8. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 9. 2003

Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných

Přišel jsem, viděl jsem a zděsil jsem se.

Nedalo mi to, abych nenavštívil místo, které vzbuzuje takové emoce u odpůrců i zastánců integrace sociálně nepřizpůsobivých osob do společnosti. Mexiko - "ubytovna" pro ty, kvůli kterým převážně město vyhlásilo program "nulové tolerance". Kombinace oprávněného rozhořčení "slušných lidí" vůči laxnosti veřejné správy, cíleného a promyšleného útisku a psychologického teroru těch nepřizpůsobivých po celý den. Terénní práce prováděná se zjevným úmyslem stresovat a vytvářet prostředí nabízející jen jedinou možnost - odchod, emigraci. V zahraniční literatuře o psychologii práce se toto chování nazývá "mobbing". Ještě jej ale nikdo neaplikoval při řízení obce.

Není to přímý rasismus, ale kriminál bez mříží. Je to násilná resocializace "pravicovými" metodami. Odpovědností do všech, sebekrutějších, důsledků i pro ty, jejichž schopnost rozeznat hrozící nebezpečí je snížena nedostatečným vzděláním, výchovou či nedostatečným ekonomickým, a tedy i právním zázemím. Je to odpor a pohrdání těmi, které život nevybavil rozvinutým pudem budování kapitalismu či schopností se orientovat v houštinách současných právních předpisů a vědět, které odporují zákonům, v čem a jak se proti nim bránit.

Je to čelný střet emocemi zmítaných a bezmocných lidí s byrokratickou inteligencí vysokoškolsky vzdělaných manažerů s vizí karierní perspektivy v rámci populistické komunální politiky. Návod k použití pro všechny, kteří chtějí chodit zkratkou a budovat svá města či obce jako demokracii pouze pro některé.

Říkejme třeba - demokracii pro "slušné lidi". Nebo pro bílé... Ale co s neslušnými? Co se snědými? Co s těmi, kteří své sociální vyloučení, ztrátu perspektiv či pouze nerozvinutou sociální inteligenci řeší propitím platu v hospodě a následným pitím ironu? Co s těmi, kteří v sedmnácti letech uvažují tváří v tvář perspektivám svého života o sebevraždě? Co s těmi, kteří by i chtěli, a přesto si sami nedokáží pomoci z mizérie a bezútěšnosti slánské "ubytovny"? Na tyto otázky starosta odpověď nemá.

Viděl jsem šváby mezi hrnci. Viděl jsem rodinu žít v "domku" velikosti 3x3 metry, sbitém z desek a linolea. Viděl jsem plesnivé zdi. Viděl jsem lidi, kteří mají strach. Viděl jsem turecký záchod s vodovodním kohoutkem, který byl jediným zdrojem pitné vody v celém domě. Viděl jsem, jak se žije na dně státu, v němž vládne koalice, v níž má většinu strana s hrdým názvem - sociální demokracie.

Skutečnost byla sociálně neúnosná, téměř neřešitelná a naprosto ignorující demokratické principy Evropy. Viděl jsem "ubytovnu" města Slaného. Městské ghetto pro ty, kteří neodpovídají představám o skromném pracujícím občanovi. Viděl jsem i ty, kteří by nejraději zjednodušili program nulové tolerance na "rasismus", i když jím není, ačkoliv jím je.

Protože to, že důsledky dopadají z devadesáti procent na Romy, není ještě rasový motiv. Je to pouze "rasový" důsledek sociálního problému, který nikdo neřešil od roku 1973 dodnes. Střet civilizací.

Viděl jsem ale - na druhou stranu - i nulově tolerantní městské policisty, hrdé na své pravomoci i svou práci a pokutující každého, kdo udělal jen jedinou chybu při parkování. Profesionální přístup profesionálně vyškolených strážců pořádku. O cílenosti jejich postupu vůči "vetřelcům" nebylo sporu, ale nešel dokázat... Nešel dokázat stejně, jako nejde dokázat rasový podtext starostovi, který tvrdý postup města obhajuje tím, že nemůže neustále opravovat dům, který si nájemníci sami vybydleli. Viděl jsem i městské úředníky, kteří pracují s viditelnou chutí. Mají moc. A učí se jí používat. Učí se poznávat, že důsledně vykonaná práce v souhře všech zainteresovaných nese své ovoce. Pracují v čisté, vzorně uklizené radnici, kam se bojíte i vstoupit.

Využívají prvků moderní sledovací techniky - kamerových systémů, do budoucna je chtějí propojit i na městský rozhlas. Proč? Zřejmě se z něj ozve lokální hlášení službykonajícího dispečera: "Řidiči automobilu AK 58 - 58, dopustil jste se dopravního přestupku parkování na zákazu stání, zaplatíte pokutu 500 korun nebo váš automobil bude během patnácti minut odtažen... Konec hlášení městské policie královského města Slaný..." Preventivní účinky Velkého bratra na psychiku obyvatel budou zázračné. O propojení městského rozhlasu a kamerového systému rozhodli zsastupitelé, stejně jako o propojení městského kamerového systému do služebny státní policie. Velký bratr bude mít radost ze svých žáků...

Viděl jsem starostu, který ovládá mistrně psychologii i propagandu. Ve svůj prospěch. Dokonalý vůdce všech silných, sebevědomých a schopných. Ale bohužel ne moudrý starosta všech svých občanů. Nepočítá totiž s dvěma věcmi - faktem, že organismus města či státu se nedá programovat pouze inženýrskými a propagandistickými metodami. Populismus má své meze.

Nepočítá s tím, že "ocelová" netolerance, bezcitnost a dril důsledně uplatňovaných předpisů bez nabídnuté pomoci a terénní sociální práce může přerůst v nejhorším případě i v ozbrojený odpor těch, kteří už nebudou mít co ztratit.

Těm, kteří by chtěli se postavit starostovi na aktivní odpor, lze poradit jen jediné - nezaujatost, nepředpojatost a profesionalitu. Stejnou míru chladnokrevné bezohlednosti, jakou proti nim používá starosta. Výsadek komanda terénních profesionálů, kteří se sami chyby nedopustí a budou schopni eliminovat výhody, kterých starosta dosáhl v komunální přesilové hře do dnešního dne. Shromáždění všech dostupných dat a důslednou analýzu všeho, co se stalo za starostova panování. Důslednou ekonomickou prověrku všech kroků, které radnice ve Slaném učinila. Důslednou právní analýzu všech činů v kauze Mexiko a zhodnocení možností obrany cestou práva. Civilní žaloby i trestní oznámení na přesně zdokumentované lži a porušení zákonů, s jejichž pomocí se radnice pokouší manipulovat veřejností, médii i samotnými občany. Stížnosti státním úřadům i nadřízeným orgánům veřejné správy. Evidenci a důsledné trvání na lhůtách. Návrhy na neplatnost některých kroků a předběžná opatření soudů. Totální a nelítostnou byrokratickou válku s místní radnicí. A pak si lze přát ombudsmana, který by se nebál poznat osobně realitu a vstoupit tam, kde jiní musejí žít. Do té doby, než je i odtud vyženou za nadšeného jásotu davu.

Nejhorší, co v dané situaci lze udělat, je ztratit nervy a dopouštět se emocemi vyprovokovaných chyb. Bojovat anarchií proti organizaci. Dávat neustále záminky k šikaně a perzekuci. Podlehnout. Rezignovat. Anebo utéct.

Protože před těmito lidmi se neutíká, s těmito lidmi se bojuje. Až do úplného vítězství.

                 
Obsah vydání       8. 9. 2003
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák
7. 9. 2003 Prezident Bush o obratu v americké politice vůči Iráku
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Celní válka: nikdy neříkej nikdy... Ladislav  Žák
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
8. 9. 2003 Hájení neobhajitelného se na veřejnosti nedaří, v praxi probíhá hladce Josef  Trnka
8. 9. 2003 Tayseer Alouni, zpravodaje televize Al Jazeera , byl zatčen ve Španělsku
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Soudní řízení o "podvodu" Zdeněk  Jemelík
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 Permanentní obrana proti orwellům: ...a pak už být jen hluší a slepí Irena  Válová
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak jednat s exekutorem   
5. 9. 2003 Sexuální promiskuita vede k zabíjení   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 Vědí vláda a odbory co vlastně chtějí? Josef  Trnka
4. 9. 2003 Plivanec na Pejchala - novinář na scestí Štěpán  Kotrba
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
4. 9. 2003 Pierre Poujade: Obránce malých proti velkým Josef  Brož
4. 9. 2003 Bude vzdělání zbožím? Josef  Vít

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem   
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný   
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku   
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
18. 7. 2003 Město Slaný: Ve stopách Rudolpha Giullianiho Jaromír  Hanák
3. 6. 2003 Snaží se některé české komunální úřady vytvořit ze severních Čech romské ghetto? Jan  Čulík
22. 3. 2002 Nastane genocida nezaměstnaných? Pavel  Sirůček

Rasismus RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba
26. 8. 2003 ČR v OSN: Do knihoven byly rozdány knihy proti rasismu   
26. 8. 2003 O svobodě projevu v Německu: Já přece nejsem antisemita Markéta  Brousková
14. 8. 2003 Ve věci rasistického útoku na Palmovce má v pátek 15. srpna padnout rozsudek Helena  Svatošová
15. 7. 2003 Nová kniha o české ultrapravici Ondřej  Slačálek
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Oběť rasistického útoku čelí šikaně od soudkyně Helena  Svatošová
12. 6. 2003 Pseudohumanismus je stejně škodlivý jako rasismus Eduard  Vacek
7. 5. 2003 Xenofobie v českých sdělovacích prostředcích František  Kostlán
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
15. 4. 2003 "Musíme chránit existenci bílých lidí"
aneb bude se konat koncert neonacistických blackmetalových kapel?
Petr  Záras
17. 3. 2003 Európsky týždeň boja proti rasizmu: Hovorme o rasizme Slovákov Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Neonacisti dokopali chlapca, policajti neurobili nič Martina  Ferenčíková
17. 3. 2003 Hamanovi potomci: rasismus - intelektuální základna nacismu Zeev  Sternhell
13. 3. 2003 Rasistická mládež Robert  Vašíček