20. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 8. 2003

Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři

Po kritice Britských listů, že Jan Urban z Českého rozhlasu 6 zkresluje fakta týkající se kontroverze ohledně britsko-amerického útoku na Irák, ZDE, pokračuje tento komentátor ve svém zaujatém zpravodajství, i když v poslední době opatrněji. Přesto však Jan Urban zamlčel podstatné mezinárodní rozhořčení, zejména v novinářských kruzích, nad tím, že v neděli Američané v Bagdádu nesmyslně usmrtili kameramana tiskové kanceláře Reuters. Srovnejte, jak se tématem zabýval tento komentátor ČRo 6 a jak o něm píše americký tisk. Nemají čeští posluchači nárok na serióznější informace?

Kritické informace, týkající se kontroverzní situace v dnešním Iráku sice Jan Urban zveřejní, ale neodpustí si nejrůznější podprahové, omluvné interpretace, vstřícné vůči americkému establishmentu. Nezávislost novináře to kompromituje.

Při nedávném rozhovoru v redakci ČRo 6 jsem argumentoval, že profesionální novinář má informovat o faktech, a teprve pak na jejich základě, bez ohledu na své osobní předsudky, by měl syntetizovat profesionální úsudek a závěr. Můj oponent v diskusi naopak argumentoval, že taková "profesionálně objektivní" analyza by byla neslaná a nemastná, bezzubá. Zuby má prý až "názor".

Srovnejte, prosím, to, co v pondělí na ČRo 6 odvysílal Jan Urban, s několika namátkou vybranými americkými zdroji, které, na rozdíl od tohoto autora, zdá se, ctí princip objektivní, nezávislé kritické žurnalistiky a profesionální syntézy, bez ohledu na osobní názor reportéra. Posuďte, co je víc bezzubé -- zda Urbanova vůči americké správě v Iráku podlézavá a omluvná propaganda, anebo nezávisle koncipované reportáže amerického tisku.

Chceme se zde zabývat komentářem Jana Urbana, který se vysílal v ČRO v pondělí 18.8., jeho kompletní text je na stránkách ČRo 6 ZDE.

Už titulek komentáře je zavádějící:

"Pokračující sabotáže a útoky na koaliční vojáky udržují napětí v Iráku".

Co když je tomu ale obráceně? Co když napětí v Iráku udržuje přítomnost okupačních vojsk a místní obyvatelstvo se proti okupantům, které v zemi nechce, brání? Jak ví Jan Urban, že útoky pocházejí jen zbytků prosaddamovského režimu? Podle zpráv je totiž pravděpodobné, že motivace protiamerických útoků je různá, i když americká armáda tvrdí, že se v poslední době zároveň v Iráku soustřeďují i protiameričtí aktivisté organizace al Kajdá ze Saúdské Arábie a útočí tedy na okupanty systematičtěji.

V jednom z úvodních odstavců svého komentáře líčí Jan Urban chaos, který v současnosti v Iráku zavládl. Loutkovou iráckou radu, která plně závisí na rozhodování amerických okupačních sil, (její rozhodování má právo americký správce vetovat:) Jan Urban zavádějícím způsobem charakterizuje jako "iráckou vládu".) Seriózní komentátor by zůstal u popisu nynějšího chaotického stavu a nechal na posluchači, ať si udělá vlastní úsudek. (Viz citace z amerického tisku, níže.) Urban však úsudku posluchače nedůvěřuje. Musí posluchači dát k dispozici i propagandistickou interpretaci, že "Nehybnost diktatury je sice pro mnohé smrtelná, ale pro ostatní alespoň navenek pořádkumilovná." Ocitujme celý jeho odstavec, jímž sice sděluje, ale zase ne tak otevřeně, že po více než třech měsících americké správy nad Irákem je v zemi víceméně nezvládnutelný chaos:

Vedle otevřených sabotáží [se navíc] nepodařilo zabránit ani krádežím kabelů rozvodů vysokého napětí, které fakticky omezily dodávky elektřiny na jih země. Další populární výtkou na adresu mezinárodní okupační správy je, že za Saddáma prý bylo bezpečněji, méně kriminality a vůbec větší klid. To je nesporná pravda a nijak nová. Nehybnost diktatury je sice pro mnohé smrtelná, ale pro ostatní alespoň navenek pořádkumilovná.

Američané si mohou nad chaosem podle Jana Urbana prý dnes jen povzdechnout. Je dojemné, že s okupačními jednotkami v Iráku pociťuje Jan Urban tolik empatie:

Americké vojenské velení si může jenom zpětně povzdechnout, že v dubnu po dobytí Bagdádu podcenilo fakt, že řada elitních jednotek irácké armády a Ministerstva vnitra se prostě bez boje vypařily.

Američanům se vede v Iráku špatně. Urban to omlouvá: vždyť přece "každá okupační správa dělá chyby". Podle Urbana ale za ty chyby mohou sami Iráčané. Američané - i iráčtí civilisté (jejich smrt se však neeviduje :( ) - jsou zabíjeni, protože Američané dělají chyby, které přece zavinili Iráčané svou nenávistí vůči Američanům. Kdyby Iráčané okupanty milovali, všechno by bylo v pořádku. Ach, ti zlí Iráčané! Jak je možné, že správně nechápou americkou okupaci:

Dva výbuchy exportního sobotního ropovodu zastavily opět na několik týdnů vývoz ropy přes turecké přístavy. Každý den znamená pro rekonstrukci Iráku ztrátu více než sedmi milionů dolarů. V posledním týdnu se objevil i nový varující vývoj. Útoky na koaliční vojáky se objevily (co to proboha je za formulaci, "útoky se objevily"?) i na dosud klidném jihu země. Bombový útok na jasně označenou britskou vojenskou sanitku či zastřelení dánského vojáka, který se pokoušel zabránit krádeži drátů rozvodu vysokého napětí, nesou všechny znaky úmyslné eskalace napětí. (Jak to Urban ví, že jde o "úmyslnou eskalaci napětí? Je přece docela dobře možné, že v nynějším chaosu se stal Irák -- mimo jiné -- rájem i pro nezvládnutelné, nepolitické, avšak ozbrojené kriminální živly. V britském rozhlase jsem právě slyšel reportáž, že vražedné kriminální podsvětí terorizuje a bezohledně vraždí úplně obyčejné irácké civilisty.) V nervózní atmosféře nedůvěry je potom možné i to, že teprve zásah guvernéra ukončil stávku v elektrárně v Basře, kde se ti, kdo elektřinu vyrábějí, rozhodli stávkovat proti nedostatku elektřiny. Každá okupační správa navíc dělá i chyby. Chyby jsou nevyhnutelné, násobené v arabském kultovním kontextu i zažitou nechutí k cizincům a v posledních desetiletích obzvláště k Američanům.

Šokující zprávou z minulých dní je informace o tom, že Američané zastřelili kameramana tiskové kanceláře Reuters, protože si ze vzdálenosti padesáti metrů v nervozitě spletli (!) televizní kameru, kterou měl na ramenou, s odpalovačem granátů, který útočníci nosí také na rameni. Je to možné, mladí američtí vojáci, vystavení neustále hrozbě smrti, jsou "nervózní". Zároveň je ale zcela nepřijatelné, aby jen proto masakrovali civilisty. Není divu, že to ve světě vyvolává rozhořčení. Pozoruhodné je, jak omluvným tónem hovoří o smrti známého kameramana Jan Urban:

Nervozita na obou stranách potom nemůže nevést k dalším chybám a k tragédiím. Velmi zkušený kameraman agentury Reuters Palestinec Mazen Dana byl v sobotu vpodvečer zastřelen americkým vojákem, když rychle vystoupil z auta a namířil na jeho přijíždějící tank kameru. Kameraman jenom dělal svoji práci a chtěl zachytit dobrý záběr. Voják ve věži tanku zase ve zlomku vteřiny viděl arabsky vyhlížejícího muže, jak rychle vystupuje z auta a míří na něj něčím, co nemusela, ale také mohla být protitanková zbraň.

Pozoruhodný je ten rasový podtext. Zastřelení světoznámého kameramana je vlastně omluvitelné, vždyť on vypadal arabsky! Informace, že Mazen Dana "rychle vystoupil z auta" je soudě podle níže uvedeného svědectví jeho zvukaře, z amerických zdrojů, asi nepřesná. V místě se totiž pohyboval se svým zvukařem už delší dobu a předtím komunikoval s americkými strážemi před vězením, které filmoval.

Na ukázku, jak vypadá opravdové zpravodajství, nepředsudečné a bez zaujatosti, ocitujme pro srovnání několik amerických zpravodajských zdrojů a srovnejme způsob, jak o smrti kameramana organizace Reuters referovaly mezinárodní sdělovací prostředky:

Reuters:

Světové mediální organizace požadovaly v pondělí veřejné vyšetřování smrti televizního kameramana tiskové kanceláře Reuters, kterého zabila americká vojska. Je to už druhý novinář z této mezinárodní tiskové kanceláře, který byl za poslední čtyři měsíce v Iráku usmrcen.

Výbor na ochranu novinářů se sídlem v Americe a Reportéři bez hranic se sídlem v Paříži naléhaly na Washington, aby vyšetřil, jak je možné, že, jak uvádí oficiální americká zpráva, si voják v neděli spletl kameru Mazena Dany s odpalovačem granátů.

Reuters také požaduje, aby bylo řádně vyšetřeno usmrcení druhého jejího kameramana posádkou amerického tanku. 8. dubna usmrtil šrapnel Tarase Protsyuka v bagdádském hotelu, v němž bydleli novináři. Vojáci tvrdili, že z hotelu kdosi řídil nepřátelskou palbu.

(...) Organizace Amnesty International konstatovala, že zahraniční novináři jsou častými obětmi při zabíjení civilistů americkými vojáky. "Je zjevné, že [Američané] zabíjejí novináře nesmírně pravidelně," sdělil výzkumný pracovník organizace Amnesty International pro Irák Said Boumedouha organizaci Reuters. "To vede k zintenzivňování protiamerických nálad."

(...)

Generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Robert Menard obvinil Spojené státy, že řádně nevyšetřují předchozí usmrcení novinářů - konkrétně jde o smrt Protsyuka a jednoho španělského kameramana v bagdádském Hotelu Palestina.

"Nejenže spáchala americká vojska během této války četné chyby, ale - až do nynějška - nebyly tyto chyby předmětem řádného vyšetřování," konstatoval Menard.

"Takzvané vyšetřování Pentagonu, týkající se střelby amerických vojáků na Hotel Palestina, prohlašuje americké vojáky za nevinné ostudným způsobem," dodal v prohlášení, v němž naléhá, aby Washington publikoval celou svou zprávu. Dosud byl z ní zveřejněn jen úryvek.

Tisková kancelář Reuters také požaduje, aby jí byla zpřístupněna celá tato zpráva.

Organizace Reportéři bez hranic konstatovala, že požaduje písemně od ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby byl nedělní incident řádně vyšetřen.

Ve zprávě, vydané minulý týden, konstatovala Amnesty International, že americká vojska čelí v Iráku složité situaci, když musejí rozeznávat bojovníky od civilistů. Avšak AI naléhá, že americká vojska mají povinnost respektovat základní pravidla OSN týkající se policejní práce s civilním obyvatelstvem.

Americká armáda odmítá odhadovat, kolik civilistů přišlo [od začátku americké okupace Iráku] o život, ale přiznává, že v některých případech vojáci usmrtili civilisty.

(...)

Kompletní text v angličtině ZDE

USA Today:

Smrt novináře se stala rozbuškou protestů

(...) V neděli, v incidentu, který vyvolal obnovené protesty a znepokojení od sdělovacích prostředků a novinářských organizací, byl palestinský kameraman pro televizi Reuters, Mazen Dana, 43, zastřelen posádkou amerického tanku, když natáčel před jedním vězením nedaleko Bagdádu.

Danovu kameru si vojáci prý spletli s odpalovačem granátů, přestože práce Dany a jeho štábu na daném místě byla schválena vojenskými úřady.

Dana je patnáctým novinářem, usmrceným při iráckém konfliktu, a je druhým novinářem tiskové kanceláře Reuters, který byl zabit v Iráku střelbou z amerického tanku. K jeho smrti došlo jen několik dní poté, co kontroverzní vojenské vyšetřování shledalo nevinnými americké jednotky, které usmrtily v dubnu dva novináře v jednom bagdádském hotelu. (...) Tisková kancelář Reuters požaduje "plné a veřejné odhalení" všeho, co zjistí vyšetřování nedělního incidentu. "Chceme, aby zpráva o tomto incidentu byl plně k dispozici veřejnosti," konstatoval mluvčí Kyle Arteaga.

V pondělí požadovaly i organizace pracovníků ve sdělovacích prostředcích plné vyšetřování Danovy smrti. Konstatovaly, že vyvolává znepokojující otázky ohledně postojů koalice vůči novinářům v Iráku. Danovi kolegové protestovali proti jeho smrti s fotografiemi svého mrtvého spolupracovníka. (...)

"Viděl jsem americké vojáky kolem nás a zařval jsem na vojáka, který ho zastřelil... 'Viděl jsi, že má kameru, pročs na něj střílel'?" konstatoval Nael al-Shyouki, který s Danou pracoval jako zvukař.

"Samozřejmě uznáváme, že americká vojska čelí nebezpečí, ale zároveň mají povinnost zajistit, aby novináři, kteří pracují na bojišti, nepřišli k žádné újmě," konstatoval Joel Campagna z Výboru na ochranu novinářů.

Kompletní článek v angličtině ZDE

The Baltimore Sun:

(...) Vojenští činitelé vyjadřovali soustrast v souvislosti se zabitím kameramana Mazena Dany a charakterizovali jeho usmrcení jako chybu, ovšem zdůraznili, že [američtí] vojáci nebudou střílet výstražné výstřely [do vzduchu], pokud se domnívají, že jsou ohroženi. (...)

Smrt Mazena Dany zděsila stovky novinářů, přítomných v Iráku, kteří informují o amerických bojích proti iráckým partyzánům.

"Jsem hluboce zarmoucen, že vás musím informovat o smrti dalšího novináře organizace Reuters v Iráku, a zase to bylo rukama amerických vojáků," konstatoval generální ředitel organizace Reuters Tom Glocer ve svém prohlášení.

Newyorský Výbor na ochranu novinářů a pařížská organizace Reportéři bez hranic požadují, aby Washington zahájil plné vyšetřování a aby se zodpovídal veřejnosti za usmrcení tohoto třiačtyřicetiletého Palestince.

Dana byl druhý kameraman organizace Reuters -- a sedmnáctý novinář -- který zemřel od začátku války dne 30. března. Kameraman organizace Reuters Taras Protsyuk zemřel 8. dubna poté, co jeden americký tank začal střílet na hotel Palestina v Bagdádu, zatímco americká vojska dobývala město.

Americká armáda nedávno shledala americké jednotky nevinnými v této věci. Tvrdí, že střílely v sebeobraně. Svědci však konstatovali, že z hotelu nikdo nestřílel, když na něj američtí vojáci začali pálit.

(...) Na posledních Mazenových záběrech, které se opakovaně vysílaly v satelitní televizi, která je sledovatelná i v Bagdádu, je vidět, jak se blíží dva tanky, bližší z nich byl asi ve vzdálenosti 50 metrů, když se ozvalo šest výstřelů a kamera spadla z Danova ramene. Dana byl zřejmě usmrcen prvním výstřelem, který mu pronikl do prsou.

"Viděl jsem Mazenu. Jednou vykřikl, položil si ruku na prsa, padl na zem a začal křičet," řekl Nael al-Shyouki, který s Danou spolupracoval. "Viděl jsem, jak krvácí. Ohlédl jsem se, viděl jsem americké vojáky kolem nás a zařval jsem na toho vojáka, který ho zastřelil: "Proč jsi ho zastřelili. Jsme z televize. Viděl jsi ho s kamerou, proč jsi ho zastřelil?"

Kompletní článek v angličtině ZDE

Washington Post:

(...) V průměru se stávají američtí vojáci terčem útoků asi dvanáctkrát denně. Od té doby, co prohlásil 1. května 2003 prezident Bush, že válka v Iráku v podstatě skončila, bylo v Iráku usmrceno nejméně 58 vojáků a stovky jich byly zraněny. Podle současných předpisů, konstatoval mluvčí americké armády plukovník Guy Shields, nestřílí vojáci varovné výstřely.

(...)

Dana a Shyouki se vydali k vězení Abu Ghraib, poté, co Američany vedená provizorní koaliční správa oznámila, že předchozího dne bylo usmrceno při útoku na vězení šest Iráčanů a padesát jich bylo zraněno. Oba muži, zkušení palestinští novináři ze Západního břehu Jordánu, měli civilní oblečení a neměli neprůstřelné vesty.

Když vyšel z vrat vězení americký voják, oba novináři ho požádali o rozhovor. To odmítl. Pak ho požádali o povolení natáčet z mostu ve vzdálenosti asi 500 metrů, z něhož je vidět celé vězení. "Řekl nám, to není problém, můžete si tam jít natáčet," konstatoval jednatřicetiletý Shyouki.

Nalezli si otevřené místo na mostě a natáčeli tam asi deset minut. V místě byly nejméně dva další televizní štáby, dále dva fotografové a jeden tiskový reportér.

"Chtěli jsme si být jisti, že nás vidí, tak jsme se drželi v blízkosti ostatních reportérů a oni věděli, že jsme novináři," řekl Shyoukhi.

Pak přejeli krátkou vzdálenost k základně mostu. Když viděli, že se k nim blíží z druhé strany od vesnice konvoj, zastavili a vytáhli kameru. Shoukhi se postavil vedle Dany a Dana nafilmoval několikavteřinový záběr, na němž se k němu blíží tank a v něm je vidět dva vojáky. Záběr zaznamenal alespoň pět výstřelů v rychlém sledu. Kamera se naklonila kupředu a pak spadla na zem.

"Neočekávali jsme, že na nás budou střílet," řekl Shoykhi. "Byl to otevřený prostor, byli tam civilisté, byly tam další kamery. Kdybych si myslel, že jsme jen v jednoprocentním nebezpečí, že nás nevidí, nešli bychom tam."

Shyouki řekl, že viděl, jak kulky zasáhly chodník a kolem se šířily malé obláčky prachu. Vrhl se k zemi. Dana, řekl, vykřikl, dal si ruku na prsa a pak upadl. "Začal jsem křičet. 'Mazene, mluv na mě! Mluv na mě!'Neřekl nic."

Přišli vojáci s napřaženými zbraněmi. Ten voják, který podle Shyoukhiho vystřelil, nesl pistoli. "Zařval jsem na toho, který vystřelil: 'Tys ho zastřelil, tys ho zabil. Je to novinář, kameraman.'Ten voják křičel, 'Ustupte zpět! Ustupte zpět!'"

Američtí činitelé konstatovali, že si vojáci spletli kameru, zabalenou v modrém plátně a její bílý mikrofon s raketometným granátem, pro nějž je charakteristická malá hlavice na dlouhé trubce.

Výstřely byly vypáleny asi z 50 -- 70 metrů. Malek Kanaan, kameraman od BBC, který filmoval ve vzdálenosti asi 100 metrů, konstatoval, že podle jeho názoru byla Mazenova kamera ve světle pozdního odpoledne dobře viditelná. Totéž konstatovali i obyvatelé tamější vesnice.

"Bylo to tak jasné," řekl Kanaan. "Bylo to naprosto zjevné."

Zatímco americká armáda pečlivě sčítá své vlastní mrtvé a raněné, neregistruje počet civilních mrtvých a raněných v Iráku. Počet těchto mrtvých a raněných není nikde systematicky zaznamenáván a šíří se jen ústním podáním.

8. srpna, konstatují místní lidé, bylo usmrceno nejméně 5 civilistů -- včetně osmileté holčičky - když byli překvapeni na vojenském stanovišti v Bagdádu. O dva dny později usmrtili vojáci dva irácké policisty, které si spletli za zločince. Nejméně tři lidé byli usmrceni 27. července, konstatují místní občané, když americká vojska začala střílet na automobily, které předjely vojenský kordon.

Ibrahim Jaafari, předseda Irácké vládní rady, konstatoval, že by "měli dávat vojáci větší pozor", než začnou smrtelně střílet.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Citovali jsme výlučně z amerických zdrojů. Evropské zdroje budou kritičtější. Necháváme na čtenářích, aby si učinili vlastní úsudek o tom, jak seriózně a objektivně zpracoval pro vysílání ČRo 6 Jan Urban jen tuto jedinou dílčí informaci.

Cítíte, prosím, milí čtenáři, mezi etosem práce Jana Urbana a západního tisku určitý -- zásadní -- rozdíl? V čem asi spočívá?

                 
Obsah vydání       20. 8. 2003
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
20. 8. 2003 Sociologie organizace Michela Croziera a úřady Václav  Prochor
20. 8. 2003 Alastair Campbell popřel, že zdramatizoval vládní zprávu o Iráku
20. 8. 2003 Vojna v Iraku sa oficiálne skončila, ale casus belli sa iba hladá... Daniel  Krajcer
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
20. 8. 2003 Česká pošta: "Z Králíků jděte do Jindřišské"
20. 8. 2003 Bushova teória politickej relativity Zolo  Mikeš
20. 8. 2003 Rubikon EU: treba prekonať národný charakter európskych inštitúcií Martin  Kunštek
20. 8. 2003 Svobodný trh a spravodlivosť predovšetkým Martin  Muránsky
18. 8. 2003 MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera Jan  Čulík
19. 8. 2003 Vliv elektronických médií na děti a mládež ČR v roce 2003 Zdeněk  Duspiva
18. 8. 2003 O významu metakritiky médií: Zavinily smrt dr. Kellyho sdělovací prostředky? Jan  Čulík
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
20. 8. 2003 Sociologie organizace Michela Croziera a úřady Václav  Prochor
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 Hospodářský růst -- tabuizované téma? Jaroslav  Krajči
18. 8. 2003 Vatikán nařídil biskupům, aby utajovali sexuální zneužívání, páchané katolickými kněžími   
18. 8. 2003 Romové jsou sice páté kolo u vozu, avšak... Alžběta  Janíčková
18. 8. 2003 Marta Kubišová: Tí, čo boli pri revolúcii, sa na nej stále vezú Miroslav  Brada
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 MFD: Dlouhonohá "dokonale opálená" blondýna a PR pro krachujícího Fischera Jan  Čulík
15. 8. 2003 Postkomunistické země se nedají zreformovat bez morálky a pevného právního řádu Jan  Čulík
15. 8. 2003 Jak mohou dnešní Spojené státy legitimizovat své činy   
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?   
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů   
14. 8. 2003 Drahá zábava v pražské zoo Jan  Čulík

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
18. 7. 2003 Komentář kontra zpravodajství Jan  Maršák
18. 7. 2003 RFE/RL: Stěhovat se nebudeme, nebudeme a nebudeme Štěpán  Kotrba
16. 7. 2003 Jak Jan Urban ve veřejnoprávním rozhlase šíří propagandu ve prospěch Bushovy vlády Jan  Čulík
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
4. 12. 2002 Bude se "Svobodka" stěhovat do Kunratic? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2002 "Nebylo samozřejmé dostávat ve Svobodné Evropě do vysílání československé disidenty" Milan  Schulz
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Velinger, Jan Čulík