nová zpráva" - situace byla v Československu "pořád stejná", a jednou - kdysi - o tom útlaku už psali. Protože je toto už několikeré varování al Kajdy před údajnými dalšími útoky, k nimž však - v Americe - zatím nedošlo, v západním zpravodajství má, zdá se, tato informace, relativně malou prioritu. ČTK však naopak to, že jde o zprávu, která se už několikrát opakuje, ve svém zpravodajství z emocionálních důvodů vlastně zdůrazňuje.

                 
Obsah vydání       8. 9. 2003
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák
7. 9. 2003 Prezident Bush o obratu v americké politice vůči Iráku
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Celní válka: nikdy neříkej nikdy... Ladislav  Žák
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
8. 9. 2003 Hájení neobhajitelného se na veřejnosti nedaří, v praxi probíhá hladce Josef  Trnka
8. 9. 2003 Tayseer Alouni, zpravodaje televize Al Jazeera , byl zatčen ve Španělsku
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Soudní řízení o "podvodu" Zdeněk  Jemelík
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak jednat s exekutorem   
5. 9. 2003 Sexuální promiskuita vede k zabíjení   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 Vědí vláda a odbory co vlastně chtějí? Josef  Trnka
4. 9. 2003 Plivanec na Pejchala - novinář na scestí Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
4. 9. 2003 Pierre Poujade: Obránce malých proti velkým Josef  Brož
4. 9. 2003 Bude vzdělání zbožím? Josef  Vít