2. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2003

Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"

Huttonovo soudní vyšetřování okolností smrti dr. Davida Kellyho bude zneužito jako vítaná zástěrka pro Blairovu vládu, která zabrání vyšetřování důvodů, proč Blair zavlekl britskou vládu do války proti Iráku, argumentoval čelný britský konzervativec Michael Heseltine, bývalý britský konzervativní ministr obrany (1983-86) a místopředseda vlády (1995-97) v éře Margaret Thatcherové a Johna Majora, a požadoval, aby bylo bezodkladně zahájeno veřejné vyšetřování důvodů pro britsko-americký útok na Irák.

Před několika týdny bylo možno zaznamenat na obou stranách Atlantiku rostoucí znepokojení ohledně ospravedlnění války proti Iráku. Toto znepokojení začali pociťovat nejen "profesionální demonstranti", ale i mnozí ti, kteří by instinktivně přijali argument své vlády, kdyby jim sdělila, že existuje skutečně vážná hrozba. [Americký] prezident a [britský] premiér si zvolili velmi precizní argument, na jehož základě ospravedlnili invazi do Iráku. Ta země podle nich vlastnila zbraně hromadného ničení a měla schopnost jich rychle použít. Krutý diktátor představoval nepřijatelnou bezpečnostní hrozbu.

Lady Thatcherová byla podrobena plnému nezávislému vyšetřování ohledně okolností války o Falklandské ostrovy. Otázkou, jíž se šetření, které schválil John Major, zabývalo, bylo, zda vláda Thatcherové měla vinu v tom, že zanedbala své povinnosti a dovolila, aby se události dostaly do takové situace, že to pak nutně vedlo k válce. Labouristická opozice tehdy z toho vyšetřování dělala skandál. Thatcherová z vyšetřování vyšla, aniž by jí byl zkřiven vlásek na hlavě.

Od doby, kdy bylo prohlášeno vítězství, uplynuly už měsíce. Nebyly objeveny žádné důkazy, které by potvrdily důvody, proč byl podniknut útok proti Iráku. (...) Vítězství ve válce proti Iráku bylo rychlé, což samo vyvolalo pochybnosti o realitě irácké hrozby. Avšak důkazy o zbraních hromadného ničení se nenašly. Labouristická vláda čelila rostoucímu volání po tom, aby následovala existující precedens jako v případě vyšetřování Margaret Thatcherové, které tehdy v opozici silně požadovala. Neustoupila nyní v této věci však ani o centimetr.

Živě si pamatuji zprávu o smrti dr. Davida Kellyho, pokračuje autor. Také si pamatuji současné oznámení, že se bude konat vyšetřování jeho smrti. Smrt dr. Kellyho poskytla vládě Tonyho Blaira únik. Vláda sice schválila vyšetřování, ale jen omezené vyšetřování okolností smrti dr. Kellyho -- to samozřejmě vyloučilo vyšetřování daleko závažnějších a daleko víc znepokojujících věcí. Jistě, že i vyšetřování smrti dr. Kellyho mohlo být pro vládu nebezpečné v důsledku neočekávaných zjištění. Avšak v žádném případě nemělo být toto vyšetřování tak nebezpečné jako alternativa dalekosáhlého vyšetřování, jemuž se labouristická vláda byla rozhodnuta vyhnout. Všichni jsou vyšetřováním okolností smrti dr. Kellyho posedlí, sdělovací prostředky, politikové. Odvádí to pozornost od skutečného tématu.

Znamená to, že už nikdo podruhé Irák vyšetřovat nebude. Zůstane to na práci parlamentu -- to v podstatě znamená labouristickým poslancům. Soudím, že se většina z nich hluboce stydí za to, co jménem stranické disciplíny podpořili. Jejich voliči umírají v důsledku jejich mlčení. Je to pozoruhodný projev morální zahraniční politiky.

Říká se, že má-li zlo triumfovat, stačí jen, aby dobří lidé dál mlčeli.

Dne 13. listopadu 2002 jsem poslouchal, v jedné z nejprestižnějších jídelen v Londýně, spolu s asi 200 "vlivnými osobnostmi" jednoho velmi čelného amerického politika, blízkého Bushově vládě, který nám tam sdělil, že vůbec nezáleží na tom, co se vyjedná v OSN anebo co najdou zbrojní inspektoři. Rozhodnutí provést invazi do Iráku už bylo přijato. Byl jsem šokován. Ale byl jsem šokován jen tím, co nám tam bylo řečeno, nemyslel jsem si, že to může být pravda.

Dlouho jsem měl velkou úctu k pax americana. Spojené státy přispěly obrovskou měrou za poslední půlstoletí k míru na světě. Nikdo nebojoval usilovněji o to než já, abychom měli americké střely s plochou dráhou letu umístěny ve Velké Británii.

V roce 1943 varoval Churchill Spojené státy, že s velkou mocí jde v ruku v ruce i velká odpovědnost. Jako nepochybný vůdce liberálních demokracií musí být zřejmé, že jsou Spojené státy zastánci práva a zákonnosti, neboť právě právo a zákonnost je jedinou zárukou svobod, které USA právem tvrdí, že představují.

Plně mě přesvědčily Blairovy argumenty před invazí. Argumentoval, že k invazi dojde jen, pokud bude splněna alespoň jedna ze tří možností. Buď invazi schválí OSN, anebo dojdou inspektoři k závěru, že nemohou pracovat, anebo inspektoři dojdou k závěru, že existuje riziko a pak OSN schválí užití síly. Ani jedna z těchto podmínek nebyla splněna, avšak přesto jsme na Irák zaútočili.

Dotázal jsem se dvou nejpřednějších britských soudců, zda mi můžou vysvětlit, jak je možné, že rezoluce OSN, která se zmiňuje o "vážných důsledcích", protože se členové Rady bezpečnosti nechtěli shodnout ani na tom, že by se slovem zmínili o vojenském zásahu, může být pak interpretována jako ospravedlnění vojenského zásahu. Oba soudci mi sdělili, že ta rezoluce jako ospravedlnění vojenského zásahu brána být nemůže. Vláda názor těchto právníků nezveřejní.

Ujasněme si, proč jsou britská vojska v Iráku. Nenechte se ani na okamžik zmást argumentací, že bylo nutno odstranit Saddámův režim. Západ se dávno naučil žít a spolupracovat s režimy, které by bylo obtížné sloučit s morální zahraniční politikou. Kdyby byl Saddám Husajn kdy postaven před soud, jeho právníci by si pěkně -- a nepříjemně -- vyhráli s našimi styky s ním v osmdesátých letech, kdy byl Saddám Husajn jedinou zábranou, která stála mezi západními zájmy a Íránem.

Britský premiér a americký prezident si zvolili argument, na jehož základě musí být jejich rozhodnutí hájeno. Bylo řečeno, že je Irák hrozbou, protože vlastní zbraně hromadného ničení. Argumentace byla založena na výzvědných zprávách. Nyní máme v zajetí většinu vysokých činitelů Saddámova režimu. Máme přístup v podstatě do všech oblastí Iráku. Jaké věcné důkazy jsme zjistili k podpoře své argumentace? Žádné.

Britští vojáci umírají. To nám dává odpovědnost žádat po nich, aby v Iráku jednali, pouze, pokud je ten případ prokázán. Až dosud jsem mlčel, píše bývalý čelný britský konzervativní ministr. Budu první, který vzdá čest odvaze britského premiéra a prezidenta Bushe, jestliže se prokáže, že měli pravdu. Ale co když pravdu neměli?

Měli bychom poskytnout důvěryhodnost jednání britské vlády tím, že zahájíme veřejné vyšetřování důvodů, proč se vedla válka proti Iráku.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       2. 9. 2003
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců
2. 9. 2003 Český novinář je dobrá anebo špatná značka? Jan  Paul
2. 9. 2003 Srba přiznal nelegální financování rozvědky Štěpán  Kotrba
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
2. 9. 2003 Případ Kelly a Gilligan: Rada BBC potlačila své pochybnosti a rozhodla se bojovat proti vládě
2. 9. 2003 August 1968: Zmarená československá jar Peter  Greguš
2. 9. 2003 Dubček ako symbol novej sociálnej demokracie Peter  Weiss
2. 9. 2003 USA: Zatmenie Radovan  Geist
2. 9. 2003 Američania v Iraku diskreditujú demokraciu
Nesúdim, pochybujem
Zolo  Mikeš
2. 9. 2003 AIDS v Južnej Afrike I.: Neviditeľný liek
2. 9. 2003 Palestina: Generácia, ktorá "nepozná Jozefa"
2. 9. 2003 Jak Tigrid ubezpečoval, že "všechno bude dokonalé"
1. 9. 2003 Zemřel Pavel Tigrid Jan  Čulík
1. 9. 2003 "Itálie je děsná země"
1. 9. 2003 Dnešní kapitalismus se vyvinul tak, jak přepověděl Marx
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 AIDS v Južnej Afrike I.: Neviditeľný liek   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Srba přiznal nelegální financování rozvědky Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 "Itálie je děsná země"   
1. 9. 2003 Dnešní kapitalismus se vyvinul tak, jak přepověděl Marx   
1. 9. 2003 Zemřel Pavel Tigrid Jan  Čulík
1. 9. 2003 Součkové hlava, stávka učitelů a reforma veřejných financí Štěpán  Kotrba
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Propadne mužské pohlaví genetické zkáze?   
29. 8. 2003 Martin D. Brown: Sudetští Němci nebyli odsunuti na základě Benešových dekretů   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 Signály z Moskvy II. Ladislav  Žák
28. 8. 2003 Dálnice D47 se nesmí stát obětí pomluv a váhání Darius  Nosreti
28. 8. 2003 Nuda v Brně Čestmír  Kopecký

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   
22. 8. 2003 Irák a Američané: "okupační armády nejsou nikdy považovány za osvoboditele"   
22. 8. 2003 Irák není druhý Vietnam, ale Američané potřebují víc vojáků   
22. 8. 2003 Dr. Kelly měl pocit, že zradil své irácké přátele   
21. 8. 2003 Útok na OSN v Bagdádu: Hrst názorů ze světového tisku   
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
19. 8. 2003 Aféra David Kelly: Šéf Blairova štábu varoval, že "Saddám není hrozbou"   
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"   
13. 8. 2003 Aféra David Kelly: Reportér BBC podroben čtyřhodinovému křížovému výslechu   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   
29. 8. 2003 Předseda Rady BBC: S Gilliganovými maily je to podivné   
29. 8. 2003 Alastair Campbell rezignoval na svou funkci   
29. 8. 2003 Případ Kelly: Britská kontrarozvědka se zaměřila proti BBC   
28. 8. 2003 Blair: Rezignoval bych, kdyby byla Kellyho obvinění pravdivá   
27. 8. 2003 Bush má potíže   
27. 8. 2003 Pod tlakem britské vlády hledala rozvědka zoufale důkazy pro zprávu o Iráku   
25. 8. 2003 Reportér Gilligan prozradil Kellyho poslancům   
23. 8. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho zveřejnilo tisíce důvěrných dokumentů