15. 8. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 8. 2003

Amnesty International kritizuje porušování lidských práv v Rusku

tisková zpráva Amnesty International ČR

"Imagine: představ si, že všichni lidé mohou žít ve světě, kde je mír, spravedlnost, svoboda a důstojnost." Takto - částečně slovy Johna Lennona - provází svou stodenní cestu po Evropě za lidská práva modrý autobus Amnesty International, který po zastávce v Brně a Plzni v pondělí 18. srpna dorazí do Prahy, kde bude po dva dny stát na náměstí Jiřího z Poděbrad (Praha 3). Setkání s novináři na tomto místě je připraveno na pondělní dopoledne od 11.00 (pozn. - akce bude zajímavá pro fotografy a kamery).

Akce má veřejnost seznámit s prací Amnesty a vysvětlit, co jsou lidská práva a kde všude jsou porušována; především má ale upozornit na hrubé porušování lidských práv v Rusku. Kampaň AI "Spravedlnost pro každého", v rámci které se akce koná, se zaměřuje především na chování ruských vyšetřujících orgánů k zadrženým a uvězněným, neřešený problém domácího násilí, složitou situaci etnických menšin, postupy bezpečnostních složek v Čečně a nedostatečnou kontrolu vývozu ruských zbraní. Jeden z problémů představí veřejnosti také putovní výstava fotografa Stanislava Krupaře, který z Ingušska přivezl fotografie zobrazující život čečenských uprchlíků; těch ve fotografem navštíveném uprchlickém táboře Sputnik žije na pět tisíc. Mezi nimi jsou i děti z tanečního souboru Maršo, který se při návštěvě České republiky setkal s obrovským úspěchem. Celkový počet čečenských uprchlíků v Ingušsku se přitom odhaduje na sto tisíc.

Autobus vyrazil 14. července ze švýcarského Bernu, projel Lichtenštejnsko, Rakousko, Slovinsko, Maďarsko a Slovensko. Pro Českou republiku byly naplánovány tři dvoudenní zastávky, a to v Brně, Plzni a v Praze; než autobus dorazí do Ruska, mají aktivisté v plánu navštívit ještě Polsko, Moldávii, Ukrajinu a Bělorusko. V Moskvě má být autobus předán místním nevládním organizacím; a prezidentu Putinovi mají být odevzdány symbolické pasy, které poukazují na bezvýchodnou situaci statisíců lidí, kteří čelí závažné diskriminaci: protože nevlastní pas, oficiálně vlastně ani neexistují.

"Zatím jsme projeli šest zemí a poznali tak šest různých kultur. Zkušenosti na hranicích byly různé - někdy se objevily nečekané potíže spojené s dlouhým čekáním, jindy šlo všechno snadno," popisuje cestu jeden z členů posádky a současně řidič autobusu, Gerhard Wyser-Thut, pro něhož a jeho ženu Agnes je sto dnů trvající cesta zároveň cestou svatební. "Až do Rakouska nebyl problém s komunikací se zájemci o informace, pak se ale objevila jazyková bariéra," dodává Gerhard. (Překvapení! pozn. BL) Aby se podobným potížím předešlo, spolupracují švýcarští aktivisté s dobrovolníky místních skupin Amnesty. "Na Slovensku se většina lidí o náš autobus zajímala. Spousta lidí o Amnesty nikdy neslyšela, autobus je zaujal, a tak přišli a ptali se, co naše organizace dělá," doplňuje jej aktivistka Christa Dold.

Co se lidé dozví z nabízených informačních materiálů? Ruská federace je po USA a Bělorusku na třetím místě ve světě v relativním počtu vězněných osob: na každých tisíc obyvatel připadá více než šest uvězněných a celkem v nápravných zařízeních pobývá takřka milión lidí. Vyšetřovaní bývají příslušníky bezpečnostních složek mučeni s cílem vynutit přiznání k činům, které často ani nespáchali. Zejména Kavkazané, ale i další etnické menšiny, čelí oficiálním i skrytým ústrkům ze strany milice, policistů v civilu a dalších neidentifikovaných skupin. Obrovským problémem je násilí na ženách - Amnesty v tomto ohledu kritizuje ruskou vládu především proto, že doposud nebyla schopna přijmout dostatečná opatření proti tomuto typu násilí. "Rusko je hned po USA také největším výrobcem a vývozcem zbraní a dalšího vojenského, bezpečnostního a policejního vybavení. Určitá část vývozů � například do konfliktních oblastí Afriky nebo do Kolumbie � je přitom realizována pololegálně či ilegálně," upozorňuje Amnesty International.

Další informace podá:

Dagmar Dolejší, tel.: 724 138 011

Informace o kampani "Spravedlnost pro každého" na webu:

http://www.amnesty.org/russia/

                 
Obsah vydání       15. 8. 2003
15. 8. 2003 Americké "lidské štíty" čelí v USA 12 letům vězení a pokutě jednoho milionu dolarů
15. 8. 2003 Blair donutil Kellyho podrobit se druhému výslechu
14. 8. 2003 Kelly: "Bylo to celé černobílé"
15. 8. 2003 Byl Hitler před mnichovskou konferencí málem zavražděn?
15. 8. 2003 Postkomunistické země se nedají zreformovat bez morálky a pevného právního řádu Jan  Čulík
15. 8. 2003 Jak mohou dnešní Spojené státy legitimizovat své činy
15. 8. 2003 Proč byla zlikvidována vlaková pošta Tomáš  Krček
15. 8. 2003 Elektronické mýtné v Německu - exportní šlágr nebo Stolpeho noční můra ?
17. 8. 2003 Amnesty International kritizuje porušování lidských práv v Rusku
15. 8. 2003 Odškodnění obětem trestných činů
15. 8. 2003 Správné rozhodnutí: vláda nesnížila hranici trestní odpovědnosti pod patnáct let Eduard  Vacek
15. 8. 2003 Blokáda šumavských pralesů
15. 8. 2003 Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů
15. 8. 2003 Zahraniční Češi "zažalují český stát o 100 milionů dolarů" Jiřina  Fuchsová
14. 8. 2003 Ve věci rasistického útoku na Palmovce má v pátek 15. srpna padnout rozsudek Helena  Svatošová
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
14. 8. 2003 Wattsová: "Kelly neobvinil Campbella"
14. 8. 2003 Má kategorie politických vězňů své místo i v demokracii ? Eduard  Vacek
4. 8. 2003 Hospodaření OSBL za červenec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech